Какво ще сложите на коледната трапеза?

  • 17 933
  • 148
# 105


Fork And Knife Включете се в кулинарното предизвикателство на София Мел и BG-Mamma!
Разгледайте богатата селекция от продукти на София Мел и споделете до 4 януари 2018 г. своята рецепта за любима питка, баница, тиквеник, сладкиш или друга вкуснотия, която приготвяте за коледните празници. Може да участвате както с публикувана рецепта, така и със снимка на приготвени от вас печива. Всеки потребител, който изпълни едно от условията за участие, ще се включи в нашата томбола за 5 бр. подаръчни комплекти.

Всеки комплект се състои от:
Christmas Tree 1кг София Мел Класик
Christmas Tree 1кг София Мел Екстра
People Santa Престилка
People Santa Ръкавица

*Всеки потребител има право да публикува неограничен брой рецепти или снимки в една публикация. Участието с повече от 1 рецепта или снимка НЕ повишава шансовете за спечелване на награда от томболата. Всеки участник може да участва в Играта само с един потребителски профил. Един участник може да спечели само една от обявените награди.



Здравейте  Grinning
Ето и нашата любима погача за Бъдни вечер:

Дъщеричката ни също се включи в приготвянето й yes

Необходими продукти:
3 ч.чаши топла вода,
1/2 кубче мая,
1 ч.лъжичка захар,
1 ч. лъжичка сол,
1 кафена чашка олио,
около 1 кг бяло пшенично брашно.

Приготовление:
Маята се размива в 1 чаша топла вода. Към нея се прибавя захарта и 1-2 с. л. брашно. Получената смес се оставя на топло за 20 минути, за да втаса (чашата се покрива се с кърпа).
След това в голяма тава се пресява брашното. В средата се прави кладенче. В него се изсипва топлата вода с разтворената мая и захарта, олиото, солта и останалото количество топла вода. Замесва се меко тесто, което може да се раздели на две топки. От едната топка се прави погачата, а другата топка се използва за украсата - правят се фигури: плодове, цветя, кръст, агънца (под формата на малки топчици). След като втаса погачата се премества в тавата, в която ще се пече. Украсява се. Пече се в предварително силно загрята фурна. По време на печенето температурата се намалява до средна - 180 градуса. Добре е да се използва фурна с вентилатор.
Да Ви е сладко!  eat
Виж целия пост
# 106
СОДЕНА  ПИТКА  ЗА БЪДНИ ВЕЧЕР

Необходими продукти
брашно - 4 ч.ч. кисело мляко - 500 г сода - 1 ч.л. бикарбонат сол - 1 ч.л.
Начин на приготвяне
Пресяваме в голяма купа брашното - първата чаша с една лъжица сол, втората чаша, третата чаша отгоре със содата бикарбонат. Накрая пресяваме четвъртата чаша.

Правим кладенче, в което изсипваме киселото мляко. С дървена лъжица разбъркваме всичко добре. Полученото тесто изсипваме върху плот и месим до гладкост. При необходимост добавяме 2-3 л. брашно.

Тестото поставяме в тавичка с диаметър 26 см и отгоре леко набождаме с вилица. Питката поставяме в студена фурна, която включваме на 200 градуса. Печем 20 минути, след което намаляваме фурната на 180 градуса и печем още 20 мин.

Опечената питка поръсваме леко с вода и покриваме с кърпа
Виж целия пост
# 107
Любимата ми баница с късмети. Blush

Виж целия пост
# 108
Сладкиш със сушени плодове, любимият на семейството ми за Коледа.
80 г брашно
1 чаена лъжица канела
1/2 чаена лъжица звезден анасон
1 чаена лъжица ванилова есенция
200 г сушени смокини, нарязани на едро
100 г сурови лешници
150 г сурови бланширани бадеми
100 г черен шоколад, настърган или накълцан на ситно
настъргана кора от 1 портокал
150 г захар
150 г мед
50 мл вода
пудра захар за поръсване
Фурната се нагрява на 150°C. Форма за кейк или тава с диаметър 20 см. се покрива с хартия за печене.
Брашното се смесва с канелата и звездния анасон. Добавят се смокините, ядките, шоколада, портокаловата кора и ванилията. Сместа се разбърква добре, така че всички продукти да се покрият с брашно.
Захарта, медът и водата се смесват в тенджера и се оставят на умерен огън да заврат. Варят се 10-15 минути, докато сместа леко се сгъсти. Проверява се за готовност като се капне капка от сиропа в чаша със студена вода. Ако капката запази формата си и не се разлива, сиропът е готов.
Сиропът се изсипва в брашнената смес и бързо се разбърква. Сместа веднага се разпределя във формата и се заглажда на повърхността с лъжица, намокрена в топла вода. Сладкишът се пече в предварително нагрятата фурна за 15 минути. След като се извади от фурната се поставя върху решетка и се оставя да се охлади напълно и да стегне. За по-бързо, след като се охлади, може да се остави в хладилник за 1-2 часа докато стегне.
След като десертът се втвърди достатъчно се премества в сервизна чиния (за повече удобство, заедно с хартията за печене) или върху дъска. Поръсва се с пудра захар и се нарязва на парчета.
Виж целия пост
# 109
Любимата на цялото семейство питка. Приготвям я на всеки семеен празник.
Питка "Слънце"

Продукти:
300 мл прясно мляко
1 ч.ч. кисело мляко
3 яйца+1 белтък
5 с.л. олио
1 кубче мая
1 с.л. захар
1 с.л. сол
около 1 кг брашно
100 г масло
1 жълтък, смесен с 1 с.л. разтопено масло и 1 с.л. прясно мляко за намазване

Приготвяне:

Маята се разтваря в топлото прясно мляко, заедно със захарта. Добавят се 3-4 с.л. брашно и се оставя да шупне.

Брашното се пресява и се прави кладенче, в което се изсипват киселото мляко, яйцата, солта, олиото и маята. Меси се меко тесто. Оставя се да втаса.
От втасалото тесто се отделя една топка тесто, която се поставя в средата на намаслената тава, в която ще се пече питката.Останалото тесто се разделя на три. Точат се три кръгли кори, като всяка са намазва с разтопеното масло и се поставят една върху друга. Разрязват се на 16 триъгълника и всеки се навива като кифличка - от основата към върха. Подреждат се около кръга в тавата. Оставя се да втаса отново.
Маже се с жълтъка и се пече в загрята на 170* фурна.


Виж целия пост
# 110
Виж целия пост
# 111

Питка

1 яйце и 1 белтък
4 супени лъжици кисело мляко
300 мл прясно мляко
100 мл олио
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
850 гр брашно
1/2 кубче мая

Всичко слагам в машината за хляб на програма тесто и наглеждам дали има нужда да добавя течност или брашно. След като машината омеси 30 минути, втасва 1 час. След това оформям, обикновено разделям на 3 топки, правя с ръце три малки кръга, намазвам първия с разтопено масло, слагам втория и него мажа и слагам третия и така разточвам голяма кора на цялата маса. Мажа с масло и навивам на руло, след това режа на охлювчета и редя в тава върху хартия за печене. Оставям да втаса около 1 час на стайна температура. Мажа с жълтък и ръся със сусам. Пека на 200 градуса с вентилатор за 40 минути, като най-отдолу на фурната слагам тава  с 1 литър вода.

За питката на снимката съм ползвала брашно за баници. Според мен то е най-доброто на пазара за питки.
Ще пробвам скоро и баница да направя с него.

Simple Smile

Виж целия пост
# 112
За Коледа традиционната питка я прави свекърва ми - нямам все още толкова "стаж" в кухната,
 за да иззема и тази функция Simple Smile

Рецептата е следната:
120 мл топло прясно мляко
120 мл топла вода
120 мл олио
420 г брашно
10 г прясна мая
2 и 1/2 с.л. захар
1 ч.л. сол

Всички продукти се слагат в хлебопекарната и се оставя тя да меси. След като тестото е готово, се вади и се слага в подходяща тава. Скрива се някъде и паричката Simple Smile
Маже се с разбит предварително жълтък и се поръсва със сусам, ленено и маково семе.
Пече се до зачервяване в предварително загрята фурна.
Виж целия пост
# 113
Месеница

Необходими продукти:

4  яйца
300 мл вода
2 с. л. захар
1 с.л. равна сол
1/2 кубче мая
2 с.л. олио
1 с. л. оцет
брашно колкото поеме

Плънка:

2 яйца и 300 г сирене

За намазване на листите малко свинска мас

За намазване отгоре:
1 яйце и 1ч.л. олио, сусам за поръсване

Начин на приготвяне:

Замесва се тесто и се разделя на 8 части.От всяка се разточва кръг, колкото чиния.Намазват се със свинска мас и се слепват Точи се на голяма кора и се намазва с плънката.Навива се на руло и се усуква леко.Втасва.Намазва се с 1 яйце и 1ч.л. олио, поръсва се със сусам.
Виж целия пост
# 114
КЕКС С ПОРТОКАЛИ

Необходими продукти:
3 яйца
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1/2 ч.ч. олио,
2 портокала
За карамелената смес:
3/4 ч.ч. захар
1/2 пакетче краве масло
3/4 ч.ч. вода

Начин на приготвяне:

Яйцата и захарта се разбиват с миксер до побеляване.Олиото се добавя по малко и продължава да се бие.Добавя се по малко пресятото и смесено с бакпулвера и настърганата портокалова кора брашно.Отделно се приготвя карамелената смес.Излива се на дъното на тефлонова тавичка и в нея се нареждат разделените на парчета портокали.Отгоре се излива сместта за кекса.Пече се до готовност на 180 градуса.Обръща се в поднос.

Виж целия пост
# 115
Соленки
1 к. ч. прясно мляко
1 к. ч. маргарин
1 ч. л. оцет
1 ч. л. сол
1 бакпулвер
брашно
Замесва се меко тесто. Разточва се кора, отгоре се маже с жълтък. Поръсва се с ким и червен пипер. Реже се на пръчици около 1 см. на 10 см. Пече се до златист цвят в умерена фурна.
Виж целия пост
# 116


По традиция, за нова година правим питка Слънце.
Виж целия пост
# 117
Чешки възли

Необходими продукти
3 бр. яйца
200 мл прясно мляко
200 мл олио
2 с.л. захар
1 пакетче мая за хляб
кора от лимон
брашно за средно меко тесто
масло

Начин на приготвяне
В прясното мляко се разтваря маята. Прибавят се яйцата, олиото, захарта, настърганата лимонова кора и брашното и се замесва тесто, което се завива в кърпа и се пуска в хладка вода за да втаса. Когато изплува на повърхността на водата, тестото е готово. Правят се топки с големина на орех и с двете ръце се оформят пръчки с дебелина един пръст. Завързват се на възел. Овалват се в кристална захар и се пекат в тава, намазана с масло и посипана с брашно в умерена фурна.
Виж целия пост
# 118


Коледна питка-слънце
Виж целия пост
# 119


Любимата ни питка не само за Коледа и Нова година:

1 кубче жива мая,
около килограм брашно София мел класик или екстра, в случая икономичния 5-кг пакет
1с.л. сол
1с.л захар или мед
2 яйца
Около 1/2 кофичка кисело мляко
Около 1/2 ч.ч. мазнина - олио или масло. Обикновено и двете смесени.

В кладенче от половината брашно и лъжица сол слагам разтворената мая (в около чаена чаша хладка вода + лъжицата захар), бъркам кашицата в кладенчето, добавям  1 яйце и един белтък (жълтъкът оставям за намазване), кофичка от кисело мляко с айран и мазнина - може би около половин чаена чаша. Всичко е на око.
При месенето добавям брашно постепено, докато тестото стане меко, гладко и не лепне. Меся на ръка, но може да ползвате и машина.
И това е... Сипвате си чаша вино, пускате си хубава музика и пеете докато месите 😃
Втасва около час и после отново се премесва.
Сплитането е следното: разточват се 3 листа - тесни и дълги, намазват се с мазнина, поставят се един върху друг, двата дълги края се нарязват като елха и се прехвърлят лентичките последователно една върху друга. Премествате в тавата получената плитка (на мен в този момент  ми трябват още 2 ръце 😊). В центъра слагам малка плитка от тестото от двата края.
Оставяте хубаво да втаса и печете около час на 180 градуса.
Около 1/5 от тестото става на вкусни  мекици за закуска или едно малко хлебче 🤗

Сплитането е по идея от Домашни дкусотии. Може да оформите както пожелаете. И дори като най-обикновен хляб.
Целият процес продължава около 5 часа.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия