Супа със сок от кисело зеле

  • 24 144
  • 40
Привет, майсторки Hug
Поогледах в готварската книга и тази рецепта май я няма, затова ще я напиша аз. Много, мнооого вкусна и тъкмо за сега! Препоръ4вам я на любителите на пикантна храна.
Нарязват се на ситно къс4ета свинско месо и се запържват за десетина минутки заедно с глава лук и щипка сол. Заливате месото със зелевата 4орба, като ако е много кисела или пресолена, я разреждате с вода. Подправяте с 4убрица. След завирането добавяте нарязани отново на много ситно 2-3 листа от киселото зеле. Когато месото и зелето са се сварили, добавяте фиде и след десетина минутки супата е готова Simple Smile
Аз я оби4ам сервирана гореща, подправена с 4ерен пипер и подлютена, ако може и с една ракийка отстрани Blush
Пропорции не пиша, всеки си знае колко месо оби4а в супа, аз слагам 300-400 гр. за голяма тенджера супа, около 3 л. зелева 4орба, половин-един литър вода, 3 зелеви листа, 2-3 с.л. 4убрица, 1-2 шепи фиде.
Дано ви хареса! Аз я нау4их тази супа доста късно, майка ми не я е правила, за първи път я ядох у свекърва ми и оттогава ми е една от любимите зимни супи Grinning
Виж целия пост
# 1
Ще се пробва и този вариянт.  Peace

със зелева чорба правя и една студена супичка. Малко силно казано "супа", но многа я обичам сервирана с боб.
Зелева чорба, зехтин, ситно нарязан много праз и червен пипер.  Wink
Виж целия пост
# 2
belinda,това е любимата на цялото семейство зимна супа, само, че вместо с лук я правим с праз и задължително подправяме с черен пипер и кимион-уникална е на вкус така, опитай Crazy Оригиналната рецепта, знам от баба, е с по-мазни месца или пръжки, но у нас винаги е с чисто свинско месце..оххх,прияде ми се чак...Благодаря, че си записала рецептата, дано се хареса и на други Hug
Виж целия пост
# 3
А, супер идейка! Другия път - с праз ще я пробвам, сигурна съм, 4е ще е супер! Оба4е за кимиона не съм сигурна Rolling Eyes Това е подправката, която се слага на кебап4ета, нали? Хи4 не я оби4ам май Confused Свекърва ми я слага на пълнени 4ушки. Тя си се води подходяща за всякакви месни ястия предполагам, но на мен ми харесва само на кебап4ета Confused
Виж целия пост
# 4
Аз я правя с повече праз и пушено месо, може и да е малко мазничко. Вместо фиде слагам ориз и накрая застройвам само с кисело мляко. Това ми е любимата супа.
Виж целия пост
# 5
Хехе, радвам се, 4е тази страхотна супи4ка има толкова по4итатели Grinning Аз, понеже както ве4е казах, я опитах за първи път на двайсет и кусур, я мислех за малко из4ан4ена в на4алото и я гледах доста подозрително, но наистина няма как да я хареса 4овек Heart Eyes
Виж целия пост
# 6
аз зимата на почти всяка супа слагам злев сок  пък  Flutter много ми харесва. Но на другите не казвам де.
Виж целия пост
# 7
Ех, как ми припомни, трябва да направя - чехите тук правят една супа с кисело зеле (зелнячка), която ми е любима, но е с мляко.
Виж целия пост
# 8




У нас тази  "прасешка супа" е на почит през зимата! Знам  я от баба ми -  най-вкусна е когато колеха прасето на село и месото така ухаеше докато го пържеха....., мммммммммммм!
Ох спомени, спомени......
Баба ми е от Сухиндол и там слагат само тарос на супата като подправка. Прасешката чорба е наистина великолепна! Препоръчвам я на всеки, който обича свинско. Моят мъж я обича с пукана на котлона суха люта чушка (а пък тя как ухае докато се опука......).

http://www.receptite.com/photos/big/R5581Ureni55N3037.jpg
Виж целия пост
# 9
аз пък научих постен вариант на супата със сок от кисело зеле от свкърва ми. традиционна е за Панагюрище и района.
до скоро и аз я гледах подозрително, но е много лесна и вкусна.
прави се по сходен начин - запържва се малко кисело зеле с праз, добавя се 1 с.л. брашно, после зелев сок и вода в съотношение 2:1, малко ориз, подправя се с чубрица и червен пипер. който обича люто, добавя суха люта чушка.
а който не си пада вегетарианец позлва сланинка за гарнитура. но това последното на мен ми идва вповече. Simple Smile
Виж целия пост
# 10
Аз я правя с картофи и джоджен  Peace
Виж целия пост
# 11
О тази супа е страхотна ,даже съм си извадила зелев сок и снес ще я правя.В разградско от където съм я правят така както е обяснила veni_mh и наистина е много вкусна ,особенно подлютена.Обаче аз днес ще правя постния и вариант без месце, а със галушки-така я прави другата ми баба която е от Силистра.Галушките са тестени топчета-правят се от 1 яйце,1с.л. олио и брашно,омесва се и се правят топченца колкото малки маслинки,които се пускат във вече почти сварената супа.Става също много хубава  а и не е толкова мазна.за подправки аз слагам чубрица и черен пипер,е може и някоя люта суха цяла чушка вътре,ммммм.
Виж целия пост
# 12
Ха, това с галушките също е много интересно Simple Smile
А какво е тарос?

Уверявам ви, 4е със свинско не става мазна Naughty В нас мазно не се яде. За тази супа купих в4ера супер крехко и 4исто свинско и го запържих в символи4но коли4ество олио. Естествената мазнина на свинското допълнително се "убива" от киселия сок и крайният резултат е свежа и пикантна супа. На мен поне въобще не ми е тежка, давам я даже на малкия си син Peace
Виж целия пост
# 13
belinda другото име на тароса е "естрагон".http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%B0%D1%80%D0%BE%D1%81 Баща ми много го тачи като подправка за месо и картофи.
От него знам и рецептата на супата която дискутирате. А той я знае от неговата майка. Баба ми я наричаше "Каракудена чорба"/нямам представа защо се нарича така,а и вече е късно да я питам/.
Ето и моя вариант на тази чорба: Нарязват се праз и свинско месо в количество колкото желаете. Продуктите се слагат в тенджера и се заливат със студена вода. Вари се до полуготовност на месото. Сега вече е момента да се налее и зелевият сок /количеството зависи от вкуса ви/. След като поври месото /през това време то се е сварило/  се опитва  дали е достатъчно солено и се поставя  ориз /количеството зависи от това колко искате да е гъста/. Като се свари ориза е ред на подправката / баба ми слагаше чубрица : баща ми слага чубрица и тарос : аз слагам пресен магданоз и понякога  комбинирам и с целина/.

  П.П. Баба ми казваше че месото първо трябва да се посвари малко само с водата защото киселият и солен зелев сок ще го стегне в самото начало. То ще се свари но ще стои твърдо. А така месото ще поомекне и когато се добави зелевият сок всичко ще си върви по правилата.

Надявам се да ви хареса и този вариант на супата.  chef
Виж целия пост
# 14
Ох, мислех, че на тази супа само аз съм фен Laughing Винаги съм я знаела само в постен вариант, където и студена е много вкусна - http://brazilka.blogspot.com/2010/02/blog-post_9828.html Майка ми я наричаше клин чорба. Имам доста зеле и съответно сок и ще изпробвам и вашите варианти с месо Crazy
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия