Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Детска градина до обяд

  • 4 644
  • 56
# 45
Двете ми деца посещават/-ха различни градини. Каката - тръгна в средата на втора група. Занимания имаха и сутрин, и следобед - т.н. ситуации, две занятия сутрин и едно следобед. Имаха и допълнителни дейности извън задължителните занимания - спорт, танци, английски (по желание на родителите). Извеждаха ги, но попаднахме на най-зиморничавите учителки, които по-малко извеждаха.
Синът ми започва втора група в друга градина. Още от първа група, от първия ден ги извеждат. И на двете деца групите са на втория етаж, по 28-29 деца в група са, с по една учителка на смяна. Също така и в първа група имаха занимания - български, математика, околен свят. Не са задължителни, но на родителската среща всички се съгласихме да има занимания и съответно закупихме помагалата. Отделно в групата на сина ми много рисуват, оцветяват, апликират! За Коледа имаха базар на изработени от тях (с помощта на госпожата) неща - картички, украшения, сурвакници. Всеки месец им гостува куклен театър. Отделно имаше възможност да бъдат записани на танци или английски като допълнителна дейност. По едно време и студенти имаше в групата. Определено не е само дисциплина и самообслужване. Повечето деца от групата са посещавали и ясла преди това и си дойдоха научени.
За първи път във този форум чета за предаване на детето на входа и липса на контакт с учителите. В нашия град в детските градини, родителите са длъжни да влязат вътре и да предадат/вземат лично детето. И деца, и родители се събуват на входа или ползват калцуни. Върху гардеробчетата се оставят книжките, по които е работено, за да ги видим, на стената се правят изложби от рисунките на децата... Децата се приемат от 7,00 до 8,00 - 8,30 в различните градини. След това се дава бройката на присъстващите за деня. Закъснели не се приемат, освен ако родителят не е уведомил, че ще закъснеят. Вчера ги приемаха на двора и Директорката лично показваше упражненията за утринната гимнастика.
И това са общински детски градини. Няма криза на места като в София, макар че също има желани и не до там желани градини, а и са неравномерно разпределени в града. Синът ми бе приет с лотария на второ класиране в кварталната детска градина, а в квартала ни са три градини, всяка с по две сгради и филиали в блоковете.
Виж целия пост
# 46
В нашата градина (в София) официално приеха от миналата година посещаване ДО ОБЯД за първа и втора група. Което за мен означава две неща:
- Това е възможна практика и няма наредба, която да забранява ходенето на градина до обяд
- Няма драма нито за “учебния” процес, нито за някой друг в градината
Виж целия пост
# 47
Поради проблеми с храненето и аз отписах детето от градината, в която го бяха приели. Когато ходих при тях да говоря, казаха, че не могат да се занимават с него и не бил за там. Беше на около 3, не говореше и не се хранеше. Отписах го и си намерих друга забавачка до обяд, където ходеше с голям кеф. Сега е предучилищна, продължава да е до обяд, като от година и половина ходи и на хранителна терапия.
Виж целия пост
# 48
Поради проблеми с храненето и аз отписах детето от градината, в която го бяха приели. Когато ходих при тях да говоря, казаха, че не могат да се занимават с него и не бил за там. Беше на около 3, не говореше и не се хранеше. Отписах го и си намерих друга забавачка до обяд, където ходеше с голям кеф. Сега е предучилищна, продължава да е до обяд, като от година и половина ходи и на хранителна терапия.
Много неприятно, аз също ще говоря с учителката най-вече за храненето, за щото при нас проблема е в пълен отказ да опита, а ако го насилят ефекта ще е ужасен. За сега сме решили да пробваме, така или иначе ще проличи дали детето ще се адаптира, дали ще подходят с разбиране към него, ако ли не ще се върнем на предишното място, там ходи с огромно удоволствие и като цяло разбирането към всяко дете е на лице.
Виж целия пост
# 49
При така описаната ситуация и при кризата за места в София аз бих оставила детето на мястото, където е свикнало и където има разбиране към проблема. Разбира се при наличие на финансова възможност да се плаща частна градина. Дъщеря ми мина през подобни проблеми с храненето - при стрес и смяна на обстановка реагираше с отказ от храна. Стигна се до там, че при шокова ситуация на 3г и 4м направо отключи режим на самоунищожение, който остана неразпознат от педиатрите и аз на практика сама се борих три месеца да прояде, за да не умре от глад.
Виж целия пост
# 50
Да, при сина ми също беше и продължава да е отказ да опита. До относително късна възраст беше и проблем с дъвченето, който беше и предпоставка за проблеми с говора. Когато разговарях с хората от градината и видях, че няма изобщо да се занимават с него и да се съобразяват с проблемите му, просто го отписах. Дано попаднете на по-разбрани хора.
Виж целия пост
# 51
Не останах с такова впечатление от написаното от нея за храненето, заниманията с логопед и т.н.
Това е написала:
... желая поне в началото, докато се адаприра да го взимам в 12,30...

Имам личен опит с четири общински ДЗ в София и във всяко от тях първите дни за дете, което тръгва за първи път посещението е било само за няколко часа. Но... за не повече от 1-2 седмици, защото в противен случай детето свиква така и приспособяването му за оставане цял ден след това е по-трудно.
Ами възможно е, аз само обратни случаи съм виждала. А фактът, че в нормалните страни се работи така и че процесът е по-спокоен, за мен значи само едно, че е по-подходящ.

Човече, няма такова нещо като "забранено" за малките. Както вече казах е по преценка на учителките. Пише си го в нормативните документи.
Затова казах - в нашата градина Simple Smile явно така бяха преценили. Всъщност на 1-вата родителска среща казаха, че 1 група е най-вече място за игра. Затова не виждам причина да не може да се взима на обяд, както е в други градини. А те могат да си решават на местно ниво, но родителите не са длъжни да се съобразяват сляпо, ако решението е прекалено крайно без причина, защото и за всяко искане си има граници, ако е нещо, което застрашава сигурността на децата или др. от сорта, разбира се може да си иска, но няма как да бъде позволено.
Виж целия пост
# 52
Благодаря на всички, които се включихте с коментар и мнение. С мъжа ми решихме да разговарям с госпожата, да споделя притесненията си, след това ще решим дали си заслужава да подлагаме детето на такъв експеримент или ще го оставим в частната градина, където сме доволни от всичко. Проблема ни е изцяло финансов, но детето и неговото развитие и спокойствие са на първо място. Може би не сме случили на градина или просто имам по-добра база за сръвнение, но за мен адаптация не е равно на пречупване, поне от досегашен опит видях, че нещата могат да се случват в името и благото на децата. Важно е детето да знае, че отива на едно хубаво, слънчево място, където ще играе и ще учи с другите дечица, но ще има свободата да бъде себе си, а не да е подтискано, оставяно да се нареве, защото „ децата са чудесни манипулатори  ” и т.н.
Виж целия пост
# 53
Дъщеря ми беше в държавна градина и получи всичко това.
Други деца в частните не го получават.
Т.е. не е причината във вида на градината, а в персонала. Ако родителите си мълчат, ще има такива градини.
Виж целия пост
# 54
Дъщеря ми беше в държавна градина и получи всичко това.
Други деца в частните не го получават.
Т.е. не е причината във вида на градината, а в персонала. Ако родителите си мълчат, ще има такива градини.
Абсолютно права сте!
Виж целия пост
# 55
При нас децата се предават лично на учителките вътре в градината и имаме контакт с тях.
За материалите в 1 и 2 група им си ги даваха вечер за у дома,а в 3 вече им бяха тетрадки и оставаха там,но бяха всяка вечер на шкафчетата,за да видим какво са правили през деня.Сега в 4 пак ще е така.
Виж целия пост
# 56
Никъде не пише, че е забранено да се взимат децата на обед, просто не се толерира, защото другите гледат, сърдят се, искат и те и става каша. Аз моята дъщеря също първа група я пусках до обед докато свикне, е оказа се, че свикна с взимането на обяд и после наставаше истерия като трябваше вече да остава да спи. Вместо да й помогна...постигнах обратния ефект. Но пък и това мина за сравнително бързо време, след което започна да не иска да си тръгва, когато са навън и играят. Всичко е въпрос на навик, но и на детето да му е спокойно. Тя също не яде нищо освен хляб, но нищо й няма, това е нейно решение и наваксва в къщи.
Само немога да си обясня що за учители са да не вадят децата навън първа група, това е чисто мъчение.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия