За тънкостите при печенето на сладкиши

  • 2 017
  • 8
Привет, майсторици!  Hug

Имам проблем - в понеделник детенцето ми става на една годинка и искам да направя торта, която да може да опита то и всичките му приятелчета. Намерих чудесна рецепта, която покрива всичките ми изисквания - няма яйца и е без захар.

Ето какво съдържа блатът (в който е и проблемът):
 - 4 банана, пасирани на каша;
 - 200 гр. пълнозърнесто брашно;
 - 1/2 ч.л. сода за хляб;
 - 1/2 ч.л. канела;
 - 1/2 ч.л. ванилия;
 - 1/2 ч.ч. ябълков концентрат.

За тези, които чуват за първи път за ябълковия концентрат - слагам го за допълнителна сладост вместо дадения в рецептата 3/4 ч.ч. домашен ябълков сок. Концентратът е доста по-сладък, има гъстотата на кленов сироп, т.е. малко по-рядък е от мед.

Тестото ми стана доста гъсто, наложи се да го заравнявам с шпатулата леко, за да го разпределя равномерно.

Резултатът беше плачевен - смачкано, сбито нещо, което прилича повече на подметка, отколкото на блат за торта. Отгоре и отдолу беше изпечено, а вътре клисаво и лепкаво.

Пекох в предварително загрята на 180 градуса фурна около 30 минути. С очите си видях как първоначално се надигна, а после - без да правя каквото и да било, си спадна. Не съм отваряла вратичката, не съм променяла градусите, нищо не съм пипала.

Кажете, моля ви, къде греша! Опитах цели 3 пъти преди да Ви пиша! Отчаяна съм!

Присъствахме на няколко рождени дни на дечица и на всички тях имаше готови торти, неподходящи за деца на 1 годинка. Искаше ми се на празника на сина ми да е различно и гостенчетата да могат да си хапнат от тортата. Все пак, празниът е детски. Моля ви, дайте съвет! Партито наближава, а аз съм в задънена улица.  Cry
Виж целия пост
# 1
Здравей! Simple Smile

Или рецептата не е добра или нещо си объркала...

На първо четене виждам несъответствие в течностите. Ти си сложила ябълков концентрат , който е с по-гъста консистенция от ябълков сок, при това си го сложила в по-малко количество. Затова явно тестото е станало гъсто. Содата която и така ми се вижда малко (аз бих сложила 1 чаена лъжичка) не е успяла да реагира в толкова суха среда. Следващият път просто разреди концентрата с вода за да получиш  3/4 чаша течност, както е по рецептата. После пълнозърнестото брашно, твое хрумване ли е или е така по рецептата? Защото то  прави тестата по-глетави и клисави, а и не помага за бухването.

Иначе за торта за малко дете, препоръчвам Хипоалергенната торта на Хедра. Вярно има захар, но е без яйца и мляко. Друг вариант - някакъв морковен кейк.

Успех!

ПС. Един съвет от мен, когато правиш нова рецепта за сладкиш или сладки, винаги направи рецептата както е в оригинал, за да видиш дали е точна и какъв е резултатът. След като си сигурна, че е добра, може да започнеш да импровизираш, но вече имаш база за сравнение!
Виж целия пост
# 2
Здравей, natalyna!

Рецептата е измислена за мен от Лора и Стоян от "Бон Апети", но не мисля, че някога е правена от тях. По рецепта тортата е само с пълнозърнесто брашно, няма бяло. Аз реших да добавя бяло брашно точно защото се опасявах да не стане твърде клисаво тестото и да не се изпече добре. Още повече, моето пълнозърнесто брашно е купено от един биомагазин и е доста едро, не е така фино като бялото. Има си цели люспички вътре.
 
И едно уточнение: подвела съм теб и всички, прочели темата, с количеството на содата. То наистина е 1 ч.л., но понеже реших да тествам рецептата преди празника, правих половин доза и оттам ми е останало в съзнанието количество наполовина. Освен това бялото ми брашно е кексово на София мел и има вътре набухвател. Правила съм с него мъфини и станаха невероятни - пухкави и меки, просто мечта.

Интересното е, че като разрязах опечения блат наполовина, вътре имаше шупли, не беше съвсем сбит. Но беше клисав, лепкав като туткал и твърд.

Чудя се, ако тествам рецептата на Хедра за блатове, дали мога да заменя захарта с фруктоза? Ще трябва да сложа по-малко количество, защото е по-сладка, но дали ще се отрази по друг начин на рецептата?
Виж целия пост
# 3
Не е до печенето, според мен. Като чета съставките, няма как да се получи нещо друго, освен описаното от теб Confused
Виж целия пост
# 4
Не е до печенето, според мен. Като чета съставките, няма как да се получи нещо друго, освен описаното от теб Confused

Belinda, защо мислиш така? Къде е проблемът? Твърде гъсто тесто? Или твърде рядко? Моля те, напиши ми по-подробно!
Наистина искам да направя нещо за дечицата. Днес купих био бисквитки с кафява захар, без мляко и яйца - за всеки случай. Но ми се иска да направя тортата с блатове, както си му е редът. Ако мислиш, че бедата е в съставките, би ли дала идея какво да променя, за да стане по-добре?
Виж целия пост
# 5
Поне някаква мазнина или кисело мляко може ли да има в рецептата?
Виж целия пост
# 6
Поне някаква мазнина или кисело мляко може ли да има в рецептата?

Абсолютно! Може да се сложи разтопено масло, рапична мазнина, зехтин или друго. Жълтък от яйце също, но не и белтък, така че май няма особен смисъл.
Виж целия пост
# 7
Поне някаква мазнина или кисело мляко може ли да има в рецептата?

Абсолютно! Може да се сложи разтопено масло, рапична мазнина, зехтин или друго. Жълтък от яйце също, но не и белтък, така че май няма особен смисъл.

Ето тази рецепта на Меги е хубава, само не знам като заместиш захарта с фруктоза дали няма да се промени консистенцията. Може би още малко брашно ще трябва да добавиш! Фруктозата ти течна ли е?? Изобщо разгледай темата има и други интересни предложения Simple Smile

Виж целия пост
# 8
Привет отново, момичета!  Hug

Благодаря на всички, които се включиха с мнение или съвет!   bouquet

Ето какво стана на финала (т.е. става в момента): тъй като много от вас изразиха съмнения, че проблемът е в рецептата, реших да мина на план Б. Сетих се, че преди време попаднах на един кулинарен блог с доста на брой детски рецепти, които много ме впечатлиха, защото са лесни и здравословни. Имаше и рецепта за торта за първи рожден ден. Ето тук: http://vkuhniata.wordpress.com/2010/01/09/sugar-free-cake-for-kids/. Прецених, че няма как да сбъркам с блатове от маслено тесто - правила съм такива и преди и знам, че няма проблеми с тях.
Ще изменя малко крема - вместо обикновено ще сложа цедено кисело мляко, като ще намаля леко количеството за сметка на заквасената сметана. Вместо банани ще сложа сладки ябълки, сварени на пара, като ще подсладя допълнително с ябълковия концентрат, който имам. Ще сложа и резенчета банани между втория и третия блат.
Отгоре мисля да сложа розички, направени от ябълковите кори, които ще намажа с малко желатин - за да не потъмняват и да не се развалят. Такива розички никога не съм правила, така че импровизацията ще е пълна. Стискайте палци да станат добре. Освен това мисля да направя и листенца от бял шоколад, които лесно да се махат, защото не са много подходящи за едногодишни малчугани.
Ами, това е! Как ви се струва?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия