Подправките...

  • 18 591
  • 256
# 240
Здравейте! Търся магазин за качествени български подправки - физически в София или онлайн магазин. Можете ли да ми препоръчате?
Пазарувам от Женския пазар ,там където са арабите, имат хубави подправки, а също така поръчвам и онлайн от Зоя, а при тях има винаги всичко.
Виж целия пост
# 241
Аз пазарувам от naturabg.com.Загледах и baharika.bg,но още не съм поръчвала от там.
Виж целия пост
# 242
Интересно ми стана ст това "качествени български" подправки. Аз не съм попадала на некачествени, пазарувам подправки (и не само) където намеря каквото търся онлайн - и от Натура, и Бахарика, и други.
Например черен пипер на зърна купувам само от Лидл.
Виж целия пост
# 243
Има и некачествени - примерно аз се подлъгах да взема мащерка от похвален тук онлайн магазин - ееееее цялата е в клони и клечки. Че и 2 пакета взех, да ми е гадно.
Виж целия пост
# 244
Подправки, отгледани в България, ли се има предвид или нещо друго?
Виж целия пост
# 245
На прибиране от морето, взех едн пакет самардала, защото тази подправка ми е непозната. Мирише хубаво, но е със сол. Как да я употребявам и в какво? Като ароматизирана сол?
Виж целия пост
# 246
На прибиране от морето, взех едн пакет самардала, защото тази подправка ми е непозната. Мирише хубаво, но е със сол. Как да я употребявам и в какво? Като ароматизирана сол?
Самардалата е тревисто растение от семейство Лукови. Изсушена и стрита се използва като подправка за: сандвичи, печени, пържени, варени картофи, ястия с ориз, яйца – пържени и варени, варени меса, пиле, печени гъби, за пресни краставици и домати.

Аз вчера си купих хариса и сумак, сега се чудя къде да ги прилагам, въпреки,че на бурканчетата пише къде се ползва, но с моите капризи у дома....
Виж целия пост
# 247
Значи запичаш/гриловаш патладжан, да омекне хубаво. Махаш го от кожата и накълцваш ситно, може и в чопъра на пюре. Добавяш накълцан магданоз, чесън, лимонов сок, сол, пипер, сусамов тахан, зехтин. Оставяш в хладилника да се охлади хубаво, поне няколко часа. Преди сервиране поръсваш със сумак.
Виж целия пост
# 248
На прибиране от морето, взех едн пакет самардала, защото тази подправка ми е непозната. Мирише хубаво, но е със сол. Как да я употребявам и в какво? Като ароматизирана сол?
Такава си е Самардалата.. внимава се се с другата сол, щом се ползва тя.

Аз вчера си купих хариса и сумак, сега се чудя къде да ги прилагам, въпреки,че на бурканчетата пише къде се ползва, но с моите капризи у дома....
Аз понеже купувам продуктите с цел/ търся ги за където ми трябват...  
Предлагам ти да ги пробваш на вкус и да решиш къде, в това което ядете ще пасват.
Сумакът е  кисел (и освновна подправка в салата Фатуш например).  Харисата е лютива (и мароканска). Simple Smile
Виж целия пост
# 249
На прибиране от морето, взех едн пакет самардала, защото тази подправка ми е непозната. Мирише хубаво, но е със сол. Как да я употребявам и в какво? Като ароматизирана сол?
За мен си е чеснова сол (да, знам че реално това не е чесън но е достатъчно близък аромат да го съчетавам по същия начин), харесвам си я и аз много и винаги имам. С какво ще я ползваш си е въпрос на вкус. Някои я харесват много върху картофи, други ръсят всичко което биха поръсили и с шарена сол - препечена филийка, парче питка/пърленка, варено яйце, някое безсолно прясно сирене - докато не пробваш няма как да знаеш ти с кое би я комбинирала и с кое не. Пробвай с някои от по-тривиалните неща - картоф, нещо хлебно, по-лесно ще придобиеш представа за самата подправка и от там нататък ще почнат да ти идват идеи с какво друго.
Виж целия пост
# 250
Аз вчера си купих хариса и сумак, сега се чудя къде да ги прилагам, въпреки,че на бурканчетата пише къде се ползва, но с моите капризи у дома....
Аз понеже купувам продуктите с цел/ търся ги за където ми трябват...  
Предлагам ти да ги пробваш на вкус и да решиш къде, в това което ядете ще пасват.
Сумакът е  кисел (и освновна подправка в салата Фатуш например).  Харисата е лютива (и мароканска). Simple Smile
Е, аз понеже не излизам много, купувам когато видя нещо, което ми е било интересно. В магазина имаше много подправки, но повечето си знаех, че няма защо да ги взимам, че и аз няма да ги ям. Харисата опитах, много ми хареса.И сумакът опитах, знаех, че трябва да е кисел, но не усетих кисело.
Виж целия пост
# 251
Сумака най-често суров си се ползва, да овкусиш зеленчуци, салати, разядки.
Виж целия пост
# 252
На прибиране от морето, взех едн пакет самардала, защото тази подправка ми е непозната. Мирише хубаво, но е със сол. Как да я употребявам и в какво? Като ароматизирана сол?
Моята не е със сол. Използвам я за картофи.
Виж целия пост
# 253
Аз вчера си купих хариса и сумак, сега се чудя къде да ги прилагам, въпреки,че на бурканчетата пише къде се ползва, но с моите капризи у дома....
Най-близко до стандартния вкус ще е ако добавиш малко хариса към нормално готвен боб. Леко по-авантюристично ще е ако я ползваш в малко количество да мариноваш пилешки гърди, може и на хапки за по-бързо, после ги хвърляш в тиганче с няколко зеленчука, желателно е единият да е лук. От там нататък вече според количеството овации от обядващите, ако одобрят може и нещо по-екстравагантно като печен патлджан с хариса и сиренце, ще ги шашнеш.

Сумак не успях да харесам, имам и смеската заатар с него, също ползвам рядко и още му се чудя какво да го правя, не мога да докарам нещо да ми хареса Thinking
Виж целия пост
# 254
сумак харесвам на доматена салата. а заатар използвам на различни 'манджички' с близкоизточен вкус. например на булгурени кюфтенца (с или без кайма).
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия