Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

BG-Mamma :: Деца >> Кърмене
Хранене и кърмене: Риба
Автор: Радост Николова

Полезна ли е рибата за кърмещата жена и бебето

Витаят много митове и слухове относно диетата на майката по време на кърмене. Счита се например, че кърмачките не трябва да ядат риба, защото млякото им ще промени вкуса и мириса си и това ще накара детето да се отбие. От друга страна, става въпрос за продукт, който е богат на витамини, микроелементи и куп други полезни вещества. Къде е истината – полезна ли е рибата по време на кърмене?

 

  • Ежеседмичната консумация на прясна риба носи на тялото есенциални мастни киселини, които са важни за правилното функциониране на имунната система на майката и на бебето.
  • Ако бъдещата майка е консумирала риба редовно по време на бременността, то и след раждането няма смисъл да се отказва от нея – организмът на детето е успял да привикне и едва ли ще последва някаква реакция.
  • Но жените, които са избягвали рибата по време на бременността, трябва да я въвеждат внимателно в менюто си – на малки порции, като внимателно следят реакциите на бебето.
  • За кърмачките е противопоказна суровата риба заради опасността от инфекции. Също така е нежелателно да се яде пушена риба, защото съдържа вредни вещества.

 

Коя риба е полезна за кърмещите майки?

Всички риби са богати на важни микроелементи: калий, магнезий и особено фосфор. А морските риби и продукти съдържат още йод и фосфор.

Рибата и морските дарове имат висока хранителна стойност не само заради повишеното съдържание на висококачествени протеини, но и заради съдържащите се в тях (особено в по-тлъстите видове) мастни киселини: омега-3 и омега-6. Счита се, че тези киселини въздействат благоприятно върху работата на сърцето и цялата сърдечносъдова система.

Диетолозите твърдят, че рибата е полезен продукт по време на кърмене. Повечето кърмачки могат и трябва да я консумират редовно заради есенциалните мастни киселини, особено необходими за имунната система на майката и детето, тъй като преминават в кърмата. Изключение трябва да направят само тези жени, чиито деца са склонни към развитие на алергии. В рибата се съдържат голямо количество чужди животински протеини, подобно на месото, млякото и млечните продукти.

Препоръчително е в първите месеци да се яде варена или приготвена на пара риба. Подбирайте нетлъсти видове и такива, в чиято свежест и безопасност не изпитвате никакви съмнения.

След време, ако бебето не реагира на промяната на състава на кърмата, може да въведете в менюто си по малко печена или солена риба. Практиката на консултантите по кърмене показва, че с времето майките се връщат към обичайния си начин на хранене, като само изключват от него доказано вредните и безполезни за здравето храни.

 

Мерки за безопасност 

По време на кърмене не бива да се консумира пушена или сушена (веяна) промишлено риба, защото ползите от нея са минимални, но за сметка на това вредите от консервантите и студения метод на опушване, с които се обработва рибата, са значителни. Поради същата причина е желателно да се откажете и от рибните консерви.

В никакъв случай не бива да се употребява сурова риба – например в състава на суши. Болестотворните микроорганизми, с които може да е заразена, са опасни както за майката, така и за бебето (то може да се зарази чрез кърмата). А медикаментите, с чиято помощ се лекуват инфекциите, обикновено са несъвместими с кърменето.

В съответствие с препоръките на FDA бременните жени, кърмачките и малките деца трябва напълно да се откажат от употребата на месо от акула, марлин, риба меч, както и кралски скариди, защото съдържат голямо количество токсични вещества, особено живак. Установено е, че концентрацията на този канцерогенен елемент превишава 7 – 8 пъти нормите. Препоръчаното от FDA количество морски продукти не трябва да превишава 350 г за седмица.

Рибата тон също съдържа повече живак в сравнение с другите видове риба. Макар че според официалните данни съдържанието му във филето не превишава нормата, желателно е да не го консумирате по-често от веднъж седмично.

Най-алергенният вид риба от обичайните за нашата трапеза е скумрията. Опасни от тази гледна точка са и "червените" риби – гърбуша, сьомгова пъстърва, сьомга.

За по-безопасни се считат нетлъстите риби с бяло месо: треска, минтай, хек, херинга, мерлуза, а за най-неалергенни – речните риби: платика, костур, пъстърва, щука и др.

 

Скаридите съдържат особено важни за развитието на детето елементи като желязо, йод, цинк, калций, калий, фосфор и витамини, което на пръв поглед ги прави идеален продукт по време на кърмене. Но има няколко фактора, които трябва да ви накарат да се замислите, преди да решите да ги включите в менюто си:

  • Един от тях е замърсяването на моретата и океаните. Подобно на гъбите, скаридите имат свойството да натрупват в себе си токсините и тежките метали. А те със сигурност няма да се отразят добре на вас и вашето бебе.
  • Неправилното съхранение, транспортът, повторното замразяване снижават качеството и хранителната им стойност. Затова трябва много да се внимава при покупката им.
  • Но най-сериозният довод "против" е, че скаридите се считат за много силен алерген. Затова, преди да посегнете към скарида, помислете за съотношението вреда – полза. Ако детето е склонно към алергии, това означава, че без колебание трябва да изключите този продукт от менюто си.

 

Рибният хайвер, както и самата риба, съдържа цял спектър от витамини и минерали, които са жизненонеобходими за здравето. Той се счита за безопасен в периода на бременност и кърмене само при условие, че е старателно приготвен и пастьоризиран. Според американската диетоложка Кимбърли Тесмер непастьоризираният хайвер (както и суровата риба) може да съдържа бактерията листерия.

 

За вредните заблуди

По-рано се е считало, че ограничаването в храната трябва да започне още от първите месеци на бременността. В наши дни този мит също се разпространява активно от по-старите поколения.

И въпреки че всички съвети се дават само с добри намерения, нека бъдещите и младите майки знаят, че като изключим съветите за здравословно хранене, избягването на храни с оцветители, консерванти, ароматизатори, както и на алкохола, никотина и големите количества кофеин, други особени ограничения в храненето съвременните лекари не налагат.

 

 

 

 

Източници:

http://www.fda.gov/Food/

http://www.podkrepazakarmene.com

http://www.mayoclinic.com/

http://www.babycenter.com/

http://www.webmd.com/

http://www.nap.edu/

http://deti.mail.ru/

и др.

 

Image: rakratchada torsap / FreeDigitalPhotos.net

Видянa: 10701 пъти

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия