Подправки в саксии 2-ра тема

  • 66 853
  • 775
# 660
Значи, босилек купувам от различни места. Обикновено в саксийка, но понякога и от връзка съм слагала в чаша да пусне коренчета. Най-често купувам от Лидъл или Била, но съм купувала и от цветния пазар, а веднъж една приятелка ми подари саксийка с развъден от нея босилек от семе. Е все така става.... не издържа за повече от месец. Няколко пъти се появяваха въшки, но напоследък модата при мен е листата да стават като бронзирани, след което бързо изсъхват и падат. Наистина не намирам логика. Не смея да пръскам с нищо и така, просто сменям саксийката с нова.
Да не би да ги засушаваш много или да ги преполиваш? По-скоро от първото мисля, че може да се получи това с листата. Аз ги поливам всеки ден, особено тези, които са на открито лятото и по два пъти може да ги полея.
Виж целия пост
# 661

Да не би да ги засушаваш много или да ги преполиваш? По-скоро от първото мисля, че може да се получи това с листата. Аз ги поливам всеки ден, особено тези, които са на открито лятото и по два пъти може да ги полея.

Ами едва ли това е причината, но блъскането с торове със сигурност оказва влияние. Този, който посадих от семенца /с дъх на канела / си расте като луд в голямата саксия. Купешките, купени с коренчета, са свежи и красиви до 2 месеца макс. След което сдобиват този сивкав вид и ги "уволнявам".
Допълвам се - не всички купешки босилеци се скапват. Някои от тях си ги опасвам преди да им се случи каквото и да е по-различно от насилствено от моя страна обезлистяване Simple Smile
Виж целия пост
# 662
Mikkey, ами сега като го проверих май наистина му е малко водата в тая жега. Ще пробвам с повече вода, пък да видим. Дано да е от това, ама и в по-хладните месеци пак така реагираше.
Виж целия пост
# 663
Здравейте!
Кога се бере ригана за сушене - преди или по време на цъфтежа? Говоря за градинския, на който ползвам листата. На дивия суша цветовете за чай.
Виж целия пост
# 664
Здравейте, включвам се и аз с босилека.
Подправката, която най- добре върви при мен.😀
Купувам пликче и я засаждам през пролетта в две сандъчета.
Босилека обича много вода, върви зелен и щастлив когато е добре овлажнен.
От едно пакетче, успявам да събера много босилек, миналата година успях да направя малки пликчета с готово песто и замразих във фризера.
Става много хубаво през зимата за печени брускетки.😀
За първа година тази година  едното ми сандъче с босилек го нападна кукувича прежда.
Но пак расте и е доста висок вече.
Като правя спагети го подрязвам отгоре и той се разклонява.
Миналата година през есента, ми дадоха няколко пръчици лавандула.
Засадих я с мисълта, че няма да се хване.
Но стана доста голяма и вече цъфна в сандъчето.
Прекрасен лавандулов цвят. 🌺🌸🌺
Виж целия пост
# 665
Здравейте,
От няколко години и аз с променлив успех гледам подправки в саксии на терасата. Предстои ми да отсъствам за седмица и няма да има кой да ги полива. От предни години знам, че босилека и целината мога да ги потопя във вода, не им идва в повече и оживяват. Не знам дали обаче за джоджена, ментата и мащерката ми е удачно да са постоянно във вода. Някакви съвети от по-опитните?
Виж целия пост
# 666
Просто преди да тръгнеш ги напои добре с вода и ги изнеси на хладно, проветриво и сенчесто място. Ако имате излаз на север/северна тераса(стая), това е тяхното място. Ще издържат. Но оставиш ли ги на пряка слънчева светлина и топлина, ще умрат. Търси хладно, сенчесто място и ги полей обилно преди тръгване. Пп Или им намери от онова фолио за коли, което отблъсква топлината и светлината. И обилно ги полей. Не ги слагай във вода, просто доволно ги полей.
Виж целия пост
# 667
Здравейте!
Кога се бере ригана за сушене - преди или по време на цъфтежа? Говоря за градинския, на който ползвам листата. На дивия суша цветовете за чай.
Аз не го чакам да цъфти. Режа суша, той си расте режа пресен за директно използване.
Не пречи и да е цъфнал, но защо да го чакаш. Листата са достатъчно ароматни.
Виж целия пост
# 668
Риган

Риганът е многогодишнa билка, която е известна като балкански чай или овчарски босилек.риган

Достига височина от 20 до 40см. Има изключителни антисептични качества, описани от Хипократ.

Най-подходящия терен за отглеждане на риган е този, който има добро слънчево изложение. Съществуват два възможни начина за размножаване. Единият е като се разделят коренищата, а другият е чрез семена.

Най-подходящия сезон за сеитба на семената е пролетта. Тесе засяват на дълбочина между един и един и половина сантиметра, редовете са през  50 см.

След като започне поникването на посева трябва да се извърши прореждане, за да остане разстояние до 30 см между растенията. Когато искате да направите разсад, семената се засяват рано през пролетта в топъл парник като температурата задължително трябва да е не по-ниска от 20 градуса.

Най-подходящо време за беритба е, когато риганът започне да цъфти. Стръкове му се режат само когато е слънчево.
Виж целия пост
# 669
Моят  пост се отнася за:
https://www.mmtrbg.com/rigan-gradinski-sladak-s-nasiten-vkus-i-a … m-garden-marjoram
който се ползва в кулинарията, а вашият за:
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%B1%D0%B8%D0%BA%D0%BD%D0% … D0%B3%D0%B0%D0%BD
Виж целия пост
# 670
Суша си го цъфнал и за кулинария . Идеален е .
Виж целия пост
# 671
Ментата как се полива, обича ли вода?
Горните или долните листа ли се берат?
Виж целия пост
# 672
Ментата обича вода, береш долните листа. Можеш да береш и връхните части, за да разклонява.

Билките от типа риган, мащерка, мента и др. по правило се берат в периода на цъфтеж. Но не пречи и преди това, предвид ароматните листа.
Виж целия пост
# 673
Да, питах за първият, който е показала ДамаТрефа. Защото като цъфне вече листата, който ползвам за кулинарни цели стават много по-малко/и.
Благодаря, Дама!
Виж целия пост
# 674
Защо наричате майораната риган? Двете билки са съвсем различни и имат различен вид и аромат. Просто са от един род. Да не би някои търговски вериги да продават саксии с майорана кръщавайки я риган? Мили боже!
Риган е това, което е описала Саня Богомилова. Peace
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия