Подправките...

  • 18 064
  • 256
# 210
Джоджен и мента не се сеят близко ! Понеже са от едно семейство, кръстосват се и се получава хибрид!
Виж целия пост
# 211
Аз имам мароканска мента за чай (в градината), мента за Мохито е саксия, стои целогодишно навън, тази година беше студено, нищо й няма.
Имам дива peppermint във вода, без почва при едно водно растение.
Джодженът е във вода, пуска коренчета. Обмислям къде да го сложа, че на силно слънце ми изгаря.

Нито ги гледам, нито се грижа за тях, само поливам.
Виж целия пост
# 212
Българският джоджен определено е много специфична верияция, не е нито пеперминта, нито сперминта дето се продават чужбина, може би е някакъв балкански подвид или е по-близо до дива мента може би, докато ония са се изменили малко като са ги опитомили, това са ми личните впечатления ¯\_(ツ)_/¯

Малко от домашните подправки, доколкото ги има в момента

Скрит текст:
Менти има невероятно разнообразие, на мен повечето ми миришат на сапун и паста за зъби 😁 У нас гледам само тази, прави идеален ментов чай, слагам още и на домашна лимонада и на мохито, оставям я да се шири



На боб слагам дивисил, тук се вижда малко тамън е тръгнал. То в момента няма много неща за показване още, ма като се заговорихме, да илюстрирам  Smiley До него е къдрав магданоз и камбанки (не се ядат) Smile

 

Къдравия магданоз ми е само за украса, на манджи, ароматът му е слабичък, но пък много лесно расте и все силен такъв.



Голям италиянски магданоз и кориандър в момента са като близнаци

 

Мащерка слагам на всичко и гледам разни видове, харесвам всички, имат разлика, пък и правя горски чай със смес подправки та съвсем върви. Някои миришат на лимон, тази шарената и една с меки клонки. Някои са вечнозелени, други изчезват зимата.





Като стана дума за разновидности, гледам два вида градински чай/салвия, няма особена разлика, шареният ми е интересен на вид, за разнообразие в лехата го сложих. Много му е натрапчив аромата и слагам само на печено месо.



И обикновена, заедно с мащерка и майоранa/риган



Майорана и риган не отличавам 😏 миришат еднакво, изглеждат еднакво, много ми харесват и в манджа и на чай, подобни са на мащерката като аромат, не се задълбавам кое какво беше.  Майораната май е с по-закръглени листа.



Това е пак салвия, мускатна какула, Salvia sclarea, не е така ароматно, но отива в супа. Веднъж го садих и не ще да изчезне, няма да ми липсва, но като е там поне да се ползва, за градината е подходящо, с големи листа като длан, пък и цъфти интересно. Не му е сезона сега, крета.



Чивес харесвам, и обикновен див лук и чеснов, за супичка са ми идеални, деликатни, още са хилави в момента

 

Кърито ми е такова, Helichrysum, много ни харесва как мирише на подправка къри, ароматът се усеща от разстояние като го духне вятъра лятото. За готвене го слагам предимно на печено месо, не е кой знае какво само, но в комплект с други подправки е добре, става и за яхнийки и супи.



Маточина расте с невероятни темпове, запълвам си ъгли с нея, и много приятен лимонов вкус, слагам на супи, салати и чай, също мирише отдалече



Резене ММ си сади сам и си го яде сам, аз не съм по анасона



Със сминдух се боря тази година, малко шок като го изнесох навън, то и времето продължава да е щуро, но май се закрепи



Eстрагон имах, не преживя тази зима, ще се купува.

Розмарин много се почита за картофки и пиле у нас



От време на време хвърлям и лавандула в манджи Stuck Out Tongue Winking Eye Lavandula stoechas ползвам



От време на време гледам по-екзотични неща, обаче впоследствие не ги ползвам, отказвам се, минава време и се сещам че ми липсват. Мисля пак да си завъдя динка (Sanguisorba), доста силен аромат има, и на вид е интересно, и див керевиз/кервел (Anthriscus cerefolium), който е супер за супа. 
Виж целия пост
# 213
Мда, ментата е толкова много видове че свят ми се завива... Обяснявах веднъж нашенска манджа на чужденци, стигнах до джодена и запецнах Grinning А сега де, как да го преведа това?? Накрая смотолевих че е местен сорт мента дето не е като тая в мохитото ами е за манджи, не можах да го измисля на английски кое е най-точно.
Виж целия пост
# 214
Ефибуш, ти си енциклопедия.😀
Гледам и така се радвам на тези подправки.
Всичко това навън ли си го гледаш, в двор ли?
Уникално е! Поздравления🌺
Виж целия пост
# 215
Най-вероятно. Или е някакъв култивиран хибриден сорт, знам ли... Джоджен мога да ти пратя, колко му е да изкопая едно коренище, но дали ще ти издържи в саксия, след като е дворен... Ако решиш да опиташ, драсни едно лично. Чист е, не е препикаван от куче, а и охлювите го пасат Simple Smile
Ау колко мило,  много благодаря! 
Ще се пробвам пък да видм, поне да знам, че съм пробвала.
Лесно се прихваща в саксия , но ми беше хванал белокрилка преди години на терасата . Сега нямам.
Той беше от моят край - там е по - различен и си го харесвам повече.
Но има много видове джоджен . Даже с къдрави листа.
Мента също . Засаждала съм поне три вида на село / но все изчезват или някой ги там стриже с косачка за трева
Виж целия пост
# 216
Ето малко инфо за джоджена, може би хвърля някаква светлина върху въпроса за разликите между различните видове:




Източник:

Скрит текст:
Виж целия пост
# 217
Хубава тема! За да следя ще споделя, че слагам кориандър в сместа за палачинки. Прави вкуса им по-деликатен, отчетлив и "изискан" Wink
Виж целия пост
# 218
Някой знае ли къде в София може да се намери кардамон?
Виж целия пост
# 219
Някой знае ли къде в София може да се намери кардамон?
Аз онлайн го купувам... и на шушулки, и млян.
Виж целия пост
# 220
Включвам се отново в темата да се жалвам, че не успях да си опазя два розмарина, нападат ги някакви акари и не оцеляват. Някакви препоръки за успешно отглеждане на тази подправка имате ли?
Виж целия пост
# 221
Феникс, аз го пръскам със сапунена вода със сода и малко олио и го пощя също. Simple Smile  Помага, пък да видим... Simple Smile
Виж целия пост
# 222
Това в комбинация едновременно ли? Не ми беше попадал такъв метод, за сапунената вода само знаех. Мерси, щом помага може нов опит да направя и пак да купя розмарин, много го харесвам като свежа подправка (а не изсушен), но с последните растения закъсах…
Виж целия пост
# 223
Това в комбинация едновременно ли? Не ми беше попадал такъв метод, за сапунената вода само знаех. Мерси, щом помага може нов опит да направя и пак да купя розмарин, много го харесвам пресен, но с последните растения закъсах…
Всичко заедно, да. 500мл вода, 1/2ч.л. сода, 10мл препарат за съдове или течен сапун и 1с.л. олио.
Виж целия пост
# 224
Много благодаря, Морена ❤🌸!
Направо ще купя пак един нов розмарин и ще опитам отново да го отглеждам.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия