Вегетарианска тема 10 - какво ще готвим днес

  • 71 249
  • 884
# 810

Аз направих един боб мунг, нещо като по гъста супа със зеленчуци - лук, моркови, чушки, домати, препечени червени сушени чушки за вкус и миризма. По принцип така много ни харесва.

 Joy и аз това правих, ама без чушки.

направих и безглутенова баница с оризови платки за пролетни рулца.
за първи път безглутенова рецепта да има вкус на глутенова. само конситенцията се различава, баницата не е пухкава, но си я ям с кеф!!!

също картофен огретен, салата от червено цвекло и ябълка, наложено зеле на салата.

вчера правих грах с чушки,моркови, картофи, магданоз. листа от червено цвекло и сметана като на яхния. стана супер.

за днес смятам да правя зеле с ориз на фурна.

Звучи хубаво ако е без захар, но не е ли по добре да просто сушени плодовете? След варенето всичките витамини са се скапали.

честно, не знам дали сушени дюли могат да се ядат директно.  newsm78
аз подобен мармалад обичам много, но не ми се занимава да правя.

Бианка, кажи какво наптави шипките, аз една година варих мармалад и едвам успях да отделя семките, толкова гъст стана.
наложи се да го разредя с вода и стана на ...но  Sick
Виж целия пост
# 811
Аз сложих 2 големи буркана с шипково вино Mr. Green, че и ние понабрахме доста миналата събота. Да видим какво ще стане. Предишните набрани шипки си ги изсуших за чай (много обичам), но много време съхнаха... ooooh!Вкъщи в кухнята в момента ферментират: шипково вино, туршия от моркови и карфиол, кисело зеле, лимонада и дежурният кефир. Crazy

Иначе у нас напоследък имаше Käsespätzle с тиква (тиквата в тестото), паста на фурна с доматен сос тип "изчисти хладилника от изостанали зеленчуци", в който даже и тиква сложих Laughing, боб с много зеленчуци, овесени "бисквити" с ябълки и орехи.

niditop3, намери ли мисо? Аз го купувам от био-магазините.

asyalein, и ние май нямаме достатъчно йод в менюто. Thinking Тези последните водорасли даже ми харесаха на вкус; ще взема да започна да ги ръся насам-натам.

А как точно се прави пестил? Нещо не намирам рецепта. Имам много ябълки и май няма да можем да ги изядем докато са свежи...
Виж целия пост
# 812
Скрит текст:
Аз сложих 2 големи буркана с шипково вино Mr. Green, че и ние понабрахме доста миналата събота. Да видим какво ще стане. Предишните набрани шипки си ги изсуших за чай (много обичам), но много време съхнаха... ooooh!Вкъщи в кухнята в момента ферментират: шипково вино, туршия от моркови и карфиол, кисело зеле, лимонада и дежурният кефир. Crazy

Иначе у нас напоследък имаше Käsespätzle с тиква (тиквата в тестото), паста на фурна с доматен сос тип "изчисти хладилника от изостанали зеленчуци", в който даже и тиква сложих Laughing, боб с много зеленчуци, овесени "бисквити" с ябълки и орехи.

niditop3, намери ли мисо? Аз го купувам от био-магазините.

asyalein, и ние май
нямаме достатъчно йод в менюто.
Скрит текст:
Thinking Тези последните водорасли даже ми харесаха на вкус; ще взема да започна да ги ръся насам-натам.

А как точно се прави пестил? Нещо не намирам рецепта. Имам много ябълки и май няма да можем да ги изядем докато са свежи...
Може да се ползва йодна тинктура на кожата на крака, горе долу колкото размера на 1 евро. Ако например вечер си намажете кожата и сутринта петното е изчезнало, продължавате докато престане да изчезва. При мен за макс 2 часа и е изчезнало. При мм, на другия ден си е там.  ooooh!
Виж целия пост
# 813


Звучи хубаво ако е без захар, но не е ли по добре да просто сушени плодовете? След варенето всичките витамини са се скапали.

честно, не знам дали сушени дюли могат да се ядат директно.  newsm78
аз подобен мармалад обичам много, но не ми се занимава да правя.

Бианка, кажи какво наптави шипките, аз една година варих мармалад и едвам успях да отделя семките, толкова гъст стана.
наложи се да го разредя с вода и стана на ...но  Sick
[/quote]

Аз и изсушени дюли направих. Ако се оставят меки, стават, даже по-лесни за ядене от свежа хрупкава дюля. А колко изядохме с дъщеря ми докато режехме.

Аромата на печени или варени дюли е много апетитен и ни е много вкусен. Майка ми традиционно е правила всяка година стъргани дюли с много захарен сироп. Само като си представя количествата захар и вкуса.... Радвам се, че сокът се получи ст рашно освежаващ и ароматен. А плодовата маса реших да оползотворя на мармалад- без изобщо да добавям захар е много вкусен.
И аз се придържам  към идеята, че суровите храни са много по-полезни и винаги , когато мога суша, замразявам, но не съм се отказала и от термично обработените храни. Зимата особено имам нужда от топли супи и яхнии.

Ася, с шипките произвеждам мармалад след мармалад. Варя ги да омекнат и претривам през цедка(наистина е ужасно уморително). После сгъстявам кашата с редуциране на водата- естествено чрез варене или с пектин. Добавям различни подсладители -( все разни нерафинирани) и пробвам как най -много ни харесва - на вкус, на цвят, на сладост. Правя малки дози, защото ме заболява ръката от това претриване през цедката. Мисля да опитам сега да отделя семчиците предварително - пак връткава работа но поне съм седнала.

У нас пак гъби в менюто - този път сърнели. Днес поваля малко- по-скоро някакъв дъжд, подобен на мъгла, но в гората ще има влага и тия дни пак за гъбки...Много са вкусни тия сърнели!
Розови домати на салата с авокадо и черен пипер.
Закуската е към 10,00 часа от две райски ябълки. Пристрастена съм към тях. И от тях мисля да приготвя нещо сушено.
Салата от цвекло с нар.
Купих страхотни кестени и мисля какво специално да приготвя с тях. Още не е достатъчно студено за тиквена супа, но взех и чудесна тиква, само да се вдъхновя да сготвя нещо с нея.
Чипс от кейл и целина със соев сос и сусам

Виж целия пост
# 814
благодаря Бианка, много занимавка ми е претриване, сгъстяване... накрая си го ям сама  Whistling

шипки има доста покрай нас, но аз рядко бера, защото минават 2 натоварени магистрали и наблизо има голямо летище. отделно влаковете  Rolling Eyes не вярвам да има нещо био около нас.
не, че не ям аспержите де   Rolling Eyes

вчера направих набързо бисквитена торта с яйчен крем. детето ядеше в захлас и 3 пъти ме пита дали е купена, много била вкусна  hahaha

Синьо, йод има и в райската ябълка...
Виж целия пост
# 815
Синьо, може ли рецептата и технологията за шипковото вино?
Виж целия пост
# 816
Синьо, може ли рецептата и технологията за шипковото вино?
и аз се нареждам за тази рецепта. 😊
Виж целия пост
# 817
Мисо не намерих в нашите магазини .Поръчах на ММ от Англия тази седмица да купи .
Днес направих много вкусна салата от кисело зеле, пресен настърган морков и кълнове от сминдух и люцерна  , малко зехтин .
И червена леща къри
За довечера ще правя нахутени мъфини със сирене .
Виж целия пост
# 818
Niditop3, какви са тези нахутени мъфини?
Виж целия пост
# 819
На око ги правя, горе- долу за 12мъфина -1яйце, 1чаша мляко (кисело или ядково ,и двата стават ), половин бакпулвер ,2суп л олио нахутено брашно и сирене или кашкавал.
Виж целия пост
# 820
На око ги правя, горе- долу за 12мъфина -1яйце, 1чаша мляко (кисело или ядково ,и двата стават ), половин бакпулвер ,2суп л олио нахутено брашно и сирене или кашкавал.
И аз се заинтригувах. Напиши,  моля, колко време се пече, на каква Т, а също -сиренето /кашкавала как се слагат - вътре настъргани и размесени или отгоре наръсени? И какво количество?
Виж целия пост
# 821
Вие хубаво се нареждате, но аз рецепта нямам. Laughing Изчетох всичко, което намерих в българското интернет пространство за "шипково вино", и действах на око. С две думи – нацепих шипките, сложих захар, налях филтрирана вода и сега чакам да ферментира. Съотношението шипки:захар из разните рецепти беше 1:1, но аз сложих по-малко захар, около 2:1. Ще докладвам като (ако) се получи нещо.

Днес ударих кулинарния връх – салата от домати, моцарела и босилек, картофена салата, шопска салата (все още със 100% местни зеленчуци), варени кестени. Laughing

С мушмули дали може да се направи нещо? Наблизо има едно дърво, което е отрупано и знам, че никой няма да го обере, защото е ничие. Аз си събрах (вече падат сами) 1-2 кг за ядене, но има още толкова мнооого.
Виж целия пост
# 822
На око ги правя, горе- долу за 12мъфина -1яйце, 1чаша мляко (кисело или ядково ,и двата стават ), половин бакпулвер ,2суп л олио нахутено брашно и сирене или кашкавал.
И аз се заинтригувах. Напиши,  моля, колко време се пече, на каква Т, а също -сиренето /кашкавала как се слагат - вътре настъргани и размесени или отгоре наръсени? И какво количество?
Загрявам фурната на 180 гр ,слагам ги и първите 5мин печа само на долен реотан ,след това включвам и горен до готовност  .Не съм засичала време ,но стават бързо  около 20 ~25мин .Често ги правя за закуска ,разбърквам и докато си изпия кафето са готови Blush
Сиренето или кашкавала се слагат вътре настърган кашкавала ,сиренето го натрушавам по наедро , за да се усеща .Количеството е на око може би около 150гр сирене , ако слагам кашкавал е по -малко 100гр. нещо такова
Виж целия пост
# 823
Аз си събрах (вече падат сами) 1-2 кг за ядене, но има още толкова мнооого.

на мармалад? newsm78

вчера правих гофрети с картоф и морков, сгъстих с нахутено брашно. детето ги одобри.
днес ще правя зелен фасул или грах... newsm78

планирала съм да правя и барчета от овесени ядки и чипс от кейл.

имам доста моркови, трябва да махна всичко от зеленчуковата градина.
една част раздадах, една част сложих в пясък, но имам още. Whistling
чудех се за туршия, но нямам каче или голям съд. чудя се в какво.... newsm78
Виж целия пост
# 824
Ася,в 3 литров буркан става.даже и в по-малки буркани може ,ако нямаш голям.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия