Имам проблем - в понеделник детенцето ми става на една годинка и искам да направя торта, която да може да опита то и всичките му приятелчета. Намерих чудесна рецепта, която покрива всичките ми изисквания - няма яйца и е без захар.
Ето какво съдържа блатът (в който е и проблемът):
- 4 банана, пасирани на каша;
- 200 гр. пълнозърнесто брашно;
- 1/2 ч.л. сода за хляб;
- 1/2 ч.л. канела;
- 1/2 ч.л. ванилия;
- 1/2 ч.ч. ябълков концентрат.
За тези, които чуват за първи път за ябълковия концентрат - слагам го за допълнителна сладост вместо дадения в рецептата 3/4 ч.ч. домашен ябълков сок. Концентратът е доста по-сладък, има гъстотата на кленов сироп, т.е. малко по-рядък е от мед.
Тестото ми стана доста гъсто, наложи се да го заравнявам с шпатулата леко, за да го разпределя равномерно.
Резултатът беше плачевен - смачкано, сбито нещо, което прилича повече на подметка, отколкото на блат за торта. Отгоре и отдолу беше изпечено, а вътре клисаво и лепкаво.
Пекох в предварително загрята на 180 градуса фурна около 30 минути. С очите си видях как първоначално се надигна, а после - без да правя каквото и да било, си спадна. Не съм отваряла вратичката, не съм променяла градусите, нищо не съм пипала.
Кажете, моля ви, къде греша! Опитах цели 3 пъти преди да Ви пиша! Отчаяна съм!
Присъствахме на няколко рождени дни на дечица и на всички тях имаше готови торти, неподходящи за деца на 1 годинка. Искаше ми се на празника на сина ми да е различно и гостенчетата да могат да си хапнат от тортата. Все пак, празниът е детски. Моля ви, дайте съвет! Партито наближава, а аз съм в задънена улица.