Апартамент на последния етаж - предимства и недостатъци

  • 11 857
  • 100
Ще си купувам жилище, но в сградите които оглеждам напоследък има останали само жилища на последен етаж. Никога не съм живял на последния етаж и затова искам да попитам живялите на последен етаж - какви са предимствата и недостатъците на жилище на последен етаж и да си купя ли такова?
За недостатъците за които се сещам в момента са:
1. По-студено е. Това обаче лесно се решава с топлоизолация на тавана.
2. Постоянни течове от покрива. Трудно събиране на пари от долните етажи за ремонт на покрива.
3. Ако няма асансьор, трудно качване пеша по стълбите.
4. Ако има асансьор, постоянен шум от машинното на асансьора. Това може да се реши със шумоизолация на стените.
За предимства се сещам само за по-ниската цена при покупката и за това че нямаш ненормални съседи отгоре, които да ти тропат постоянно, което не е малко всъщност. За предимство още се сещам за по-малко шум и прах от улицата.
Това е за което се сещам аз. Има ли още предимства и недостатъци жилище на последен етаж?
Виж целия пост
# 1
Аз обмислям покупна на жилище точно на последен етаж и ще ми е интересно да прочета и други мнения. Предимство за което се сещам е, че при новото съроителство обикновено тези апартаменти са с голяма тераса. Като недостътък, което пак зависи от типа строителство и сградата, възможно е по-ниско налягане на водата и недостиг на топлина ако се ползва тец.
Виж целия пост
# 2
На моят последен етаж, предимството е 4,50 високия таван, няма плоча. Но ти едва ли ще попаднеш на такъв. Laughing Също и огромните тераси. Минуси засега няма - 10 г. вече.
Виж целия пост
# 3
Ще си купувам жилище, но в сградите които оглеждам напоследък има останали само жилища на последен етаж. Никога не съм живял на последния етаж и затова искам да попитам живялите на последен етаж - какви са предимствата и недостатъците на жилище на последен етаж и да си купя ли такова?
За недостатъците за които се сещам в момента са:
1. По-студено е. Това обаче лесно се решава с топлоизолация на тавана. – Не бих казала, най-студено в нашия блок е на първия етаж. Блокът не е саниран. Но имаме подпокривно пространство, може да се ходи в изправено състояние, вероятно и то изолира. Нито лятно време горещините са вповече, нито студът зимата. Това в сравнение с предишното жилище, където на последния етаж при приятели лятото нямаше въздух за дишане, все едно печки горяха, 8 етаж беше това. При нас сега е приемливо.
2. Постоянни течове от покрива. Трудно събиране на пари от долните етажи за ремонт на покрива. – Течове – да; трудно събиране на пари за ремонт на покрива също – едва тая година направихме ремонт на покрива, остава и да е успешен, тепърва ще се разбере. Но си зависи от хората, възможно е и да не е проблем събирането на пари.
3. Ако няма асансьор, трудно качване пеша по стълбите. – Имаме асансьор, пак опира до събиране на пари и редовно плащане на абонаментното поддържане. Понеже се прави, няма проблем.
4. Ако има асансьор, постоянен шум от машинното на асансьора. Това може да се реши със шумоизолация на стените. – Шумът е пренебрежимо малък, чувам блъскането на вратата напоследък и то, защото трябва да се сложи някакъв си демпфер/буфер там, който е паднал или взет, не разбрах, но все пак жилището не е до самия асансьор, най-много се оплакват от апартамента на първия етаж до асансьора.
За предимства се сещам само за по-ниската цена при покупката и за това че нямаш ненормални съседи отгоре, които да ти тропат постоянно, което не е малко всъщност. За предимство още се сещам за по-малко шум и прах от улицата. – Чистите тераси за мен бяха нещо, на което трудно повярвах, точно гледам и не вярвам на .......ушите си. Simple Smile Беше ми омръзнало в предното жилище първо да мета и мия терасата и тогава да пускам децата на нея. А сега с дни стои чисто, е минавам с моп от време на време, но е направо благодат, много се бях напатила преди. Няма кой да ти тръска отгоре, да хвърля отпадъци всякакви, презервативи използвани съм намирала, филии, намазани с масло, лютеници и мармалади, чорапи, гащи, какво ли не,сега мога пране спокойно да оставя да се суши. Не ти тропат на главата, разбира се и ние се съобразяваме, защото сме го преживели вече.
Бях абсолютен противник на високите етажи, не бях в състояние да погледна от висока тераса, свят ми се виеше, само първи етаж съществуваше за мен. Но след живеене на такъв няколко години, оцених предимствата на последния етаж. Свикнах и вече не ми пречи да гледам от балкона, изчезна чувството, че ще падна. На 5 етаж живеем.

Това е за което се сещам аз. Има ли още предимства и недостатъци жилище на последен етаж?

Виж целия пост
# 4
Ние живеем на последен етаж в нова кооперация вече 3 години.
+ гледката
+ никой не ми тропа на главата
+ никой не ми хвърля боклуци/прах на терасата
+ лятото Т са окей, зимата без отопление е около 18 градуса в най-студените дни.
+ по-малко прах вътре/на терасата (не влиза толкова от улицата)

- нямаме асансьор и с пренасянето на мебели е малко трудно
- протече покрива и беше голяма драма да съберем общи пари за ремонт (за 8 години се случва за първи път)

Това за налягането си е до сграда. В старият ни блок бяха 22 етажа, ние бяхме на 10, пак нямаше нормално налягане и достатъчно топла вода.
Виж целия пост
# 5
Ако става въпрос за нс с големите балкони и последен етаж, който не е съвсем последен, имам мнение. Близък роднина си купи такова, ремонтира си го, ние бяхме на гости за седмица. Миналата година, по дъждовете, такова парче им се отчупи от тавана, че сърцето ме заболя.

Иначе ние скоро ще продаваме панелка последен етаж, с ремонтиран покрив.
Виж целия пост
# 6
Не бих купила последен и първи етаж, ако имам избор. Предпочитам да платя повече, но да съм на среден етаж. Ако търся по-евтино, ще ида в  в по-далечен район, но компромис с етажа няма да направя. Също и  жилище, над което има тераса не купувам.  Предпочитам среден етаж и вътрешно жилище - топло зимата и студено лятото.
В дългосрочен план, все някога ще имате проблеми с покрива. Живяла съм на последен етаж под наем, през лятото беше ужасно горещо. Предимство е по-хубава гледка, но и от предпоследния етаж е хубава.
Виж целия пост
# 7
+ Ако ти протече покривът - ще си го платиш сама, и вече няма да ти тече. А ако не дадат пари - спираш да плащаш хиляда на брой години за таксата за входа, докато си избиеш сумата. те пари няма да дадат, но ще се съгласят да не плащаш 1000 години.

Това е ОГРОМЕН плюс - защото си зависиш само от тебе си. Ние имаме апартамент на среден етаж - пети - и в банята тече ужасно. Ама не от покрива - а от комшиите над нас. И - нищо не можем да направим. Скарахме се с дъртата комшийка, за да извика някой да й гледа тръбите. Но мина време, и пак протече. Тя умря, сега има нови собственици горе.

В резюме - ако си среден етаж, и ти протече банятя - трябва да се сбиеш с комшиите, за да си оправят течовете.
Виж целия пост
# 8
Имаме апартамент на 18 етаж в блок ЕПК. От една страна, е последният жилищен етаж, с всичките плюсове на това - никой не ти хвърля боклуци отгоре, няма опасност някой да те наводни и пр.; от друга, над нас има етаж с тавански помещения и сервизен етаж с асансьорни и пр. помещения, т.е. няма начин да бъдем засегнати от течове на покрива. Факт, че имаме и късмет със съседи и управа на блока, така че и когато се наложат ремонти, се правят, но така или иначе проблемите засягат колкото нас, толкова и всички останали, независимо дали става въпрос за покрива, стълбището или асансьора. Въздухът е осезаемо по-чист, по-тихо е, а гледката е просто незаменима Simple Smile
Виж целия пост
# 9
По т. 3 - на новите асансьори машините не са ли в мазите? Поне нашият със сигурност не го чувам изобщо.
На последен етаж съм. Покривът е с двойна плоча и въздушна възглавница около метър, засега - 10+ години не е имало течове. По-горещо е през лятото, определено, заради изложението и това, че слънцето напича последния етаж поне половин час по-рано, отколкото първия. Гледката не е за пренебрегване, особено ако на по-долните етажи се гледате директно с комшиите от отсрещния блок Mr. Green Евентуално по-големите тераси също са плюс. По-малкия шум от улицата също.
Като минус мога да изтъкна това, че ме е страх от височини, по-точно страх ме е за детето и постоянно ме гонят щурави мисли от рода на това да сложа решетки на всички прозорци. Ако не беше този страх минуси реално не виждам.
Виж целия пост
# 10
Два пъти съм живяла на последен етаж, и двата пъти в квартири под наем.
Първата, панелен блок: нечовешка жега и нечовешки студ. Когато покривът протече, таванът стана на юфка и потъна в мухъл, се изнесохме.
Втората, тухла: нечовешка жега, въпреки че бяхме в държава с по-студен климат. Два асансьора, единият не беше пуснат. Вторият постоянно се разваляше. Багаж, бебе, детска количка, куфари, всичко на ръка до 10-тия етаж.
Бих ли повторила? Категорично не.
Виж целия пост
# 11
явно зависи какво е строителството. За супер нечовешка жега и дума не може да става у нас, а климатик пускам сравнително рядко. Ако е жега у нас навсякъде е така, вкл. на работа, където съм на първия етаж. Явно въздушната възглавница върши работа. Ако е гола плоча сигурно ще е друго. Асансьорът се е развалял броени пъти и го оправят за часове. Не помня кога последно е бил повреден.
Виж целия пост
# 12
Написах ти 20 реда отговор и го затрих. С положителни и отрицателни страни.
Мързи ме да пиша отново.

Но се сетих нещо - като има земетресение, горе бая люля. Откачам от страх. Всички останали недостатъци бледнеят пред този.
Виж целия пост
# 13
Ако е на последен етаж и има големи тераси е напълно възможно част от тях да се падат над стая. Това не е голям проблем принципно - правите си една добра хидроизолация, за да не протече отдолу и така. Но все пак реших да го споделя, защото все пак си е някаква занимавка и пари.
Виж целия пост
# 14
хидроизолацията е грижа на строителя, а не на купувача. Ако протече отдолу сградата си има гаранция и би трябвало строителят да си поеме ремонта.
Виж целия пост
# 15
Да. Всъщност е така. Но историята познава и случаи, когато сторителя не ще да плаща, а ти после ги съди ако щеш. В нашия блок е точно така. Но ако е точен строител наистина той ще оправи нещата.
Виж целия пост
# 16
Не купувай на последeн етаж,това е мнението ми.Също, и на предпоследен или някакъв друг ,над който има открита тераса.
Виж целия пост
# 17
Кура булгара, здравей отново,

Сега пиша от компютър, та по-лесно.

Живея на последния етаж, панелен блок.
Преди 7-8 години протече покрива. Исках възможно най-добрата хидроизолация. Намерих фирмата, срещнах се с тях, говорихме за това как, колко време и колко пари ще струва. За да почнат да правят ремонта, трябваше да се стопи снега.
Поканих съседите на събрание. Обясних им, че в апартамента ми тече от покрива, че съм намерила фирма и че сключвам договор при високата цена да оправят покрива над нас. Знаех, че за 1 - 2 месеца няма да съберат парите.

Като стана март месец, дойдоха момчетата и за 10-тина дни оправиха покрива. Имам договор, фактура, преводни нареждания и гаранция за 10 години. Техническият ръководител ми каза, че хидроизолацията ще издържи и 20 години, ако не се увреди механично (например, при поставяне на антени). И всичко това за 2100 лева (около 21 лв./кв.метър). Изтеглих ги от кредитната карта и платих всичко.

След 3 - 4 години съседите почнаха да събират пари за ремонт и на останалата част от покрива (съседката орева орталъка, че й тече). Разбира се, избраха доста по-евтин вариант. Събраха пари да възстановят и моята сума. Касиерката, обаче, поради определени причини (известни са ми), не ми ги даде. Казах й "ОК, спирам да плащам такса за входа". Миналата година ми възстанови половината, но с тях мисля още не се покрива разхода ми. Преди месец я срещам и ми казва, че трябва да почна да плащам - казвам й "ОК, заповядай вкъщи със сметките да видим докъде сме стигнали с компенсацията". Още я чакам.

Между другото, Законът за управление на етажната собственост позволява такъв вариант - правиш си ремонта и даваш документа за платената сума на касиера да възстановява. В моя случай общото събрание взе решение да ми възстанови парите. Ако не искат - намираш начин да ги подведеш под съдебна отговорност. Едва ли има съд, който да реши, че теч от покрива е нещо безобидно.

"(6) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Всеки собственик може да извърши със собствени средства, материали и/или труд необходим ремонт на общи части на сградата без решение на общото събрание. Разходите за извършване на ремонта, направени от собственик за негова сметка, с решение на общото събрание се възстановяват или се прихващат от дължимите от него вноски по чл. 50 след представяне на документи, удостоверяващи плащанията."

В крайна сметка имам добра и бързо направена хидроизолация и спестени нерви. Парите отдавна съм ги изкарала. Щетите по жилището не бяха големи, нямаше мухъл и други подобни.

Други недостатъци: когато няма асансьор е тегаво; лятото е топло, зимата студено. Направих топлоизолация и нещата се подобриха. Изложението на жилището е юг - югозапад.

Положителни страни: нямам тропане отгоре, балконите не се замърсяват (е, замърсяват се, но не от съседите); асансьора не го чувам. Никога не е имало закъсвация за вода (може би зависи от помпата). Гледката ми със сигурност е по-хубава от тези на ниските етажи. Шумът е по-слаб тук, горе Simple Smile

При всички положения и едните, и другите имат и позитиви, и негативи.
Виж целия пост
# 18
Кура булгара, здравей отново,
Сега пиша от компютър, та по-лесно....
Благодаря за подробното разяснение и съвети, особено за хидроизолацията, която е голям проблем на жилищата от последния етаж.  Peace
Топлоизолация само на покрива ли направи и с какво я направи?
Виж целия пост
# 19
Кура булгара, здравей отново,
Сега пиша от компютър, та по-лесно....
Благодаря за подробното разяснение и съвети, особено за хидроизолацията, която е голям проблем на жилищата от последния етаж.  Peace
Топлоизолация само на покрива ли направи и с какво я направи?

Не, само на стените. Отгоре нямам нищо, което е проблем, но живи и здрави, другата година може и това да подхвана. Сложно ми е, защото сигурно трябва да се местят мебели, да се пробиват тавани и т.н., а това не е най-приятното нещо Simple Smile Но има начин.

А за хидроизолацията на покрива - ако някога ти се наложи - търсиш течна хидроизолация. Като се втвърди изглежда като камък или цимент. Фирмата, която ги прави, обикновено прави покривите на големи стопански обекти, но поема и покриви, когато ги потърсят (ИЗОМАКС се казва, дано не се приема като реклама). Понеже един познат ме насочи към тях, ми обясни, че произвеждат и материали (може би не точно за хидроизолация) за НАСА. Ако проявяваш интерес, може да им разгледаш сайта. Не са ми близки, не им правя реклама от личен интерес, но наистина останах с добро впечатление от тях.

Успех в начинанията Simple Smile
Виж целия пост
# 20
+ Никой не тропа отгоре
+ По чисто е (не се двига толкова прах)
+ Шума от колите не се чува както на първите етажи
+ По - спокойно е поне според мен
+ Има хубава гледка и е възможно и терасата да е по голяма

- Зимата е студено
- Лятото топло
- Ако покривът не е в добро състояние са възможни течове , ако тече и при хората под вас - ще ви държат отговорни.
- В някои блокове има по ниско налягане на водата , което на моменти е дразнещо.
- При липса на асансьор за определено време - качване пеша , не е приятно (ние 6 месеца се качвахме до 8мият етаж )
Виж целия пост
# 21
Осми етаж последен и калкан (север,изток,юг)- живеем вече 18 години. Изолирали сме с вътрешна и външна и към стълбището , както към покрива. Лятото не ни е горещо, нямаме климатици. Зимата е топло -  на парно сме и топлим 4 стаи за 120-150 лева. Прекрасна гледка, никой не ни тропа, не ни хвърля. За течове от покрива се събират пари от входа - имаме платен домоуправител. Теч сме имали един път преди десет години , намериха фирма направиха ремонт, вече не тече ( Тук да вметна че течове по външни фуги имат междинни етажи и там диагностицирането е много по-сложно а ремонтът често невъзможен). Имаме в блока подпокривен буфер от 1,5 метра за асансьор . За да не се завъждат вредители всяка пролет се обработва пак с пари на входа та нямаме и хлебарки които обикновено там се въдят по принцип. Верно че асансьорната шахта е от нашата страна на стълбището но е съседство с кухня и всекидневна , а там не спи никой -детската и спалнята са от другата страна на апартамента. Ние намерихме много повече плюсове от нашия апартамент отколкото минуси.
Виж целия пост
# 22
Включвам се, щото ми стана интересно. Не живея на последен етаж, макар че съм на адски високо и съм адски доволна засега. Уникална гледка е най-голямото предимство понеже нямам проблем със съседите. Апартаментът е ЕПК, стените са по 20 см и нищо не се чува. Над мен живее ерген и не ми прави кой знае какви поразии по балкона.

Обаче се включвам, защото миналата година приятелска двойка си взеха малко апартаментче в краен квартал на София, но не от “лошите” квартали. В нова сграда е. Над тях има още един етаж, така че не са на последен, но горе долу се чуватваше така, защото над тях имаше много големи открити тераси. Приятелите ни много драматизираха и бяха притеснени. В крайна сметка, хората отгоре (също новодомци) взеха, че покриха почти всички тераси и от двустаен си направиха четиристаен. Много ясно, че не е законно, но пък не са ползвали някакви тежки и опасни материали, решиха притесненията на приятелите ни и си разшириха жилището. Освен това са на място, където никой няма да ги пита какво са правили и защо. Бих постъпила идентично, ако ми се отдаде възможност.
Виж целия пост
# 23
За предимство още се сещам за по-малко шум и прах от улицата.
Това е за което се сещам аз. Има ли още предимства и недостатъци жилище на последен етаж?
Светлината. Високите етажи са по-светли.
Виж целия пост
# 24
За мен предимствата са повече от недостатъците... първо е по-чисто никой не ти хвърля отгоре отпадъци.
Второ никой не ти тропа...
Ние правихме хидроизолация два пъти тъй като първия път се оказа нещо некачествена... проблем нямаше за събирането на пари.../ както аз давам за изби, наводняване, канализация... така и останалите трябва да дават за покрив/
Виж целия пост
# 25
Ние сме на последен 3ти етаж в тухлен блок. За мен лично минус е единствено, че нямаме асансьор и трудно се качват мебели.
+ никой не ти тропа на главата
+ ние сме се изолирали и от пода и от тавана, така че зимата е страшна жега, а сега лятото е прохладно, защото сме с нискоемисийно стъкло от страната, която пече най-много.
+ имаме голяма тераса и никой не си хвърля трохите отгоре 😀
+ покривът е скоро ремонтиран и засега не тече, а дори да протече мисля че лесно ще се оправи
+ имаме прекрасна гледка към борова гора

За нискоемисийните стъкла - http://statbg.com/rel/index.php/bg/2011-07-10-08-52-23/dograma-m … bg/53-paket-03-bg
Виж целия пост
# 26
Майка ми живее на последен 8ми етаж, НС. Лятото е по- топло в апартамента, но зимата пък не е по-студено. Шумът от асансьора (асансьора влиза в апартамента) почти не прави впечатление. Теч от покрива за 10г не се е появил. Терасата й се явява покрив на долните апартаменти, засега проблем няма, но освен хидроизолацията от строителя сложихме отгоре и наша. Проблема е , че терасата е изложена на пек, лед, вятър и плочките почнаха да се надигат тая година. Земетресение сме усещали леко. 2 седмици бяхме без асансьор, беше ад ама поне ми се стегнаха краката. С налягането на водата няма никакъв проблем поне при нас. Блока е задружен и всеки се отзовава ако има нужда за събиране на средства за ремонти. Друго не се сещам засега.
Виж целия пост
# 27
МЕЧТАЯ за апартамент на последния етаж. Засега не планираме закупуване на ново жилище, имаме такова, на уж престижния висок 2-ри етаж и съм категорична, че другото ще е на последен етаж. Както са писали - теч може да се оправи, може за се топлоизолира, но шумни съседи, суркащи мебели посред нощ няма как да оправиш, особено ако са пълни дебели. С две ръце съм "за"!  Ако пък има гледка и големи тераси изобщо няма да се замисля.
Виж целия пост
# 28
Живяхме 8м. на 8 етаж.Блокът беше стар, не ново строителство.
Лятото напичаше брутално, издушвахме се и нямаше спасение от жегата. Зимата не съм усетила чак такъв студ.
Пи къпане, топлата вода си спираше, когато реши.За тези месеци, нито веднъж не съм се изкъпала спокойно, непрекъснато нагласях водата. 
При буря имах чувството, че сме в сърцето на торнадо. Бучене, вятър. Постоянно имах чувството, че се клатим.
Сега там живеят роднини на мъжът ми, апартаментът е ремонтиран изцяло. Проблемът с водата си стои.
Наши приятели си купиха и ремонтираха апартамент в близък блок, с абсолютно същото разположение на стаите, но блокът е разположен различно. И те имаха проблем с водата.Но пък си им харесва, нямат проблем с жегата освен лятото нощем. Холът им е разположен на друга страна и не ги тормози горещината, там прекарват най-много време.
Виж целия пост
# 29
не. високи разходи за парно докато мине на всякъде водата изстива, високи разходи за ремонти като например теч от покриви, на горните капацитети на помпи за парно или вода сте и ако е ниско налягането сте без, зависимост от асансьора, на всички сте виновни ако потече от някъде, лятото е горещо и има и други ... 
Виж целия пост
# 30
Никога не бих си купила апартамент на последен етаж заради покрива на първо място . Почти цял живот съм живяла на 8-ми предпоследен етаж и си нямате представа колко пъти с месеци съм се качвала пеша , защото съседите не искат да дават пари за ремонт на асансьора .Лятото е страшно топло , зимата не съм забелязала разлика . Сега живея на 2 етаж и ми е идеално .

На 1 етаж също никога не бих живяла
Виж целия пост
# 31
Живеем в семейна къща /аз съпруга ми и детето/ но обитаваме  само двата етажа, а третия е по-малък  апартамент с голяма тераса, която е открита, на терасата имаме тента, която се спуска и прибира, направена е хидроизолация на пода на терасата. До този момент не сме имали течове, петна от влага, или нещо подобно да тавана на втория етаж, дори когато вали дъжд и/или сняг.Не ни е било по-студено или топло/но лятото пускаме тентата и така не се напича директно/, отопляваме се на газ.
Мисля, че зависи от качеството на изпълнение на строежа.
Виж целия пост
# 32
Брат ми живееше на последен етаж.Много пъти съм се качвала пеша ,защото асансьора не работи.През лятото у тях беше адска жега.
Имаше проблеми с покрива,той сам плати за ремонта,защото съседите не искаха да дават пари.Не можеше да чака,защото течеше и в хола и в спалнята.Излезе доста скъпо,но фирмата даде 10 години гаранция.После продаде апартамента.

Аз не бих купила жилище нито на първи ,нито на последен етаж.
Виж целия пост
# 33
Зависи за каква сграда става дума. Аз живея на последен етаж в ново строителство, съседите са нормални, що годе разбрани хора, имаме си домоуправител, както и портиер, който се грижи за всичко по сградата и наоколо. Без поне един работещ асансьор не сме оставали никога (имаме два). Течове не сме имали, имаше само в общото пространство пред асансьора, но понеже си имаме винаги някаква сума събрани пари бързо се оправи теча. Така, че според мен зависи и къде живееш. Не е от последният етаж ами е от хората, които живеят там и как се поддържа блока. В блока където живее един познат познат домоуправителката много се грижи за всичко и всяка година вика майстори да направят диагностика на покрива. Ако видят, че има шанс да протече да речем следващият голям дъжд се събират пари и се оправя положението поне временно докато не се съберат по-сериозни пари ако все решението е било само временно.
Виж целия пост
# 34
Апартаментите на последния етаж са най-красиво! Тераса, гледка, лично простря ство! Всичко зависи от строителството!ако е добро, всичко е точно, ако не -проблеми! Но това важи за апартаментите на всички етажи! Успех!
Виж целия пост
# 35
Живея на 14етаж последен Епк. Няма кой да ти тропа.Да ти хвърля фасове на терасата.Идеялно място за живеене.
Виж целия пост
# 36
ЗА последен етаж. Шум отгоре - НУЛЕВ.
Ако протече покрива - поне знаеш откъде е и може да платиш за ремонта.

Но ако протече от горен съсед, не можеш да го накараш да си ремонтира, (ако сам не пожелае)   и тече завинаги.
Виж целия пост
# 37
Кажи - на кой етаж е този, дето го гледаш? Аз имам опасения за най-високите ЕПК блокове. Но ако е 3-4 етажен - еле пък и ако има асансьор Wink
Виж целия пост
# 38
Абе формално можеш, но друг е въпросът колко нерви и усилия ще коства и какъв ще е резултатът. И отново ще струва пари и на потърпевшия.
В тази връзка - застраховайте си жилищата особено срещу такива щети, поне застрахователят ще се разправя със съседите.
Виж целия пост
# 39
Аз харесвам и гледам високи епк. Чак последен етаж - не, но нямам против 10, 11, 12 и т.н. Но си трябва добра дограма и изолация, че брули вятър.
Виж целия пост
# 40
Това, че първите години няма  течове нищо не значи. Една моя позната след първите 17 щастливи години на последния етаж, вече няколко години живее в мухъл и влага и още не се знае къде е проблема и как може да се оправи. Отидоха ѝ и  мебелите.
Виж целия пост
# 41
Ще коментирам някои от аргументите:
- качване пеша при счупен асансьор: това го има при всеки висок етаж, без значение дали е последен, дали ще се качиш 6 или 7 етажа, например, няма е голяма разлика
- гледка: същото като горното, висок етаж = хубава гледка, дали е последен или пред-пред последен, все си е хубава
- тропане от съседи: ако човек попадне на кофти съседи, дали ще са отгоре, отдолу или до вас, проблемът е един и същ, от моя опит с обикаляне по жилища, най-голям проблем съм имала с имоти под нас, така че всичко е на късмет в това отношение
- течове: има куриозни случаи, в които водата си намира път и протича на долните етажи, а последният е сух, в повечето случаи обаче си тече първо в него. Не се ли вземат мерки, тогава си потича и надолу, няма застраховани, но първи го отнасят тези най-горе. Това обаче за мен е най-малкият проблем, предвид днешните технологии и това, че последните 15 г. коренно се промени отношението на хората към сградите им, дори да има някой, който да не дава пари, в повечето каси има събрани средства и всичко се ремонтира своевременно

Лично за мен най-големият минус, страхлива съм, а достъпът отгоре е най-лесен до последните етажи. Не че няма да намерят друг начин да влязат, но на ниските и последния етаж има повече опции.

Друг минус - повече средства за изолация, и въпреки нея, повече сметки за отопление и охлаждане.

Единственият +, който мога да посоча е по-ниската цена, но може да се окаже, че излиза много по-скъпо след това.

И все пак, ако един имот отговаря по всички други мои критерии, не бих го подминала само заради етажа. Но и не бих търсила целенасочено само на последен етаж.
Виж целия пост
# 42
Ние сме на последен осми вече повече от 18 г. Да сме се качвали пеша  - само няколко пъти за тези години заради липса на ток или повреда в асансьора. Не бих го нарекла често явление.
Виж целия пост
# 43
Трябва да се прави разлика между ново строителство с топлоизолация на тавана  (с наличието на въздушен джоб) и СС/панел. Предишната ми квартира беше в панел, но на трети етаж, въпроса е, че като се качвах до касиерката лятото на последния етаж, там беше адска жега! Но това е просто панелен блок с подпокривно пространство, даже наслагали някаква шлака от кремиковци за "изолация"... ами нищо общо с моята сграда!

На последен етаж съм, недостатъци нямам към момента.
1. Зимата на последния етаж ми е по-топло от на комшиите със сигурност, защото слънцето напича много добре, а на комшиите надолу им хвърля сянка съседния блок. С френски прозорци съм и южно изложение. Сградата е с въздушен джоб отгоре и изолация на покрива. Плочата на тавана ми не се напича  лятото и не е ледена зимата. Дори си мислех да си слагам изолация над плочата в подпокривното пространство, но след една зима в апартамента се убедих, че е абсолютно ненужно.
2. Никакви течове за сега. Комшиите са добре финансово, не мисля, че ще има проблем за събиране на пари за ремонт ако се наложи. То покрива е на всички, не само на собствениците на последен етаж. Закона е закон.
3. Има асансьор
4. Асансьора е маслен и е супер тих. Не се чува дори и късно вечер, когато квартала спи.

Няма по-ниска цена при покупка. Цената е същата като на останалите жилища.
Най-студено е на първи надпартерен етаж, краката ти замръзват, а аз ходя бос и по тениска вкъщи дори зимата. Отоплявам се на климатик, макс ток съм плащал 128лв миналата зима, всичко ми е на ток нямам тец.
Гледката ми е най-хубавата от целия блок.
Никой не ми тропа отгоре.
Виж целия пост
# 44
Написах ти 20 реда отговор и го затрих. С положителни и отрицателни страни.
Мързи ме да пиша отново.

Но се сетих нещо - като има земетресение, горе бая люля. Откачам от страх. Всички останали недостатъци бледнеят пред този.
Затова и аз мога да кажа, че е страшничко, ама пък ако сградата се срути поне ще бъдеш най-отгоре и пръв ще те извадят.
Виж целия пост
# 45
Не съм на последен етаж, но да кажа, че независимо дали съседите са добре или зле финансово, пари за ремонт на покрива много трудно се събират.
Виж целия пост
# 46
Не съм на последен етаж, но да кажа, че независимо дали съседите са добре или зле финансово, пари за ремонт на покрива много трудно се събират.
По принцип е така, но последните години имам чувството, че много се промениха хората. Където няма наем от нещо се събират малко по-високи такси (но пак в рамките на няколко лева), и излишъка се трупа. Така като дойде време за ремонт на нещо голямо, например покрив реално вече има пари.
Където има някакво общо помещение или антени на покрива, там наемът се пази в графа "извънредни".

Разбира се, зависи си от входа. Горе долу като влезе човек може да прецени какви са отношенията м/у съседите и ще успеят ли да съберат пари, когато е належащо.

Така че като избирате, без значение етажа, гледайте не само имота, но и коридора. Разпитайте и домоуправителя какви са плановете, ако има някакви сериозни проблеми (покрив, счупен асансьор и т.н.)

Скрит текст:
Родителите ми купиха една стара тухла в центъра, където живееше цяла глутница в коридора, беше като след бомбена атака. Няколко месеца по-късно не знам как, но животните изчезнаха и се оказа, че в касата са събрани пари за основен ремонт. Като кукла е сега Simple Smile
Виж целия пост
# 47
Относно нс последен етаж, с големите тераси. Днес бях в едно комплексче, чаках си нещо и си гледах. Всички тераси бяха покрити допълнително. Значи допълнително плащане към парите за апартамента. Ако желаете.
Виж целия пост
# 48
В единия ни апартамент на последния етаж покривът протекъл. Човекът пролетта прави нещо да го закърпи, обаче се иска основен ремонт и то преди зимата. В блока имаме 3, които не плащат и са в неизвестност. Пропорционално да разделени техните разходи. Ние трябва да платим сега 780 лв. От всички комшии са платили 2 или 3 човека, които са с едностайни ап. И дължат по около 200 лв. Но останалите, които дължим между 550 и 780 - нещо се ослушваме. Не че не искам да платя, обаче 800 кинта не са малко...
Нямаме резервен фонд, а от текущите събирания на пари се правят подобрения. Входът се заключва, видеонаблюдение има - чудесно е като цяло. Входът е чист, макар че лелката от единия апартамент дето взема за чистене, не чисти пред тези, които не са постоянно в жилището и не могат да се оплачат. Малко странно, но... тези пари ги плащаме два пъти годишно, редовно.
Може би ако трябваха да се съберат по около 200-250 лв от апартамент, щеше да е по-лесно.

Не зная- вир по колко сте събирали за покрива?

А иначе за даване под наем на общите части - тези които не плащат, не са съгласни. ОПАК хора
Виж целия пост
# 49
При нас даваме под наем общото помещение до входа, от него направиха малко фризьорско салонче. Иначе ако парите не стигат, винаги събираме няколко поредни месеца заедно с входните по около 20-30лв допълнително от всеки апартамент. Не е болка за умиране и неусетно се събират. И при нас имаше разни "зрънца", които не плащаха, но един по един си продадоха жилищата и се изнесоха, дойдоха нови хора  и сега проблеми със събиране на пари няма. Но имам познати в съседни входове, както и в съседни блокове - мъка е и никой нищо не дава. При нас по-скоро е изключение някакво.
Виж целия пост
# 50
 Моето софийско жилище е на последен етаж. Предимствата са, че не тропат над главата ти и най-вече, че няма как да изливат помии върху прозорците ти, да повръщат по тях (да! другото ми жилище не е на последен етаж и се е случвало) и да те наводняват. Едно е да тече покрив, друго е да те наводни съсед. Покривът може да се оправи, но съсед да има навик да те наводнява не се оправя. Винаги предпочитам последните и високите етажи. Колкото по-високо, толкова по-добре.
Виж целия пост
# 51
От няколко години съм под наем на последен етаж и за щастие никога не съм имал проблеми с покрива - протичане и такива неща. Явно са го строили качество, така че не е проблем да си на последен етаж, важен е строителят.
Виж целия пост
# 52
От няколко години съм под наем на последен етаж и за щастие никога не съм имал проблеми с покрива - протичане и такива неща. Явно са го строили качество, така че не е проблем да си на последен етаж, важен е строителят.

 Е то в даден момент като остарее блокът все ще протече. В нашия вход е оправен покривът само над нашия апартамент. На другите два апартамента на етажа таваните са им на юфка, а тапетите разлепени. Както се сещате за покрива над моя апартамент никой от входа не е дал пари и съответно аз също няма да дам за покрива над другите два апартамента на етажа.
Виж целия пост
# 53
От няколко години съм под наем на последен етаж и за щастие никога не съм имал проблеми с покрива - протичане и такива неща. Явно са го строили качество, така че не е проблем да си на последен етаж, важен е строителят.

 Е то в даден момент като остарее блокът все ще протече. В нашия вход е оправен покривът само над нашия апартамент. На другите два апартамента на етажа таваните са им на юфка, а тапетите разлепени. Както се сещате за покрива над моя апартамент никой от входа не е дал пари и съответно аз също няма да дам за покрива над другите два апартамента на етажа.

Еми да ти кажа, най-вероятно, ако трябва да си купя собствен апартамен, няма да е на последния етаж., но пък в момента имам невероятна гледка. Добре,че блокът ми е все още нов и не се е скапал покривът.
Виж целия пост
# 54
Съветвам ви от опит никога да не си взимате на последен етаж. Да, нямате съседи отгоре, които да ви тропат, може би ще имате яка гледка, но зимата е много студено, пък и покривът все някого ще протече. Особенно с днешните строителни фирми след няколко години ви е на 100 гарантирано.
Виж целия пост
# 55
Съветвам ви от опит никога да не си взимате на последен етаж. Да, нямате съседи отгоре, които да ви тропат, може би ще имате яка гледка, но зимата е много студено, пък и покривът все някого ще протече. Особенно с днешните строителни фирми след няколко години ви е на 100 гарантирано.

 Да ти кажа пак на последен етаж бих си взела. Някой да ти е над главата и във всеки момент да може да ти излее кой знае какво по прозорците е ужасно. В жилището, което не е на последен етаж е излято нещо лепкаво и мазно на едно от крилата на прозореца. Просто няма измиване, с какво ли не пробвах. Веро, препарат за прозорци, търкане яко...стои си мазното. В същото жилище на три пъти ме наводняват от горните етажи. Имам шкаф в коридора, който миналата година на 3 пъти намерих пълен с вода. Бяха изгорени бушоните и идваше електротехник, който да сменя кутията. Толкова беше мокра стената, че бушоните даваха късо съединение при опит за пускането им + пълен шкаф с вода в коридора. Това в жилището ми на последен етаж не може да се случи. Да, инвестирани са едни пари за ремонт на покрива, но ми е спокойно че никой не може да ми се изс..е на главата.
Виж целия пост
# 56
Откакто сменихме жилището, От последен етаж на малка кооперация На среден етаж, си мечтая за последен етаж. Съседите отгоре нямат никакво възпитание, как не се сещат поне мебели да не влачат след 22 часа - столове ли маси ли, не знам какво влачат, ама детето тъкмо заспи и тия стържат по пода с някой стол, вече си мисля, че тия не спят, защото това влачене продължава и до 1 ч през нощта. Вече смятам колко ще излезе шумоизолацията на тавана, ама и това не е сигурно че ще помогне, ако направим и после пак чувам блъскане на врати, влачене и ходенето на коне отгоре, еди колко си хиляди ще са на вятъра
Виж целия пост
# 57
Отскоро живея на последен етаж в кооперация старо строителство, тухла, санирана миналата година. Изложение юг-запад. Дневната има нужда от климатик през лятото, но не е болка за умиране. Отгоре има тавани, покривът не тече. Тихо и чисто е, много съм щастлива. Предишното ми жилище беше над хранителен магазин, който отваряше в 6,30 всеки божи ден, и в неделя. В 6,31 започваха да прииждат бусовете с хляб, мляко и т. н., а на масата пред магазина по цял ден кибичеха разни хора и гласовете им се чуваха в спалнята ми, сякаш са ми до главата.
Виж целия пост
# 58
Юг-запад...от обяд до вечерта те напича, как няма да ти става топло. И жегата не ти идва от тавана, а през прозорците Simple Smile
Виж целия пост
# 59
Да, от прозорците, макар да има и външни щори. Обаче зимата е хубаво, само да пекне малко и се стопля.
Виж целия пост
# 60
Западни прозорци е ад. Много по-\лошо от източни. На който и да е етаж.
Виж целия пост
# 61
Ама зимата и студените месеци е най-добрия вариант... малко слънчице да има и е топличко... Лятото е има-няма три месеца. Пускаш се климатика и не ти пука. Аз съм с  юго -западно изложение и съм доволна.
Виж целия пост
# 62
Обожавам западни прозорци! Обичам светлината от западните и си купих точно западен апартамент (не този, в който живея сега), точно заради изложението. Живяла съм в поне 20, ако не и 30 жилища от раждането си досега (квартири, общежития от гимназиален курс още) и установих, че харесвам западните повече от южните дори. Въпрос на лични предпочитания Grinning
Виж целия пост
# 63
Хахах е как, че и по залез небето е страхотно, особено сега есента Simple Smile Аз съм изток, юг и запад и хващам и червеното слънце по изгрев, както и яките залези Simple Smile
Виж целия пост
# 64
Аз съм враг на слънцето и мразя да ми свети в очите и да ми напича в стаята. Харесвам малки прозорци с плътни щори и пердета. В къщи на прозорците имам щори, тънко бяло перде и тъмно перде, и пак не съм доволна, пропускат светлина. Харесвам изток и север като изложение, наистина имам непоносимост към пекнало слънце, което ме заслепява. Нито телевизия може да се гледа на слънце, нито да се работи на компютър, нито да се спи... А като видя френски прозорци ми става лошо. На кой му трябват такива витрини вкъщи, да ги мие, да му пече, лятото да завира вкъщи.
Виж целия пост
# 65
При мен е изток - запад. Мерси от западни прозорци, така напича и не само през лятото. Вътре става задушно като в парник. През зимата пък западната страна е студена. Предишният ми офис беше югозапад и то на 18 етаж. Е няма друг такъв ад, то не се издържа просто.
Предпочитам източната страна. Никога не съм живяла в южно и югоизточно жилище, любопитно ми е как е. Целодневно ли има слънце?
Виж целия пост
# 66
Две спални имам на запад и като пусна пердетата не става задушно изобщо. Зимата не са студени защото следобяд ги напича слънце.
Южното зависи от сезона. Лятото слънцето е високо и слънцето не напича вътре , особено ако има тераса или козирка над южното изложение. Зимата слънцето е ниско и напича вътре и топли. За това е и толкова предпочитано, защото лятото не напича, а напича зимата, когато ти трябва.
Виж целия пост
# 67
На нашите и моето е югозиток /моето е повече изток/. Аз обожавам светлината! За съжаление на изток грее само сутрин и после се скрива слънцето, това лято даже климатик не сме пускали. От другата страна е стълбището на блока на запад и ми изглежда супер.
Виж целия пост
# 68
Следващият ми апартамент със сигурност ще е на последен етаж с голяма тераса!
Виж целия пост
# 69
На нашите и моето е югозиток /моето е повече изток/. Аз обожавам светлината! За съжаление на изток грее само сутрин и после се скрива слънцето, това лято даже климатик не сме пускали. От другата страна е стълбището на блока на запад и ми изглежда супер.
Само изглежда супер Simple Smile Като изключим зимата, през другите сезони вътре не се диша, без климатик не е възможно.
Виж целия пост
# 70
Нямам никакви проблеми със западното изложение, даже много си го харесвам. Живея си всички сезони, спалните са ми западни, пускаш пердетата и спиш на отворена на клик врата (нямам климатици в спалните). Ами рай просто Simple Smile
Източното си е много тъмно, уикенда докато станеш и вече нямаш слънце.
Виж целия пост
# 71
Последен етаж, но среден апартамент (обграден с други обитаеми от две или три страни), според мен е ОК. Но юг и/или запад да е изложението, иначе е голям студ. Ако е външен от три страни и последен етаж, ще е съвсем студ, но пък е голяма гъзария.
Виж целия пост
# 72
Ако сградата е построена добре, не е никакъв студ.
Студ е на първи етаж, не на последен.... а и в северните стаи винаги е студ, на какъвто и да е етаж Simple Smile
Виж целия пост
# 73
Ако сградата е построена добре, не е никакъв студ.
Студ е на първи етаж, не на последен.... а и в северните стаи винаги е студ, на какъвто и да е етаж Simple Smile

За северните стаи не е вярно. Моята стая е северна и не е никак студена. През лятото е 28 градуса в стаята, а през зимата без да отоплявам е 20 градуса.
Виж целия пост
# 74
Моралка,няма как да е 20 градуса зимата, освен ако съседите не те топлят от всички страни,имаш добра изолация или си над абонатната станция на Топлофикация.
Виж целия пост
# 75
Edit: Писали сте, докато публикувам, че стаята ви не е чист север.

Преди няколко дни, когато времето беше слънчево и доста топло, ходих на оглед в една сграда, която още е на етап груб строеж със сложени дограми. Гледах един изцяло южен. Мисля, че беше някъде към 4 следобяд. Вътре беше топло, светло и много приятно без да има замаска и изолация дори. На излизане реших да огледам и отсрещния апартамент, който пък е с изцяло северно изложение - пълен мрак, студ и депресивно. Разликата в температурата беше поне 7-8 градуса ( по усет).
Виж целия пост
# 76
Моралка,няма как да е 20 градуса зимата, освен ако съседите не те топлят от всички страни,имаш добра изолация или си над абонатната станция на Топлофикация.

 Стаята е североизточна, но е повече северна, отколкото източна. Не е на последен етаж, има само една външна стена с добра изолация. Отопление изобщо не пускам, температурата без отопление е 20 градуса. Сутрин грее слънцето, налага се да дърпам плътните пердета ако искам да се наспя. През лятото не се диша от жега, това лято средната температура във въпросната стая беше 28 градуса при дръпнати пердета, за да не влиза светлина. Имам термометър на стената и следя колко градуса е вътре.
Виж целия пост
# 77
Също зависи и в коя част на България е този апартамент
Виж целия пост
# 78
А, също и как е строен.  Peace
На последен етаж съм - изток, запад, север. - на юг-калкан. Прозорците са много и навсякъде.
160 кв - 200 лв. макс за ток през зимата - климатиците са на 26 градуса. Височина 4 м. Това за Пловдив - вярно няма големи студове, но в сравнение със сметките, които плащат познати.....сме на 1/2.
Виж целия пост
# 79
Зависи от вида строителство и съседите. За мен по-отношение на течовете на тавана последният етаж и по-облагодетелстван, защото дори и да не платят комшиите, не е обвързано с молби и търсене от къде идва течът. Аз съм на среден етаж и като ми протече, то бяха доказвания от къде е, молби, строг тон и т.н., иначе бих си извадила парите и ще си го оправя, но знам, че ще е качествено. Когато протече на свекърите тавана, собственикът на горното жилище го нямаше (извън страната), скъсва се (не знам как) тръба и се лееше у тях - търсене на роднини, телефони, полиция, разбиване на врати, щети и в двата апартамента и до ден днешен си им стои така, защото просто им спряха водата от крана, но кога ще се оправи никой не знае. Проблем за мен би бил асансьор, ако не се плаща, но ако има система с чип някак си нещата се нареждат и няма проблеми с асансьорите.

Да кажа за големите тераси, на последните етажи на новото строителство. Там трябва да се внимава, защото често последните етажи се водят ателиета, а таванът (терасата) е обща за целия блок. Моя позната е така, въпреки убежденията, че никой няма да я притеснява, сега се появиха комшии, които искат достъп до терасата, защото могат да си направят масичка с кафенце и да се наслаждават на гледката, а единственият излаз до тази тераса е през техният апартамент....

Иначе по отношение на топлина, мисля че с добра изолация и правилните климатици нещата биха били доста благоприятни.
Виж целия пост
# 80
сега се появиха комшии, които искат достъп до терасата, защото могат да си направят масичка с кафенце и да се наслаждават на гледката, а единственият излаз до тази тераса е през техният апартамент....
Ха! И какво точно искат?
Виж целия пост
# 81
сега се появиха комшии, които искат достъп до терасата, защото могат да си направят масичка с кафенце и да се наслаждават на гледката, а единственият излаз до тази тераса е през техният апартамент....
Ха! И какво точно искат?
Това изби рибата  Mr. Green Как така? Никой няма право да им минава през жилището, а пък съседите ако искат и с парашут да си осигурят достъп.
Един приятел от Варна живее на последния етаж и има прекрасна морска панорама. Човека си реши проблема със съседите като изкупи подпокривното пространство от всички съседи и си направи страхотна полуостъклена тераса със зимна градина. И то изкупуването не се състоеше в даване на пари, а в ремонт на входа и слагане на нова врата и пощенски кутии. Ремонта стана за 3 дни, направи го неговата строителна фирма. И всички съседи се съгласиха, за учудване.
Като се направи качествена изолация и ако покрива е читав, последния етаж не е проблем, само асансьора да е с чип.
Имам позната, обаче, живееща на 13 етаж в ЕПК, която половин година слизаше и се качваше пеша заради проблеми с асансьора. Едно на ръка, че съседите от долните етажи се бяха заинатили и не искаха да го плащат. Даже беше научила кучето да си върши работите в банята, за да не го сваля и него допълнително.
Виж целия пост
# 82
Това изби рибата  Mr. Green Как така? Никой няма право да им минава през жилището, а пък съседите ако искат и с парашут да си осигурят достъп.

Не мисля така. Всеки собственик на имот има право на достъп до своя имот. Ако въпросната тераса е обща за блока никой не може да си я затваря само за себе си. А вече защо строителят е направил достъп само през един апартамент... Изглежда ми заплетен казус чие право е по-голямо право. Но съвсем не е ясно изначално.
Виж целия пост
# 83
Като е направил достъп само през един имот, ще си го ползва само съответният имот. Сега хората да пускат всеки да влиза у тях ли. Това жилище да не е хан. Аз да съм, ще ги пратя да си търсят строителя за да им направи друг достъп, а не през моето жилище.
Семейството може да поиска да изкупи тази площ и да си го ползват само те, без никой да има претенции, но много хора трудно се убеждават.
Виж целия пост
# 84
Като им е много зор да ползват въпросното пространство да се обърнат към строителя или да си закачат една метална стълба и да се катерят.
Виж целия пост
# 85
Купихме мансарден апартамент на 5-ти етаж. Имах огромно притеснение за покрива и съседите. Оказа се, че всички са читави и единни и събираме пари след едно събрание за нула време и без скандали. Покривът беше скоро ремонтиран изцяло, сградата е санирана. За по-студено или по-топло не мога да преценя честно казано. Над нас директно са керемидите (няма въздушна възглавница), а съседи има само от към спалнята и банята т.е. освен една стена, няма кой да топли наоколо. Първата година наистина се видяхме в студ или адска жега през лятото, но прозорците не бяха ок. Сменихме ги със Salamander по тяхна препоръка със съответните стъклопакети за този случай и изложение ( юг и запад ) и сега се топли много бързо и ефективно, а лятото дори без климатик температурата е доста приятна. Огромният плюс е тишината и терасата, но за съжаление нямаме асансьор.
Няма и възможност за такъв, но с определеният бюджет трябваше да направим компромис с нещо. Предпочетохме да не е с квартал. Строителството е 1997 г. и се оказа много стабилно и безкомпромисно, защото строителят още си живее в сградата Simple Smile Определено извадихме късмет! Тренираме се по стълбите, малко се разправяме и доплащаме за качване на мебели и подобни дейности, но не е болка за умиране. Ама все се намира някой да каже "ами като одъртеете или си счупите нещо". Ами...ще му мислим тогава! Утре може и потоп....
Виж целия пост
# 86
Купете си един хаспел да се качвате през терасата Simple Smile
Виж целия пост
# 87
Като е направил достъп само през един имот, ще си го ползва само съответният имот. Сега хората да пускат всеки да влиза у тях ли. Това жилище да не е хан. Аз да съм, ще ги пратя да си търсят строителя за да им направи друг достъп, а не през моето жилище.
Семейството може да поиска да изкупи тази площ и да си го ползват само те, без никой да има претенции, но много хора трудно се убеждават.
В случая определено е виновен инвеститорът, защото след като е обща част, всеки има право да я ползва и той е трябвало да осигури достъп до терасата извън частния имот. Така тези, които нямат достъп,  може да съdят съседа си за отказан достъп. Разбира се, и хората е нормално да не искат да им минават през дома, но като са купували при тези условия, е трябвало да искат нот.акт за терасата, тоест, тя да е вписана в техния нотариален акт. Ако не е, е обща собственост и те нямат право да я ползват сами, и другите могат да ги съдят за достъп до нея. Нямам идея какво ще реши съдът, но оснoвания има. Все едно инвеститор да предвиди вход на стълбище само през партерния апартамент и никъде другаде - но и тези, които ще купят в такава сграда, трябва да гледат и да мислят,  когато купуват
Виж целия пост
# 88
Купете си един хаспел да се качвате през терасата Simple Smile

Чак толкоз толерантни съседи нямам Smile
Виж целия пост
# 89
Интересна дискусия - ние когато търсихме, точно последен етаж искахме за да няма хора, които да тропат над главите ни. Жилището, което закупихме е с 3 изложения: запад, юг и изток като южното е най-голямо. Относно терасата - около 30 кв. е, част от покрива на апартаментите под нас, но я има в нотариалният акт към апартамента. Достъп до покрива без да се мине през нашият апартамент на практика няма, но строителят е осигурил достъп до покрива на последният етаж, т.е. до покрива над нас посредством капандура и стълба в коридора на блока. Дали ще е по-топло/по-студено незнам тъй като още не сме се нанесли, но се надявам да няма проблеми тъй като е строено от уж надежден и доказан строител.
Виж целия пост
# 90
Като е направил достъп само през един имот, ще си го ползва само съответният имот. Сега хората да пускат всеки да влиза у тях ли. Това жилище да не е хан. Аз да съм, ще ги пратя да си търсят строителя за да им направи друг достъп, а не през моето жилище.
Семейството може да поиска да изкупи тази площ и да си го ползват само те, без никой да има претенции, но много хора трудно се убеждават.
В случая определено е виновен инвеститорът, защото след като е обща част, всеки има право да я ползва и той е трябвало да осигури достъп до терасата извън частния имот. Така тези, които нямат достъп,  може да съdят съседа си за отказан достъп. Разбира се, и хората е нормално да не искат да им минават през дома, но като са купували при тези условия, е трябвало да искат нот.акт за терасата, тоест, тя да е вписана в техния нотариален акт. Ако не е, е обща собственост и те нямат право да я ползват сами, и другите могат да ги съдят за достъп до нея. Нямам идея какво ще реши съдът, но оснoвания има. Все едно инвеститор да предвиди вход на стълбище само през партерния апартамент и никъде другаде - но и тези, които ще купят в такава сграда, трябва да гледат и да мислят,  когато купуват

 Не се случва често, ама тук сме на едно мнение.  newsm10
Виж целия пост
# 91
Аз затова споменах, че трябва да се внимава, защото може да се случи и човек трябва да огледа нещата от всяка страна.
По принцип, ако се стигне до съд, дружката ще трябва да осигури достъп до терасата, защото всеки има право на достъп. Като цяло не виждам какво ще правят там, но хора всякакви, а има такива, които винаги са недоволни и се чувстват ощетени. Въпросната дама е много интелигентна (поне като професия и вид), но на.... иска да се качи там и толкова. А моите познати са сгрешили като не са догледали нещата.
Виж целия пост
# 92
Е не може да няма достъп поне през тавана, или в страни от последния етаж винаги има нещо като капандура, от която се излиза на покрива.
Достъп през чужд имот е малоумно от страна на строителите.
Виж целия пост
# 93
Точно същото си мислех и аз. Твоята приятелка да проучи другият вариант какъв е- през тавана/ капандурата. И да й покаже на интелигентната дама съответния вариант. А и още - щом като са общи части, тогава входът дружно да си направи общ друг достъп - примерно с външна стълба.
Да се съберат на едно събрание и да гласуват за пари.
До тогава - частната собственост е непрекосновена, по мое мнение.

Или пък да видят в плана на сградата какво се предвижда като вариант за достъп? Да не би твоята приятелка да си е заградила мещо от етажа?
Виж целия пост
# 94
Точно същото си мислех и аз. Твоята приятелка да проучи другият вариант какъв е- през тавана/ капандурата. И да й покаже на интелигентната дама съответния вариант. А и още - щом като са общи части, тогава входът дружно да си направи общ друг достъп - примерно с външна стълба.
Да се съберат на едно събрание и да гласуват за пари.
До тогава - частната собственост е непрекосновена, по мое мнение.

Или пък да видят в плана на сградата какво се предвижда като вариант за достъп? Да не би твоята приятелка да си е заградила мещо от етажа?
Мисля, че не е. жилището представлява малък двустаен апартамент, от който се излиза на една огромна тераса, която се явява таван на сградата. Не съм забелязвала капандура newsm78, нито пък съм гледала нотариалния акт на апартамента. Знам, че се води ателие и търсенето навремето им беше такова, тъй като децата им вече се изнесоха и те си търсеха нещо малко (за нея и съпругът и) с хубава гледка.
Но, мога да и спомена това, което предлагаш, въпреки че за мен, това си е просто някакво моментно заяждане от страна на комшийката ooooh!
Виж целия пост
# 95
А като протече и стане нужда от ремонт кой ще плаща? Ако се води общи части и се иска да плащат всички, трябва и да могат да я ползват всички. Май най-добре ще бъде твоите познати да я купят от останалите собственици.
Виж целия пост
# 96
Ами, не знам, може би те трябва да платят, защото те ползват пространството - хич не съм на ясно, просто споделих това, което наблюдавам, защото и други могат да попаднат в подобно положение.
Моят опит до ремонтите на таван са - ниските етажи често не искат да плащат, защото им е далеч и не ги касае, но като дойде време да се вика камион за почистване на шахтите точно първите етажи почват да мрънкат, защото са първи и каналът е най-близко до тях. За асансьора е по същия начин - ниските етажи не искат да плащат, но ние решихме проблема с чип и сега всички над втори етаж плащат (дори и трети етаж, които твърдяха, че не ползват асансьор Mr. Green). Винаги съм била на високо, включително и на последен етаж. Живот и здраве, скоро се местя на ниско (купихме апартамент на втори етаж), та ще видя и там как е newsm78
Виж целия пост
# 97
жилището представлява малък двустаен апартамент, от който се излиза на една огромна тераса, която се явява таван на сградата. Не съм забелязвала капандура newsm78, нито пък съм гледала нотариалния акт на апартамента.
Убедена съм, почти на 99%, че тази тераса е вписана в НА на Вашата позната.
Предполагам, че си задавате въпроса:
- Къде е тогава общата част покрив?
Няма такава.
В съседния вход, собственищите на такова жилище трябваше едва ли не на всеки съсед
да показват собствения си НА, скицата и инв. проект, за да доказват,
че тази тераса не е в категорията покрив - обща част.
Виж целия пост
# 98
Сега разбирам. Но обаче не навсякъде са вписани в НА. Някои строители ги продаваха тези тераси, някои ги водеха общи части. Сега мисля, че вече всички ги продават като част от апартамента, но преди време имаше и такива, които “подаряват” терасата за ползване- без НА.
Виж целия пост
# 99
rumka833,
До 1991 г. в документите за собственост,
застроената площ се изчислява като сбор на квадратурите на всички помещения,
дебелината на зидовете +1/4 от площта на балкони, лоджии, тераси.
За още по-стари сгради въобще не са включвани в квадратурата терасите.
След 1991 г. вече се изчислява,
като в квадратурата на жилището се включват с цялата си квадратура балкони, лоджии и тераси.
Имаме квадратура по НА на цялото жилище. Пише си дневна, кухня, спалня, баня, тераси.
В НА на позната на bencholino ако има написано думичката тераса(балкон),
то никой не може да има претенции за покрив/общи части.
Виж целия пост
# 100
Повече никога не бих живяла на последен етаж. Течеше от покрива в таванските помещения и от там в нас. Непрекъснато се повреждаше и асансьора . Предимството, беше единствено гледката. 
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия