Новогодишна вечеря

  • 104 982
  • 463
# 15
Благодаря за темата Gery.   bouquet

Засега знам само, че основното ще е капама. Правя я по една стара рецепта на Ути, в едно от първите му предавания по Коледа - от 1997 г.
Тъй като ще сме първо при свекъра (инвалид почти на легло), за да не е сам, а след полунощ при приятели, трябва да приготвя подходящи за възрастен човек салата и мезета и отделно нещо, което да занеса на купона след това.
Надявам се да почерпя идеи от тук.  Laughing
Виж целия пост
# 16
Много ми е трудно менюто за нова година, тъй като хич не съм по месото. Миналата година бяхме на баварски вурстчета и шпецле, а десертът - кезекухен. За тази със сигурност мисля да има фондю, може би руло от кестени с боровинки и за основното зациклям... Мислех равиоли, но не ми се връзва с другите неща, вторият ми вариант е пуешко, но ще черпя идеи от вас  Hug .
Виж целия пост
# 17
Ние още не сме измислили новогодишното меню, а и все още не е ясно колко човека ще бъдем, но с радост ще черпя от вас идеи.
Виж целия пост
# 18
Дид, я , моля - сподели за тази рецепта на Ути, че аз съм в страшна чуденка да правя ли или да НЕ правя капама, може пък и да се изкуша...нищо още не ми е хрумнало....
Виж целия пост
# 19
да ви следя
Виж целия пост
# 20
Бомбо, ето моята рецепта за капама на Ути:

КАПАМА (рецепта на Ути Бъчваров)
Продукти: 300 гр. свинско, 300 гр. телешко, 400 гр. пушени гърди, 1 обезкостено пиле (аз слагам пилешки пържоли от бут и пил.пържоли от бяло месо),  2 глави лук, 2 моркова, 1,5 ч.ч. ориз, 400 гр. сурова наденица, 1 кисела зелка, джоджен, мащерка, семе от копър, черен пипер, червен пипер, дафинов лист, кубче бульон от гъби.
Приготвяне плънка: лукът се задушава с морковите, добавя се оризът и се наливат 2 ч.ч. вода, в която е разтворено кубчето бульон.
Редене на капамата
В кален съд се редуват:
І. Ред – 2 листа зеле
ІІ ред – свинските пържоли осолени и наръсени с червен и чер пипер; част от пушените гърди, нарязани на ивици
ІІІ ред – листа от зеле, отгоре плънка
ІV ред – телешки флейки осолени и поръсени със стрита мащерка и олио
V ред – листа от зеле и отгоре плънка
VІ ред – пилешко месо осолено и намазано с олио и мащерка, част от пушените гърди, нарязани на ивици
VІІ ред – листа от зеле
Най-отгоре – наденицата на подкова и остатъка от пушените гърди
Слага се дафинов лист, най-отгоре се ръси мащерка, джоджен (по желание и семе от копър, аз не съм слагала макар че така е по оригиналната рецепта) залива се с 1 ч.ч. бяло вино и 1-2 чаши топла вода. Задушава се под капак за 4-5 часа на 150 градуса.


Много пъти съм я правила и ми е най-лесната и бърза за правене рецепта за Нова година. Пък и излиза много, изключително ароматна и вкусна ни е и спестява нуждата от гарнитури.  Laughing
Виж целия пост
# 21
Тази година ние ще посрещаме гости в къщи, но те също ще се включат в подготовката  Laughing За нашето семейство ще остане да направим основното - заек, питката, десерти, и може би някакви гарнитури. Така че ще следя за идеи за салати и гарнитури  Peace
Заека досега сме го правили само в плик за печене, без плънка, само със зеленчуци запечени в плика. Но си копирам вашите предложения, пък накрая главния готвач да си решава  Laughing. Мисля да се пробвам с Болярската питка, а десерта - торта Наполеон.
Виж целия пост
# 22
Да споделя и аз как я правя......По-мързелива е от тази на Ути - за първи път чета рецепта за капама с лук, моркови и толкова много подправки и вода.........

От месото отделям това, което ми е най-мазно. На гювеча отдолу слагам част от  него.
Ред зеле.
Една шепа ориз.
Дафинов лист и няколко зърна черен пипер.
Патешко месо.
Зеле - ориз - дафинов лист и черен пипер.
Телешко месо.
Зеле - ориз - дафинов лист - черен пипер.
Пилешко месо.
Зеле.
Листа от зеле.
1 -2 чаши червено вино.
Запечатвам гювеча.
Слагам във фурната през нощта, на 150 градуса.
До сутринта е станала.

Да ви е сладко.

Принципа на капамата е да се направи месо с кисело зеле, което едва ли не идва като гарнитура.......Най-отдолу се слага месото, което най-бавно става, най-отгоре - най-лекото. У нас не консумираме свинско месо и всичко, което го съдържа. Отгоре могат да се наредят и сърми с месо(правила съм и така).

Виж целия пост
# 23
За салати си го представям следното:
зелена салата за детокс Mr. Green с хубав дресинг...
майонезена салата - руска, или от въздушната на Пепчо, или картофена с лук, но по-скоро някоя от първите две
млечна - Снежанката ми е писнала, а тези топчета от сирене и орехи не се одобриха особено, твърде млечно идва, а и доста солено. Освен да изкисна сиренето за тези солени топчета? newsm78
Виж целия пост
# 24
А някой сеща ли се за интересни рецепти за основно без месо? Ще си бъдем само двамата с мъжа ми, та не ми трябва голямо количество.
Виж целия пост
# 25
Ние ще сме на следното:

*Питка с мая
* пържоли на тиган с гарнитура моркови,броколи,картофи
*млечна салата "Снежанка"(домашна)
*Руска салата(домашна)
* туршии
*баклава
*баница с късмети
*ядки

Виж целия пост
# 26
И аз съм решила  да правя капама
Мастерче,дай рецепта на питката
Виж целия пост
# 27
Салата-мезе "Светлана".
Кашкавалена разядка
Пълнени яйчица
Руска салата къде без нея!  Laughing
Свинско с някоя гарнитурка
Торта
Може би,Питка
Виж целия пост
# 28
И аз съм решила  да правя капама
Мастерче,дай рецепта на питката

Питка правя все една и съща.....Питката на Селма,но не слагам сирене....
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=351414.msg9431923#msg9431923
Виж целия пост
# 29
Аз като видях Селма тук, та се сетих за твоя Божествен тиквеник. Ей това ще ми е десертът за Нова година - нали търся нещо мекичко и подходящо като за свекъра.  Hug
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия