Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 53

  • 36 008
  • 797
# 390
Може предварително да си сметнеш някои храни и да знаеш кое колко е. Така няма да се чудиш дали не поемаш по-малко или повече въглехидрати за определен ден. Както Шоки е писала, не е нужно да се смятат зеленчуците, ако не ядем по 2-3 купи салати на ден. Кореноплодният зеленчук е с по-висок процент въглехидрати, да се има предвид.
Виж целия пост
# 391
Да обясня защо казват да не се броят въглехидратите от зеленчуци: ако сте влизали в някое от приложенията, в които се въвежда храната и виждаш грамове и проценти, сте забелязали, че зеленчуците имат и много малко въглехидрати на 100 грама, и повече фибри в сравнение с другите въглехидратни храни (относително - спрямо общото количество въглехидрати). Това, което например Марк Сисън казва, а мисля, че и Крис Кресър, и Пол Жамине казваха същото, е, че заради фибрите зеленчуците изискват повече глюкоза, за да бъдат смлени (храносмилането изисква някаква глюкоза за енергия), отколкото самите те внасят в организма. Затова спокойно могат да бъдат разглеждани като храни с отрицателни въглехидрати или поне с нулеви. Разбира се, това важи за "стандартните" зеленчуци, т.е. тези, които не съдържат скорбяла. Както Мери е писала, кореноплодните си съдържат повече - тези неща е хубаво да ги проверите в някоя база с данни от рода на Fitday, My Fitness Pal, Cron-o-meter, защото и кореноплодните не са с еднакви въглехидрати - морковите и цвеклото са с по-малко, отколкото картофите. Сладките картофи също са малко по-различен случай - въпреки сладкия вкус те имат повече фибри и в крайна сметка имат по-нисък гликемичен индекс.
Виж целия пост
# 392
Момичета, излязоха резултатите, май не са много добре
серумно желязо 14 (5,6-22)
ТЖСК 69,20 (42-78)
UIBC 55,2 (27,8-63,6)
Феритин 38 ( 30-140)
Много е нисък феритина, нали. Дали само с лекуващия ендокринолог и ревмаотлог да обсъдя, или и с хематолог? Хемоглобина е 142, никога не е бил нисък, останалите показатели също са що где в норма, но ето, много нсък феритин, на долна граница. Притеснявам се да не ме отсвирят, защото все пак е в границата 

Виж целия пост
# 393
Здравейте, искам да си пусна изследвания на някои основни женски хормони, както полови, така и щитовидни. Причините са няколко, но най-вече упорито акне (предполагам, че съм с доминантен естроген, тъй като имам мазна кожа, натрупани мазнини в коремната област и ям сладко, от млечните извара и яйца, много рядко краве мляко в кафе).
Тази година вече бях на гинеколог, пуснах цитонамазка (отлична без забележка) и по друг повод се изследвах за хеликобактер пилори и кандида албиканс - всичко е отрицателно.
Самата ми щитовидна жлеза е уголемена до известна степен, като преди много години една специалистка във Велико Търново каза, че нямало никакъв проблем да е така. Мисля, че беше Мичорова.
Моята лична лекарка не иска да ми даде направление за ендокринолог на база на тези факти. Цикълът ми е редовен, яйчниците ми са нормални, матката ми е здрава, нямам течение и подобни оплаквания. Как да се измоля за направление, за да ми изслеват поне една част от хормоните, които иначе ще струват поне 100 лв без ехографията?
Става въпрос за Варна. Имам майка с Базедова болест, но не са ме питали дали има някаква фамилна предиспозиция, иначе искаха да ме боцкат с ваксина..
Виж целия пост
# 394
Според мен, опция е да си платиш преглед при ендокринолог и той на база симптоми, ако прецени, да ти даде направление за щитовидни и полови хормони.
Реално, преглед при ендокринолог е около 30 лв. Ехография и щитовидни хормони така и така ще се плащат. Направлението от ЛЛ би ти спестило единствено таксата преглед. След посещение при специалист, може нещо да мине по каса, някой друг хормон. До миналата година пакет полови хормони минаваха по каса с издадено направление. Не съм гледала скоро рамковия договор и съм забравила. И пак до миналата година, май пишеше че само ТСХ се полага от щитовидните. Пускахме някъде извадки от рамковия договор за дейност на ЛЛ и специалиста.
Виж целия пост
# 395
За половите хормони ще е изключително трудно да се даде направление.Аз съм с проблеми и ако кажа, че до сега само два пъти са ми дали за пролактин, защото цикъла ми се местеше както иска.Ендокринолог дава за ТСХ и фТ4.Според мен ще е по-лесно да си пуснеш изследванията платени като ползваш офертите на някоя лаборатория за женски полови хормони и пакет щитовидна.
Виж целия пост
# 396
В рамковия договор за 2018 за пациенти диспансеризирани при лекар специалист пише, че при евентуална диагноза тиреотоксикоза, за лица над 18 години се полагат 3 прегледа при лекар специалист за календарната година, 1 годишно изследване на ТСХ, ФТ4 и кръвна захар. Снемане на общ клиничен статус с насоченост сърдечно-съдова система, нервна система, храносмилателна система и очен статус. Веднъж годишно консулт с очен и кардиолог.

За автоимунен тиреоидит, за здравноосигурени лица над 18 години, диспансеризирани при специалист- 2 годишни прегледа, веднъж ТСХ и веднъж направление за кардиолог.
За здравноосигурени лица под 18 г и диспансеризирани при специалист с автоимунен тиреоидит - ТСХ и ФТ4 два пъти годишно.

При ЛЛ не пише нищо за хормоните, но вероятно може да отпуска направления за изследвания, но би следвало вероятно да е само за ТСХ. За Анти ТРО (МАТ) не се споменава при лекаря специалист, а имам спомен, че го имаше преди за лица под 18 години.
Пълен бъркоч ми е с тия рамкови договори. Едно пише, друго правят. Изобщо...
Виж целия пост
# 397
Феритин 38 ( 30-140)
Много е нисък феритина, нали. Дали само с лекуващия ендокринолог и ревмаотлог да обсъдя, или и с хематолог?
Moят е 35 и хематологът ми каза, че всичко е наред. Няма смисъл да ходиш на кой да е лекар, защото явно голяма част не са наясно с много неща.
Моят феритин беше към 85 миналата година, заради Хашимотото ли пада все, заради проблемите ми с Б12 и др неща ли не знам. Има следната зависимост при мен: серумно желязо на горна граница, нисък феритин, нисък Б12. Като вдигна Б12 серумното желязо пада, феритинът се вдига, особено ако междувременно пия и цинк и съвсем раздвижа нещата. Обаче всяка година ли ще е така не знам, точно нормализирам нещата, минат няколко месеца и айде пак наново. Писна ми постоянно да се тъпча с добавки и все нещо да не е както трябва. А ако нищо не пия съвсем мазало става...
Виж целия пост
# 398
Хммм, точно това ме притеснява, че ще каже, че е в нормата и готово...айде, ще споделя после...
ЛЛ ми е пискал тсх, ф4, тат и мат по каса. Вярно, преди няколко години, но пък от тогава сякаш няма промяна на рамковия договор. Харесай си някой пакет, например жени плюс, и го съчетай с доплащане за антитела, може и с кръвна захар...да имаш един цялостен поглед...защото напълняване в областта на корема се получава и при разпространения проблем с КЗ https://www.cibalab.com/products-department.php
Виж целия пост
# 399
И аз май трябва да си пусна някакви допълнителни изследвания. Ще проверя какво е нужно още за щитовидната жлеза.
Виж целия пост
# 400
Хммм, точно това ме притеснява, че ще каже, че е в нормата и готово...айде, ще споделя после...
ЛЛ ми е пискал тсх, ф4, тат и мат по каса. Вярно, преди няколко години, но пък от тогава сякаш няма промяна на рамковия договор.
Ами чета го в сайта на НЗОК, за 2018 това по-горе пише. Затова казвам, че едно пише, друго се получава реално и не мога да разбера какво се полага. Неслучайно към зададените онлайн въпроси, половината са с насоченост кое се полага и кое не. И преди 2 години някъде като питах и ми казаха, че всички полови хормони влизат по каса и ЛЛ може да издаде направление за тях + за ФТ4 и ФТ3. За МАТ казаха, че може само ендокринолог. За ТАТ и Т3, че не се покриват от касата.
Виж целия пост
# 401
ЛЛ вече има право да пуска само ТСХ.
bethefirst, за акнето, от личен опит, виж си инсулина и захарта, инсулина най вече.
Виж целия пост
# 402
https://www.ofertomat.bg/Laboratorni-Testove-pc18.html - има добри оферти за лабораторни изследвания.
днес звънях на нзок с въпрос: какви изследвания има право да пуска лл и какви - ендокринолог за хашимото /даже  и мкб код изнамерих - Е-06.3/. отговор  - по преценка на специалиста, но не повече от веднъж годишно тсх - значи практически никакви. а лл може даже да не ти даде направление за специалист.
HAPPY , при горчева с пресни резултати ли отиваш или чакаш тя да ти пусне? ти за какво пускаш феритин /фрамар пише следното "Изследването на феритин в кръвта може да не се проведе или получените от него резултати да не са полезни в следните случаи:
....-Прием на някои медикаменти – противозачатъчни, лекарства за лечение на щитовидната жлеза."
Виж целия пост
# 403
Той феритина е де факто на дъщеря ми. Макар че е вече на 17, се наблюдава при детски ендокринолог, от който съм много доволна. И ревматолог. Та ще искам и двамата да погледнат и да си кажат мнението.Тя има косопад, който може да е от Х., от терапията й в момента, но И от желязото, все пак Х. не е виновен за абсолютно всичко. Ще видим какво ще кажат.
При Горчева аз отидох със стари резултати, тя ми пусна всички изследвания( по доп, фонд здравно осигуряване, без бележка от лекар не ми ги признават). Скоро ще трябва пак да ходя...на 6 месеца препоръчва ехогрфия, а аз пия калций и витамин д, да видя докъде са стигнали...заради фонда трябва да ида пак без изследвания, да ги пусне, после пак...е затова не ми се ходи...половината бумаги може да минават без преглед, само с една сестра да оформя, а лекарят и аз да се видим само веднъж, ама на, тъпа система...
Виж целия пост
# 404
а, ясно! аз отивам по каса, а от юни плащах всеки месец разни такива изследвания /тсх - 3 пъти, фт4, тат, мат, вит.д - 2 пъти и се чудя - дали е по-добре да ги актуализирам преди да отида или май да изчакам да видя тя какво ще пусне и после да плащам за нови? благодаря пак!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия