Какво ще сложите на коледната трапеза?

  • 17 927
  • 148
# 120
Питка на охльовчета


бяло брашно-1 кг София Мел
прясно мляко-300 мл
мая-1 кубче
масло-50 гр
захар-1 ч.л
сол-1 ч.л
олио-100 мл
кисело мляко-2 с.л
хладка вода-100 мл
яйца-1 бр

Маята се активира с половината от хладкото прясно мляко, захарта и 1 с.л брашно.Към пресятото брашно добавяме активираната мая и всички останали продукти като от яйцето ще използваме само белтъка.Бъркаме с лъжица и доомесваме на ръка докато получим меко но нелепнещо тесто.Тестото се оставя на топло за да удвои обема си поне 1 час.Разделете тестото на 3 части и омесете всяко с малко брашно.Всяка топка се разточва на кора с дебелина 3-4 мм и се нарязва на ивици с ширина 3 см. Всяка ивица се навива на охлюв и се подрежда в тава застлана с хартия за печене.Оставете питката пак да втаса за 40-50 минути и намажете с жълтъка от яйцето разбит с 1 с.л олио.Питката охлюовче се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна до златист цвят.След изваждане от фурната се завива с кърпа за 10-15 минути преди да се разчупи/това се прави за да е още по мека/.
Виж целия пост
# 121
Лесни меденки с белтък

Продукти:
2 ч. ч. брашно; 1 с. л. бакпулвер; 1 с. л. канела; 2 яйца; 1 ч. ч. захар; 1 ч. ч. олио; 1 с. л. мед; 1 белтък (за намазване)

1. Брашното, бакпулверът и канелата се пресяват.  Смесват се в тавичка и в центъра на получената купчинка се прави "кладенче". В отделна купичка яйцата се разбиват със захарта.
2. Прибавя се олиото.
3. Медът се разтваря в малко вода. Прибавя се към яйцата и се разбърква.
4. Яйчената смес се изсипва при брашното. Замесва се тесто.
5. Разточва се на лист върху набрашнената работна повърхност.
6. Нарязват се с формички или на ръка се оформят сплескани топки.
7. Меденките се нареждат в намаслена тава. Намазват се с разбит белтък. Пекат се в предварително загрята до 200 градуса фурна за около 15 минути или докато покафенеят.
Готовите меденки могат да се слепят с конфитюр, да се наръсят с пудра захар или да се намажат с разтопен шоколад.
Виж целия пост
# 122
Френска селска торта
За блатовете:
1 яйце
150 гр.захар
200 мл. прясно мляко
2 с.л. мед
2 ч.л.сода
50 гр.масло
400 гр.брашно
Разбърква се яйцето със захарта, меда, содата, прясното мляко и маслото. Вари се на средна температура докато си промени цвета и потъмнее леко, като се бърка постоянно. Охлажда се.
Прибавя се брашното и се замесва леко.
В зависимост от размера, който желаем, получаваме от 5 до 7 блата. Разточваме тънко блатовете, набождаме с вилица, за да не се изкривят и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна до леко златист цвят. Изпичаме блатовете и ги охлаждаме.
Крем:
1 л прясно мляко
2 бр.яйца
8 с.л.захар
6 с.л.брашно
60 гр.масло
1пак.ванилия
Разбърквам яйцата, захарта и брашното. Добавям по малко от студеното мляко. Слагам на котлона и с непрекъснато разбъркване сварявам крема. Накрая добавям ванилията и маслото.
Сглобява се тортата като се редуват блат и крем до изчерпване на продуктите. След втория блат сложих боровинково сладко. Готовата торта поръсваме със смлени орехи отгоре и отстрани. Добре е да престои на хладно една нощ.
Виж целия пост
# 123
На Коледа винаги приготвям любимата ни капама с кисело зеле. Тази Коледа също я приготвих, ето по тази рецепта:
Кисело зеле
2-3 пилешки бутчета
1 кг. свинско месо
100гр. сланина
300-400гр. суджук, луканка и кървавица
½ ч.ч. бял ориз
Сол
Черен пипер
Дафинов лист
Олио
2-3 чаши червено вино
Всички меса и киселото зеле се нарязват. Сланината се нарязва на ситно и се поставя на дъното на глиненият гювеч. След това слагам месо, кисело зеле , отгоре поръсвам с ориз, слагат се дафиновия лист, черен пипер и малко сол, притискам леко с ръка. Отново ред месо, кисело зеле, като всеки път след зелето натискам с ръка за да слегне. Трябва да останат около два, три пръста свободно пространство до гърлото на гювеча. Всичко това заливам с червеното вино. След това слагам във фурната и чакаме с нетърпение да се опече и да започнем да хапваме. Обикновено това отнема около 3 часа.
Виж целия пост
# 124

Питката за Коледа
Виж целия пост
# 125
Шоколадов кекс

  Необходими продукти:
3 яйца
3ч брашно
1ч захар
1ч кисело мляко
1/2 олио
1 лъжица сода
5 суп. лъж. какао
150-200гр. течен шоколад



Начин на приготвяне:
Смесваме всички продукти /без шокалада/, слагаме в на мазнена тава, печем на 180 градуса около 30-35 мин. След като изстине малко намазваме кекса с течен шоколад. Може да се украси с настъргани орехи, шарени пръчици или друго по избор. Добър апетит!!!
http://prikachi.com/images.php?images/66/9238066H.jpg
Виж целия пост
# 126
Содена питка Пресяваме брашното и правим в средата му кладенче.

Сипваме водата, зехтина и загасената в оцета сода.

Замесваме тесто и оставяме да почине 30 минути.

Оформяме питка и поставяме в намаслена и посипана с брашно тавичка.

и печем на 180 градуса за 30 минути.Продукти:

около 3 ч. ч. брашно
1 ч. л. сол
1 ч. л. сода за хляб
1 с. л. оцет
5 с. л. олио
1 ч. ч. хладка вода
Приготвяне:
Виж целия пост
# 127
#питка Слънце
1 кубче мая се разтваря в около 300мл.топло прясно мляко,заедно с 1с.л.захар и 4с.л.брашно и се оставя да шупне. Около 1кг.брашно се пресява,прави се кладенче,в което се слага 1ч.ч.кисело мляко,4 яйца(единия жълтък се отделя за намазватето после),4с.л.олио,1с.л.сол и накрая се слага и маята.Месим меко тесто и го оставяме да втаса.Като е готово отделяме една топка и я поставяме в средата на тавата(намаслена),а другото тесто се разделя на 3 части.Точат се 3 големи кори и се нареждат една върху друга,като всяка се намазва с разтопено масло.Режат се 16 триъгълника и всеки се навива от основата към върха(става като кифличка).Нареждат се в тавата около топката и се оставя пак да втаса.Наказваме с отделения жълтък и печем на 170-180° в загрята фурна.Става чудесна Simple Smile
Виж целия пост
# 128
Содена питка 1кг брашно 0,500л газирана вода 5лъжици олио щипка сол и щипка захар 1 ч лъжичка сода бикарбонат и 3-4 капки оцет Върху готовата питка нареждам много орехови ядки и печат,а след това с масло и сирене е чудесно
Виж целия пост
# 129
Питка:150мл.прясно мляко,150мл.кисело мляко150мл.хладка вода,3яйца,150мл.олио1кубче мая,1суп.лъж.захар,1 1/2ч.л.сол,1/2п.бакпулвер,брашно София Мел за Баници 1кг.Всички продукти на стаена температура.В купа слагаме захарта и маята търка се с лъжица докато се разтопи захарта,добавя се пр.мляко,3-4суп.лъж.брашно разбърква се,завива се и се оставя на страни за15мин.В друг съд се смесват водата,киселото мляко,олиото и яйцата добре разбити.Пресява се брашното със солта и бакпулвера.Замесва се меко леко лепнещо тесто,намазано с олио захлупено и оставено да удвой обема си.След това в/у леко набрашнен плот премесваме тестото и делим на 5 еднакви части,точим кора колкото е голяма тавата мажи се с меко разтопено кр.масло и така с останалите кори,като редим една в/у друга.Нарязва се на квадрати и се оставя да втаса на топло 45мин.маже се с разбит жълтък с 1суп.лъж.олио 1-2суп.лъж.пр.мляко или вода.В загрята фурна на 180 горе-долу  35мин.Всяка печка пече различно.Необходимо краве масло 125гр.( Питката може да се оформи по различни начини,навиват се корите на руло и се режат на 3см.подреждат се в тава като леко се застъпват.Оформя се във вид на слънце,маргарита и др.Много често слагам и сирене м/у корите.)Щом се извади от фурната се маже с масло,завива се с кърпа и се оставя за10мин.Става много пухкава и невероятно вкусна
Виж целия пост
# 130
Коледна питка Елха
1ч.ч. Прясно мляко
2 яйца
1ч.л. сол
1ч.л. захар
7гр. суха мая
3-4с.л. олио
Брашно София мел екстра за средно меко тесто
https://
От продуктите се омесва средно меко тесто и се оставя на топло да втаса. След това тестото се разделя на 3 части. Всяка част се разточва на правоъгълник и се навива на руло. Рулото се нарязва през 3 см. Рулцата се подреждат в тава и след като втасат отново се мажат с един жълтък и 1с.л. олио.
Виж целия пост
# 131
Питка за ценители: 1кг. брашно, кубче мая, 200мл. прясно мляко, 3 яйца  , 150гр. кисело мляко, 1ч.л. сода за хляб, 100мл. олио. Прясното мляко леко затоплено смесвам с маята 1ч.л. сол и 1 ч.л. захар и малко брашно с консистенция на боза да втаса. Замесвам  меко тесто тесто от останалите продукти и прибавям маята с млякото след  като  увеличи обема си . Замесвам средно меко тесто и оставям да втаса. После оформям питката и мажа с жълтък отгоре.  Втасва втори път и след като се надуе пека във фурна на 160 градуса с вентилатор. Става много пухкава и мека. Добър апетит!
Виж целия пост
# 132
Бързи сладки "Снежанка"
2 пакета крема сирене
1 ¼ масло   
¼ чаена лъж. сода за хляб
2 ½ чаени чаши брашно
2 ванилии
3-4 капки ром
От всички продукти се измесва меко тесто. Оставя се да престои 2 часа в хладилник, за да се смесят хубаво вкусовете.
След като минат двата часа изваждате тестото и разточвате на кора, с дебелина около 0,3 -0,4 см. С чаша режете кръгове от тестото. Получените кръгчета първо сгъвате на две, а след това на 4 и потапяте краищата на получената форма в чаша със захар, за да се полепи от захарта по сладката.
По посоченият по-горе начин се процедира с цялото налично тесто. Оформените сладки нареждате в тава и печете до леко златване.
Важно е при нареждането на сладките да оставяте място между тях, за да не се залепят една за друга.
Добър апетит!
Виж целия пост
# 133
Баница с праз лук:
2 стръка праз
1кори одрински
2яйца
400 гр.сирене
400гр.кисело мляко
100мл.прясно мляко
Сол
150 масло
Олио
Праза го запържвам в маслото и малко сол до омекване.Яйцата,киселото мляко,прясното мляко и сиренето в смествам заедно и хибаво.Вземам две кори и ги мажа с малко олио,сместта от яйцата и слагам праз,завивам на руло и редя в тава.Така и останалите кори.Пека е загрята фурна на 180 градуса до готовност Wink
Виж целия пост
# 134

Най-сполучливата баница със сирене
Порции
15 парчета
Необходими Съставки
кори за баница – 500 г
сирене – 300 г
яйца – 2 бр.
смазка за корите
суха мая – 7 г
захар – 1 с.л.
яйца – 3 бр.
прясно мляко – 4 ч.ч.
олио – 2 ч.ч.
брашно – 22 с.л.

Начин на приготвяне
Започнете със смазката за корите, в затопленото мляко добавете захарта и маята, разбъркайте. Добавете разбитите с вилица яйца, олиото и пресятото брашно, разбъркайте с миксер до гладка и плътна палачинкова смес, оставете настрани.
За плънката смесете натрошеното сирене и разбитите с вилица яйца, разбъркайте внимателно.
Започнете с оформянето на баницата, вземете 1 лист от корите и намажете с помощта на четка със смазка, поставете втора кора отгоре и отново намазвате със сместа.
Поставете трета кора, намажете я със смес и поръсете с плънка, подвийте леко краищата, да не изтече плънката, и навийте на руло.
Намажете правоъгълна тава с олио и поставете рулото в нея, така процедирате с всичките кори. Намажете оформената баница със смазка отгоре и поставете тавата в предварително нагрята на 220 градуса фурна до златист цвят за около 35 минути.
Извадете тавата и леко с пръсти напръскайте баницата с вода, завийте с чиста кърпа да се задуши за 10 минути, нарежете на парчета и сервирайте топла.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия