Описание
Aronia melanocarpa (арония) е многогдишно храстовидно растение от семейство Розоцветни. То произлиза от Северна Америка, откъдето е пренесено в Европа и Азия към средата на миналия век. Храстът може да достигне до 2 метра височина и 3 метра ширина и живот от порядъка на 20-30 години. Цветята обикновено са бледо-розови. Плодчетата узряват в края на лятото. Те са с размери от около 6-10мм и имат уникален тръпчивосладникав вкус (2).
Аронията е богата на полифеноли и антоцианин. Плодовете й се използват в народната медицина за превенция и лечение на множество хронични заболявания (3) и в хранително-вкусовата промишленост като естествен оцветител (4).
Здравословно действие:
Представената информация за полезните действия на аронията е базирана на резултати от научни изследвания, които са свободно достъпни. Информацията не може да замести консултацията с лекар при наличие на сериозно заболяване.
Възможно лечебно действие при: Диабет (Diabetes mellitus 2). Метаболитен синдром (повишени нива на холестерол и кръвна захар, наднормено тегло, високо кръвно налягане).
Аронията е ценен естествен източник на антиоксиданти, който освобождава организма от свободни радикали, предизвикващи оксидативен стрес. Това нейно действие се счита за особено важно при борбата със заболявания, засягащи различни органи и системи (стомашно-чревен тракт, сърдечно-съдова система, черен дроб, централна нервна система, мастна тъкан, костна тъкан и др.).
Плодът на аронията подобрява сърдечно-съдови параметри и нивата на холестерол в кръвта при пациенти, страдащи от метаболитен синдром. Аронията е слаб инхибитор на ангиотензин конвертиращия ензим. Това обаче не предотвратява ефикасността й при свалянаето на кръвното налягане (5). Редовната консумация на екстракти от арония намаляват нивата на „лошия“ холестерол в кръвта (LDL) при хора с повишени нива на холестерола (5-7).
Изследвания върху клетки и животни потвърждават полезното действие на аронията върху нивата на холестерола в кръвта (8-10). Плодовете на това растение понижават акумулацията на висцерални мазнини и на мазнини в чернодробните клетки, както и натрупването на телесна маса при плъхове хранени с диета с високо съдържание на мазнини (8, 9).
Полезното действие на аронията върху сърдечно-съдовата система също е потвърдено от множество изследвания (12-16). Аронията има антиатерогенно действие (забавяне/предотвратяване образуването на атеросклеротични плаки) и забавя стареенето на стената на аортата, доказано при изследвания върху плъхове (10, 15). Екстракти от плода предизвикват релаксация/разширяване на коронарните артерии (16) и повишаване нивата на NO в коронарни ендотелиални клетки (12). Аронията намалява кръвното налягане и при хипертензивни плъхове (14)
Аронията също така се препоръчва като алтернативно лечение на диабет (17). (Очаквайте повече скоро.)
Необходими са повече клинични изследвания за определяне на правилното място на тази билка в съвременното здравеопазване.
Ще се радвам, ако можете да споделите Вашия личен опит от употребата на арония.
Препратки:
- (1) Извлечено на 5.5.2018 от Integrated Taxonomic Information System on-line database,
(2) Извлечено на 5.5.2018 от Organic Aronia BG, http://organic-aronia-bg.com/.
(3) Jurikova, Tunde, et al. "Fruits of black chokeberry aronia melanocarpa in the prevention of chronic diseases." Molecules 22.6 (2017): 944.
(4) Извлечено на 5.5.2018 от Danish Centre for Food and Agriculture, “Natural berry pigments as food ingredient at the heart of new project.”, http://dca.au.dk/.
(5) Sikora, Joanna, Marlena Broncel, and Elżbieta Mikiciuk-Olasik. "Aronia melanocarpa Elliot reduces the activity of angiotensin I-converting enzyme—in vitro and ex vivo studies." Oxidative medicine and cellular longevity 2014 (2014): 739721.
(6) Duchnowicz, Piotr, et al. "In vivo influence of extract from Aronia melanocarpa on the erythrocyte membranes in patients with hypercholesterolemia." Medical science monitor: international medical journal of experimental and clinical research 18.9 (2012): CR569-CR574
(7) Sikora, Joanna, et al. "Short-term supplementation with Aronia melanocarpa extract improves platelet aggregation, clotting, and fibrinolysis in patients with metabolic syndrome." European journal of nutrition 51.5 (2012): 549-556.
( Park, Chung-Hwa, et al. "Aronia melanocarpa extract ameliorates hepatic lipid metabolism through PPARγ2 downregulation." PloS one 12.1 (2017): e0169685.
(9) Takahashi, Azusa, et al. "Anthocyanin-rich phytochemicals from aronia fruits inhibit visceral fat accumulation and hyperglycemia in high-fat diet-induced dietary obese rats." Journal of oleo science 64.12 (2015): 1243-1250.
(10) Daskalova, Elena, et al. "Antiatherogenic and cardioprotective effects of black chokeberry (Aronia melanocarpa) juice in aging rats." Evidence-Based: Complementary and Alternative Medicine2015 (2015): 717439.
(11) Cebova, Martina, et al. "Effect of Bioactive Compound of Aronia melanocarpa on Cardiovascular System in Experimental Hypertension." Oxidative medicine and cellular longevity 2017 (2017): 8156594.
(12) Varela, Claudia Elena, et al. "Effects of a natural extract of Aronia melanocarpa berry on endothelial cell nitric oxide production." Journal of food biochemistry 40.4 (2016): 404-410.
(13) Daskalova, Elena, et al. "Antiatherogenic and cardioprotective effects of black chokeberry (Aronia melanocarpa) juice in aging rats." Evidence-Based: Complementary and Alternative Medicine2015 (2015): 717439.
(14) Ciocoiu, Manuela, et al. "The involvement of a polyphenol-rich extract of black chokeberry in oxidative stress on experimental arterial hypertension." Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine 2013 (2013): 912769.
(15) Zapolska-Downar, D., et al. "Aronia melanocarpa fruit extract exhibits anti-inflammatory activity in human aortic endothelial cells." European journal of nutrition 51.5 (2012): 563-572.
(16) Bell, David R., and Kristen Gochenaur. "Direct vasoactive and vasoprotective properties of anthocyanin-rich extracts." Journal of Applied Physiology 100.4 (2006): 1164-1170.
(17) Banjari, Ines, et al. "Antidiabetic effects of Aronia melanocarpa and its Other Therapeutic Properties." Frontiers in nutrition 4 (2017): 53.
[/list][/size]