Как си планираме седмичното меню - примерно седмично меню

  • 30 707
  • 186
# 45
Е как ССФ ще яде фаст фуууууд. Хъпсурт.
Ние ядем. Дюнер/гирос понякога
КФЦ веднъж в месеца крилца пикантни
Толкоз.
И спагети Болонез и Карбонара, ама пастата си я правим сами Simple Smile Мастър Шеф ряпа да яде Simple Smile
Дори успявам да пробутам чат-пат и някой брокол за разкош Simple Smile)))
Виж целия пост
# 46
Две в едно, любителите на фаст фууд надали изобщо дори ще отворят темата. Simple Smile Пък и културата на хранене е част от общата култура на човек и от отношението му към живота като цяло.
Виж целия пост
# 47
У дома не сме капризни. Яде се каквото се приготви. Ако остане, замразявам и се доизяжда друг път. Ако някой има претенции, съм казала, че знае къде е печката, да се спасява.
Иначе сме вегетарианци. Не налагам мнението си за безмесното, но се чудя как има хора, които консумират месо  7 дни в седмицата, по няколко пъти на ден. Подаграта е най - малкият здравословен проблем.... Всички диетолози съветват месо да се консумира до 2 -3 пъти седмично.
Виж целия пост
# 48
При нас тече много активна кампания за намаляване консумацията на месо и дава резултат.
Аз лично месо повече от два пъти седмично не си представям и то заради мм.
Виж целия пост
# 49
Не планирам Grinning  каквото се вдъхновя това готвя.Гледам да е по здравословно.Закуските са овесени ядки с мед,плодове,мляко с банан в шейка и т.н обяда е ястие или супа.Гледам да е.задушено.Вечерята е салата с месо на скара. Не употребяваме много тестено,захар и сол.Smirk колкото по здравословно толкова по- добре Simple Smileпри положение,че имам и хашимото при което казват да се избягва глутена.Thinking
Виж целия пост
# 50
Скрит текст:
У дома не сме капризни. Яде се каквото се приготви. Ако остане, замразявам и се доизяжда друг път. Ако някой има претенции, съм казала, че знае къде е печката, да се спасява.
Иначе сме вегетарианци.
Не налагам мнението си за безмесното, но се чудя как има хора, които консумират месо  7 дни в седмицата, по няколко пъти на ден. Подаграта е най - малкият здравословен проблем.... Всички диетолози съветват месо да се консумира до 2 -3 пъти седмично.
Всъщност, подаграта не се причинява от чистото месо, а от лошата комбинация много месо+много въглехидрати.
Скрит текст:
Аз лично, с ядене на месо 7 дни в седмицата последните две години (с малки изключения-понякога замествам месото с 3-4 яйца на хранене), подобрих всичките си показатели:глюкоза, инсулин, холестеролните фракции, спрях хапчетата за кръвно налягане (противно на всички лекарски препоръки:"За да не вдигате кръвно, намалете месото!").
Сори за вметката.
А фаст фууда никой не го споменава, защото ядащите такъв едва ли изобщо се интересуват от хранене и теми за това.
Виж целия пост
# 51
Опитът показва, че най-лесно се изхранват всички у дома, ако има редовно заредено някаква мръвка, около която да се построи менюто. С постни манджи всички ще са гладни.

Сега, ако под "месо" се разбира преработено месо, колбаси с добавки и други неща, то да, вредно е. Но ако хомо сапиенс се гътваше толкова лесно от месо, нямаше да сме оцелели досега.

Виж целия пост
# 52
Що не мога и аз така?Но у нас даже от предния ден не се мисли, а се решава в самия ден, кой какво иска да яде.И дори да е измислено, мнение се променя по всяко време.И вчерашно не се яде, та няма начин да сготвя нещо от днес за утре.
Ха ,ха, чета,чета...у нас е същата работа! Как пък да не замисля в неделя какво ще ядем в четвъртък, примерно. Готви се ден за ден, импровизирам на момента, обикновено обяда е снощната вечеря, никой не закусва през седмицата, сутрин излизам и си пазарувам, следобед готвя. На хладилника има един лист с храни/манджи, които децата обичат и ако се чудя какво да сготвя, гледам от него.
 Уточнявам обаче, че съм си в къщи и имам свободно време.
Виж целия пост
# 53
Две в едно, защо не пробваш не само планиране, но и предварително приготвяне. https://www.youtube.com/watch?v=G9GMrL-wMUs
За протокола за не работещите, много по- лесно ми беше да готвя като работех и нямах деца. Сега с  бебе, което не мога да оставя само, и не иска да спи за повече от 20 мин си е изпитание Simple Smile
Виж целия пост
# 54
Опитвам се да планирам храната за седмицата и да осигурим необходимите продукти. Готвя събота или неделя и затварям в буркани докато е гореща. Така имам храна поне за 2-3 дни , като може междувременно да се яде нещо друго и след това, това от буркана.

 С ММ закусваме винаги, децата ядат в градината/яслата. Обикновено е филия (хлябът е с квас и си го правя аз) с нещо. Обяд си взимам за офиса, обикновено е от вечерята.

Месо със салата е класика. Правим си често и печени картофи, които вече са заменили пържените.
Кюфтета на фурна, като предварително съм си подготвила каймата.
Спагети, риба, гювечета, варива...
Омлетът, пък, винаги спасява положението, ако планирането ме издъни. Grinning

Ако не успея с планиране за цяла седмица, гледам да е поне за 2-3 дена, защото мразя да се прибера от работа и тепърва да мисля какво да сготвя, а децата да вървят след мен и да ми дуднат "Мамо, какво ще ядем?", "Мамо, кога ще ядем?"
Виж целия пост
# 55
Много ми помага темата за 15-минутните ястия, много идеи съм краднала оттам.

Винаги имам в шкафа буркан с домати и пакет макарони, ако съвсем съм го закъсала откъм продукти и време, правя любимия бъркоч на децата ми - в йенска тенджера слагам около 300 гр макарони, сурови, пасирам буркана домати, малко захар, заливам макароните и мятам във фурната да се пече, пращам някое от децата до магазина, който за мое щастие е буквално под краката ми за някакъв колбас, и добавям заедно с босилек, сол и олио. Това вкъщи никога не се изхвърля, макар да не ми е любимо ястие.
Виж целия пост
# 56
тъй като съм от тези дето излизат рано и се прибират и готвят късно - правя много заготовки - предимно в рекламните паузи Smile 7 минути са ужасно много време!!! (имам време и да гладя тогава, и да чистя...). Ето какво правя:
- мариновам месо, слагам в плик, плоско разпределено и мятам в хладилника. На сутринта местя във фризера. После като потрябва се размразява много бързо.
- правя си заготовки за супи и ястия с месо - в пликчета/кутии и във фризера
- филетирам риба и бам, пак във фризера
- разпределям и комбинирам зеленчуци на порции за салата, готвене, гарнитура - в кутии/торбички в хладилника
- често пакетирам малко хляб или готово ястие и във фризера, за спешни случаи
- мия чиниите и подреждам всичко за лесен достъп
- преглеждам и подреждам хладилника/фризера - винаги знам какво имам
- правя списък на евентуални ястия с наличното (правя го и като томбола понякога)
- подготвям закуската - примерно сандвичи за печене, кисело мляко с ядки и плодове, тесто за бухти....каквото ми хрумне
п.п. Освен , че съм от цитираните по-горе, съм и от тези дето са нон-стоп в движение и ако се застоят повече от 15мин на едно място ще полудеят Wink

Виж целия пост
# 57
Абсурд ми е да си правя седмично меню. Обожавам да готвя, имам винаги десетки идеи в главата си и не мога да ги огранича до едно ядене на ден или стриктен план.

Не закусваме, освен в събота и неделя, когато е по-скоро брънч и се глезим с палачинки, бухтички, сандвичи също хапваме понякога. Уикендите обикновено има нещо солено за старт, а после пием кафе и към кафето има нещо дребно сладко.

През седмицата приятелят ми яде в стола на работа, когато има време или е гладен, но не всеки ден.
Аз си нося обикновено нещо от вечерята (гледам да направя повече за вечеря, за да имам да си нося).

През седмицата само вечеряме, обилна вечеря. Имаме винаги салата (ако е много студено правя супа, но не е често), основно и десерт. Единственото, което може да се каже, че спазвам, е да правя един десерт седмично в събота или неделя, който изяждаме през седмицата. Ако свърши по-рано, правя и втори във вторник, зависи дали неделята не сме закускообядвали само с по-големичко парче десерт.

Гледаме да ограничаваме въглехидратите, от сладкиша/тортата/десерта ни се събират средно максимум 50г въглехидрат дневно.

Картофи и варива почти не готвя, понякога правя ориз. Хляб ядем само уикенда на някой сандвич, добавям и в каймата за кюфтета малко.

Вечер готвя, като обикновено готвя за 2 вечери + един обяд за мен. Някъде около 45 мин отделям дневно минимум, може и час и 1/2 да е, зависи в какво настроение съм. Това ми е времето за мен и за разтоварване. Вечеряме около 7:30-8. Ядем месо или риба със зеленчуци. Веднъж на няколко месеца правим домашна паста.

Общо взето като готвя вечер, правя задължително салата, едно основно месо и минимум една вегетарианска гарнитура, разбирайте зеленчуци, пълнени чушки, рулца с тиквички. Поне един от средно 5те компонента (салата, месо, 2 гарнитури обикновено и десерт) гледам да е нещо по-специално и/или завъртяно. Когато се случи съвсем да нямам време, поръчвам месо или риба на скара на половинката, че ги прави по-вкусни, а аз слагам едни броколи със сметанов сос. Пъстърва с броколи със сметанов сос ни е сред най-бързите яденета.

Държа много на храната, прекарвам много време в приготвянето й и после се наслаждавам при яденето. Определено не ям, за да живея, за мен храненето и кулинарията, особено пък тази на високо ниво, са много повече от жизнен процес. Но абсолютно не мога да планирам какво ще готвя, освен когато готвя за  гости, тогава просто се налага. Но във всички останали случаи, отварям хладилника и решавам.
Виж целия пост
# 58
Виж сега, за хора като теб би било ограниаващо да правят седмично меню и да го спазват Simple Smile
Щом пращиш от идеи и вдъхновение е по-лесно да си креативен.
Седмичното меню е полезно за тези от нас, които или не са особено креативни или направо откровено се измъчват и мразят да мислят за изхранването.
Виж целия пост
# 59
Виж сега, за хора като теб би било ограниаващо да правят седмично меню и да го спазват Simple Smile
Щом пращиш от идеи и вдъхновение е по-лесно да си креативен.
Седмичното меню е полезно за тези от нас, които или не са особено креативни или направо откровено се измъчват и мразят да мислят за изхранването.

Да, добавя - или работят, ангажиранира ни са на макс и денят им е 12 часа +, но все пак искат домашно приготвена храна да хапват.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия