Шекерджийство

  • 2 228
  • 2
Привет на всички любители на кулинарията.
Идеята за тази темичка ме завладя след една екскурзия до Етъра, и прочутата Шекерджийница, където по старинна технология се изработват захарни изделия носещи духа и аромата на отминалите времена - захарни петлета и цветчета, различни видове халви и сусамки, захарни плочки, локум, както и прословутото "бяло сладко".
НЕКА ДА Я НАПЪЛНИМ С ХУБАВИ РЕЦЕПТИ
   
Да вдъхнем от аромата на отминалите времена, в които не е имало магазини, хипермаркети, заведение за бързо хранене и купища боклучава храна.Нашите прабаби са приготвяли тези неповторими лакомства за децата, които консумирайки ги не са страдали от затлъстяване и наднормено тегло - все известни проблеми от сегашното ежедневие.
Виж целия пост
# 1
И тъй като не се усетих, че пуснах толкова българска тема на такъв светъл български празник,
Честит Ден на Независимостта на България   bg,

и веднага се залавям да спретна една грис халва, любим мой десерт, а и всъщност от тематичните само това умея.

ГРИС ХАЛВА:
1 ч.чаша грис, 200 гр.
1 пакет масло, 125 гр.
1 чаша захар, аз ползвам от най-кафявата нерафинирана, за да е по-здравословно (да не се чудите защо халвичката става черна и много по-вкусна)
3 чаши вода, канела и ванилия
Украсата е по избор (намерих само едно лидълско шоколадче вкъщи  Grinning)

От водата и захарта, ванилията и канелата сваряваме сироп.Гриста се запържва в маслото до златисто, заливам със изстиналия сироп и варя до сгъстяване.Изсипвам в малка тавичка, като дебелината на халвата да е 2-3 см.Оставям да изстине и украсявам и нарязвам на ромбчета.

Виж целия пост
# 2
Много хубава тема Crazy
Очаквам да се напълни с интересни рецепти.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия