Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

За бланширане на картофите?

  • 19 579
  • 16
Момичета ,преди време с моя мъж решихме да се правим на фермери и като резултат ми остана цял фризер с бланширани картофи Laughing.Тогава ги бланширах в палмово масло.Сега пак имам голямо количество такива в суров вид и съм решила за свое улеснение данапълня във фризера пак полуготови картофи.Една позната ми каза,че ги бланширала в мас,ако някоя от вас е бланширала с мас картофи ,нека пише. PraynigИнтересува ме дали няма да се усеща миризмата  или да имат дъх на мас,че нещо не се харчи у дома последното?Или да отивам да купувам палмовото масло и да зареждам фритюрника????
Виж целия пост
# 1
Бланширам и пържа само в палмово масло. Пробвала съм преди години като беше много скъпо палмовото масло и с олио, но като ги сложа във фризера залепваха и не ставаха кой знае какво.
А идеята за маста, не си ли се струва доста калорична, а и тежичка като храна.
Иначе мъжът ми е разказвал, че навремето баба му му пържела картогите в мас и ставали страхотни. Да , ама не. Палмово масло и толкова...
Виж целия пост
# 2
извинявам се, но бланширането не става ли в гореща вода, или вие ги и позапържвате само?
Виж целия пост
# 3
И аз съм пробвала така да бланширам картофи - с пържене - много са хубави. За маста и аз знам, че стават хубави, но не съм пробвала.
Виж целия пост
# 4
извинявам се, но бланширането не става ли в гореща вода, или вие ги и позапържвате само?
Специално картофите се пускат за 1 минута в сгорещена мазнина и след това се оставят на широк поднос със салфетки за да се поеме излишната мазнина и изстинали се замразяват,защото ако се бланшират във вода или марината -гореща,след замразяването почерняват.
И на мен познатата така ми каза,че след бланширането в мас стават разкошни,а после самото пържене се извършва в олио или в палмово масло. sunsvet и аз май така ще процедирам... Crossing Arms
Виж целия пост
# 5
Аз съм яла пържени картофи в свинска мас голяма вкусотия е - само ,че е добре да се консумират топли.
Само има едно много важно условие за маста /свинската/ да бъде прясна.
Защото като престои няколко месеца придобива един особен тежък дъх.
Ако можеш да си намериш сега прясна мас /по добре от сигурен източник - домашна тъй като тази в магазина не знам каква е и какво има вътре..../ пробвай сигурно ще стане бланширането!
И после вземи да споделиш!
Виж целия пост
# 6
Против тоя дъх баба ми премива маста. Взема една купа, сипва маста вътре и я бърка под течаща студена вода. Така миризмата изчезва и маста побелява.
Виж целия пост
# 7
NadiaNGX аз смятам само да ги бланширам,а после като ги пържа ,вече задължително ще го направя или с олио или с палмовото масло, зависи с какво съм заредила фритюрника. А иначе имам домашна мас и за това ми беше питането-тази не мирише,няма дъх-все във фризера съм я държала,не е размразявано пликчето с нея изобщо,ама знам ли дали няма нещо да има дъх ,като не съм ползвала такова нещо.
anomalia ,благодаря ти за съвета,ще бланширам  1кг. картофи с домашна мас ,но ще я премия още сега ,както ме посъветва и после ще пиша дали става за ядене .
Виж целия пост
# 8
Щом е замразена прясна просто няма смисъл да се хабиш, направо пали фритюрника и запрятай ръкави  Wink
Виж целия пост
# 9
Аз като бавно развиващите се, ама да питам:

Значи така се бланширали картофки ... Пускам ги в олио за 1 мин, отцеждат и изстиват върху салфетка и бам във фризера - нали? Има ли и други процедури? Задължително ли трябва да е палмово олио. АЗ взимам едно от метро без холестерол в тенекиена кутия, с него ще стане ли или само палмово ще свърши работа?

Затова са толкова вкусни тия по заведенията, даже преглътнах като се сетих ...  Laughing голяма шматка съм ...
Виж целия пост
# 10
 Irena80 , да така се бланшират.Само че задължително е в мазнина ,която се втърдява-мас,масло или палмова мазнина.
Да докладвам ,направих едно кило картофки с маста и както ме посъветва Аномалия,я поизмих за всеки случай.Обаче май не я поизцедих добре от водата ,та докато се загрее до нужната Т* във фритюрника имаше няколко пъти яко пращене, добре,че бе затворен. Бланширах ги,изцедени ги прибрах във фризера за да се стегнат и довечера ще пробваме как ще са на вкус.Сега ме чака миене на фритюрника,за да сменя маста и да си сипя олиото.Тъй че довечера ще дам най-ясен отчет за вкусовите качества на картофките,очаквайте включване.... Crazy
Виж целия пост
# 11
Момичета  ,да знаете,че не се личи че са бланширани в мас, изпържих ги в олио и станаха леко зачервени и хрупкави отвън ,а вътре -меки,страшно хубави !!!Остана още малко от замразените, прецеждам олиото и сипвам мас,поне 4-5 кг. да направя и да  сложа във фризера.
Виж целия пост
# 12
Извинявам се за въпроса, но какво е това палмово масло? Досега не съм го чувала!  newsm78
Виж целия пост
# 13
Извинявам се за въпроса, но какво е това палмово масло? Досега не съм го чувала!  newsm78
Лаура,аз ползвах в едни кофички мазнина за фритюрници /палмово масло,олио/.Има ги в различни разфасовки  от 1 до 5  кг.- "Палмина" или подобно пишеше на кофичката.
Виж целия пост
# 14
Извинявам се за въпроса, но какво е това палмово масло? Досега не съм го чувала!  newsm78
Лаура,аз ползвах в едни кофички мазнина за фритюрници /палмово масло,олио/.Има ги в различни разфасовки  от 1 до 5  кг.- "Палмина" или подобно пишеше на кофичката.

Тук не съм виждала такова! Аз използвам олио, но казвате, че с него не става сполучливо А ако сложа мас във фритюрника после няма ли да мирише?
Няко опитвал ли е да прави кнедли (доколкото съм яла такива, представляват нещо като топчета от варени картофи, но нямам точна рецепта) по този начин и да ги замразява? Дъщеря ми тръгва на предучилищна (аз ще и приготвям храната) и сега събирам идеи за рецепти. Картофите определено ще ги пробвам.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия