Мляко с ориз

  • 12 554
  • 33
Здравейте,
спорим над въпроса как се прави мляко с ориз, едното мнение е, че трябва да се свари ориза във вода след това да се добави млякото другото е че варенето трябва да е с млякото ... и двете мнения са на хора които са стояли далеч от котлона когато се е готвило това нещо. Моля споделете вашата рецепта за перфектно мляко с ориз.
Виж целия пост
# 1
Аз го правя по първия начин, т.е. `първо заливам ориза с малко вода и след като я поеме, наливам млякото и го доварявам,  а почти към края прибавям захарта.Резултатът винаги е отличен.
  Между другото рецептата е от придворния готвач на цар Борис. Wink
Виж целия пост
# 2
Слагам млякото да заври.През това време изчиствам и измивам ориза,слагам го в купичка с малко вода и в микровълновата,да заври и после спирам и оставям там,докато ориза поеме водата.Като заври млякото прибавям захар,след което вече набъбналия ориз и оставям да ври на котлона(на средна температура),докато ориза напълно омекне.С пропорциите действам на око,но винаги се получава.Обичам го леко воднисто,да не е само ориз.
Виж целия пост
# 3
Макар и не точно по темата, щипка сол придава много добър вкус и при двата начина
Виж целия пост
# 4
Щипката сол и канелата за поръсване са почти задължителни!
Аз варя ориза, като го слагам в кипяща вода, после млякото и да се развари малко ориза, така ни е по-вкусно. Пропорциите са важни, при мен те са:
400 мл. ориз, 700 мл. вода, 1 л.мляко. Захарта е на вкус (при мен е подсладител).
Виж целия пост
# 5
Аз не варя предварително във вода ориза. Сварявам си млякото, добавям измития ориз, правя го в отношение 1:5 - чаша ориз, 5 чаши мляко. Захар на вкус, ванилия като есенция, аз лично не обичам канела и не слагам на моя, но това е вече въпросна вкус.
Правила съм опити и съм слагала и ромова есенция, тогава става много интересно, определено по-различен десерт.
Виж целия пост
# 6
И аз като Марулка сварявам си млякото,захар и след това измития ориз,ванилия и канела
Виж целия пост
# 7
Първо варя ориза във вода, после добявам млякото и захарта
и ванилия за аромат и така доварявам.
Виж целия пост
# 8
Аз го правя по първия начин, т.е. `първо заливам ориза с малко вода и след като я поеме, наливам млякото и го доварявам,  а почти към края прибавям захарта.Резултатът винаги е отличен.
  Между другото рецептата е от придворния готвач на цар Борис. Wink
В къщи го правим и по двата начина, но по този който Стела е описала става най-вкусно. Другия е млякото и ориза да се варят заедно.
Виж целия пост
# 9
Леле, толкова отдавна не съм правила мляко с ориз.
Детето не го обича,но пък тати го обожава.
Добре че ме подсетихте.
Ще взема да спретна едно мляко с ориз, докато ги няма - на разходка са баща и син.
Виж целия пост
# 10
Първо варя ориза във вода, после добявам млякото и захарта
и ванилия за аромат и така доварявам.
и аз така правя
Виж целия пост
# 11
Аз сварявам първо ориза до полуготовност, след което добавям прясното мляко и захарта и варя докато ориза се свари напълно и се сгъсти. След като сваля от котлона добавям един добре разбит жълтък с 2-3 с.л. прясно мляко и разбърквам добре. Получава се много хубава кремообразна смес, супер вкусно е Peace
Виж целия пост
# 12
Ако варя първо само с вода, а после добавям мляко не ми е вкусно. Става ми някак воднисто и вкуса на млякото почти не се усеща. Затова към млякото добавям малко вода и варя ориза в него. Подправям с канела или ям със сладко от вишни.
Виж целия пост
# 13
Ако е само мляко с ориз , то варя 1 и 1/4 ч.ч. ориз с 1ч.ч вода , докато я поеме. След това добавям 1 1/2 л прясно мляко,1 1/2ч.ч. захар и варя на слаб огън до сваряване на ориза. Поръсвам с канела.
 Иначе , подобно на рецептата на Мишле правя сутляш с глазура.
 Сварява се 3/4 ч.ч. ориз с 1л прясно мляко, 1/2 ч.ч. захар и щипка сол. Щом се свали от огъня се разбърква с масло колкото яйце и се оставя да изстине. Разбиват се 4 жълтъка и се разбъркват с изстиналия ориз. Сместа се изсипва в намазан с масло разлат съд от огнеупорно стъкло. Разбиват се на плътен сняг белтъците с 1 пълна чаша пудра захар и 2 ванилии и се изсипват върху ориза. Отгоре се набождат цели обелени бадеми и се запича в слаба фурна, докато порозовее белтъкът.
 Имам и рецепта на ябълки в ориз на фурна ( става много вкусно ), но прахосмукачката ме зове. Ако някой иска, по-късно ще я пусна.
Виж целия пост
# 14
Понеже вкъщи не обичаме ориза сух, а по-"кашав", та първо сварявам ориза с вода в пропорции 1:4, след това добавям млякото (същата пропорция). Става перфектно гъст, никога сух.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия