Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Университети в Германия и други държави с немски език 10

  • 84 898
  • 748
# 15
Доволен ли е от обучението синът ви?

Ясмина,  точно така поставен въпрос не сме обсъждали. Споделя, че откакто започна работа е научил почти толкова, колкото и в университета. Струва ми се обаче, че бързината и лекотата на усвояването на новите знания и умения безспорно се дължат и на базата, положена по време на следването.
Виж целия пост
# 16
Успешна нова темичка на всички и още много студенти "да вкараме" в желаните университети!


Искам да ви питам за сравнение - колко горе долу плащат вашите студенти за ток на месец? Има ли разлики в цените между отделните градове?
Има сериозни разлики в цените, в зависимост от това как е получен токът. Ако е от био източници, е по-скъп, например.
За жилище 70 квадрата плащахме 60 евро месечно ние, сега за реално 90 квадрата (без терасите) плащаме май 80.
Не съм сигурна дали за една стая 26-7 евро не са много (макар че Русалката казва, че вече са паднали сумите) и силно съветвам децата някой ден да отделят 2 часа и да проверят в check24 къде ще им излезе най-евтино токът. Не разбирам защо да се плаща на основните дружества, чиито цени са с около 20% отгоре средно, а първата година и доста повече. Еднакво zuverlässig са всички фирми.
Казвам го в случай, че някой още е на някой от скъпите доставчици (Stadtwerke ...).


И аз благодаря за темата! Успех на студентите и от мен! Тази година моята девойка е в 12 клас и твърдо е решила да учи химия във Виена. Иска да работи нещо в козметичния сектор, да измисля разни кремове и тем подобни. Много не и е ясно и не е сигурна, че ще се реализира точно в тази сфера на химическата промишленост, но е убедена, че ще учи химия. Бакалавъра ще е общо, а в този период ще реши в каква посока да специализира после. Не можем да разберем обаче инженерна химия ли трябва да учи или може да е чиста химия във Виенския университет. Ако някой може да помогне в дилемата, ще съм благодарна. Също така, имате ли представа дали става да си завърши бакалавър във Виенския и после магистратурата да бъде в техническия във Виена, примерно. Става ли така магистратурата да е инженерна, при условие, че бакалавъра не е... В общи линии тя иска да учи във Виенския, но не знае каква реализация може да намери после с тази диплома.
Не ви разбирам дилемата, но ако я разбера, може и да мога да помогна. Питате каква специалност съществува във Виенския Уни ли? Това си го пише на сайта им как точно се нарича и какво се учи.
Или ви интересува коя специалност трябва да запише от двете, за да може да се занимава в последствие с това, което иска?

За магистратурата - всеки уни има различни изисквания. Единствено и само на сайта на този уни, в който си е избрала магистратура (във вашия случай: техническия във Виена) може да се разбере дали с нейния бакалавър може да запише тази магистратура. И някои комбинации са позволени, други - не. В друг град в Австрия може да е друго, а например в Германия - трето.

За последното изречение - ще изчакам да поясниш малко въпросите, т.е. да отговориш на моите (ако искаш, де) и после ще напиша.

Съжалявам, първо на Вие, после на Ти, но не ми се поправя.
Виж целия пост
# 17

Как сте, мами? Как приехте отделянето на децата?


Зле го приех отделянето. Предполагам, че е нормално.

Ясмина, благодаря за новата тема. Системата paysera, за която ни светна, вече е изпробвана и работи.
Относно таксата за електричество - за стая в 4WG - 12 евро, такса интернет - 3,27 евро /отделно инсталационна такса около 26 евро/ . Това е в Аахен.
Виж целия пост
# 18
chrissy, благодаря за включването! Девойката твърдо иска да учи химия, този предмет и харесва и иска да задълбае в него, затова е решила да следва химия, в това дилема няма. Избрала си е Виена като град и смята да учи там. Това лято ходихме там, много и харесва Виенския Университет, изчетохме сайта и сме наясно какви специалности има.
На нея обаче и се иска след време да работи в козметичния сектор, да измисля някакви нови мазила, кремове и такива неща (поне на този етап де). И тук идва неяснотата, която ни мъчи - къде всъщност трябва да учи и каква диплома трябва да притежава, за да може след време да успее да се реализира в този сектор? Дипломата от Виенския Уни ще свърши ли работа за целта или задължително трябва да бъде инженер-химик, за да работи това, което иска. Защото ако трябва да бъде инженер-химик, трябва да се пренасочи към Техническия във Виена, колкото и да не и се чува за инженерна специалност Simple Smile Нямам идея как да разберем, а не ми се иска да учи три години във Виенския и накрая да се окаже, че е трябвало да бъде инженер...
Виж целия пост
# 19
Муцунка, ориентацията ви ще дойде като погледнете сайтовете, в които се предлага работа и си намери точно такива обяви, каквито си представя - после им гледа на тях изискванията и ще получи поне груба ориентация.

Слагам в скрит текст, защото нз дали за всички в дискусията са интересни моите мисли, пък и те са едни пространни.  Laughing Муцунка, отнася се конкретно за козметичните ви чудения. Simple Smile

Скрит текст:
Има обаче нещо друго, много важно, което трябва да се има предвид като си избираш професия, а именно, че тя може да си представя едно, а ежедневието й в сектора да се окаже тотално друго. Ето ви например една обява за Produktentwicklung Kosmetik, другите 3 бяха съвсем помощна дейност, тази малко по вади вид:

http://stellenanzeige.monster.de/produktentwickler-kosmetik-w-m- … amp;jobPosition=2

Сигурна ли е, че иска например по цял да маже кремче върху стъкълце? Да му изследва молекулите и т.н.? Има ли представа, че развитието на един продукт отнема години, че понякога не почваш ти с нещо  ида си го човъркаш, а работиш по вече започнати проекти? Че развитието на нов продукт всъщност почти винаги е подобрение на вече съществуващия, а не някаква дейтвително креативна дейност (говоря общо, не конкретно за козм. бранш)?
Не казвам, че това са лоши неща, просто трябва да е наясно с тях.

Ето и другата обява, написана е значително по-добре, но не се хващайте за това, просто тези ми попаднаха първо. Тази е за проджект мениджър (има и подобни за Produktmanager). Тук имаш по-контролираща функция, виждаш много повече от целия бизнес - от развитието на продукта, през въвеждането му на пазара, първите трудности, евентуално оплаквания от клиенти и (ако се налагат) подобрения, после изграждането на база с Händlerpartner, т.е. дистрибутори, та до това да сключваш договори точно твоят продукт да се продава от утре в ДМ, например.

https://www.stepstone.de/stellenangebote--Projektmanager-m-w-Inn … 82829-inline.html

Ако се ориентира в такава посока, предпоставките са съвсем други.

Много често хора от контрол по качеството или чиста развойна дейност отиват после в комерсиалните клонове на фирмите и типичния Business development, защото имаш досег с развойната дейност, но имаш много по-важна роля във фирмата и конкретно за продукта и работиш в много по-динамична среда.

Не казвам, че второто е по-хубаво, а че трябва да видите какво представлява едното и другото и може би тя ще преосмисли решенията си и ще избере по-конкретно специалността си.

И за финал - дали химия или инж. химия - ако иска да работи в тази сфера, ще си намери работа и с двете специалности, важно е само да има практики в индустрията (козметичната).

Отнесох се малко, но, казвала съм и други пъти, че кариерното ориентиране в България от много години ни липсва. И ако сложат някой да го води, който не е работил в западна Европа, той няма как да познава тукашни особености на фирмите. Просто в България много от дейностите ги няма, а тук са си цели отдели дори, не един човек. И в този смисъл, малък ракурс от гледната точка на човек, работещ ежедневно в такава среда.
Виж целия пост
# 20
chrissy, много благодаря за разсъжденията, за мен е полезно и важно! 
Всички тези неща за избора на професия и аз си ги мисля. Опитвам се да обясня през призмата на опита, че в реалния живот и в реалното ежедневие на работа не винаги нещата се случват така, както са били в детските мечти Simple Smile Но в същото време не мога да отрежа крилете на младостта, тя трябва сама да си реши, а аз се старая да давам само подкрепа и информация, за да направя избора и колкото се може по-информиран.
Погледнах двете обяви (ще видим тия дни и за още такива), явно не е задължително да бъде непременно с инж.химия, което на практика ни е основната дилема в момента. Щом иска да учи химия, нека учи, а докато учи ще прецени в кой сектор да специализира. Понякога животът се стича по съвсем различен начин и от мечтаните кремчета може да се озове в боите за автомобили, примерно Simple Smile
Виж целия пост
# 21
Много благодаря на Ясмина за темичката! Благодаря и на всички мами, продължаващи да пишат независимо до къде са стигнали вече децата им.....най-искрено завиждам!
 
Виж целия пост
# 22
И аз благодаря за новата тема на Ясмина !
При синът ми всичко е включено в наема,
по отношение на ученето - нещата стават все по-сложни в третия семестър, много натоварена програма, наистина е лесно до кандидатстването / тогава не мислех така, де Simple Smile  /, после идва страшното Wink
Виж целия пост
# 23
По темата ,но и малко в страни-от къде е снимката на страницата на темата?Впечатли ме!
Виж целия пост
# 24
Sause Uni Heidelberg  - The Great Hall.

Моята дъщеря плаща около 30 евро на месец за ток, вкл. по време на ваканции. Понякоога и повече. Отделно им бяха пратили някакво космическо изравняване. Абе с две думи -пладнешки обир. За съжаление тя е доста заета, а на съквартирантите май не им се занимава с прехвърляне.
Виж целия пост
# 25
Включвам се с питане, ако можете да ми помогнете, поръчах стоматологични инструменти онлайн на дъщеря ми. Прие ми сайта поръчката, като единствен възможен начин на плащане имаше Rechnung. Като потвърдих, получих направо съобщение, че поръчката е направена. Как ще се плати обаче?
Сайтът е kometcampus.de
Виж целия пост
# 26
Ще получите рехнунг по имейла и там ще има данни за плащането, предполагам.
Виж целия пост
# 27
Момичета, имам конкретно питане. Става въпрос за studentenwerk Сologne . Синът ми, сега 12-ти клас , хОди до Кьолн за среща с представител на факултета в който е специалността която го интересува. Срещата е минала много добре, моя човек е силно доволен и мотивиран, но е отсвирил срещата със studentenwerk Сologne , защото от факултета са му казали да не предприема кандидатстване за общежитие  докато не бъде приет за студент. А си носеше всичко необходимо за да се апликира на място и да участва в класирането за общежитие следващата академична година. Моля за съвет майките които са изпратили студенти в Кьолн - възможно ли е да се апликира за общежитие преди изобщо да е наясно ще бъде ли приет да учи  исканата специалност?   Примерно, ако ще кандидатства за есенния семестър на 2018, възможно ли е отсега да се апликита и реално да участва в класирането за общежитие? Предварително благодаря на всички отзовали се на питането ми.
Виж целия пост
# 28
Моят студент не е в Кьолн,но според мен е възможно.Поне моят син така кандидатства оналин на 15.03,когато отваря порталът на Studentwerk в неговия град.А беше приет за студент на 21.08.
Ако в Кьолн има други правила...давам крачка назад.
Виж целия пост
# 29
G.D. Може да подадете молба сега за Кьолн. Даже е силно препоръчително. Доколкото си спомням се, пишеше специалност, но няма изискване да е приет, дори и да е кандидатствал не изискват.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия