Продукти или марки, които никога не купувате

  • 57 497
  • 589
# 75
Не купувам:
- маргарин
- замразени храни
- кисело мляко, което в състава си има сухо мляко
- разтворими напитки
Много рядко купувам:
- пилешко месо
- консерви
- бисквити и подобни
Аз ви чета и виждам, че повечето от вас си набавят доста продукти от село. В моя случай такова няма. И тук идва проблемът с пилешкото месо. От всички марки, които съм ползвала, как една не е както трябва. Мирише ми на гадно месото, вкусът не е ОК. Ако някой от вас може да ми препоръча конкретна марка, която предлага пиле - моля, кажете ми. Иначе вкъщи от нищо не се ограничаваме, понякога прекаляваме с неща, които трябва да избягваме, но за сега така сме преценили.

Дюк за пилета.

И аз нямам от село.
Не консумираме газирано, сокове, маргарин, като цяло преработени и рафинирани храни, всичко с добавки, консерванти, Е-та. Също захар. Също не купувам био продукти, защото не бих дала толкова пари за храна. Правя го от здравословна гледна точка, не че е някаква гаранция.
Виж целия пост
# 76
Никога не купувам маргарин и газирани напитки. Вместо първото ползвам масло,а газирано не обичам. Избягвам всички останали вредни храни, ама пустото му сладко, изкушавам се понякога. Цяла бременност точех лиги по шоколади и набивах грозде и праскови, да си наситя глада за сладко.
Виж целия пост
# 77
И ние вкъщи като повечето от вас - никакъв маргарин, безалкохолни, степчета, яйца, опаковани сладки продукти.
Яйцата и свинското, зелените подправки - от село (наблизо е), домашни консерви - баба ми от другия край на страната праща, уж да се подмаже на зетя хаха много са вкусни, не ги оценявах преди.
Пилешко - просто не купувам, чакам, когато на свекървата й е кеф да заколи от нейните Simple Smile

Промяна в здравословно отношение - да, има - мъжът ми спря бирата и "пакетажа", (както наричаме всичко, що е чипс, кашу, сладки, тип "петифури") и пооправи спермограмата. Не изцяло, но се изненадахме, че имаше ефект.
Аз си мислех, че без кроасани и филенце от Кауфланд се мре, но започнах да кърмя и спрях с боклуците и така над две години. Ми, оказа се, че можело. Но отново започнахме да готвим - дори и пиците правихме сами вкъщи, купихме си и блендер за смутита, детето захранихме по този  начин, започнахме да купуваме сурови ядки... По-добре е. Бюджета доста се утежнява, няма да лъжа, но по-добре 4 лева за 3 огромни райски ябълки, отколкото за лекарство в аптеката.
Понеже съм в края на новата  бременност, буквално сега, накрая, ми се ядат вафли (ужасни са всички, дори известните едно време марки) и ми се пият натурални сокове (пише 100% сок на Пфанерите, но като зачетеш отзад, става ясно, че сокът е от 100% концентрат от съответния плод).
А, да - никаква боза - купих и изхвърлих от лафката със закуските, защото на шега проверих 4-те Е-та в интернет и едното беше оцветител, забранен по цял свят, особено за бременни, само Европа го разрешила, другото беше аспартам).
Виж целия пост
# 78
Сега да кажа на мен всичко ми е домашно сирене,прясно мляко ,кисело мляко ,домати краставици,масло,компоти, месо,купили сме  и кокошки Grinning и все едно пак си има здравословни проблеми Simple SmileПък почвата каква беше миналата година едвам излязоха доматите!!!С тоя смок над София, където го виждам всеки ден едва ли си хапваме здравословно.
Виж целия пост
# 79
С какво заменяте олиото при готвене?Зехтин Помас?
Със зехтин екстра върджин, само за пържене - слънчогледово олио. Не, не е вреден за готвене екстра върджина, само за пържене не става, макар че наистина качествения и с това няма проблем. Друг въпрос е че би ме заболяло сърцето да изхабя половин бутилка зехтин за едно ядене. Grinning

Според мен и био да е храната все едно,защото живеем в замърсена почва и околна среда Simple Smile
По същата логика можем и да пушим спокойно, така или иначе и въздухът е вреден за белите дробове. Simple Smile

Виж целия пост
# 80
nelig,лично аз замествам със студено пресован зехтин,кокосово масло или масло от сусамовото семе.
Зависи все пак какво ще готвиш.Кокосовото е по-подходящо за сладкиши,зехтина е страшно подходящ за топлинна обработка,защото е с топлинен абсорбиращ капацитет,а сусамовото е с по-малко наситени мазнини и го ползвам за салата.
 Гхи маслото също може да се полза при топлинна обработка,но мирише специфично.
Виж целия пост
# 81
не вземам и бял ориз, само черен или кафяв,
Аурора, защо? Не ви е вкусен белият или по други съображения? Как правиш суши, ризото, паея само с черен ориз? Любопитно ми е, защото когото съм попитала, никой не харесва вкуса на черния ориз.
Аз ориз, освен с бял цвят, не купувам, защото не ни е вкусен.

Пелли, аз олиото не го заменям, с него си готвя.
Виж целия пост
# 82
nelig,лично аз замествам със студено пресован зехтин,кокосово масло или масло от сусамовото семе.
Зависи все пак какво ще готвиш.Кокосовото е по-подходящо за сладкиши,зехтина е страшно подходящ за топлинна обработка,защото е с топлинен абсорбиращ капацитет,а сусамовото е с по-малко наситени мазнини и го ползвам за салата.
 Гхи маслото също може да се полза при топлинна обработка,но мирише специфично.


Ама зехтин, какъв зехтин, то май не всеки става и е добре за топлинна обработка, студено пресован или?
Виж целия пост
# 83
С какво заменяте олиото при готвене?Зехтин Помас?
Свинска мас. Ама домашна, тази в магазините не става за нищо.
Виж целия пост
# 84
С какво заменяте олиото при готвене?Зехтин Помас?
Свинска мас. Ама домашна, тази в магазините не става за нищо.
И патешката мас е ОК. Може да се стопи от патешките фенери, които се продават в Кауфланд.
Виж целия пост
# 85
nelig,лично аз замествам със студено пресован зехтин,кокосово масло или масло от сусамовото семе.
Зависи все пак какво ще готвиш.Кокосовото е по-подходящо за сладкиши,зехтина е страшно подходящ за топлинна обработка,защото е с топлинен абсорбиращ капацитет,а сусамовото е с по-малко наситени мазнини и го ползвам за салата.
 Гхи маслото също може да се полза при топлинна обработка,но мирише специфично.
За мен това е въпрос на вкус, но знам че битува вярване, че екстра върджин е опасен ако го затоплиш, което просто не е вярно, затова го споменах. Всички средиземноморски страни с това готвят от векове, а не са нито затлъстели, нито са по-болни от останалите народи, дори напротив. Слагала съм в друга тема за точката на димене на зехтина, само при пържене евентуално може да се стигне и то ако не е първо качесто ЕВ. То и в България с това се е готвело или със свинска мас до 50те години, т.нар. дървено масло. Само за пържене ми свиди да ползвам зехтин, та ползвам олио от семки - слънчоглед например, каквото намеря в магазина. Така или иначе не пържа често.

Да добавя за черния ориз.
не вземам и бял ориз, само черен или кафяв,
Любопитно ми е, защото когото съм попитала, никой не харесва вкуса на черния ориз.
На мен ми харесва. Simple Smile Но е по-подходящ за салати с ориз, отколкото за ризоти и подобни, с риба много добре се съчетава.
Виж целия пост
# 86
Yangdze,студено пресован трябва да е.Това означава,че за извличането на мазнината е използван само натиск, без каквато и да е термична обработка,която намалява полезните му съставки.
С марка няма как да ти помогна.

nelig, зехтина има ниска точка на димене,отделя неприятен пушек и май за това не го препоръчват.

Обаче преди време ми беше попаднала статия за зехтина и олиото. Развиваха теория за използване на масло (зехтин/олио) от култура,която се отглежда в страната,защото генетично организма е свикнал да абсорбира и преработва тези мастни киселини.




Виж целия пост
# 87
Вчера гледах в Лидл зехтин 1л. за 6.99,пише че е 95% от рафинирано кюспе от маслини и 5% от студено пресовани.Това по-здравословния вариант на олиото ли е?Май само веднъж купувах за един Никулден преди години,някак всичко става по-вкусно с него.Марката е Promienna
Виж целия пост
# 88

Аурора, защо? Не ви е вкусен белият или по други съображения? Как правиш суши, ризото, паея само с черен ориз? Любопитно ми е, защото когото съм попитала, никой не харесва вкуса на черния ориз.


не е Аурора, ама и аз да се вкюча, защото и аз купувам рядко бял ориз.
белият е белен и в него не е останало нищо полезно. само бързи калории са това.

небеления е по-ароматен, засища за по-дълго време, има баластни вещества.
суши не става с пълнозърнест, там си трябва специалния ориз.
ризото става с много уговорки с пълнозърнест.

черния ориз мисля, че даже не е ориз, а са някакви семенца, които изглеждат по подобен начин.
Insbesondere sind Zizania-Arten keine wilden Formen des Reises (Oryza sativa).
по едно време детето много ядеше този черния, смесен с някакъв друг бял.
Скрит текст:
тогава беше малък и с памперс и белия ориз си излизаше преработен, а черния както е влезнал  Mr. Green

има и един червен, не го харесвам него, иначе е ароматен.
Виж целия пост
# 89
По-ниска е от на маста например или на кокосовото и палмовото мало, но не толкова, че да е вредно да готвиш с него. Дори в американските сайтове ако се разрови човек, само за пържене не го препоръчват. Вярно е, че те всичко пържат, та не им е подходящо за готвене, но при нас не е такова положението. Grinning При екста върджина зависи от качеството каква е точката - може и до 240 градуса да стигне, а може и 160 да е. Само с такъв готвя, гарантирам че никога не съм стигала до тази точка. И всъщност в крайна сметка слагаш доста по-малко, отколкото ако ползваш слънчогледово олио - вкусът е по-силен и е по-гъсто, та ефектът е същия с няма и половината количество.
Скрит текст:
Рафинираното олио не е най-добрия вариант, от каквото и растение да е.  Ето от уики за видовете зехтин, макар че там помаса не са го дали, той се прави от костилки и други отпадъци след върджина с помощта на химикали извличат останалото олио. Като цяло наистина полезен е поне вържин.
Скрит текст:
Цитат
Видове зехтин:

1. Extra virgin olive oil – той се получава от първото студено пресоване. Този вид е най-качествен и най-здравословен, защото в него са съхранени всички полезни свойства и това е първото масло, което се извлича от маслините. Неговата киселинност е ниска между 0,8% и 1%.

2. Virgin olive oil се нарича зехтинът, получен при второто студено пресоване. Смята се, че той не е с лошо качество, защото при производството му не се използват никакви химикали. Този вид отстъпва на първия само по вкусови качества и по-висока киселинност (до 2%).

3. Т. нар. зехтин „лампанте“ (исп. ез.: lampante – от lámpara (лампа), защото в миналото се е използвал за горенето на лампи). С киселинност над 2%, което го прави негоден за консумация без да премине процес на рафиниране.

4. Olive oil е зехтин, получен от субстрата, използван при получаването на първия. В него се съдържат доста по-малко полезни вещества, представлява смесица от рефиниран зехтин със зехтин върджин или екстра върджин зехтин.

5. Pure olive oil се получава при второ студено пресоване и при него се използват химикали.[1]

6.Рафинираният зехтин представлява т. нар. лампанте, който е преминал през процеса на пречистване чрез дестилация при висока температура и химически продукти, които спомагат за намалянето на киселинността и отнемането на лошата миризма и вкус.

А за ориза за какъв става дума - черен или пълнозърнест? Аз говорех за ето този:
http://asis.bg/blog/post?post_id=38
Но той си е черен, не е пълнозърнест. Не беше ли кафяв пълнозърнестия?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия