Вегетарианска тема 10 - какво ще готвим днес

  • 71 287
  • 884
# 795
снощи изяде със завиден апетит една мисо супа с водорасли, сушени шийтаке гъби и соба спагети Shocked, която нещо хич не се беше получила и беше далеч от умами.

по едно време и моето дете ядеше много мисо супа и то в един суши имбис  Crazy
даже ходих специално да ги питам от къде купуват продуктите, че вкъщи не искаше да я яде.
та, според мен, от тази супа си набавят нещо - я йод, я нещо друго, което го няма явно в ежедневната храна. ние поне не ядем често водорасли. Peace
та може въобще да не е било въпрос на вкус, а на съдържание  Grinning

червеното цвекло не го направих вчера, нямах муза.
направих супа с горчица. беше ок, но не съм възхитена. Whistling трябваше 3 вида горчица да сложа, аз сложих само един вид, може би затова....
има и за днес.
имам и 2 камби, малко домати, може да направя миш-маш.
Виж целия пост
# 796
Аз никога не съм готвила мисо , може ли рецепта и от къде купувате продуктите .Много искам да пробвам  Stew
Виж целия пост
# 797
Аз никога не съм готвила мисо , може ли рецепта и от къде купувате продуктите .Много искам да пробвам  Stew

ние със Синьо не сме в Бг, та няма да можем да ти помогнем. аз си купувам от био магазините или от азиатските.
има няколко вида, различни на цвят и от различни изходни продукти.
това е ферментирала паста от ориз, соя или зърнени.

взима се 1 лъжица, сипва се гореща вода и имаш вече бульон. отделно се слагат други неща (зеленчуци, гъби, тофу, яйце, нудъли, всичко вече сготвено) и супата е готова. засища доста. Peace
Виж целия пост
# 798
мисо се намира и в България в био магазините. по-изгоден вариант има в китайския магазин Лиу в пресечките на Пиротска - там обаче в мисото има и цели соеви зърна (ако не те е шубе да купуваш храна от такива магазини).
Виж целия пост
# 799
Благодаря ви.
Знам, че не живеете в Бг., аз също съм в Германия.Утре ще търся продукти
Днес полента с гъби и зелена салата с кълнове от сминду(много бързо стават )
За вечеря не знам какво да е
Виж целия пост
# 800
ааа, понеже пише Ст.З и се обърках. Peace

има и произведено в Германия, доста фирми предлагат.
аз харесвам бялото повече, взимам си японско.
сега имам червено, ок е, но не ми харесва колкото бялото.
Виж целия пост
# 801
най-накрая успях да направя кюфтета от магданоз, ядахме ги с млечно-чеснов сос.
за мъжете пица.
днес има за тях паста, отделно ще правя мунг боб на яхния или къри.

направих и почти 2л. ябълков оцет, ще трябва да изчакам няколко седмици, тогава ще знам дали съм успяла  Laughing
Виж целия пост
# 802


Едно мъничко парченце от карфиолено-сирене. Hug
Виж целия пост
# 803
BiankaD, стана невероятно сиренето от карфиол. Ммммммммммммм.....
Направих два пъти и не успях да снимам:joy:

danilu, страхотноо! Много се радвам, че ти е харесало!
Аз не бях у дома няколко дни, прибрах се днес и продължавам разни неща да приготвям с дюлите, които имам в изобилие. Вече имам желе, мармалад, сок и пестил.
Освен това ме чакат 5 кг шипки и 5 кг чушки. Но преди да се впусна в това приключение, ще ходим за гъби. Ах, денонощието е крайно недостачно.
ММ сготвил кисело зеле с ориз, всъщност бяхме замразили последните листа от миналогодишното и сега, вече щов е заредено новото е сготвил последния запас.
asyalein какво те притеснява в готовността на оцета? Аз съм в непрекъснато "производство" на оцет. Имам сега един за прецеждане и едни ябълки за зареждане, друг се избистря в мазата на хладно.
Виж целия пост
# 804
Бианка,какво е това пестил?
Виж целия пост
# 805
Бианка,какво е това пестил?

мармалад, който се реже, толкова е гъст....


asyalein какво те притеснява в готовността на оцета?

един винен от септември го чакам, още няма вкус и мирис на оцет...
Виж целия пост
# 806
Само винен оцет не съм приготвяла, но предполагам, че и при него се процедира, както при ябълковия- има период на ферментация, разбира се, ако се разбърква всеки ден и после спира.Усеща се аромат на оцет и има образувана оцетна гъба. Прецедената течност не е бистра, но след няколко месеца на хладно се избистря, като образува отново  оцетна гъба. При моите оцети така се получава всеки път.

Baby, както Ася е отговорила - гъст мармалад, който се реже с нож. Разстила се върху хартия, добре сгъстен мармалад и се оставя да се суши, от време на време се обръща. Може да се навие на руло и да се съхранява на сухо с години. Майка ми и баба ми правеха от сливи най-често и от кайсии също. Аз опитах тази година от дюли- без да добавям  захар- получи се вкусно.
Виж целия пост
# 807
Добра идея за пестил от дюли. Тъкмо им е сезонът. Ще гледам да купя утре и ще пробвам.
Днес отново направих корейска салата от моркови. И от вчера жълт сух грах с люспа. На мм не му допада много,но стана вкусно в керамичната тенджера и хапна. Имаше и бял ориз вместо хляб.
Виж целия пост
# 808
Звучи хубаво ако е без захар, но не е ли по добре да просто сушени плодовете? След варенето всичките витамини са се скапали.

Аз направих един боб мунг, нещо като по гъста супа със зеленчуци - лук, моркови, чушки, домати, препечени червени сушени чушки за вкус и миризма. По принцип така много ни харесва.
Виж целия пост
# 809
  И от мен боб мунг, и салата.



Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия