Сезона е на тиквичките и пресните картофи!Предлагам ви мусаката ,която правя аз
Продуктите не са строго определени- имам в предвид като грамаж .
2-3 тиквички - нарязваме на кръгчета дебели един пръст и после на 4
около килограм картофи - може и по-малко - зависи от съда ,в който ще решите да готвите
картофите се нарязват на кръгчета с дебелина около 0,5 см
Нарязвяме 1-2 глави лук на ситно /може и зелен/ 5-6 скилидки чесън - също нарязан на ситно,наливаме в
тенджера олио и леко запължваме.Като поомекне лука изсипваме нарязаните тиквички и картофи ,поръсваме със сол и слагаме около 1 к.ч. вода.Задушаваме,докато картофите поомекнат.Нарязваме копър,магданоз,разбъркваме и изсипваме в тава.
Слагаме във фурната и печем до готовност.
Разбъркваме 3-4 яйца,натрошаваме 200 грама сирене ,разбъркваме сместта.
Вадим мусаката от фурната изсипваме яйчената смес и енергично разбъркваме,за да може сместта да се разпредели равномерно в мусаката.
Пъхаме отново във фурната и вадим след като отгоре вусаката се позачерви.
Може да се настърже отгоре кашкавал.
Много приятен вкус - може да се консумира и топла и студена.
А приготвянето е елементарно и бързо,независимо от дъъъългата рецепта,която написах
Надявам се да ви хареса!