podpravkata MEHLEB?

  • 6 227
  • 16
Някой от вас чувалли е за тази арабска подправка?Моля ако имате  инфо за нея и за това каки от каде се набавя или доставя да ми кажете ,ще саммного признателна на вси4ки!
Виж целия пост
# 1
Да, чували сме. НАпиши поне от кой град си- как инсче да те ориентираме къде да я търсиш. Знам в София и Варна къде я има.
Виж целия пост
# 2
ами от търново.но  това не ми е проблем защото патувам.в софия от каде мога да я намеря -някакви контакти можете ли да ми дадете?
Виж целия пост
# 3
За София знам, че има на Женския пазар. Ама нагазинът май беше ливански. Нещо такова. А във Варна наскоро си купих от арабския магазин на Кооперативния пазар.
Виж целия пост
# 4


 Двечките се разбрахте Simple SmileОбяснете каква е тази подправка, за първи път я чувам.
Виж целия пост
# 5
Още една любопитна се присъединява към въпроса.   bowuu
Виж целия пост
# 6
И още една - ама да има обяснение за какво се ползва  Wink
Виж целия пост
# 7
Продава се на зърна или на прах. В Гърция се слага задължително в козунаците и в някои сладки. Не е желателно да се прекалява, защото има странна и тежка миризма.
Виж целия пост
# 8
Оказва се, че било мАхлеб:

Цитат
Махлеб – подправка за сладкиши и кексове. Въпреки че представлява млените ядки на едно растение, ароматът й е като на прясно опечен кекс.

Виж целия пост
# 9
Екзотична подправка за сладкиши е. В арабските страни е много разпространена и използвана
Виж целия пост
# 10
Ето това е гръцкия козунак от Козуначената тема, който е публикувала Дуци с тази тайна подправка, а Джема даже и го е направила и то не веднъж Гръцкия козунак на Джема  Възхищавам й се.

800 гр. брашно за козунак
4 яйца
375 гр. захар
90 гр. прясно мляко
1/3 ч.л. ванилия
1/3 ч.л. мед.дъвка(трябва да се счука, за да стане на прах)
10 гр. махлеб
настъргана кора на портокал
170 гр. масло

Съставките по-долу се разбърквват и се оставят 1/2 час да престоят:
120 гр. мая
150 гр. брашно
200 мл хладка вода

Разбъркват се захарта, яйцата, прясното мляко и маслото с миксер. Отделно замесваме брашното, ванилията, дъвката, махлеб, кората от портокал.
След това се смесва всичко+сместа с маята. След като всичко е добре смесено, месим хубаво и го оставяме да престои 1/2 час. След което се реже, оформя, маже с разбито яйце и се пече на 160 градуса.

Ами това е в оригинал, какво точно имат предвид под реже не ми е ясно, аз съм ги яла като малки топки, ама пък хич да не са оформени...  По-опитните могат да обяснят

Виж целия пост
# 11
Махлебът е смлени ядки от дива череша. Наистина има тежка миризма- да се слага не повече от посоченото в рецептата, даже една идея по-малко.Иначе в пакетчето мирише хубаво, но в в гръцкия козунак миризмата е тежка. Може би се дължи на съчетаниет с дъвката. Може и самата тя да придава тежката миризма- не знам.
Виж целия пост
# 12
Аз я зарязах тая гръцка рецепта, а махлеб си слагам иначе. Пробвах и без него, но вече съм пристрастена и повече ми харесва с него Peace Дъвка не слагам.
Ето как изглежда, на който му е интересно: http://images24.snimka.bg/005378775.jpg
Виж целия пост
# 13
Дуци и аз така ще правя. Гръцката рецепта няма да я правя повече и дъвката я изхвърлих, но махлеб мисля да сложа в козунака за Великден. Laughing
Виж целия пост
# 14
Аз си купих махлеп от Истанбул заради тази рецепта:
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,646.msg15269.html#msg15269
Много са приятни на вкус, ама бая калорични.

После видях, че го има и в арабските магазини до Женския пазар.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия