Храната от гората

  • 50 233
  • 185
Искам да отворя тази тема, защото съм голям фен на всичко, което расте и се яде но не от магазина. Падам си и по домашно посадени и отгледани неща, но най-обичам горските плодове и билки, защото са най-чисти.
За сега се сещам за:
1. бъза, който сега цъфти и от него си направихме супер сокче,
2. къпините, от които всяка есен правим сладко,
3. дренките от които правим сок и компот
4. Мащерката, липата и лайката за чайче
Ако някой знае още полезни неща, които можем да намерим в природата, моля да се включи Simple Smile))
Виж целия пост
# 1
Има един страхотен сок, нещо като пунш, който се приготвя от диви ябълки, галагонки (май така се казваха), шипки и не се сещам какви други горски плодове. Става нещо много  приятно и ободряващо, има вкус на безалкохолно шампанско. На мен ще ми е интересно, ако някой знае рецептата и особено ако има вариант да се приготви без захар.
Виж целия пост
# 2
Шипки, едни парички (трънка ли какво е точно не знам) за чай -  много помага за кашлица.
Гъби, коприва.
Виж целия пост
# 3
Правя чай(суша билки) всяка година:
жълт кантарион,риган,мащерка,цвят бъз,листа дива ягода,мента.

Отделно бера поддъбиче,защото е незаменим помощник за разстройство
Бял Равнец - за женските истории
Смрадлика също бера и суша

На есен от храстовидният бъзак правя сироп(ред плод-ред захар) защото засилва имунитета(даже лястовичките като се събират да отлитат на Юг се спукват да ядат от него)

Шипки плод също изсушавам...За чай или просто да си направим шипково вино,което т толкова полезно...

Гъби също берем - сърнела,масловка,печурка,пачи крак,манатарка
За домашната аптечка си събирам пърхутки,защото са прекрасно кръвоспиращо,антисептично средство

За плодовете ягоди,малини,боровинки няма да говоря...Такива ароматни сладка стват....

Виж целия пост
# 4
Може ли рецептата за шипково вино?
Виж целия пост
# 5
Ние сме от феновете на гъбките  Simple Smile Най-вече челадинки, пачи крак, масловка (не я харесвам аз особено) и сърнели - челадинките и сърнелите суша, масловките бланширам и замразявам.
Виж целия пост
# 6
Шипково вино

2кг пресни или 1кг сушени шипки
5л кипяща вода
750 захар
мая за хляб колкото орех

В половината вода се слагат половината шипки (1 или 1/2кг). Варят се 15мин. Поставя се съда на хладно и тъмно място. Към другата вода се слага захарта и се прибавя къш шипковата отвара. След това останалите шипки и маята. Всичко се изсипва в съд с широко гърло и щом започне да ферментира, е готово за консумация.

Това по една моя книжка, Мастерчето да каже нейния си вариант.  Hug Тук не ми стана ясно колко време преседява първата отвара на това тъмно и хладно място?  newsm78

Имам рецепти за вишновка, малиновка, крушеница, напитка от диви ябълки и круши, черешница, сироп от бъз  Simple Smile

Обичам коприва, а тук няма  Sad Също лапад и киселец, бламширам си в Бг и си замразявам тук.
Виж целия пост
# 7
Блондич,подобна е и моята рецепта... Hug

Шипките(сушени,около 2-3 шепи) се варят докато отварата стане тъмна и се оставя да истине но не да стане студено,а просто топличко(тогава плода си пуска още от съставките).Прецежда се(плода може да се използва още веднъж).Подслажда се на вкус и се слага маята(колкото 4-5 грахови зърна).Налива се в бутилки и се оставя да ферментира.За около 5-6 дена(защото количеството е малко и става бързо)
Виж целия пост
# 8
TheNMaster, ако имаш снимка на храстовидния базак,може ли да го пуснеш? От няколко години чувам за него хубави неща,но не знам кой точно е.
Виж целия пост
# 9
TheNMaster, ако имаш снимка на храстовидния базак,може ли да го пуснеш? От няколко години чувам за него хубави неща,но не знам кой точно е.
Ето,заповядай!
http://kasnaprolet9999.blog.bg/photos/63527/SS852198.JPG
http://seddensky.files.wordpress.com/2009/07/imgp9971.jpg?w=497&h=330

Важно е да се знае,че на бъзака се ползва само плода след като е добре узрял.....
На бъза(дървовидният вид) се ползва само цвета
Виж целия пост
# 10
Блонди, благодаря за виното, а може ли помоля да напишеш и рецептатта за крушеницата.
И двете ги правеше баба, но не знам как?
Предварително благодаря  bouquet
Виж целия пост
# 11
Разбира се  Hug

Крушеница 1:

10-12кг диви круши
100л вода  Crazy
1кг захар

Начукват се леко крушите (да пуснат сока си). Слагат се в чисто, попарено буре, в което не е имало туршия. Заливат се с водата и се прибавя захарта. Разбърква се. След ферментацията се преточва 1-2 пъти.

Крушеница 2:

4-5кг дребни, тръпчиви круши
50гр (сигурно литра имат предвид  Tired) преварена вода за заливане
1 равна с.л. синапено брашно

Измиват се крушите и се нареждат в чисто, попарено буре, заливат се с горещата вода. Слага се синапеното брашно завързано много добре в чисто парче плат. Преточва се през 2-3 дни. След 15 дни крушеницата е готова.

По същия начин може да се направи питие от ябълки и мушмули.
Виж целия пост
# 12
Блондич,така както чета рецептата за крушеницата....Ми то си става направо джибри за ракия..
Баща ми след като ферментира цялата тая смес отива на казан и сварява ракия....Само дето има вода при тебе.....Брях,колко интересно
Виж целия пост
# 13
  Joy Joy Joy

Ами, Наш'та леля си прави крушеница и ти дава останалото за ракийка на баща ти  hahaha
Виж целия пост
# 14
Хих...голям майтап!  Joy Joy Joy Joy
сЯ шЕ има да се хиля цял ден с тая крушеница  Hug Hug Hug
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия