МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 64-та ТЕМА

  • 71 727
  • 756
# 615
Привет 💐.
Аз със странен въпрос....как охлаждате хлябовете и козунаците правени в хлебопекарната?
Аз след изпичането,  вадя и слагам на скара, но от топлината и тежестта, малко или много нещото, което съм правила сляга. Ето снимка на днешния изключително мързелив козунак, който правих (дори не го сплетох), вътре е идеално опечен, всичко е ок, но при охлаждането горе се повдлъбна. Как да избегна това?


Програмата ли не случих? Не беше уточнена и го сложих на 750гр, програма сладък хляб. По рецептата на Пина е.
Трябваше да го намажа с цяло яйце, аз само с белтък го мазах и е доста белезникав, но е добре опечен... хлябовете, които правя, също слягат, но не чак толкова.
Виж целия пост
# 616
това е типичен солен кекс.
пльосни го в една форма за печене и ... във фурната.
резултата ще е много по-добър.

Така е, но исках да пробвам ще стане ли, а содата много ми мирише.

Сложих 1 ч.л. сода и 1 с.л. оцет. Шупна и сложих водата. Да не би содата да е била малко?

Признавам, че го ядохме. Жал ми беше да го изхвърля.  Добре, че мъжът ми не е придирчив и яде каквото му сложа 🤣. Спомена, че нещо не е  ОК, но продължи да го яде.

Ще пробвам с бакпулвер, но ще е другата седмица, за да не му стане нещо от моите експерименти. 😂
Виж целия пост
# 617
Содената питка и аз я правя с бакпулвер. В хлебопекарна не съм пробвала, ще ви следя.
Сега замесих тесто за мекици за утре сутрин за закуска на домочадието. Пуснах на 30 минути месене и не чаках втасване, а направо прибрах в намазан с олио плик в хладилника. Утре ще го оставя навън за половин час преди да пържа мекиците. Така ли трябваше да направя или трябваше да го оставя да втаса? Или да втаса и пак да меси още веднъж? newsm78 newsm78 newsm78
А с каква рецепта за мекици?
Виж целия пост
# 618
Содената питка и аз я правя с бакпулвер. В хлебопекарна не съм пробвала, ще ви следя.
Сега замесих тесто за мекици за утре сутрин за закуска на домочадието. Пуснах на 30 минути месене и не чаках втасване, а направо прибрах в намазан с олио плик в хладилника. Утре ще го оставя навън за половин час преди да пържа мекиците. Така ли трябваше да направя или трябваше да го оставя да втаса? Или да втаса и пак да меси още веднъж? newsm78 newsm78 newsm78
А с каква рецепта за мекици?
Тази си избрах :
http://prigotvenootvili.blogspot.com/2017/02/blog-post_26.html
Виж целия пост
# 619
poly, на мен никога не ми се е случвало при охлаждане хлябът/ козунакът да хлътне. Охлаждам върху скара, сега е дървена, а преди беше метална. Хлябът и козунакът запазват формата си при охлаждане.
Виж целия пост
# 620
... вътре е идеално опечен, всичко е ок, но при охлаждането горе се повдлъбна. Как да избегна това?
на първа страница от темата има една табличка. в нея са посочени евентуалните проблеми.
Виж целия пост
# 621
Вероятно повече мая за конкретната програма и конкретната рецепта. От 2 години за първи път ми се случи да ми се вдлъбне хляба, когато изпуснах целия пакет мая, вместо 1/2.
Виж целия пост
# 622
Днес за първи път правих хляб с жива мая и резултатът ми хареса много повече. Хлябът стана доста по-пухкав, даже при печенето се залепи една малка част за стъклото, толкова се надигна...Винаги ли има тази разлика или просто този път така ми се  е получило? newsm78 Рецептата е една и съща, само малко намалих захарта, че ми сладнее. От две лъжици на една и половина. И вместо пакетче суха мая, сложих половин кубче жива.
Виж целия пост
# 623
Половин кубче е за 1 килограм брашно. За 600 грама бяло брашно стига 1/4 от кубчето.
Виж целия пост
# 624
Пека само с прясна мая. На 750 г. бяло брашно слагам 12 г. прясна мая, а на 900 г. пълнозърнесто 13 г. Половин кубче е 21 г. и е много.
Виж целия пост
# 625
Може...така четох в една група във фейса. Че съотношението е едно към три суха мая към жива. Ще намаля маята другия път да видя какъв ще е резултата.
Виж целия пост
# 626
Здравейте, моля за съвет за козунак в хлебопекарна Tefal6118. Бихте ли ми казали коя програма трябва да използвам за месене и печене на козунак? Няколко пъти прочетох книжката с рецепти, но не успях да се ориентирам специално за козунака.
Виж целия пост
# 627
използва се най-дългата (по времетраене) програма. обикновено това е програмата за френски хляб.
според мен е по-добре да имаш 2 пъти месене и 1 път втасване в машината, усукване и сплитане извън нея,втасване и печене във фурната.
Виж целия пост
# 628
използва се най-дългата (по времетраене) програма. обикновено това е програмата за френски хляб.
според мен е по-добре да имаш 2 пъти месене и 1 път втасване в машината, усукване и сплитане извън нея,втасване и печене във фурната.

Благодаря за отговора!🌺
Виж целия пост
# 629
Правих за първи път кекс в лидълската машина. Рецептата е на Танита, шоколадов. Гледах упътването на програмата - 25 месене, 65 минути печене. Позиционирах ММ в кухнята да следи кога ще приключи месенето, за да извади бъркалките и да разбърка орехи и шоколадови капки в сместта. Обаче той отрича да е чул звуков сигнал. Та съответно си позволих набързо да ги метна отгоре на 5-10 минути от началото на печенето. Кексът стана превъзходен, нито сух, нито влажен. Бъркалките също не са проблем, излезе си без да се разпадне, чаках да изстине във  формата. Но исках орехите и шоколадът да са вътре. Наистина ли няма звуков сигнал или ММ се е отнесъл?  newsm78 Явно трябва да си настройвам таймера на 25-тата минута...
Това е рецептата, ако някой иска да пробва:
http://www.tanitaang.com/2009/05/blog-post_12.html
Признавам, че го правих преди работа и нито имах време да пресявам брашното и какаото, нито яйцата бяха със стайна температура. Тях само ги разбих криво-ляво с вилицата в една по-дълбока чаша.  Mr. Green
Имам и още един въпрос - всички рецепти за кекс във фурна стават ли за хлебопекарна машина? newsm78
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия