Сандвичът - нека поговорим за него

  • 13 807
  • 75
От известно време се замислям много сериозно, когато приготвям сандвичи на детето си.
Купувам основно филе, кашкавал, сирена, лютеница, чат-пат пастет.
С риск темата да прозвучи малко като реклама, бих искала да споделите какви продукти използвате за направата на сандвичи. Пускам тази тема, защото ми омръзна да се блещя в етикетите на продуктите, да подбирам и после като го отворя - да се разочаровам..
Пресен пример - лютеница, която беше пълна с нишесте (за съжаление уважаваната от мен Олинеза до скоро)..  Sick
Ще се радвам да разбера с какво храните децата си.   bouquet
Виж целия пост
# 1
Предимно е с кашкавал с някакъв зеленчук -  листо от салатка, краставица, доматка...

Много обича и хумус с кашкавал.
Виж целия пост
# 2
Хумус? В какъв вид и от къде?

Предлагате ли на децата си някакви колбаси?  newsm78
Виж целия пост
# 3
Хумус? В какъв вид и от къде?

Предлагате ли на децата си някакви колбаси?  newsm78

В чужбина съм и тук продават по магазините.

Вегетарианци сме, но и да не бяхме, не знам длаи бих предложила. Може би само чисти пуешки или пилешки.


Лютеница си хапва от моята филия, понеже слагам доста сирене. Иначе не пожелава да има отделна филия.

Топли сандвичи с яйце и сирене също не обича. Rolling Eyes
Виж целия пост
# 4
Давам колбаси, да. Обикновено са филета. Със салам сандвичи не правя. Синът ми много обича шпеков салам и аз купувам "Леки", но сандвичи не правя с него. Държа да е филе, че е меко и лесно и бързо се яде. Правила съм сандвичи със сирене само. Дъщеря ми ги обича и със сирене и масло бяха голям хит миналата година. Слагам кашкавал също. Или пък от тези сиренцата за сандвичи. Взимам "президент" или "Мегле". Но по-често "Президент". Напоследък гледам да разнообразявам кутиите с храна. Поне два пъти седмично правя или кекс или някакъв сладкиш, правя им малки банички и разни такива подобни. Сандвичите ги редувам с тези неща.

За мазане приготвям "млечен пастет" /май така му казват/ - разбивам извара с майонеза, подправки и лук. Моите това го обожават и  мажа с него, вместо масло. И извара, и майонеза купувам определени марки, но подозирам, че ги има само в Пловдив. С лютеницата пак съм така - купувам само една, точно определена, но рядко приготвям сандвичите с нея. Днес им пекох пица и това сложих по кутиите. Но не такава с тесто, а върху хляб. Иначе се слага всичко като за нормална пица. Тази сутрин я пекох с пуешко филе.

Виж целия пост
# 5
Аз купувам филето на "Орехите" (пуешко, свинско) - само то ми харесва от тези, които съм опитвала.. Кашкавал купувам на "Weidegluck" (немски) - гауда или едамер, сирене за мазане - Ескуиза, Бонжур и още едно (но не се сещам името му), лютеница вече само на Тодорка, пастет на Хаме.. Майонеза не обича, а и ние не купуваме често.
Ще ми се да мога да й правя сандвич с някакво меко саламче, но изобщо не знам кое става и кое не.. За сега не съм давала.
Понякога яде кремвирши (Леки, Тандем)..
Виж целия пост
# 6
Хумус? В какъв вид и от къде?



Рецепта за хумус: http://bgkulinar.net/recepti.php?id=1583

и още една: http://vkuhniata.wordpress.com/2009/06/16/humus/
Виж целия пост
# 7
Нашите са най-често печени с яйце и сирене. Другата често срещана разновидност - филия с масло, доматено пюре, маслини на кръгчета, кашкавал, запечени на фурна.
Сандвич, съдържащ домати, краставици, зеле, маруля и т.н. не е опитвала, още не може да ги гризе така, че да не се разпаднат.
От месните неща е яла филе Елена, но не в сандвич. Салами, шунки и от сорта -  не.
Лютеница от магазина не е яла и няма да яде скоро. Правила съм само еднодневна доза, която се изяжда на момента, а не се затваря в буркани. Не е особено голям фен.
Виж целия пост
# 8
За лютеницата действително трябва да се внимава:
"Купешката българска лютеница всъщност е китайска. През последните години се прави с доматено пюре, внос от далечната азиатска страна."
оттук: http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=592264
Правя основно сандвич с яйце и сирене, мнооого рядко с филе или шунка - за тях пробвам различни фирми - КФМ, Тандем..., понякога с масло и Ементал на Президент.
Често правя сандвич с пастет от авокадо и домат отгоре.
Виж целия пост
# 9
Кашкавал и яйца моят не яде. Сандвичите правя със свинска, пилешка или пуешка шунка. Със сирене или с лютеница (домашна или първомайска, с хорецето, Олинеза я развалиха, за съжаление). Винаги приема само по едно нещо отгоре  Simple Smile Или с луканка или суджкук, но отделно, че му падат иначе от хляба  Laughing
Виж целия пост
# 10
Най-често правя с масло,авокадо,лютеница,маслини,краставица,домат.Не слагам колбас и пастет не съм купувала.Преди ядеше с яйца и сирене,или само с кашкавал,но от година насам казва,че вече не ги харесва Stop.Притеснява ме тая лютеница.Кажете някоя изпитана марка?
Виж целия пост
# 11
Често правя сандвич с пастет от авокадо и домат отгоре.
Открадвам си го! Тя (дъщеря ми) като цяло много обича мазани филии и заради това често правя домашни пастети.
По-скоро ми беше интересно на какви марки се доверявате от продуктите за сандвич.

..свинка, пилешка или пуешка шунка. Или с луканка или суджкук...
Споделете какви купувате?  Thinking

Притеснява ме тая лютеница.Кажете някоя изпитана марка?
Аз харесвам Тодорката!  Peace
Виж целия пост
# 12
Споделете какви купувате?  Thinking

В България само на Тандем, няма по-добри  Simple Smile
Виж целия пост
# 13
Сандвичите ни обикновенно са-''принцеси'',на тостера-с масалце/''Бор Чвор'' Peace/ и салам/в повечето случаи на ''Орехите'' Peace/,за съжаление дъщеря ми обожава майонеза и си маже обилно ooooh!,синът пък обича лютеница/последно време купувам''Наша марка'' Peace/.
Никак не е здравословно,но от време на време им отпускам края...само на супи и манджи няма как newsm78.
Виж целия пост
# 14
Маслото ми е Президент,а маслините Супер мамут.Авокадо купувам от зеленото,че кафявото все не мога да уцеля да е хубаво.
Виж целия пост
# 15
Не правя сандвичи. В къщи лютеница, масло, маргарин, майонеза и сирена за мазане не се консумират. Колбаси също, с изключение на най-сухите за мезе.
Виж целия пост
# 16
А защо не масло? Имам предвид истинко краве масло - мисля, че то по-скоро е полезно, а не вредно.
Виж целия пост
# 17
Основно крема сирене, хумус и фъстъчено масло. Колбаси не ядат, шунка - рядко.
Виж целия пост
# 18
Болна тема... Налага се често да правя, защото си носи в училище, пък много неща не яде, а в добавка аз искам да постигна вкус и качество...
Най-предпочитаните са с яйчен пастет или със ситно накълцано пилешко бяло месо и някакво сирене за мазане. Ако е сезон, добавям краставица или домат. Сирената и кашкавалите са ясни. Марки... хм... "Пършевица", "Домлян", "Дея". Понякога филе. С масло, не маргарин.
Салами избягвам. Вече ми се гади, само като ги погледна Sad Горе-долу харесвам "Орехите", но да кажа, че ги препоръчвам... едва ли. Купувах и някакъв телешки салам "Премиер", който ми се стори... да кажем, приемлив. Детето го хареса, а то не е фен на колбасите.
В дом.условия: класиката яйце и сирене и/или кашкавал, с кайма (мъжът ми много обича и най-вече заради него правим) - печени. Понякога пастет, лютеница, но рядко - нямаме си марка. Стискаме палци да не се изтровим Simple Smile
Но щерката най-обича печен сандвич с кашкавал, ама нарязан на ленти, а не настърган - да се поразтече, без да се е запекъл много, а отдолу да е обилно намазано с масло.
Тя майонеза практически не яде, но купуваме често - напоследък "Олинеза"-та в кутия.
Виж целия пост
# 19
А защо не масло? Имам предвид истинко краве масло - мисля, че то по-скоро е полезно, а не вредно.

Не знам. Дълги години се говореше тъкмо обратното, после го реабилитираха. Така или иначе ползваме само зехтин, а понякога (за пържене на риба, паниране и др.) и олио. По една бутилка от двете ни стигат сигурно за два месеца.
Виж целия пост
# 20
Не правя сандвичи. В къщи лютеница, масло, маргарин, майонеза и сирена за мазане не се консумират. Колбаси също, с изключение на най-сухите за мезе.
Интересно ми е какво консумирате и най-вече децата разбира се.
Примерно за закуските?
Виж целия пост
# 21
Сандвичи почти не правя, просто не ги яде.
И да направя, отхапва няколко хапки и до там.
Но....краве масло, кашкавал и някакво филе. Това е обикновено, друго много рядко слагам.
Лютеница в къщи се купува много рядко, някое и друго бурканче зимата, но е хапвала няколко пъти. Иначе намазана на филия също не давам.
Виж целия пост
# 22
Ние не закусваме. Детето яде малко на закуска. Най-често мюсли с прясно мляко, кекс, обикновени бисквити с кисело мляко, плодове и други подобни. В училище си купува нещо от лавката или си взема от нас два банана. През останалото време на деня кога да ядем сандвичи?
Големият ми син е активен спортист и категорично отказва от дълго време да яде такива неща. Кара ми се и ако види, че давам на малката закуска от фурната примерно. Мъжът ми е същият.
Виж целия пост
# 23
Аз лютеница купувам само на Булконс - Първомай. Кашкавал "Забърдо", но напоследък купувам и Маджаров. Колбаси също основно Маджаров, сирене само от него пак, извара - също. Масло взимам само немско - Мегле. Салами ако купувам - "Леки" са. Майонеза - Краси, а ако е в бутилка - "Олинеза".

Аз преди години, когато се интересувах от храненето на децата говорих с лекар, който ми каза никога да не давам маргарин. Ако не мога да купя масло - да не мажа с нищо по-добре, отколкото да дам маргарин. Много ме наплаши с този маргарин. А преди седмица четох едно голямо интервю на доц. Байкова специално за храненето на децата и тя не отрече маслото.

Моите деца закусват задължително вкъщи. Никога не им давам "гранули". Ако ще е нещо такова, то правя бисквити с прясно мляко, но не и гранули. Често правя принцеси /не знам по какви причини, но държа закуската да е топла/ най-различни - с яйце и сирене, с кашкавал, с пушено сирене, само сирене, припечени филийки с каквото те искат, пека банички или има кекс с чаша какао или топло мляко, понякога искат просто филия с конфитюр или сладко, купувам едни специални детски "макарони", които са или буквички, или коли, или животни някакви /това е защото най-малкият не обича макарони, но ако са във вид на автомобилчета се оказват супер вкусни  Wink/. Приготвям и гофрети - разбърквам си тестото вечерта, наливам го в една купа и сутринта само включвам уреда и пека. Правя и една много лесна и бърза "френска палачинка", която не е проблем за 5 минути да забъркам сутринта и докато си оправя и изсуша косата - вече се е опекла.  Laughing
Виж целия пост
# 24
Визирам сутрешната и следобедната закуска. Следобедната ми е по-лесна, защото яде било кисело мляко, било плод или нещо готово (форнети  Embarassed, вафла, кексче), но като се събуди освирепяла от глад иска само филия с нещо. Сутрин освен попара, кус кус (макаронки) яде сандвич.
Виж целия пост
# 25
Не харесва особено сандвичи. Допадат му само само филия с кайма /мляно месо/ и кашкавал и  с яйце и сирене.
Виж целия пост
# 26
С пастет - "Макс и Мориц" за деца.
С кайма - купувам месо и ми го мелят в магазина.
Сирене и яйце.
Филе, шунка, и от скоро колбас "Стара планина" всички на Тандем.
Лютеница- детска мисля на "Олинеза", но не обича много.
Кашкавал - "Пършевица" не го харесва запечен става като дъвка и не може да го сдъвче.
Като основа на филията мажа с масло.

Понякога ги запичам, когато е за набързо м/у две филии слагам нещо и така.
Виж целия пост
# 27
Аз лютеница купувам само на Булконс - Първомай.

Аз на Консервинвест от Първомай, без консерванти е  Simple Smile

Маслото е изключително полезно, както и мазнините са жизненоважни за организма. Никоя крайност не е добра идея  Simple Smile
Виж целия пост
# 28

Маслото е изключително полезно, както и мазнините са жизненоважни за организма. Никоя крайност не е добра идея  Simple Smile

Имаш ли информация колко е необходимият дневен минимум мазнини? После се опитай да изчислиш само в един сандвич колко има.
Повтарям че за маслото както сега казват, че е изключително полезно, така преди години говореха че е изключително вредно. А и изобщо не съм сигурна, че маслата по щандовете нямат примеси. Докато за зехтина от векове се знае, че е най-доброто.
Виж целия пост
# 29
Цитат
Цитат на: dara в Четвъртък, 30 Септември 2010, 15:07
Аз лютеница купувам само на Булконс - Първомай.

И аз такава купувам,но с последната се разочаровах.Ако я сложа в шприц,мога да направя страхотна украса без изобщо да се развали.И на вкус е съвсем различна.
Аз забравих да добавя и кайма за странджанки.Купувам готов продукт-знам че не струва,но поне рядко се случва.
Виж целия пост
# 30
Имаш ли информация колко е необходимият дневен минимум мазнини? После се опитай да изчислиш само в един сандвич колко има.
Повтарям че за маслото както сега казват, че е изключително полезно, така преди години говореха че е изключително вредно. А и изобщо не съм сигурна, че маслата по щандовете нямат примеси. Докато за зехтина от векове се знае, че е най-доброто.

Имам  Wink 1гр на килограм тегло, за да бъде усвоено.  Simple Smile

Никога не съм чувала или чела някъде да се твърди, че маслото е вредно. Качествените масла нямат примеси. За безспорните качества на зехтина нищо не казвам, вкъщи също е на голяма почит. Маслото и зехтинът нямат нищо общо като мазнини и като състав, не смесвай нещата  Simple Smile
Виж целия пост
# 31
МОЛБА  Praynig

Жената пита за изпитани марки продукти, които да влага в сандвичи. Дали ще се възползва от предложенията, си е нейна работа. Но нека темата не се обръща в дежурното "това са боклуци", "как можете да си храните децата с такива неща", "как може да не знаете" и прочие...
Нека си представим за момент, че щом сме в този форум, значи сме грамотни и информирани хора, и (о, чудо!) сме чували за Е-тата, за трансмазнините, канцерогенния ефект на консервантите и т.н., но сме направили ИЗБОР с коя част от информацията да се съобразим.

Това, че някой е решил да НЕ консумира някакъв продукт не го прави крайна инстанция.
Ако не с мен, поне с авторката се съобразете.
Виж целия пост
# 32
Лютеница /Олинеза/, шунка /пражка на Тандем/. Това са най-предпочитаните. Ако имам подходящо друго месо - пилешка пържола, варено телешко, варено друго месо или печено, мушкам между две филийки и - готово! Отделно слагам краставица. Правила съм сандвич с кюфте, а също и с печени наденички. Такова е менюто за училище.
Вкъщи понякога искат печен сандвич с кашкавал /без значение марката/.
Виж целия пост
# 33
Големият ми син яде много малко неща. По едно време любима му беше филията с масло и шарена сол  Crazy , после с масло и мед, сега на дневен ред е запеченият сандвич с кашкавал или сирене. Шунка, кайма, месо или салам, ако сложа не иска и да опита. Много рядко яде кренвирш, лютеница...  Rolling Eyes
Виж целия пост
# 34
Авокадо купувам от зеленото,че кафявото все не мога да уцеля да е хубаво.

Авокадото узрява по-бързо, ако се завие във вестник и се остави така няколко дни, иначе може и за две седмици да си остане зелено и просто да повехне. Чувал съм, че ако има и ябълка близо до него, помагала също за по-бързото омекване.
Виж целия пост
# 35
Мисля, че Марго-то говори за кубинското авокадо, то е друг сорт:



Аз лично само от него купувам - винаги е узряло и перфектно. Зеленото винаги е твърдо и неузряло. Пробвах и аз тези техники за зреене - до ябълка, до банани, не знам си кво си - нищо не става  Crossing Arms
Виж целия пост
# 36
Калоян яде много сандвичи.
Затова се правят от:

лютеница - само на Филикон и Аррива.
шпеков салам - Орехите
луканка - Орехите и Карловска
кашкавал - Родопея или Родопчанка
сирене - Родопея или Елена
масло - Бор Чвор - прекрасно е
шунка - Тандем
кренвирши - Тандем
Виж целия пост
# 37

Имам  Wink 1гр на килограм тегло, за да бъде усвоено.  Simple Smile

Никога не съм чувала или чела някъде да се твърди, че маслото е вредно.

Това дори не се доближава до истината. Според различни институции нормата варира, но дори при най-"шедрите" е далеч по-малко, като предупреждават че при жените трябва да е с 30% по-малко.
Фактът че не сте чували никога нищо за вредата от маслото не е мой пропуск, но всеки си прави собствения избор. Аз казах за моя и на семейството ми, което далеч не значи че нямаме вредни навици или не консумираме и ние вредни неща. Просто не ни се лепят, децата ни не изглеждат като барбарони и не ги предразполагаме към куп болести.

Ще замоля съфорумката, която дава инструкции какво и кой да говори в темата да не го прави. Ако е модератор или администратор, (което аз не не съм забелязала) си оттеглям молбата. Благодаря.
Виж целия пост
# 38
Ще замоля съфорумката, която дава инструкции какво и кой да говори темата да не го прави. Ако е модератор или администратор, (което аз не не съм забелязала) си оттеглям молбата. Благодаря.

 newsm78  Това не го разбирам...
Виж целия пост
# 39
Колбаси - ползвам само на Тандем. Обикновено студеният сандвич за ученика е с масло, филе /свинско/ и кашкавал. Понякога разнообразяваме с масло и сирене.
Сиренето и кашкавалът предпочитам да са на Маджаров.
От топлите сандичи най-предпочитани са от децата ми с яйце и сирене, запечения кашкавал не го харесват.
Виж целия пост
# 40
Моите обичат запечени сандвичи. Могат да изкарат дни наред на тостери със сирене и масло, нищо друго. С кайма, с кашкавал, с топено сирене.
Но и месца хапват. Обикновено пушен свински бут на "Деликатес"- Житница или пуешко пушено. Луканка не обичат, шунка са склонни да опитат, но не и за сандвич. Кренвиршите са КЕН. Кашкавалът е "Родопея".
Приятно съм изненадана от едросмяната лютеница Тодорка. И Дерони, естествено /леле, ама 3,20 е бурканчето, не ги е срам!/. Другата е на Булконс Първомай.
Виж целия пост
# 41
Това дори не се доближава до истината. Според различни институции нормата варира, но дори при най-"шедрите" е далеч по-малко, като предупреждават че при жените трябва да е с 30% по-малко.
Фактът че не сте чували никога нищо за вредата от маслото не е мой пропуск, но всеки си прави собствения избор. Аз казах за моя и на семейството ми, което далеч не значи че нямаме вредни навици или не консумираме и ние вредни неща. Просто не ни се лепят, децата ни не изглеждат като барбарони и не ги предразполагаме към куп болести.

Ще замоля съфорумката, която дава инструкции какво и кой да говори в темата да не го прави. Ако е модератор или администратор, (което аз не не съм забелязала) си оттеглям молбата. Благодаря.

Щом казваш - може и да не се доближава; Ще предам на световноизвестните професори да те имат предвид  Laughing
Деца-барбарони и предразполагане  към куп болести? Само защото бихме си позволили да им предложим малко масло? Божкее, колко сме грешни....
Извинявам се, BirdsFlu, ама то как да реагира човек срещу простотата  Tired

Всеки пуснал тема няма права над нея, освен евентуално да я заключи. Иначе всеки е свободен да дава по нея мнения каквито сметне за добре  Peace
Виж целия пост
# 42
Със забележките за "простотата" не мога да се занимавам изобщо.  
Но я кажи в един сандвич, освен маслото колко още мазнини има? В кашкавалчето около 40%, в авокадото пак толкова. За колбаса, бил той и филе да не говорим. Защото месото в България просто съдържа прекомерно много мазнини. Който е живял в чужбина и не се е хранил там само с дюнери и хамбургери знае. Плюс чистите въглехидрати от хляба и става чудно. И това ако не е храна, която ако се консумира системно води до затлъстяване, лош холестерол и потенциална опасност от коронарни заболявания, здраве му кажи. Особено за деца, в период в който градят мускулатурата си. Има да градят мастни запаси и да се чудят после цял живот защо не свалят тегло.
Има достатъчно статии по този въпрос, включително и официална на различни национални здравни организации. Е, не са написани на български. Никъде няма такъв филм да консумираш толкова грама мазнини, колкото ти е теглото. Най-малкото в голяма част от света не ползват метрична система, че да споменават грамове и килограми. Нормите са процент от определени калории в балансирана диета. В зависимост дали става дума за мъж, за спортуващ мъж,  жена, дете и т.н.,  процентите се редуцират. Да не говорим че животинските мазнини са напълно отричани. Здравословните мазнини са само от растителен произход и риба.

Предай тази информация на който искаш световноизвестен професор. Във форумите пише само който иска, но четат многократно повече хора, така че съобразявай се и с този факт.
Виж целия пост
# 43
Сандвичите са от пълнозърнест хляб с:

- сирене (домашно козе; Frezco, Olympus козе и краве микс), яйце (домашно; био) и кашкавал (Frezco) запечени
- пастет Argetа junior
- тост с масло Президент
- тост с топено сирене Kiri (козе, краве)
- с масло и Камамбер или друго меко сирене (доста рядко)
- тост с масло и шунка Тандем класик (доста рядко)
- с шунка и кашкавал запечен

ПП. Залагам на Президент за масло, прясно мляко (Lactel) и меките сирена. Мекото им козе сирене го запичам върху хляб с малко масло.

Виж целия пост
# 44
Когато сме си в България за сандвичи купувам продукти на
Тандем - шунка, филе или кренвирши
Масло -  Меггле
Топено сирене Президент
Кашкавал на Пършевица
крема сирене Филаделфия
от тези продукти до сега не съм имала разочарования.
До сега не съм му давала да яде купена лютеница или майонеза.

Иначе правя сандвичи рядко и предимно с кашкавал Едамер или Гауда. Също така намазвам хляб с пюре от пасирани маслини -черни или зелени , няма значение, много е вкусно.
Синът ми обича пържени филийки с яйца, които са по-скоро закуска и филия намазана с крема сирене Филаделфия и отгоре сладко от ягоди.
Виж целия пост
# 45
Nqmam kirilica... Cry


Vseki den prigotvqm obqd na sina mi v uchilishte,koito e sandvich ili tip sandvich.

Taka i taka vse hlqb  qde,gledam pone hlebchetata,koito kupuvam za nego da sa ot cheren hlqb,dietichen,pylnozyrnest ili  takyv s mnogo fibri.
Maja razlichno-s kashkaval,s pueshko file,ponqkoga sys sladko.

Poneje kategorichno otkazva da qde kakvito i da bilo zelenchuci,osven kartofi, hodih na edin workshop za uchenicheskiq obqd i tam nauchih razni hitrinki.Prtavq zelenchukov pastet ot tikvichki, s kopyr i sirene,ot morkovi s  podpravki,ot spanak /tozi mi e lubim/s bosilek i sirene.
Pozlvam margarin Blue band- ne znam kolko e vreden, to nishto ne e 100 % polezno,no uj v nego imalo vsichki neobhodimi veshtestva za rasteja na decata + nqkakvi veshtestva ot ribeno maslo.

P.S.Sinyt mi izobshto ne qde sladkishi,osven,ako ne e chist shokolad.
Za men e vajno da predotrvatq eventualno zatlystqvane,no vmesto dieta sym go nasochila kum po-aktivno dvijenie i sport.
Виж целия пост
# 46
Сандвичи правя основно с:
-масло(Президент)и кашкавал(Елена),по-често запечени на фурна,но може и направо така.
-сирене(Сердика)и лютеница(домашно приготвена или тази с хорцето Simple Smile)
-кайма(Люлин Комерс)и малко кашкавал отгоре
-луканка(Карловска)
-масло и мед(домашен)
-масло и конфитюр(домашен)
Майонеза никой вкъщи не яде,нито пушено или топено сирене.За себе си понякога правя сандвич с руска салата  Simple Smile Малкият не я харесва.Пастет напоследък също не купуваме.
Виж целия пост
# 47
лютеница Велика - по-скъпа е но е велика   chef Mr. Green
Виж целия пост
# 48
Малкият яде само 3 вида сандвичи в къщи.
Препечена филийка с масло Президент и шунка пражка на Тандем + краставичка или домат отгоре.
Препечена филийка с масло Президент и Карловска луканка + краставичка или домат отгоре.
Мечка със сирене . Мъжа ми купува някакво Родопско.
Винаги с чаша мляко на Май дей или билков чай.
Не обича по джиджани сирена, нито кашкавали. Само бейби бел все пак рядко склонява да хапне.
А лютеници, майонези, кренвирши, салами и пастети не му давам.
Виж целия пост
# 49
Ще замоля съфорумката, която дава инструкции какво и кой да говори в темата да не го прави. Ако е модератор или администратор, (което аз не не съм забелязала) си оттеглям молбата. Благодаря.

Разликата между "молба" и "инструкция" е точно толкова, колкото между възпитаното изказване на лично мнение, и обидното даване на квалификации и неуместна намеса не по съществото на конкретната тема.

Виж целия пост
# 50
Със забележките за "простотата" не мога да се занимавам изобщо.  
Но я кажи в един сандвич, освен маслото колко още мазнини има? В кашкавалчето около 40%, в авокадото пак толкова. За колбаса, бил той и филе да не говорим. Защото месото в България просто съдържа прекомерно много мазнини. Който е живял в чужбина и не се е хранил там само с дюнери и хамбургери знае. Плюс чистите въглехидрати от хляба и става чудно. И това ако не е храна, която ако се консумира системно води до затлъстяване, лош холестерол и потенциална опасност от коронарни заболявания, здраве му кажи. Особено за деца, в период в който градят мускулатурата си. Има да градят мастни запаси и да се чудят после цял живот защо не свалят тегло.
Има достатъчно статии по този въпрос, включително и официална на различни национални здравни организации. Е, не са написани на български. Никъде няма такъв филм да консумираш толкова грама мазнини, колкото ти е теглото. Най-малкото в голяма част от света не ползват метрична система, че да споменават грамове и килограми. Нормите са процент от определени калории в балансирана диета. В зависимост дали става дума за мъж, за спортуващ мъж,  жена, дете и т.н.,  процентите се редуцират. Да не говорим че животинските мазнини са напълно отричани. Здравословните мазнини са само от растителен произход и риба.

Предай тази информация на който искаш световноизвестен професор. Във форумите пише само който иска, но четат многократно повече хора, така че съобразявай се и с този факт.
Пфууууууу Надинка , а спри се де .
Кви са тия научни трудове дето си ги изписала . ooooh!
Като го смяташ за супер вредно , хубаво не го консумирай .Ама остави ние да си го ядем .Не нужно изобщо да публикуваш научни трудове за да ни обориш в противното.
Всичко е вредно когато се прекалява с него.
Виж за маргарина да кажеш че е вреден разбирам , ама за маслото мисля че доста пресилваш нещата .. та чак стигаш до крайности.
Не е нужно чак толкова да се фиксираш , но твоя си работа кво ще ядете у вас .
Виж целия пост
# 51
Виж за маргарина да кажеш че е вреден разбирам , ама за маслото мисля че доста пресилваш нещата .. та чак стигаш до крайности.

Виж сега... безспорен факт е, че 99,99% от всички умряли през XX век са употребили поне веднъж в живота си масло.  Laughing  Wink
Виж целия пост
# 52

От кой регион е, на коя фирма?  Simple Smile

Харесвам лютеници с преобладаващи чушки, а не домати, а още повече - доматено пюре  Tired
Виж целия пост
# 53

От кой регион е, на коя фирма?  Simple Smile

Харесвам лютеници с преобладаващи чушки, а не домати, а още повече - доматено пюре  Tired

Велика е марка на Дерони. Т.е Стара Загора.
Виж целия пост
# 54
Как бе Дерони не е ли Хасковска фирма ??
Виж целия пост
# 55
А, Дерони  Rolling Eyes Взимала съм "горчица" тяхна - няма такава гадост  Sick някаква лигава, друсаща се желатинова смес  Tired Може пък лютеницата да е по-добра, знам ли  Thinking
Виж целия пост
# 56
Как бе Дерони не е ли Хасковска фирма ??

Може и да е хасковска, но заводът й е точно на пътя от Стара Загора към Старозагорските минерални бани.
Виж целия пост
# 57
Как бе Дерони не е ли Хасковска фирма ??

Може и да е хасковска, но заводът й е точно на пътя от Стара Загора към Старозагорските минерални бани.
Имат фабрика и в Хасково.
Виж целия пост
# 58
Велика е с повече чушки и е едро смляна. Незнам на коя марка е, но който я е опитал от моите познати преминаха на нея изцяло Simple Smile май трябва да науча фирмата и да им искам комисионна  Money Money Mr. Green
Виж целия пост
# 59
....
За мазане приготвям "млечен пастет" /май така му казват/ - разбивам извара с майонеза, подправки и лук. Моите това го обожават и  мажа с него, вместо масло. И извара, и майонеза купувам определени марки, но подозирам, че ги има само в Пловдив.
....
Ще споделиш ли тези марки?
Виж целия пост
# 60
В къщи сандвичите за закуска са на почит. Препечени с масло, салам и кашкавал. Масло купувам само немско, саламът е на Леки Crazy, кашкавалът е Витоша. Хлябът, в повечето случаи, е пълнозърнест. Сандвичите за училище са винаги от пълнозърнест хляб Вита и представляват или две слепени филийки, с краставица и намазани с пастет, или две слепени филийки със салам и намазани с масло.
Виж целия пост
# 61
Нашите сандвичи са: - много тънко намазана сметана/заквасена/ върху филията, а отгоре от  печено пиле,нарязано на тънко бялото месо; - филия с намазан домашен кътък/ пасирано сирене+ цедено мляко+сметана/; - резенчета св.филе от бут на "Чичовци"; - лютеница със  сирене; - кифлички-"кренвиршки"; -печени сандвичи с яйце,сирене и кашкавал; - само сметана,заквасена , намазана на филийката; - домашни триъгълни банички с готови кори ... това се сещам засега.
Виж целия пост
# 62
Нашите сандвичи са предимно тостове-две филийки намазани с масло(на Бор Чвор)сирене и кашкавал и запечени на сандвич-мейкъра.Стават много вкусни.Голямата дъщеря само това иска за закуска сутрин.
Виж целия пост
# 63
Немско масло,
шунка Тандем или Соларис,
извара Родопея,
лютеница Олинезко=детска,без консерванти
детски пастет Макс и мориц =без консерванти
 Peace
Виж целия пост
# 64
Да ви питам... как разбирате, че нещо е без консерванти? Само, защото го пише? аз съм особено скептична към този надпис, възможно и да съм голяма грешка, но... Как е възможно нещо, което има трайност 6-12-18 месеца, без дори да е необходимо съхранение на студено, да е без консерванти? Какво и да е нещо...
Виж целия пост
# 65
Аз изобщо не вярвам на тези надписи "без консерванти" пък след 2г нищо му няма,затова и не ги купувам.Пък и цената им като видиш трябва съвсем да ти се изясни картинката.
Виж целия пост
# 66
И ние в къщи много похапваме сандвичи. Печени на скаричката, пресни или в тоста за сандвичи.
Обожаваме цялото семейство печени сандвичи : принцески с домашна кайма, кашкавал, извара с яйце и цитно нарязано доматче с магданоз и разбирасе тези с различни месца. От пресните си правим със всички видиве сиренца, маслинена паста, зеленчукови, а дори и с течен шоколад отгоре с банани.
Виж целия пост
# 67
Синът ми много обича сандвичи, баща му също. Въобще детото си е ящно...

В Бг не вярвам на надписите "без консерванти" и без това и онова, защото познавам някои технологии. Затова почти няма забранени храни за сандвичите, но има в количествата им. Купувам сухи колбаси, пушени меса, по-рядко формована шунка и пресни колбаси, че съдържанието им е мистерия. За мой ужас детето обожава кренвирши. Сирена и кашкавали ядем, а малчо най- обича от "сиренето на мишките с дупките"(ементал), рокфор не яде, обаче. Не обича масло, затова и аз понякога слагам много фин слой майонеза или сметана.
От домашните смеси мазила и нещо за върху сандвича се научих да правя - яйчен пастет (с маслини, чесън, зелен лук.. и каквото се сетите), маслинов пастет, сладък пастет- от детската- с халва, млечен пастет, обикновен пастет, но не птичи, катък, гуакамоле с доста лук. От лютениците - до скоро тази с хорцето май бе Първомайска, но я скапаха и сега сме на една едросмляна "Дояна" от Пазарджик.. Разваля се за 4 дни в хладилник - значи бива. Обикновено сандвичите ги яде моно Simple Smile , но понякога се подлъгва да му комбинирам с краставица, зеле, домат или маруля.

Разнообразявам с класически препечени филийки с чубрица или сладко/мед (на тях яде масло), с кашкавал и яйде, мръвка и кашкавал, сирене и яйце, кайма, мини пици върху филия, пълнени питчици, пържена филийка с дупка и яйце... и всякакви закуски дето не са в категорията сандвич.


За мой потрес пред всичко изброено синковецът би предпочел филия с кетчуп без нищо....
Виж целия пост
# 68


За мой потрес пред всичко изброено синковецът би предпочел филия с кетчуп без нищо....

Е що се потрисаш, поне има кетчуп. Моят предпочита пред всичко това суха филия хляб.  hahaha
Виж целия пост
# 69
Да ви питам... как разбирате, че нещо е без консерванти? Само, защото го пише? аз съм особено скептична към този надпис, възможно и да съм голяма грешка, но... Как е възможно нещо, което има трайност 6-12-18 месеца, без дори да е необходимо съхранение на студено, да е без консерванти? Какво и да е нещо...

И аз невярвам на 100 % на бг надписи, но лютеницата и пастетът е възможно да са без к-ти:на принципа на дом.консервиране на зимнина и месо в буркани продуктите се консервират за 1-1,5г. ! Thinking
Виж целия пост
# 70
За училище правя сандвичи с пилешко месо, варен телешки език, кюфтенца, пържено яйце, кашкавал, сирене и по-рядко с колбас. У дома предлагам и мед, конфитюр, запечени сандвичи, течен шоколад.
Купувам сирене и кашкавал от Ел Би, масло - Домлян, Бор чвор или Президент, колбаси от Лотос или Меком.
Виж целия пост
# 71
Обожавам сандвичи. Имам толкова много рецепти, които приготвям много често. Обикновено колбаси не ползвам или ползвам много рядко, предпочитам сандвичите да са топли и/или да имат мноооооооооого плънка. Ама като казвам много, наистина много да е.

Бих споделила и някои рецепти в течение на темата.
Виж целия пост
# 72
Давай рецептите. Grinning
И аз така обичам сандвичите.Понякога,когато мажа филийка със заквасена сметана примерно,сметаната е по-дебела от филията. Flutter
Виж целия пост
# 73
Момичета, супер сте! Много хубави идеи ми дадохте и благодаря за всичко споделено!
Виж целия пост
# 74
Да побутна темата.
Събирам варианти с варени яйца, засега класически-филаделфия, лютеница и яйце.
Виж целия пост
# 75
Децата ми обичат сандвичи, голямото дете яде всеки ден, а малкия рядко, той  закусва в градината. Най-често правя с кашкавал и свинско филе на тостера. Когато имам повече време правя принцеси с кашкавал или кайма, пица филийки (намазани с лютеница, колбас и отгоре кашкавал), почивните дни редовно правя палачинки. За мазане ползвам масло, домашна лютеница или крем за мазане от типа на Филаделфия с билки, но вземам по евтин от Лидъл или Кауфланд. Месото е свинско филе, пушен бут и под. Яйца обичат, но само варени. Понякога меся и правя сладки и солени миникифлички, пица. Зеленчуци като добавка се хапват, ако сандвича се консумира у нас.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия