сладки-кошнички,фунийки и праскови

  • 28 516
  • 31
Пускам отделна тема,за да не разводнявам в"моите любими торти"
http://www.snimka.bg/profile.php?edit_photo&photo_id=2045282

1.кошнички

1и1/2 чч.пудра захар
2 яйца
1 ванилия
125 гр. масло
брашно
Омесва се не много меко,но не и твьрдо тесто.Формичките се намазват с олио/с четка/Взима се част от тестото,прави се топче,което леко се сплесква и се поставя вьв формичката.Облепя се формичката добре/отвьтре/.Пекат се в загрята 200 градуса фурна до порозовяване.

2.Фунийки

4 яйца
1 чч. кисело мляко
1 амонячна сода и малко сода бикарбонат/на вьрха на чл./
1и1/2 чч. захар
1 чч.олио
1 кг.брашно
Разбиват се яйцата,захарта и киселото мляко в което е погасена содата.Прибавят се и останалите продукти и се омесва не много меко тесто.Разточва се кора,режат се ленти и се увиват спираловидно около формичките.Пекат се в загрята 180 градуса фурна.Изчаква се да поизстинат и се вадят с леко завьртане.

3.Праскови

500 гр. захар
4 яйца
250 гр. прясно мляко
1и1/2 чч. олио
1 чл. хлебна сода
1 чл. амонячна сода
6 ванилии
брашно
Омесва се меко тесто.оформят се топчета,които леко се сплескват.Пекат се в загрята 180 градуса фурна.След изстиване се издьлбават с остро ножче и се пьлнят с крем.

И трите вида напьлних с млечно-маслен крем:

2 жьлтька
5 сл. захар
1 сл. брашно
1/2 л. пр. мляко
сварява се,изстива и се прибавя кьм разбитите 200 гр. масло+200 гр. пудра захар.
В крема за прасковите се слага и малко какао.
Виж целия пост
# 1
Много благодаря, още днес ще ги пробвам.
Виж целия пост
# 2
аз правя прасковки и ги пълня със следния пълнеж:леко издълбавам всяко топче, получените изрезки ги натрошавам на трохи,прибавям масло/маргарин и някакво сладко до получаването на кремче, с който след това пълня издълбаните топчета и ги слепвам.
Виж целия пост
# 3
малееееее, че вкусотии. Ще пробвам първо прасковките, защото са ми любими, и отдавна търсих тази рецепта. Мерси  bouquet
Виж целия пост
# 4
Съжалявам, че днес не ми остана време да ги направя - имах желание да изпробвам най-първо фунийките, тъй като ги помня от детството си и много ги обичах, мисля че и на Вики много ще и харесат. Надявам се да ми остави малко свободно време през седмицата, че е доста буйничка...
Имам няколко въпроса Laughing
1. Bambinkamalinka какви количества стават от тези дози, че искам да направя поне по двайсетина от видовете, като ги пробвам?
2. Относно фунийките пише, че се увиват върху формичките, някъде видях че ако нямам готови мога да изпозвам фолио, което на мен ми се вижда доста тънко и ми се струва че ще го смачкам докато увивам лентичките- трябва ли да го сгъна първо на няколко пласта и после да си направя фунийката, моля дай ми малко подробности и се извинявам ако ви се струва глупав въпроса ми, но наистина имам голям мерак да ги направя хубави от първия път, а нямам опит с подобни сладки.
3. Знае ли някой от къде мога да си намеря готови фунийки- формички, че като ги правя следващите пъти да използвам направо готови?
Виж целия пост
# 5
На първите въпроси не мога да отговоря, но формички съм виждала в магазините за дом. потреби Peace
Пропуснах да изкажа възхищението си от вкусотиите на Bambinkamalinka, страхотно изглеждат и съм убедена, че са и толкова вкусни. Охх, защо съм дебела....
Виж целия пост
# 6
Mimival,мисля,че няма да стане вьрху фолио.Потьрси формички,и аз сьм виждала в домашни потреби.Другият вариант е следният-да си направиш формичките от капачки за буркани/тези които се затварят сьс затварачка/.Майка ми има такива отпреди години,когато нямаше много сладки по магазините и правихме тези три вида в промишлени количества при балове,годежи и сватби на родата.Та тогава ги навивахме именно на тези малките от капачки.

От дозите които сьм дала излизат:
кошнички-60 броя
фунийки-64 броя
праскови-70 броя

Все пак зависи и колко големи ще направиш прасковите.
Виж целия пост
# 7
Bambinkamalinka мерси много за отговора. Наистина ще потърся още тези дни готови формички за фунийките, че се съмнявам че ще мога сама да си направя хубави, а за кошничките ще си купя от хартиените формички, че моите са тефлонови и са доста големички, а и са само 6 броя.
Виж целия пост
# 8
Не мисля,че хартиените ще ти свьршат работа.По-добре си вземи малки метални.Ако все пак някой има опит с хартиени нека каже .

Виж целия пост
# 9
Bambinkamalinka, а как оцветяваш прасковките?  newsm78 Може би е тъп въпроса, но досега не съм правила прасковки, а много ги обичам!
Виж целия пост
# 10
Извинявам се на Bambinkamalinka , че отговарям вместо нея. Ако има друг начин за оцветяване, бих се радвала да го споделиш с нас, аз използвам разредена боя за сладки - в 2 чаши сипвам на око /  жълто и червено, докато ми хареса цвета Grinning/ и след като са слепени прасковките, леко ги потапям в двата цвята и овалвам в захар на кристали/тя е по желание, че стават доста сладки/, но пък са по-ефектни.
А иначе и аз правя фунийките по същата рецепта, но моите формички са по-големи и излизат около 35-40 бр.Навремето си ги купих от един майстор на алуминиеви и др. видове формички за сладки.
Виж целия пост
# 11
Оцветявам по сьщия начин като Сапфира,но ги овалвам в парченцата от издьлбаването/смлени/
Виж целия пост
# 12
Bambinkamalinka много се радвам че си постнала тези рецепти, точно за тези сладки си търсех изпитани рецепти.
Рецепта за прасковки имам от майка ми, правила съм ги и съм доволна. Обаче за кошничките бях взела рецепта от една книга и не ми харесаха. Искам да те питам, колко дни преди празника ги прави сладките, на кой ден според теб са най-хубави, в хладилник ли ги държа или само на хладно, колко дни могат да издържат?
Виж целия пост
# 13
Мммммм от кога ги чакам тези рецептички. Благодаря Bambinkamalinka .   bouquet
Иначе за формичките за фунийките. Една идейка от мен, обаче става само ако имате бебе ядящо АМ.  Аз прилежно си събирам това фолио с което  херметично са затворени кутиите с адаптирани млека. Имам доста събрано вече и със сигурност като се навие  на фунийка върши доста добра работа - пробвала съм. Стават малко по-малки от стандартните, но не мисля, че е проблем.  Peace
Виж целия пост
# 14
Изпекох сладките 5 дни преди празника.оставих ги в тави,непокрити.Напьлних ги ден преди празника,сьхранявах в неотопляема стая.На следващият ден бяха омекнали,но най-вкусне ми се сториха на другият ден,тоест на втория ден след пьлненето.След това прибрах в хладилник/не че бяха останали много,де/
Мисля,че не е проблем да се изпекат и 7-10 дни по-рано,защото на мен ми беше много трудно -тези 5 дни доста работа ми се струпа на ведньж.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия