Подправките...

  • 18 082
  • 256
# 45
Кимион слагам на червени меса, но и на една любима унгарска супа. Семейна рецепта е от страна на съпругът ми, казват и “ левеш ту яш”.

С млян дафинов лист мариновам пилешко.
Виж целия пост
# 46
Ахааа...да, сега се сетих за тая "турта".
Но не знаех, че ѝ викат и "калоферче", още по-малко пък, че това е естрагон. Ето, супер, човек винаги може да научи нещо интересно! ... Аз като "калофер" знам съвсем друга листна подправка - майка ми я отглежда в градината и я слага в агнешкото на пролет.
Виж целия пост
# 47
 Естрагонът не е ли тарос. Турта е друго нещо
Виж целия пост
# 48
аз знам, че туртата е тагетес и се прави на чай определени сортове:

Tagetes lucida
The species Tagetes lucida, known as pericón, is used to prepare a sweetish, anise-flavored medicinal tea in Mexico. It is also used as a culinary herb in many warm climates, as a substitute for tarragon, and offered in the nursery as "Texas tarragon" or "Mexican mint marigold".

Tagetes minuta

Tagetes minuta, native to southern South America, is a tall, upright marigold plant with small flowers used as a culinary herb in Peru, Ecuador, and parts of Chile and Bolivia, where it is called by the Incan term huacatay. The paste is used to make the popular potato dish called ocopa. Having both "green" and "yellow/orange" notes, the taste and odor of fresh T. minuta is like a mixture of sweet basil, tarragon, mint and citrus. It is also used as a medicinal tea in some areas.

калоферчето е друго растение: Tanacetum balsamita

естрагон, тарос: Artemisia dracunculus,има френски и руски. Френският се ползва за подправка, руският - не.
Виж целия пост
# 49
Както пък естарагон = тарус.  Simple Smile
Това си е отделно от туртата.  Споменах го, защото също се среща с две имена.
Виж целия пост
# 50
    За какво ползвате сумак? Имаме цяло бурканче в шкафа, така си стои...
Виж целия пост
# 51
За кебапи основно и когато правя домашен дюнер. Може да го добавите в изцедено кисело мляко, за да подсилите киселинността.
Виж целия пост
# 52
За кебапи основно и когато правя домашен дюнер.
И аз така. Слагам и в соса за дюнера. Също на салати.
Виж целия пост
# 53
Идеален е за месо, салати и сосове. Особено на листни салати добавя много приятен вкус.
Виж целия пост
# 54
Страшни сте, страхотни идеи давате!
Аз кимион слагам и на ориз, но приготвен по един особен начин, показан ми от моите афганистански колеги. Сумак ползвам рядко, но ще го измъкна от задния ред за да пробвам с кисело мляко.
А какво слагате на риба най-често, освен копър, магданоз, лимон и чесън?
Виж целия пост
# 55
А какво слагате на риба най-често, освен копър, магданоз, лимон и чесън?

+ черен пипер, девесил, лимонова трева, лук (чесън не слагам на риба)...
Виж целия пост
# 56
А какво слагате на риба най-често, освен копър, магданоз, лимон и чесън?

+ черен пипер, девесил, лимонова трева, лук (чесън не слагам на риба)...
Аз май само на шаран го слагам, печен във фурната
Виж целия пост
# 57
+ дафинов лист, бял пипер, босилек, естрагон, риган, розмарин, кориандър, каперси, мащерка, розмарин, сметана.
Виж целия пост
# 58
а с какво подправяте спанак?
освен индийско орехче и чесън, друго не ми хрумва?... newsm78
Виж целия пост
# 59
Спанакът не понася много подправки. Аз слагам само лук, малко чесън, сол, черен пипер, зехтин и сок от 1 лимон. Това на спанак с ориз.
Когато има месо, слагам също червен пипер и куркума.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия