Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Счетоводител в нужда се познава 15

  • 23 830
  • 743
# 645
Имате ли проблеми тези дни с подписването в НАП? При опит за подаване на Д1 и Д6, след като избера месец и година и трябва да избера файловете, кликвайки върху Избери файл програмата "увисва" и повече не продължава. Не ми дава и съобщение да разбера какво става. Все още съм на Windows 7, дали затова имам проблем?

Рестарт няма да помогне вероятно.
Необходимо е да се стартира компонентата за подписване. При мен е иконка на Стампит. Като влезете в ел услуги на НАП най-горе в дясно са сложили бутон компонента за подписване, натиснете и ще стартира компонента за подписване, и след това би трябвало да можете да продължите без проблем.

Забелязах този бутон и кликвах и върху него. Уж тръгва да се ъпдейтва джавата, но не успява докрая. И резултата е неуспешен, джавата не се актуализира и компонента не се зарежда. Пробвах и с ИЕ и с хром.
Виж целия пост
# 646
Хмм, ми тогава не знам какъв би могъл да е проблема. Аз само с ИЕ подавам, Хром не ползвам за ел. услуги. Не съм имала проблеми, но съм с 10-ка Уиндоус де. Някъде четох, че Майкрософт спират поддръжката на Уиндоус 7, но не помня подробности.
Виж целия пост
# 647
Пробвайте отново да инсталирате сертификационните вериги на подписа, защото преди нова година имах подобен проблем и от НАП-а с еопитваха да ми погогнат с настройки, докато не инсталирах веригите нищо не ставаше, иамха някакви промени и само си прехвърляха вина, тествах подписа уж работеше според би-тръуст, но не особено.
Виж целия пост
# 648
Извинете, че пак ще питам, но май не си зададох правилно въпроса.
При доходи от продажба на непреработена продукция код 301 и преработена такава код 302, има ли разлика в минималните осигурителни прагове.
Поне ако може да ме насочите къде да проверя.
Виж целия пост
# 649
Sneakers, аз съм много на ВИЕ със ЗП, но мислиш, че има разлика ли. Гледам, че мин.праг за тази година е 420лв.
Звънни на тел. на НАП и попитай.
Виж целия пост
# 650
Извинете, че пак ще питам, но май не си зададох правилно въпроса.
При доходи от продажба на непреработена продукция код 301 и преработена такава код 302, има ли разлика в минималните осигурителни прагове.
Поне ако може да ме насочите къде да проверя.

Минималните осигурителни прагове за ЗП не зависят от вида на продажбите.
От значение за годишното изравняване на осигурителните вноски, обаче, е това дали ЗП продава непреработена или преработена продукция. В първи случай - не определя окончателен размер на осигурителния доход, във втория - изравнява.
Виж целия пост
# 651
Това означава ли, че трябва да взема максималния осигурителен доход, като продавам преработена продукция? Понеже имам частично осигуряване само през август, и тогава платих осигуровки върху минималната сума, но в последствие се наложи продукцията да бъде продадена в преработен вид.
Скрит текст:
Аз пропуснах, че става въпрос за пенсионер, не се ли плащат само здравни?
Виж целия пост
# 652
Sneakers, за ЗП с преработена продукция, доизравнявате до достигане на макс. осиг.доход за август, щом само тогава има дейност. Вижте все пак дали и как е подадена ОКД5 за започване и прекъсване на дейност на лицето. Дали ще доизравнява само здравно зависи от това как е подадена д1. Най-добре счетоводител да ви види документите и да попълни декларацията, за да не стават грешки, че после става двойна работа да се оправят нещата.
Виж целия пост
# 653
IsaBella* благодаря! Долу горе разбрах. Иначе счетодител ми подготви декларацията, но не е пусната, че не ми се вярваше, че трябва да довнасям 🙄
И последно: когато попълня приложението за данъчно облекчение, за 100% ТЕЛК, там не се ли намалят и осигурителните/здравните вноски, или облекчението е само за данъка върху печалбата?
Виж целия пост
# 654
Със сумата на авансово внесените през годината осигуровки + осигуровките за довнасяне се намалява облагаемият доход от дейността, което намалява годишната данъчна основа. Но годишното изравняване е върху реализирания доход, намален с разходите за дейността. След това в Приложение 10 се ползва дан.облекчение до 7920 лв. на год.база, което от своя страна намалява годишната дан.основа.
В зависимост от горните суми може да се окаже например, че има осигуровки за довнасяне, а няма годишен данък за внасяне.

Не забравяйте в колона 3 на Таблица 2 да попълните пенсията на лицето за месец август.
Виж целия пост
# 655
Голямо мазало съм сътворила. Изплащам всеки месец на чуждестранно лице възнаграждение по договор за управление, като удържам 10% данък при източника и подавам с чл.55. Сега човека иска удостоверение от НАП за платените данъци, до тук добре.. само че като погледнах.. заплатата за м.12.2018г съм я платила на 02.01.2019 и тогава съм удържала данъка..и съм го декларирала и платила първото тримесечие на 2019. Сега какво да правя? Може ли да се прави корекция по чл.55 за година назад.. има ли глоби? 😐
Виж целия пост
# 656
А сега де!  Възнагражденията по ДУК не се ли декларират с декл.1 с код на осигуряването 10 и съответно удържаният данък да отива в декл. 6. Аз имам трима ДУК в различни фирми и така ги декларирам. Обаче ме хвърлихте в размисъл,  Бенчита.
Виж целия пост
# 657
ДУК на чуждестранно лице се облага с данък при източника и се внася с декл-я по чл.55. Обаче не знам дали тя може да се коригира или не.
Кога се удържа данъка - не ли в момента на плащането?
Виж целия пост
# 658
И аз си мислех, че се удържа при самото плащане ама се удържа още при начисляването.. /чл.37ал.1/.. lu_lu, така правя и аз, но на управители български граждани. Според мен, когато лицето е чуждестранно се има предвид разпоредбата на чл.37 ал.1  от ЗДДФЛ, като там се казва, че платеца на дохода е задължено да подаде данъчна декларация по чл.55. Много неприятна ситуация.. след проверката ще ви кажа какво се е случило 😆
Виж целия пост
# 659
Благодаря ви. От толкова много декларации,  вече понякога се обърквам и шашкам.  Бенчита,  стискам палци за безпроблемно приключване на проверката.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия