Приготвя се бавно и всеки път по един и същи начин. Много е тачена от семейството ни и приготвянето й е почти като ритуал.
Винаги се готви от най-възрастния в къщата, а в този случай от баща ми.
Ние наричаме тази баница тутманик.
Обещах да дам рецептата в една друга тема за дърпана баница и ето, че дойде времето.
Продукти:
1 кг. брашно
300-350 мл. олио
400 гр. краве сирене
4-5 броя яйца
500 мл. вода
1ч. л. сол
1 щипка сода бикарбонат (може и без нея)
Начин на приготвяне:
Брашното се пресява в тава, в която ще се меси:
В средата се оформя кладенче, в което се изсипва 500 мл. вода, солта и содата. Омесва се меко тесто:
Оставя се в този вид за 10-15 минути:
Докато престоява тестото, се прави сместа от яйцата, сиренето и олиото. Първо се разбъркват яйцата с натрошеното сирене и накрая се добавя олиото. Пак се разбърква:
След това от тестото се режат топчета, които да са около 18-20 на брой (горе-долу колкото топка за билярд):
След като се оформят всички топки е добре да се завият с найлон, за да не изпръхват. В този вид се оставят за 10 минути, за да могат да се разтягат след това без да се късат:
Намазват се дъното и страните на по-голяма тава (да се побира във фурната). Първо се оформя на дланта, след това се потапя в сместа да се намазни от всички страни, изцежда се и започваме да разтягаме. Полага се в тавата и допълнително се разтяга, за да обхване почти цялото дъно:
Върху всяка кора се слага 1 - 1/2 суп. лъжица от сместа:
Последната кора се намазва само с олио. Пече в силно загрята фурна, като след 10 минути се намалява на 220-230 градуса.Пече се и отгоре и отдолу.
Когато покафенее отгоре се изважда. Отделя се с шпатула или нож от тавата. Връща се във фурната. Общото време за изпичане трае около 35-40 минути.
5 минути преди да се извади се залива с около 150 грама вода. Повдига се леко, за да обхване и отдолу. Не трябва да остава вода в тавата. Връща се за още 4-5 минути.
След като се опече се изважда и се завива за 5 минути с две кърпи, може хавлиени, за да омекнат корите.
Забележка: не се слагат никакви други набухватели, освен щипката сода. По оригиналната рецепта не се слага дори и сода.
[/color]
Извинявам се, ако снимките не са ясни или са малко тъмни, но нямам добър апарат за снимане.[/color]