Моля препоръчайте ми рецепта за лютеница

  • 5 081
  • 23
# 15
То има много технологии за доматите. Може в голям съд да се сложат на огън и като заврат, се свалят и прецеждат през няколко ката тензух. Друг вариант е да преседят смлени една нощ на хладно и да им се издърпа водичката с маркуч - както ти си описала. Ние затваряме цели белени в буркан, после, като отворя буркана, изцеждам в гевгир и пасирам, става гъст сос. Но при всички случаи си иска известно време да се поварят, да да се доизпари водата. То зависи и кой как обича лютеницата. Ние я предпочитаме сочна, но не водниста.
Нашата лютеница по традиция я бъркаме в някой хубав уикенд в края на септември, началото на октомври, когато жегите вече са отминали. Преди това - кога каквото излезе, подготвяме предварително - патладжани, домати, печени белени чушки. Чушките и патладжана замразяваме, доматите слагаме в буркани. Всичко е домашно от двора и прибираме, когато стане поетапно. Така и хамалогията по варене на лютеница се свежда до няколко часа. Иначе, ако всичко е наведнъж, отиват поне 2-3 дни. Пък и не винаги има всички суровини по едно и също време.
Виж целия пост
# 16
Аз затова казвам, че е най-хубава мързеливата лютеница, защото там няма печене на чушки и патладжан. А доматите им източваме водата /от 10кг. домати се източва до 5кг. вода/ и гъстият сок го прибираме в туби във фризера. Като започнем наесен да правим бурканите, размразяваме.
Виж целия пост
# 17
Ние така или иначе печем и затваряме в буркани чушки за зимни салатки. Печенето не ни затруднява, въпреки че си е хамалогия. Пък и правим по 30-тина буркана лютеница и навън в тавата е по-лесно, че е наведнъж. Вярно, кръжиш нон-стоп над нея, но вкусът е супер. Ако ни свършат бурканчетата, непременно ще опитам и твоята бърза. Изглежда вкусно и лесно.
Виж целия пост
# 18
Е, тези, които си правим домашна лютеница, не купуваме от магазина. Откъде да знаем какъв е вкусът на изброените от теб?  Laughing

Како Сийке, ми купи си едно бурканче бе, кака! Току виж се оказало, че толкова години си яла нещо което ти харесва по-малко отколкото купешката.
Виж целия пост
# 19
Ей, шемет, не се бъзикай с кака си. "Олинеза" когато се научат да правят истинска лютеница, ела ми се обади. Crossing Arms
Хайде, от мен да мине – на, чети!
Виж целия пост
# 20
Горното ми напомня за едно преживяване. Правим ремонт на новозакупената ни къща. От години не бяхме яли купена лютеница, но ни се наложи да купим нещо от магазина, че да не останем гладни. По спомени едросмляната на Дерони беше много хубава. Купихме едно бурканче и беше отврат - имах чувството, че ям парченца чушки в нишесте /а спомените ми на база човек, който не е опитвал домашна лютеница, бяха други/. Едва я ядохме, чак не можех да повярвам каква огромна разлика има.
Виж целия пост
# 21
У дома лютеница правим по тази рецепта. Едно време я мелехме с месомелачката и ставаше едра, сега уж за по-бързо - в комбайна и става като купешката на вид.
Виж целия пост
# 22
Между другото, начинът на мелене променя вкуса.
Ние винаги правим едросмляна домашна лютеница. Същата, ако се мине през пасатор, придобива по-различен вкус.  Simple Smile
Виж целия пост
# 23
Да си вдигна старата темичка.

Някой има ли идея горе долу в каква пропорция се замества печен пипер с пиперково пюре?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия