Продукти:
1/3 ч.ч(45 грама) печени лешници(за замених с орехи)
2 с.л.(12гр) неподсладено холандско какао
2,1/2ч.ч.(350гр) брашно
1/8 ч.л. сол
1 ч.ч(227гр) безсолно масло със стайна температура
3/4 ч.ч(150гр) кристална захар
1 голямо яйце
1,1/2ч.л чист екстракт от ванилия
1 ½ ч.л. портокалова кора(от 1 среден портокал)
Приготовление:
Загрейте предварително фурната на 177C и поставете решетката в средата й. Печете лешниците около 15 мин. или докато обвивката им започне да набъбва. Извадете от фурната и завийте в чиста кърпа лешниците да се „задушат” за 5 минути. Разтрийте с кърпата лешниците, така че обвивката да падне/ с орехите го прескочих/. Оставете да изстинат. Изстинали ги сложете в кухненски робот заедно с какаото и смелете до фина консистенция. Отделете настрани.
В малка купа смесете брашното и солта.
В купа с електр. миксер разбийте маслото със захарта докато стане леко и пухкаво(около 2-3 мин.) Добавете яйцето, ванилията и портокаловата кора и разбийте добре. Добавете и брашнената смес и разбийте с миксера докато се поеме.
Разделете тестото на 2 и към едната половина добавете сместа с какаото и лешниците и размесете добре.
Пригответе 2 големи листа хартия за печене с размери 25x30см и върху единия лист разточете бялото тесто на правоъгълник с размери 22,5x26,5 като загладите добре страните. Завийте тестото и го сложете във фризера за около 15 мин. или докато стегне.
Междувременно отделете от шоколадовото тесто ½ ч.ч.(която по-късно ще се използва за завиване на приготвеното шахматно тесто) и покрийте с фолио.
Върху втория лист хартия разточете шоколадовото тесто на правоъгълник с размери 22,5x26,5 като загладите добре страните. Завийте тестото и го сложете във фризера за около 15 мин. или докато стегне.
Когато и 2те теста се стегнат, извадете ги от фризера, поставете бялото тесто върху дъска и махнете хартията.Леко намажете горната повърхност с вода или разбит белтък(това помага на слепването). Махнете хартията и от шоколадовото тесто и го сложете равномерно върху бялото. Изравнете краищата на 2-те теста, така че правоъгълникът да е с размери 21.25 x 25 cm (Изрязаните части добавете към отделената 1/2ч.ч. шоколадово тесто.) Разрежете правоъгълника по дължина на 3 равни ленти с размери 5x25. Поставете една от лентите върху прозрачно фолио. Намажете горната й повърхност с вода и поставете втората лента отгоре. По същия начин намажете втората лента с вода и сложете третата отгоре (получавате редуване на цветовете бяло-черно-бяло-черно-бяло-черно). Леко натиснете отгоре тестото, завийте във фолио и пъхнете във фризера пак за около 15 минути.
След като стегне, извадете от фризера, развийте и сложете върху дъска. С дълъг остър нож разрежете по дължина на ленти широки 0,6 см и дълги 25 см (ще получите 8 ленти). Всяка втора такава лента обърнете надолу , така че да се получи желания шахматен ефект. Слепете лентите, завийте отново във фолиото и сложете във фризера да стегне.
Междувременно вземете заделеното шоколадово тесто и върху хартия за печене го разточете на правоъгълник с размери 24 x 26.25 cm. Загладете тестото. Завийте и сложете в хладилника леко да се стегне.
Извадете шахматното тесто от фризера и го поставете в центъра на шоколадовото. С шоколадовото гладко увийте шахматното. Сложете във фризера пак. Може да се съхранява така до 2 седмици (аз го оставих за 3 дни).
Загрейте предварително фурната на 177C и поставете решетката в средата й. Подгответе тава с хартия за печене. Извадете приготвеното тесто от фризера и го поставете върху дъска. С остър нож нарежете блокчето тесто на бисквитки с дебелина 0,5 см. Разположете в тавата на разстояние 2,5 см. Печете 5-7 мин. или докато крайчетата на бисквитките започнат да се зачервяват. Извадете да се охладят върху решетка.
Могат да се съхраняват до седмица добре затворени.
Дозата е за около 36 бр.
Така изглеждаха моите: