Подправки в саксии 2-ра тема

  • 66 901
  • 775
# 510
Аз го измивам, изтръсквам го хубаво от водата и после го нарязвам и слагам в найлонова торбичка във фризера.
Скрит текст:
Ето го  моя босилек насят от семена
А нарязан ли трябва да е за фризера? Аз сложих в найлоново пликче една шепа листа, но като ги извадих да видя как ще са (за проба), потъмняха до минути. Освен да пробвам да го наситня, да видя така как ще е.
Виж целия пост
# 511
От фризера, всички зелени потъмняват, все пак за замръзнали.
Имайте предвид, че босилекът се самозасява в сандъчетата от семена. Така, че оставяйте клонки, да зрее семе. Имах един червенолистен, много години се самозасяваше. И чубрицата също.
Виж целия пост
# 512
Моят босилек от миналата година само до купата със салата стигна.

Пробвах и да суша, но имаше по-различен вкус от сушеният, който купувам.

И идвам с въпрос.
Имам засети люти чушки на балкона (в сандъче). За сега са само листа.
Котаракът ми обаче е харесал едното стръкче и му беше надъвкал листата. Четох в нета, но не видях да са отровни листата?!?
Само тези чушки беше налетял. Мърда (котарака) Simple Smile

Посях му трева, за да не ми задява чушките.
Виж целия пост
# 513
Не съм търсила и аз, ама със сигурност живеят /котките/, след като опасат листата на люти чушки. Странното е, че не налитат на самите чушки. Щеше да е интересна котешката реакция Smile
Преди време се чудех каква зъбата гъсеница ми пасе така листенцата, докато се оказа, че зъбите са в котешка муцуна.
Виж целия пост
# 514
Хм, явно листата съдържат елемент, който ги привлича.
Аз отделих стрък чушки в отделна саксия. И моят се заврял в тази чушка, а другата гора не я е пипал.

Тревата му ще поникне бързо и се надявам да не пасе чушки Simple Smile
Виж целия пост
# 515
На моите подправки листенцата са станали на бели петънца.😕 От какво може да е и как да ги лекувам? Прилагам снимка
Виж целия пост
# 516
Моята мента на вилата 4дни се съм я поливала и изглежда много зле..
Дали ще се съвземе или да я отписвам?
Виж целия пост
# 517
Искренче, не я отписвай - ментата е бурен и си расте и сама. Дори и някое клонче да изсъхне, посаждат се други.

Силва, и при мен става така. Използвам веднага листата като им се появят петънца, за да не тръгват и по другите и така държа под контрол, тъй като лично аз не искам да си пръскам домашните подправки.
Виж целия пост
# 518
И при мен виждам напоследък същото по листата на магданоза, така и не разбрах от какво. Предположих че може да съм го поляла в топло време (което избягвам по принцип, гледам вечер да го правя това). Терасата ми е южна и остъклена и не ми се вижда добра идея да полея саксиите в жегата, става си доста топличко. Ама дали от това станаха така или от нещо друго... идея си нямам. За пръв път ми се случва, а си гледам магданоз вече пета година.

Някой, който си е гледал сибирски лук, може ли да сподели колко време минава докато това нещо порастне до нормални размери и може да се хапва по малко от него? Засях го в края на май, показа се над пръстта в рамките на дни... и от тогава не съм никак впечатлена колко са пораснали. Тънички и рехави стръкчета са, няма видими изгледи да станат скоро по-големи. Аз ли нещо бъркам или са ми твърде големи очакванията?
Виж целия пост
# 519
И моя магданоз е с петънца, имам в две сандъчета - обикновен и някакъв уж гигантски. При мен проблема е само при първия.
Виж целия пост
# 520
При мен е по всички подправки,  на една редичка са саксии с магданоз, розмарин, копър мента и мащерка. Вече всички са с петънца...😔
Виж целия пост
# 521
И аз да се включа в групата с петна по магданоза.  Миналата година беше, тогава четох, че може да се дължи на слънчево изгаряне, трипси или бедна почва. Също съм запомнила,че не трябва да се сее магданоз на същото място поредни години, почвата има нужда от почивка.
Виж целия пост
# 522
Поправям се... както казах, магданоза беше с тези петънца, изрязах го почти целия. Сега го видях - новия, който е израснал вече няма, изглежда си наред. Моите са на южна тераса, почти цял ден пече.
Ментата нямаше поражения, нея я рязах онзи ден, за да тръгнат по-млади стръкчета.
Виж целия пост
# 523
Само да ви покажа моята реколта 😆 и да ме упътите с кое какво да правя. Босилека: Гледам отгоре цветове избиват. Да ги късам ли?

Копъра за който писах, че уж босилек трябваше да е според пакетчето.

Търся му пръчка да го завържа/изправя. Не съм го оставила от немърливост така 😂 Та, да очаквам ли нещо повече от тоя копър? Или да го бастисвам овреме 😂
Виж целия пост
# 524
Босилека зависи за какво го ползваш. Ако е за листа, чупи връхчетата, така ще се разклонява още повече. От цветовете се прави чай.
На копъра май му е плитка саксията, сигурно затова не е пораснал много. Можеш да оставиш семената да узреят и да си засееш пак.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия