Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 8

  • 45 750
  • 758
# 360
Amour*, благодаря за отговорите!
Herzen, точно това не мога да си обясня съвсем - как храненето да е мазнинно без да е протеиново, при положение че доста от мазнините според моите скромни познания се съдържат в месо, яйца и млечни продукти, т.е. в протеинови храни?
Елора, благодаря за отговорите ти, но сарказмът мисля, че е излишен. Днес реших да започна режима и както всеки друг в началото, имам доста въпроси. Знам, че има много писано по темата, но ми е физически невъзможно да изчета всичко наведнъж. Предполагам, че постепенно ще се ориентирам по-добре в режима, но за целта имам нужда от някои отговори, дори ако на теб или на някого друг въпросите ми изглеждат абсурдно и като на човек, който не мисли с главата си. Нали затова е форумът - човек да пита и да споделя. Например някъде четох, че можело да се яде майонеза и сметана, което според моите представи за хранителен режим и ако трябва да мисля с главата си, както казваш ти, е не по-малко странно отколкото колбаси /да не говорим, че има филета от типа на "Елена", които са изцяло от месо, но са обработени по начин да издържат повече, което вече вероятно влияе върху качествата им/. Може би още не съм схванала добре идеята на режима, но нали именно затова задавам въпроси и разчитам на отговори без сарказъм и подигравателен тон!
Виж целия пост
# 361
За майонезата и  колбасите:
Майонеза спокойно може да се яде, ако е домашна и със зехтин.
Според мене и всякакви колбаси, стига да са домашни.
Ако искате пресни колбаси, купете си шунковар.
Ако искате сурово сушени - след месец и малко ще настане сезонът за домашни.
Аз и през топлото време правя, но по малко в хладилника.
Единствено кренвирши няма как да станат в домашни условия, но спокойно можем и без тях.
Най-лесно за начинаещи сурово-сушени колбаси са пастърма и сушен свински врат - със и без подправки.
Аз от години не купувам колбаси, но целогодишно ям доста  направени от мене.
Още нещо полезно от домашните сушени колбаси - не само че са само от месо и естествени подправки, но излизат и доста по-евтино от купешките боклуци -  свинска пастърма излиза около 15-16 лв. килограма, сушен свински врат 17-18 лв., свински суджук или луканка - 12-13 лв.
Когато има телешко, излиза по-скъпо заради високата цена на телешкото.
ПП:
И горчица домашна си правя - без никакви въглехидрати и Е-та. Тя поне много лесно става.
Виж целия пост
# 362
Amour*, благодаря за отговорите!
Herzen, точно това не мога да си обясня съвсем - как храненето да е мазнинно без да е протеиново, при положение че доста от мазнините според моите скромни познания се съдържат в месо, яйца и млечни продукти, т.е. в протеинови храни?
Елора, благодаря за отговорите ти, но сарказмът мисля, че е излишен. Днес реших да започна режима и както всеки друг в началото, имам доста въпроси. Знам, че има много писано по темата, но ми е физически невъзможно да изчета всичко наведнъж. Предполагам, че постепенно ще се ориентирам по-добре в режима, но за целта имам нужда от някои отговори, дори ако на теб или на някого друг въпросите ми изглеждат абсурдно и като на човек, който не мисли с главата си. Нали затова е форумът - човек да пита и да споделя. Например някъде четох, че можело да се яде майонеза и сметана, което според моите представи за хранителен режим и ако трябва да мисля с главата си, както казваш ти, е не по-малко странно отколкото колбаси /да не говорим, че има филета от типа на "Елена", които са изцяло от месо, но са обработени по начин да издържат повече, което вече вероятно влияе върху качествата им/. Може би още не съм схванала добре идеята на режима, но нали именно затова задавам въпроси и разчитам на отговори без сарказъм и подигравателен тон!

Физически е абсолютно възможно. Никой не казва, че трябва да изчетеш всичко наведнъж.
Първият пост е затова. Да даде информация. Знаеш ли колко потребители идват тук, не четат нищо и задават въпроси на които вече е отговорено в първия пост.
Сарказма понякога е необходим. И не бях саркастична, просто ти се накарах  Laughing
Научи се да разграничаваш вредните храни от полезните.
Ако трябва всяко нещо, което ядеш го проучи. Чичко Гугъл всъщност е жена и знае всичко.
За майонезата - мислиш, ли че майонезата от магазина е полезна? Знаеш ли какви глупости слагат в нея? Консерванти, вредни мазнини и т.н. Не, не знаеш.
Затова ако решиш да ядеш майонеза си направи такава. Много е лесно. Правила съм. И  е много по-вкусна от купешката.
Лично аз съм станала доста чувствителна към консерванти и Е-та. Ако хапна нещо такова или няколко поредни дни ям храни с Е-та - обривам се.
Сметана - ми ям я. Ама ти каква сметана визираш? Заквасена, сладкарска или готварска Laughing
Аз си взимам заквасена от магазините на Вършец. Кисело мляко си правим. Сещаш ли се защо? Ако нямам си купувам единствено от Вършеца, но това е рядко.
Не съм яла май нищо на Елена. Нали казах, ям месо. Това значи, че си купувам истинско сурово месо и сама си го приготвям.
Тъй като съм страдала от твърде голяма консумация на колбаси, станах чувствителна.
И това е добре. Ако хапна и се обрина, ще знам, че тази марка не струва.
Примерно от кренвиршите не само, че се обривам, ами и се поддувам ужасно.
Само от на Тандем съм установила, че нямам този проблем.
Но пак за всеки случай ги ям рядко. Всъщност преди ги обичах с много горчица. На 2-3 месеца като ми се прияде, купувам два кренвирша, горчица и купона започва. Важното е, че съм си начесала крастата.
Но не е всеки ден. Затова няма да ми навреди.
Друго, което се сещам да ти кажа е да ядеш сурова салата от зеленчуци на всяко ядене. И там се слага зехтин, а не олио.

Херзен, изброените неща са и протеини  Laughing


Виж целия пост
# 363
Недоволна, Елора, звучи чудесно всичко, което казвате за домашно приготвените колбаси и кисело мляко, но за съжаление аз нямам нито времето, нито уменията, за да ги направя. Може да звучи като оправдание, но е така, защото често нямам време дори да сготвя истинска манджа /не говоря за аламинути/ и се храним навън, а още малко да се захвана с такива начинания. Отделно от това съм скептична към крайния резултат, защото според мен си има майсторлък, който не всеки владее. Преди време майка ми, която иначе е много добър кулинар, беше правила по някаква рецепта домашно филе от типа на пастърма и филе "Елена". За да се обработи месото, го беше държала не знам колко време в морска сол /ако не се лъжа/ и въпреки че после също толкова време го беше изкисвала, за да падне солта, беше ужасно солено, та едва се ядеше. Може би има някакъв друг начин, който ние не знаем.
Елора, честно казано, изобщо не визирах кренвиршите. И аз ги обичам, но мисля, че за тях две мнения няма. По-скоро имах предвид разни по-скъпи шунки и филета, хамон, прошуто, пастърми и разни такива, за които е видимо, че са от месо. И, разбира се, нямах предвид да се ядат всеки ден. Поста на първата страница на тази тема го прочетох още преди да задам въпросите си.
За да не занимавам всички повече с темата - разбрах, че колбасите във всичките им разновидности /освен домашните/ не са режимни и ще ги избягвам.
Относно майонезата - щом казвате, че може да се яде домашна майонеза, да разбирам ли, че може да се яде и домашна тарама, която се приготвя на същия принцип, но не с кокоши яйца, а с рибен хайвер?
Виж целия пост
# 364
Пиша тука как правя пастърма, въпреки че не е мястото.
На литър вода слагам 120 гр морска сол и 30гр захар (не се стряскайте, тя при зреенето на месото се изяжда от гадинките, които правят ферментация на сурово сушените колбаси).
Това се кипва и охлажда. Месото се накисва за 48 часа в хладилник (не повече, защото става по-солено).
След това се просушава и по избор се овалва в подправки и се суши - на решетка в хладилник като е топло, или овесено някъде да виси на студено. Преди години половинката ръсеше със солница, че му било безсолно. Отдавна свикна.
За тарама хайвера - как ще го разбиеш без много хляб? Ще стане отровно солен, а и няма да е пухкав.
Виж целия пост
# 365
Самт, благодаря. Ще изчакам още известно време, да видим. Аз също не нарушавам, вече 3ти месец, което за мен е цяло чудо. Метформина ми е трудно да го увелича, защото много ми дразни стамаха. Може би ще пробвам след време.
Правенето на домашно кисело мляко отнема 1ч седмично и не е никаква философия. Готвенето се учи, никой не се е родил научен. "Не мога да готвя" за мен е равносилно на "не искам да готвя". Ако искаш отворяш нета и се научаваш. Сега поне в нета има всичко - рецепти, клипчета.... Въпрос на приоритети.
Виж целия пост
# 366
Недоволна, това от какво месо се прави? Рибица ли? Като се суши не се завива, нали? И колко време се суши? И последно - какви подправки слагаш?
Виж целия пост
# 367
Недоволна, това от какво месо се прави? Рибица ли? Като се суши не се завива, нали? И колко време се суши? И последно - какви подправки слагаш?
Естествено, че не се завива. Ако трябва, се нарязва по дължина на влакната, за да не е много дебело месото -да е  6-8 см дебело, за да се суши и зрее равномерно.
Аз правя само от свинско - филе, шол (без жили) или врат без кости. Рибицата (бон филето) е прекалено тънко и сухо и не става добре от него, а и е ужасно скъпо.  Но става и от телешко, което не обичам. Вкусно е и от пилешко филе без кожа, но времето за сушене е по-кратко.
Подправки:
вариант 1 - сух чесън и ронена чубрица
вариант 2 - червен пипер и смлян чимен - това е кайзер пастърма. Готова смес се продава в Метро.
варианти следващи - къри или каквото ви хрумне.
Сушене - докато стигне 65% от началното тегло или на вкус при проба.
Добре е да се суши на температура под 15 (най-добре под 12 гр., но не и под нулата!
Виж целия пост
# 368
И ние решихме вече домашно кисело мляко да си правим. Мисля по 3-4 литра наведнъж да квасим и така седмично няма да отнема много време. Вчера направихме 1,5 литра за проба и като се изпълни кухнята с тази отдавна забравена миризма на истинско, варено мляко, ммм... Не знам какво купуваме сега от магазините, ама определено не е това, което беше навремето в найлоновите торбички и го варяхме Simple Smile Бях му забравила аромата.

Днес ми беше ден за шопинг, защото 44 номер вече ми хлопаше, но доскоро 42 пък ми беше леко тесен. Оказа се, че въпреки че само 1,5 кг свалих последния месец, се намъкнах и в някои неща с номер 40, при това просто ми заспиват. По-специално ризи и сака. А панталоните определено 42 заради шкембето Cry Започнах от 48 и горно и долно. Преди беше голям зор да си намеря свястна дреха в нормален магазин. Не мога да повярвам, че вече мога да пазарувам като останалите, не само в разни ХХЛ, Макси мода и т.н. И да си купувам каквото ми хареса, а не каквото ми стане...
Виж целия пост
# 369
Момичета, домашното кисело мляко с какво прясно мляко го правите?
Недоволна, аз само 2 пъти съм правила тарама, но слагам само една филийка хляб, много зехтин, лук, лимонов сок и малко прясно мляко за пухкавост. Ако махна изобщо хляба, мисля, че няма да се отрази особено на консистенцията.
Виж целия пост
# 370
Купувам от човек в близко село, който си гледа крави.
Виж целия пост
# 371
И ние решихме вече домашно кисело мляко да си правим. Мисля по 3-4 литра наведнъж да квасим и така седмично няма да отнема много време. Вчера направихме 1,5 литра за проба и като се изпълни кухнята с тази отдавна забравена миризма на истинско, варено мляко, ммм... Не знам какво купуваме сега от магазините, ама определено не е това, което беше навремето в найлоновите торбички и го варяхме Simple Smile Бях му забравила аромата.

Днес ми беше ден за шопинг, защото 44 номер вече ми хлопаше, но доскоро 42 пък ми беше леко тесен. Оказа се, че въпреки че само 1,5 кг свалих последния месец, се намъкнах и в някои неща с номер 40, при това просто ми заспиват. По-специално ризи и сака. А панталоните определено 42 заради шкембето Cry Започнах от 48 и горно и долно. Преди беше голям зор да си намеря свястна дреха в нормален магазин. Не мога да повярвам, че вече мога да пазарувам като останалите, не само в разни ХХЛ, Макси мода и т.н. И да си купувам каквото ми хареса, а не каквото ми стане...
Страхотно !!!Честита номерация S!!!
Виж целия пост
# 372
Четох по диагонал, че доста е писано.

Добре дошла, Диви86 и дано скоро загърбиш темата завинаги! Разкарай засега тарамата, хляба, колбасите, заръфвай марулите и магданоза с някой морков за десерт и скоро ще усетиш разлика.

Бледолилава, ПУ, пу, това да се чува и чете.

Савина, по добре от Самт не бих могла да обясня причините за висока сутрешна захар. Съветвам те да ходиш повече вечер след ядене. Доста сваля захарта сутринта, даже при здрави хора.

висока сутрешна захар - обръщам внимание на една причина, която е лесна за елиминиране. Става дума за сапуни, кремове и течни сапуни, които съдържат захар и мед. Да, да в повечето такива продукти има по нещичко такова. Кръвната захар всъщност е доста по-ниска, но ако по хартийката попадне захар от съдържание на сапун, примерно, се отразява много пагубно на резултата. Затова трябва пръста да се обтрива хубаво с добре напоен в спирт памук. Направих един тест, в който едната ръка я умих с ванилов сапун с мед а другата не я миг. Не митата я трих със спирт по пръста, а другата само леко на 1-2 кв. Милиметра. Огромна разлика. 4.8ммол/л на немитата. 5.6 на митата със сапун. Ако вечерта сте сложили крем с восък и мед на сутринта сапунът не го отмива. Разлика от 0.8ммол/л е огромна, но съфорумцо са регистрирали още по-високи разлики. Ако имате изпръхващи, сухи ръце а мазно лице, причина може да бъде липса на витД. При мене и при сина ми беше това, само той няма мазно лице, но може би има и други разлики в минерали Итн.

Свинско и пилешко от индустриално гледани животни отбягвам. С козе и овче, мазно месо и омегите се оправиха. Пилешко - с пари да ми го дават го не ща. Свинско - не съм канибал. Свинете ги хранят като нас - преварена под налягане остатъци, в които витамини няма. Те са ужасно стресирани и даже се ядат едни други. Тези индустрии са престъпни и животните нито могат да мръднат, нито да седнат, нито да легнат.

Аз писах един дълъг пост, ама се изтри.
Виж целия пост
# 373
Недоволна, Елора, звучи чудесно всичко, което казвате за домашно приготвените колбаси и кисело мляко, но за съжаление аз нямам нито времето, нито уменията, за да ги направя. Може да звучи като оправдание, но е така, защото често нямам време дори да сготвя истинска манджа /не говоря за аламинути/ и се храним навън, а още малко да се захвана с такива начинания. Отделно от това съм скептична към крайния резултат, защото според мен си има майсторлък, който не всеки владее. Преди време майка ми, която иначе е много добър кулинар, беше правила по някаква рецепта домашно филе от типа на пастърма и филе "Елена". За да се обработи месото, го беше държала не знам колко време в морска сол /ако не се лъжа/ и въпреки че после също толкова време го беше изкисвала, за да падне солта, беше ужасно солено, та едва се ядеше. Може би има някакъв друг начин, който ние не знаем.
Елора, честно казано, изобщо не визирах кренвиршите. И аз ги обичам, но мисля, че за тях две мнения няма. По-скоро имах предвид разни по-скъпи шунки и филета, хамон, прошуто, пастърми и разни такива, за които е видимо, че са от месо. И, разбира се, нямах предвид да се ядат всеки ден. Поста на първата страница на тази тема го прочетох още преди да задам въпросите си.
За да не занимавам всички повече с темата - разбрах, че колбасите във всичките им разновидности /освен домашните/ не са режимни и ще ги избягвам.
Относно майонезата - щом казвате, че може да се яде домашна майонеза, да разбирам ли, че може да се яде и домашна тарама, която се приготвя на същия принцип, но не с кокоши яйца, а с рибен хайвер?

Човек като има желание за нещо, ще се научи.
Всичко друго са оправдания.
Тука много казват, че не можели да спортуват, защото нямали време. Не че нямат време, не искат.
Всички сме заети. На работа ходя и аз.
А за яденето навън - груба грешка. Наясно ли си в купешката храна по ресторанти и магазини какви боклуци слагат? Какви подправки? И тази храна може да те разболее.
Веднъж реших да сготвя манджа с месо с изкуственяците на Маги или там както се казват.
Имах куче тогава. Ако изяде нещо, значи става. Не помирисваше дори колбас от магазина, ако вътре има консерванти. Та като сготвих това -отказа да яде месото. Куче да не яде месо си е доста показателно.
Майка ми работи в парти къща за деца и там готвят. Всеки път като им яде от храната я боли корем, подува се, това и се отразява и на разширените вени.
Има хора са свикнали с такава храна и си мислят, че не им вреди, но не е така.
Като не искаш да правиш кисело мляко, поне гледай да е читаво. Ние правим веднъж в седмицата, стига ни за цялата седмица. Аз не знам как се прави. Майка ми го прави. Но ако потрябва ще се науча. Не е проблем.
На Вършеца направих тест на сметаната и млякото. Няма нишесте. И като го ям определено е много по-добро на вкус от тези на супермаркетите. Сиренето им също.
Месо вече купувам от фирмен магазин за месо. И определено има разлика с месото от магазина.
Бързи, лесни и вкусни манджи човек винаги може да си направи. А като нямам или не ми се готви, си сварявам 2 яйца, салата + малко сирене. Или си купувам от пазара готова печена пържола.
Примерно в сряда се прибрах в 18.  За 5 минути измих патладжаните и тиквичките. Нарязах ги, поръсих с копър и сол, сложих малко олио и го сложих във фурната. После на бърза ръка спретнах подлучено мляко, ама естествено с моето мляко. Това всичко за 15 минути. Свърших и други неща после, оправих си някои неща и отделих 25 минути за кростренажора. После манджата вече в 19.30 беше готова. И вечерях. Без хляб естествено. Хляба го спрях лесно преди години, но само две манджи има, които ме затрудняват и едвам се въздържам да не посегна към хляба. Това са тиквичките с мляко и сготвено зеле. Ама успявам и това да направя.
По-скъпото не значи по-качествено. Може би просто месото им  е в повече, но пак има консерванти.
Виж целия пост
# 374
Е, като се почне с бомбастичните изказвания за безкрайния човешки потенциал, малко множко идва.
Да, можеш да седиш у вас да вариш мляко, ама ако имаш две деца, които да прибереш отнякъде и отговорна работа, която налага и работа от вкъщи, нещата стават малко по- различни от "който има желание, всичко може". Има работа и работа. На Wallstreet не прецеждат млякото и не обикалят да изберат най- хубавите ядки. Въпрос на приоритети и едно винаги ще е за сметка на другото. Ясно е, че всеки гледа от своята камбанария, ама да не я вменява на всички останали, щото някои от тях са в коренно различни условия и с коренно различни задължения. С което не подкрепям неглижирането на здравето, мисля, че е пределно ясно.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия