Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Испания

  • 25 800
  • 495
# 480
Точно пък здравната система в Испания е едно от нещата, които винаги ще споменавам с добро! Може би пак зависи от региона на живеене, но от първия преглед при специалист до назначаването на операция минаха точно 6 месеца. За заболяване, което нито беше животозастрашаващо, нито спешно. За офталмолог на мен ми се обадиха буквално час след като личната ми пусна искането. Наложи се проследяване в рамките на година, мислех, че ще се наложи аз да напомням, но си ме викаха точно навреме. За децата дума да не обелвам, за момента всичко е много точно. Да не говорим за напълно, напълно безплатните лекарства за тях, нещо, което в Бг е немислимо да се случи.
Виж целия пост
# 481
За здрсвната система всичко е относително.
Докато ми
 дойде часа  за  профилактичен преглед за гинеколог вче имах един спонтанен аборт  и бвх  в 8 месец на следващата си бременност.
Няма да споменавам как бях на ръба на сепсис, след секцио пп спешност  в университетска болница и се наложи да ме отварят отново.
За баща ми, когато живееха при нас, майка ми
казва, че са 6 подарени години живот.
За детето да чукна на дърво расте здраво.
Съпруга ми е бил два пъти със сгрешена диагноза  и влошаване след неправилно лечение  и аз така...
Та според зависи.
Виж целия пост
# 482
Система, специалисти, внимание, база и пр е супер, но чакането е убийствено и може да умреш 10 пъти във всички по-големи градове докато ти дойде първия преглед. След това се назначават други и минават още поне месец изобщо много много бавно е всичко.
Шанс за бързо и  добро преглеждане има само, ако си много спешен случай.
Наскоро дадоха на свекървата час за мамолог в Куенка за след 13 месеца, хем има проблеми и е ходила през годините назад няколко пъти по доктори!
След нечуван скандал са й дали преглед за след 2 месеца.
Испанци много добри приятели и съседи, ходиха 5-6 пъти на доктор в продължение на месец и всеки път правиха снимки на крака на човека и чак на 7 път видяха, че има счупена костица.
Та и там има издънки, но това няма как да се елминира, навсякъде има грешни диагнози, хубавото е, е няма рушвети и схеми. Забелязал съм, че ако си нахален и се жалваш много, вдигаш скандали, ти дават много по-ранен час, та явно това работи. Друга вариант е да ходиш няколко пъти до спешното и така пак сменят часа.

Личните доктори са като нашите в Бг или като конски горе-долу, те и голяма част не са испанци вече.
Една лична ме бе уплашила зверски преди години като ме гледа на ехограф и видя някакви сенки..
Виж целия пост
# 483
Здравейте! Simple Smile Знаете ли фирма или частно лице, чрез което мога да изпратя малко вещи от Алтеа до Варна? Ако може и контакти ще бъда много благодарна!
Виж целия пост
# 484

Наскоро дадоха на свекървата

Ти си мъж и имаш свекърва? Уаууууууууууу!

Слава Богу, че форумът не е съществувал и още повече темата, когато съм дошла в Испания.
Виж целия пост
# 485
Smileys, той може по испански още да я кара, за мъж за жена все е suegro. Пък може о жена да списва от този профил. Те в сегашните времена полът не е от значение.
Виж целия пост
# 486
Здравейте! Simple Smile Знаете ли фирма или частно лице, чрез което мога да изпратя малко вещи от Алтеа до Варна? Ако може и контакти ще бъда много благодарна!

Ще ти пратя координати, ама може да се наложи да дойдеш до Бенидорм, не знам през Алтеа минава ли. До Варна ходят със сигурност, миналия месец пращахме натам.
Виж целия пост
# 487
Това да е проблема със свекървата, никога не съм ги знаел добре тези фамилни неща на нито един език.
Забелязал съм, че всеки човек където и да живее иска да покаже хубавите страни само ако е доволен и ако не е, да покаже само минусите когато иска да се маха и е недоволен.

Аз поне винаги сравнявам всички  плюсове и минуси и на база каквото остане си правя изводи и взимам решения.
Никога не съм казвам, че всичко е зле или че всичко е добре в някоя страна, както много хора правят.
Виж целия пост
# 488
И много правилно.
Няма как всичко да е само лошо или само хубаво.Важното е да има баланс между двете.
Мен лично най много ме мори характерните за испанския манталитет неискреност , двуличие и  завист .
Счита се, за по възпирано да излъжеш, вместо да кажеш истината(ментира пиедоса) дори и за най дребното нещо.Каро напрумее, ще се се върна слвд малко и да не се върнеш повече.Ей тази концепция не мога да я приема вече толкова години.
На дъшеря ми, която е родена тук и попива този манталитет , съм изяснила ситуацията.Испанка е до прага на дома.Вътре се държи по български.Защото в противен случай и аз мога да лъжа и мажа като сънародниците и.
За протокола има и  точни , искрени и възпитани испанци(имам  ценни и зареждащи приятелства с испанци), но в Мадрид са рядкост .
Тарталета туксъс семвйните връзки е лесно.
Примос, братовчеди
Кунядо/а девер, зълва, шуре, етърва ... и техните съпруги и съпрузи
Тио(а) леля, калеко, лелинчо, чичо, чинка, вуйчо, вуйна.
Суегро/а свекърва, тъща, свекър, тъст
Йерно и нуера(за зет и снаха), но се използват еснозначнчно, само за партньора на дъщерята или сина, за разлика от България, където зет може да бъде наречен и съпруга на сестрата.
Мадрастра жената на бащатата, която не е майка на детето
Падрастро по същата логика.
Яя , яйо, баба и дядо на галено.
париента , обикновено става въпрос за съпругата.
фамилия политика, семейството на половинката на   вече семейното дете.


Поне в това не са толкова  лицемерни като французире където всички са"красиви"
" моята красива майка:свекърва
Моята красива дъщеря снахата Simple Smile
Моята красива сестра етърва Simple Smile
Виж при англоговорящите всичко е по закон,
Майка по закон, дъщеря по закон.....
"Виж целия пост
# 489
За мен по-завистливи и двулични и злобни от българите няма.
Винаги гледащи в чуждото канче, чуждата кола, жена, къща и т.н. Вечно обсъждащи другите хора ба улицата, в заведението, съседа, колегите..
Вероятно зависи от средата и манталитета, но аз и в двете страни съм имал еднакви като прослойка и манталитет колеги и приятели и разликата е огромна.
Само с едно влизане в някаква кръчма в Бг вижте как ви оглеждат..
Виж целия пост
# 490
Хаха, Алекслав, ама поне си го казваме директно, право куме в очи. Не знам, обаче, кое е по-добро. Според ситуацията може би
Виж целия пост
# 491
Искам само да се включа в дискусията за Сегуридад Сосиал.
Със сигурност и преди съм казвала-Имам ЖИВА дъщеря и майка благодарение на испанските лекари. ( Само да вметна тук , че ма частно също си правиш всичко веднага, както в България). От там нататък мога десетки случаи да разкажа за това защо за мен(подчертавам “за мен”!!!) е дори немислимо да се сравнява здравната система с България , но сигурно ще се повторя ...
Вчера отговорих на една прекрасна дама в един пост ето това (мисля че обобщава доста моето мнение и опит с лекарите ) :


“Знаеш че аз съм от тези които “превъзнасят “ испанската здравна система, защото спасиха(с главни букви!) дъщеря ми, майка ми (!!!)и сестра ми има вече две успешни операции с тях (всичко, абсолютно всичко в държавна болница).  Дядо ми обслужиха на момента и му сложиха точната диагноза след 15 години лекувал се с грешна в България.
Сигурно също знаеш, че в България останах без баба и дядо заради скапаните (извинявам се за думата 😔, но децата ми не успяха да видят баба ми заради тях) лекари . Сега нямаше да имам и майка ако не я бяха качили (вече в абсолютна безизходица ) с морфин на самолета и изпратили в Испания за да я спасят испанските лекарите(Да са живи и здрави!!), след като българските медици от НЯКОЛКО държавни софийски болници я лекуваха с нагревки и грешни лекарства ... Щяха да погребат и нея.
Като бременна имах позната с която трябваше да раждаме по едно и също време, тя роди (в България)две седмици преди мен, аз три месеца по-рано от термин ... Моето дете е живо! Само и единствено благодарение на испанските лекари, които плакаха с нас ,когато след почти два месеца си я взехме жива и ЗДРАВА във вкъщи... Докато съм жива ще ги превъзнасям.
Преди месец ми каза личната лекарка че изследването което трябва да ми правят се бави МНОГО....(тоест очаквахме около година), след две седмици получих препоръчано писмо във вкъщи с телефон на частна болница където да ми направят изследването Веднага, като всичко е поето от сегуридад сосиал.
ДА-за дерматолог на детето чаках една година...., не беше болка за умиране, но имайки в предвид всичко което са направили за мен и семейството ми испанските лекари, това ми струва много незначително ...
(А и както знаеш на времето работих в държавна болница в Кастилия Ла Манча, и винаги ще казвам че там работят ХОРА, не машини както за съжаление виждам в България 😔) ......”
Виж целия пост
# 492
Аз да си кажа ,обичам Бургас,  обичам морето, обичам планината на България.  Обаче, държавата ме дразни. Ето сега, пак ми намериха работа, ходи си сменяй личната карта, ако не искаш някой да изтегли онлайн кредит на твое име.
Да, плати си и веднага ти дават преглед при някой именит лекар. Нооо и тук има уловка, внимавай да не те оперират без нужда. Много обичат да оперират. Да полежиш и да те натъпчат с лекарства, защото ще спечелят по някоя си здравна пътека.
Онзи ден имахме следния случай:
9 годишната ми дъщеря отива да си купи кифла. Бяга като заек,  защото шофьорите в България са състезатели, нищо,че си на пешеходна пътека. Пада и си пръска парите. Коленете и в кръв. Върна се плачейки: " искам да си ходя в Испания!" Казвам и: " защо искаш да си ходиш?" Тя: " Хората тук са ужасни, всички ме подминаха и никой не спря да ми помогне!" Тя е на 9 години и е живяла 1 година в Испания. Винаги внимавам и пред нея не говоря лошо за българите и България.  Никога!
Не знам, дали са лицемерни хората в Испания, но са доста по-съпричастни и дружелюбни.
Обаче, признавам, чувала съм, че има разлика между севера и юга.
При нас в Андалусия са мили и приятни, в по-голямата си част.
И друго, имам приятели, които живея от по 20 години в Испания. Прави ми впечатление,  че са изгубили реална представа за живота в България.
Водени от носталгия са склонни да идеализират живота тук. Слушайки ги, стигам до извода,  че те няма да оцелеят, ако се върнат. Или поне ще им е много трудно. Загубили са тази наша прословута приспособимост. Ние сме адвокати, доктори, специалисти по всичко. Като слушам от какви неща се оплакват в Испания...
Виж целия пост
# 493
Val аз не дискутирам и не сравнявам.
Имам добри отзиви за  вниманието към баща ми(макар, че и там имаше случай на 3 дни в урхенсия без ясна диагноза и  при него се стигна до сепсис, последва животоспасяваща операция, при която ме накараха да подпиша, че вероятността да преживее е минимална и болницата (Унивеситетска в Мадрид)не носи отговорност нито за нея , нито за сепсиса , нито за пресизвикан от непрвилната диагноза и неподходящототонлечение в урхенсиите.).Спасиха го, и.почина година по късно в България.
Нямам добри  спомени от личен опит.Всеки споделя това, което е видял и преживял..
Само мога да кажа , че на съпруга ми  от неправилно лечвние  и грешна диагноза се стигна до усложнения  и  св првдизвика алергия към някои медикаменти.Това ще остане за цял живот.
Аз също преминах през филм на ужасите.
И имах късмет, че 10 днии след секциото то се отвори навън и голяма част от натрупаното  изтече в леглото.После в урхенсиите източиха  всичко натрупано.А само предния ден  ми  казаха, че зараства идеално и само мрънкам, че боли,  защото както аз, също като баща ми, не вдигам темература при инфекции.
Или когато имах обострен атопичен дермарит с инфекжия под веждата и трябваше два дни да налагам подутото място със замръзнал грах ..защото лекарят решил, че съм яла бой  .На третия ден с пулсиращо  и подуто лице  , затворено око , изтръпване на дясната част ит лицето съпроводвно с невероятна болка, трябваше да се моля лекаря от урхенсия да стане  от стола си и да дойде да погледне отблизо, преди да ме пита дали е имало удар..
Мога да добавя още кошмарни преживявания, не за да убеждавам някого, а за да  стане яано, че няма как да бъда убеедена от когото и да било, че испанската здравна система е най добрата на която човек може да попадне.
Виж целия пост
# 494
Браво!

Стой си в Испания и не плюй България! Аман!
Това са факти. Сравнение. Не в полза на България. Какво, да казваме че в България всичко е просто приказка и можеш да живееш качествено и евтино?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия