Сладкиш с праскови - въпроси

  • 1 122
  • 13
Намерих една рецепта в стара готварска книга и ме интересува дали някой е правил подобен сладкиш.
Иска ми се рецептата да е изпитана, не ми се експериментира.

150 гр краве масло
130 гр захар
200 гр брашно
1 яйце
1/2 чл бакпулвер
настъргани бадеми
Замесва се тестото и се оставя в хладилника за 30 минути. Пасират се на едро прасковите от един компот.
Тестото се вади от хладилника и се дели на две половини. Едната се настъргва на едро ренде, отгоре се слагат прасковите и се настъргва втората половина от тестото.
Имам и въпрос за мерните единици. Гледах в закованите теми, че една чаена чаша захар е 200 грама. А чаената чаша 300 ml ли е или е по-малка?
Всеки съвет по рецептата ще ми е от полза!  Simple Smile
Виж целия пост
# 1
Цитат на: tedi_b
Имам и въпрос за мерните единици. Гледах в закованите теми, че една чаена чаша захар е 200 грама. А чаената чаша 300 ml ли е или е по-малка?
Всеки съвет по рецептата ще ми е от полза!  Simple Smile

В тукашните рецепти, сигурно си забелязала основната мярка е една чаша и
1 чаша(1cup) = 240ml = 8унции(8oz)
Виж целия пост
# 2
Виж закованата тема по-нагоре
Виж целия пост
# 3
Теди, на мен ми се струва, че ще стане клисаво - пртавила съм нещо подобно, не стана добре. Ето обаче една моя много любима рецепта с компот от праскови/кайсии/ - не е по конкретната рецепта, но е вкусен  Wink :

4 яйца, 1чч захар, 1чч брашно, 1 бакпулвер, 1 пак. масло, един компот. Всичко без маслото се смесва, маслото се разтопява в тавичката, в която ще се пече сладкиша, в него се нареждат плодовете от компота и отгоре се покриват с тестото. След като се изпече се залива със сока от компота.
Виж целия пост
# 4
този е супер, майка го прави само с кайсии
само че карамелизира захар отдолу вместо масълце..иначе полят с компота и става супер
Виж целия пост
# 5
mam4e, току що ме убеди  Wink
Ще спретна твоята рецепта, че и по-лесна ми се струва. После ще докладвам. Мнооого мерси  Grinning
Целувки от мокра София  Grinning

П.П. Забравих да попитам - обръща ли се сладкишът (с плодовете отгоре)?
Виж целия пост
# 6
Цитат на: tedi_b
mam4e, току що ме убеди  Wink
Ще спретна твоята рецепта, че и по-лесна ми се струва. После ще докладвам. Мнооого мерси  Grinning
Целувки от мокра София  Grinning

П.П. Забравих да попитам - обръща ли се сладкишът (с плодовете отгоре)?

Обръща се! Аз го правя и с ягоди! Много е бързо , вкусно и лесно. Понякога дори не го заливам със сиропа ,а го оставям несиропиран ( като сух кекс) Simple Smile
Виж целия пост
# 7
Мерси, Дороти  Grinning
Виж целия пост
# 8
Цитат на: tedi_b

П.П. Забравих да попитам - обръща ли се сладкишът (с плодовете отгоре)?


При нас до обръщане не стига Wink  - яде се направо от тавата и изчезва за отрицателно време Embarassed , но предполагам че и обърнат ще изглежда добре. Дано ви хареса Grinning .
Виж целия пост
# 9
Ехааа, подсетихте ме за този сладкиш и набързо го спретнах! Вече е половината изяден! Wink
И аз го правя с карамелизирана захар, но трябва да пробвам и с масло как е! Simple Smile
Виж целия пост
# 10
mam4e, благодарности за хубавата рецепта!  Grinning
Сладкишът е лесен, бърз, икономичен, красив и мнооого вкусен - идеалната комбинация  Grinning
Аз го обърнах с плодовете нагоре Grinning
Виж целия пост
# 11
mam4e, а колко време и на колко градуса се пече?
Виж целия пост
# 12
Цитат на: irka
И аз го правя с карамелизирана захар, но трябва да пробвам и с масло как е! Simple Smile

Най-добре е и с карамелизирана захар и с малко масло върху нея. Ароматът е божествен.
Виж целия пост
# 13
Цитат на: muriel
mam4e, а колко време и на колко градуса се пече?

Аз не съм mam4e Embarassed
Тестото е пандишпанено, затова е добре да се пече на по-слаба фурна.
Козунак пека на 190 градуса, сладкиша го пекох на 200 градуса, сладки и соленки пека на 220 градуса (давам примери за сравнение).
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия