бяло брашно-1 кг София Мел
прясно мляко-300 мл
мая-1 кубче
масло-50 гр
захар-1 ч.л
сол-1 ч.л
олио-100 мл
кисело мляко-2 с.л
хладка вода-100 мл
яйца-1 бр
Маята се активира с половината от хладкото прясно мляко, захарта и 1 с.л брашно.Към пресятото брашно добавяме активираната мая и всички останали продукти като от яйцето ще използваме само белтъка.Бъркаме с лъжица и доомесваме на ръка докато получим меко но нелепнещо тесто.Тестото се оставя на топло за да удвои обема си поне 1 час.Разделете тестото на 3 части и омесете всяко с малко брашно.Всяка топка се разточва на кора с дебелина 3-4 мм и се нарязва на ивици с ширина 3 см. Всяка ивица се навива на охлюв и се подрежда в тава застлана с хартия за печене.Оставете питката пак да втаса за 40-50 минути и намажете с жълтъка от яйцето разбит с 1 с.л олио.Питката охлюовче се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна до златист цвят.След изваждане от фурната се завива с кърпа за 10-15 минути преди да се разчупи/това се прави за да е още по мека/.