първия за тази година сняг, се лъжете. Аз не обичам
нито зимата, нито снега. Това, до което доведе
снеговалежът беше, че изпитах силно желание да си
хапна нещо тестяно. Незнайно как в главата ми се
роди идеята за тутманик. Никога не бях правила, а
толкова много ми се дояде! Гугълствах и познайте къде
ме отведе всезнаещата търсачка? Естествено тук, в
любимия форум. Прочетох доста рецепти, но реших да
се спра на рецептата на Милица Божинова от "Тоника СВ",
която открих в една тема, споделена от labrex.
Тутманикът, който се получи, е една кулинарна фантазия.
Съжалявам, ако ви звуча нескромно или като самохвалка,
както ме нарекоха мъжът ми и дъщеря ми, докато унищожаваха
с космическа скорост тутманика, но го изтъквам само, за
да ви убедя, че на всяка цена трябва да пробвате този
тутманик.
Рецептата на Милица Божинова:
За тестото:
* 4 яйца
* 1 с.л. олио
* няколко капки оцет
* щипка захар
* щипка сол
* 1 кубче мая
* 1 ч.ч.кисело мляко
* 1 ч.ч. прясно мляко
* брашно, отиде ми около 1кг
За плънката:
* натрошено сирене и краве масло
Направих закваска от леко затопленото мляко, маята,
щипката захар и малко брашно. След като втаса, замесих
тесто от изброените продукти, като оставих един жълтък
за намазване. Тестото се дели на четири части и се разточват
четири кори, които не трябва да са тънки. Всяка се намазва
обилно с разтопеното масло, ръси се с натрошено сирене,
навива се на руло, усуква се и се навива на охлювче.
Четирите охлювчета напълват една голяма тава. Оставя се да
втаса в тавата, докато удвои два пъти обема си, маже се отгоре
с жълтък с олио, може да се наръси със сусам и се пече. Пекох
в предварително загрята фурна на около 170 градуса.
След толкова приказки, ето го и резултата: