Вегетарианска тема 10 - какво ще готвим днес

  • 71 145
  • 884
# 360
Не готвя в момента. Карам вече 4ти ден на прекрасни череши, праскови, диня и кисело мляко. В Крит имат просто невероятни череши. Много боядисват зъбите, но са прекрасни!
Виж целия пост
# 361
Аз се разготвих.
В последните дни:зеленчукова супа,кюфтенца от извара,сандвичи с хумус,маслини и лук,шакшука,тофу с зеленчуци и дори десерт направих - шоколадов (има какао) десерт с азуки.
Виж целия пост
# 362
Вчера кюфтенца от разни семена и тофу.
Днес салата.
Виж целия пост
# 363
Не съм правила кой знае какво тези дни, защото не си бяхме у нас. Но се оказа, че моето дете харесва маринован чесън. Мисля да направя един ала кимчи, но без да слагам люто. Ще сложа зеле, колкото да има лактобацили и да започне ферментацията. Ще затворя в буркани заедно със саламурата и може би ще ги съхранявам в хладилника. Нашите мога да ги направя люти, че обичам огнения вкус. По-добри идеи как да ги направя?
Виж целия пост
# 364
Harpalike,имам някаква рецепта от Джеими Оливър за салата Кимчи.По спомен не се слага в буркан,а се затопля на котлон.

Аз пък открих,че дребното еде малини.Никога не съм предлага малини,защото не обичам и не копувам,до снощи взех и ооооо той едя друг плод освен банан и грозде.
Също открих за себе си,че ми харесва комбинацията от пъпеш и тахан.

Готвих Унгарска супа с гъби, ориз със сирене,оризови спагети с тофу и гъбки със сехтин и черен пипер.
Това е не ми се готви Blush
Виж целия пост
# 365
моето дете харесва маринован чесън
незнам как се маринова, ще чакам за идеи.
знам, че някои сортове чесън посиняват от оцета.
купен мар. чесън ли е опитало детето?

ние бяхме на път, готвех, но нищо интересно.
днес прах крем супа от набраното от градината: броколи, спанак и картофи.
довечера ще правя просо с гъби и тиквички.

зелето ми е станало (червено, бяло и къдраво) и идните дни ще трябва да го оползотворявам. Whistling
Виж целия пост
# 366
маринован чесън от едни зелени маслини, които ги продават в магазина за сирена, хареса щурчето ми

саламурата е от чесъна и сух риган, дафинов лист като подправки и възлюта чушка

на мен ми се иска да не ги мариновам в оцет, а в нещо по-живо като ферменти, ще го мисля и ще споделя резултата
Виж целия пост
# 367
 И на мен ми посинява от време на време мариновани чесън. Трябва да се прави с вода и бяло вино,за да не става син. Така ми бяха казали поне. Но не съм пробвала, а само някой преди време ми беше казал,че така трябва.
Днес си правих палачинки с елда,киноа, овесени ядки,яйце и смляно ленено семе. Съответно олио и вода.Сполучливи  се получиха.
На обяд леща с ориз и малко ръж.
Виж целия пост
# 368
вчера правих зеленчуци с просо. добре стана.
днес за обед на мъжа ми направих сварен алабаш с гъбен сос. той не беше във възторг, да видим дали ще го изяде.
аз щя изям останалата част от главата за обед.

за вечеря смятам да правя пататник, но с тиквичка и млечен сос, както и салата.

имам още 4 големи глави алабаш, както и 3те вида зеле.
бялото няма как да го направя на кисело newsm78, смятам да направя една тукашна салата от наложено зеле, но макс. една глава, ще оползотворя, а аз имам 3 или 4.
някой има ли идеи за него както и за червеното зеле? newsm78
тук го ядат сварено и подправено към меса. аз не го харесвам много, един път мога да го ям, но повече не.

самото зеле е много твърдо и не става за сурово ядене, т.е. не е за салата, освен ако не ферментира малко...
Виж целия пост
# 369
Печено на фурна зеле с домати, чесън и дафинов лист не обичаш ли? Или с ориз? Аз много го обичам, но не ми се занимава да варя, а после печа.
Ако имаш рецепта за безглутенови пирожки, може да ги направиш със зеле. Зелеви кюфтета също ми хрумват - майка ми правеше много вкусни. Другият начин, който е правила и ми харесва, е зеле задушено в уок и после слага балсамико оцет, лют червен пипер и копър.

За днес са задушени зеленчуци с фъстъчен сос и басмати.

Не ми се яде напоследък, което пък не е толкова зле, защото отслабвам още, а слаба съм хубава Simple Smile
Виж целия пост
# 370
неее, не обичам готвено зеле въобще. Sick

как се правят тези кюфтета? ако пак е варено и после пържено - нямам време за подобни рецепти.
в уока може и да пробвам, дано стане, че е доста дървено. с какво го ядеш? само зелето или към нещо/ аз само със зеле не се наяждам, по-скоро се подувам.
Виж целия пост
# 371
За кюфтетата сурово го слагаше, намачкано, но ако е твърдо не знам дали ще стане. Иначе стандартните спойки за зеленчукови кюфтета - овесени ядки, ако са пости или яйца и сирене, ако не са.

Да, и на мен зелето ми е по-скоро като едно от ястията, освен ако не е на фурна с домати. Харесвам го с картофена салата, ориз, елда, но съм го яла и с други зеленчукови ястия (когато майка ми си е играла да ги прави, де, че аз няма как да наготвя цяла флотилия постни) - чушки с доматен сос, печени патладжани. Но моят стомах е ок за заленчуци и мели всичко, стига да не са пържени.
Виж целия пост
# 372
от това твърдото няма как да станат кюфтета, то и яп. пици не стават добре  Whistling

в уока ще го слагам и това е.
първо трябва да изядем другите зелении.

вчера гледах по Тв правиха смути с цялото растение морков - оранжевата част и листата.
освен песто, какво друго мога да правя с листата?
какво правите с листата от червено цвекло?
Виж целия пост
# 373
листата на моркова, когато са свежи може към зелена салата да се добавят. не съм го правила, че им нямам доверие на пазарските моркови, дори и свежи

листата на цвекло ги обичам на яхния, както се прави спанак
Виж целия пост
# 374
тези моркови са мои, така че знам, че са ОК.

вчера голямо готвене: крем пита, шок. сладкиш с банани и кокосово брашно, настъргана тиквичка с извара и яйце (запечено), салата (всякакви листа)

за днес имам карфиол и ще го правя или на къри, или ще го настържа заедно с жълто сирене и с яйце  ще го изпеча като блат. още незнам какво ще ми се яде  newsm78

от червеното цвекло ще направя студена супа, подобна на таратор, някъде в Балтийските страни правят така.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия