Тутманикът на Милица Божинова

  • 13 869
  • 51
Днес заваля сняг. Ако мислите, че ще ви честитя
първия за тази година сняг, се лъжете. Аз не обичам
нито зимата, нито снега. Това, до което доведе
снеговалежът беше, че изпитах силно желание да си
хапна нещо тестяно. Незнайно как в главата ми се
роди идеята за тутманик. Никога не бях правила, а
толкова много ми се дояде! Гугълствах и познайте къде
ме отведе всезнаещата търсачка? Естествено тук, в
любимия форум. Прочетох доста рецепти, но реших да
се спра на рецептата на Милица Божинова от "Тоника СВ",
която открих в една тема, споделена от labrex.
Тутманикът, който се получи, е една кулинарна фантазия.
Съжалявам, ако ви звуча нескромно или като самохвалка,
както ме нарекоха мъжът ми и дъщеря ми, докато унищожаваха
с космическа скорост тутманика, но го изтъквам само, за
да ви убедя, че на всяка цена трябва да пробвате този
тутманик.

Рецептата на Милица Божинова:

За тестото:

* 4 яйца
* 1 с.л. олио
* няколко капки оцет
* щипка захар
* щипка сол
* 1 кубче мая
* 1 ч.ч.кисело мляко
* 1 ч.ч. прясно мляко
* брашно, отиде ми около 1кг

За плънката:

* натрошено сирене и краве масло

Направих закваска от леко затопленото мляко, маята,
щипката захар и малко брашно. След като втаса, замесих
тесто от изброените продукти, като оставих един жълтък
за намазване. Тестото се дели на четири части и се разточват
четири кори, които не трябва да са тънки. Всяка се намазва
обилно с разтопеното масло, ръси се с натрошено сирене,
навива се на руло, усуква се и се навива на охлювче.
Четирите охлювчета напълват една голяма тава. Оставя се да
втаса в тавата, докато удвои два пъти обема си, маже се отгоре
с жълтък с олио, може да се наръси със сусам и се пече. Пекох
в предварително загрята фурна на около 170 градуса.

След толкова приказки, ето го и резултата:



Виж целия пост
# 1
Тестото е разкош на този тутманик, аз също го правих съвсем скоро - разбирам и споделям на 100% ласкавите отзивите на съпруг и дъщеря....Защото наистина е супер този тутманик!!!!

Твоят тутманик е наистина кулинарна фантазия!!!БРаво!
Виж целия пост
# 2
Благодаря, Маме!  Heart Eyes
Аз обикновено съм доста самокритична към
питките, които правя, но това тесто наистина
е страхотно и затова се престраших да споделя.
Виж целия пост
# 3
Sophia L.,чуден е тутманикът ти!  Heart Eyes А рецептата е наистина много сполучлива, върна ме в едни времена, дето го правех май през ден, да не кажа всеки ден. И, понеже го оформях на четири охлюва, казвах на моите мъже всеки да си взема охлюва и колкото му стигне, че то иначе можеше и да не се вреди човек. Grinning Въпреки че хич не е малък. Ще трябва да си го припомня! Peace  bouquet
Виж целия пост
# 4
labrex, благодаря ти! От такива майстори, като
вас с Мамето, как да не се поласкае човек!  Heart Eyes

Мъжът ми ме обвини, че искам да го уморя чрез
преяждане!  Laughing Наистина е много вкусно тестото!
Виж целия пост
# 5
Примъквам се да пробвам и аз рецептата, благодаря Ви, че я споделяте  Hug Ще покажа какви съм ги спастрила   chef
Виж целия пост
# 6
Ммм...вкусно! Браво за творението! Поздравления! Рецептата наистина  е много сполучлива!

Аз предпочитам тутманикът да има по-голяма коричка, особено със семена.
Редя по -рехаво охлювите, за да се изпекат и странично.
Мажа с разбито цяло яйце, ръся маково семе и сусам и минавам с потупване на четката втори път с разбито яйце за да останат залепени семената.

Ето един сниман вариант със семена и типово брашно, с което също става много вкусно, макар и малко по-тъмно на цвят.
Скрит текст:

Обожавам в меките гънки на вкусната среда да има ароматна шарена сол, за това след като намажа с краве масло и поръся със сирене насипвам щедро и шарена сол с повечко сминдух.
Ето вариант на оформяне като слънце.
Скрит текст:

Виж целия пост
# 7
Софи, благодаря за прекрасната рецепта! Hug
Моля само някой да ми каже какво количество суха мая мога да използвам за направата му. Утре сутрин съм решила да го спретна, а имам налична само суха мая.
Виж целия пост
# 8
ИКСИ, Малвина, благодаря!  Hug

На пакетчетата суха мая обикновено пише,
че едно пакетче е за 500гр брашно, поне на
тези, които аз съм ползвала. Ако и при твоята
е така, то би следвало да сложиш две пакетчета,
защото отиде почти килограм брашно. Също,
вероятно знаеш, но аз да си кажа, че сухата
мая не иска активиране, направо я смесваш с
пресятото брашно.
Виж целия пост
# 9
ИКСИ, Малвина, благодаря!  Hug

На пакетчетата суха мая обикновено пише,
че едно пакетче е за 500гр брашно, поне на
тези, които аз съм ползвала. Ако и при твоята
е така, то би следвало да сложиш две пакетчета,
защото отиде почти килограм брашно.

Благодаря, Софи! Така ще направя утре, пък дано се получи. Laughing
Ще споделя задължително.
Виж целия пост
# 10
Малвина, вярвам, че ще стане!  Heart Eyes
Ще чакаме снимков материал.
Виж целия пост
# 11
Ако замеся тестото сутринта, оставя в хладилника, и оформя и изпека около 5-6 вечерта, няма да има проблем, нали? Евентуално само около 30 мин. да постои тестото навън преди оформянето му? Дайте ми съвет  Simple Smile
Виж целия пост
# 12
Софи, благодаря за прекрасната рецепта! Hug
Моля само някой да ми каже какво количество суха мая мога да използвам за направата му. Утре сутрин съм решила да го спретна, а имам налична само суха мая.

1:3
1 кубче = 42 гр.=42/3=14 гр . суха= 2 пакетчета ''д-р ЙОТКЕР''
Виж целия пост
# 13
Ако замеся тестото сутринта, оставя в хладилника, и оформя и изпека около 5-6 вечерта, няма да има проблем, нали? Евентуално само около 30 мин. да постои тестото навън преди оформянето му? Дайте ми съвет  Simple Smile

Става,само дето втасването зависи от температурата.30 мин. на стайна температура сигурно няма да стигнат само да се стопли тестото , камо ли да втаса.Ако бързаш ползвай фурната като втасвател- сложи на 40 - 45 градуса и го постави да втасва докато удвои обема си.Аз го втасвам в стъклен йенски съд и си го пека сетне в него.
Виж целия пост
# 14
Колко масло ви отиде долу горе? Че да не прекаля и да не стане твърде мазно?
От няколко дни чета хвалби  за този тутманик, ще го направя през почивните дни.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия