Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Фиброаденом - да се оперираме ли ? 5-та тема

  • 5 635
  • 113
# 90
Здравейте. И аз след известно четене да се включа в темата . Миналият ноември др Гемеджиев(лекар, на когото изключително вярвам и посещавам от години) ми намери фиброаденом около 1 см и каза да го следим на 6м.По съвет на приятелка отидох и до др Гаврилов през декември.Той потвърди диагнозата и каза да го следя, но започне ли да расте и да го усещам по-различно да го махам. Между другото каза , че имам определена струкура на Гардите и , че при мен най-добрата профилактика била кърменето. Аз вече кърмих детето ми близо 2 години , но явно не е било достатъчно. препоръча ми още една бременост. Не знам на някоя от вас дали са й давали подобни препоръки ?
През април пак бях при др Гемеджиев и нямаше промяна от предишния път.В началото на август усетих предърпване в гърдата , в която е чудото и се чух с доки. За късмет успя да ме прегледа. Фиброаденомът за има няма 3 месеца беше дръпнал с почти още 1 см и Гемеджиев каза да го махам и да не гочакам повече. Първият свободен час за операция беше през средата на септември (заради някакви ремонтни дейности част от болницата няма да работи преди това).
И така в крайна сметка , понеже не ми се чакаше ,ще се оперирам още тази седмица във ВМА при проф Йорданов. Някой от вас оперирал ли се е при него ? Стори ми се много сериозен и същевременно човечен. Надявам се да не бъркам с избора си , но имам и други причини поради които искам да изтегля интервенцията. Разликата между двамата е ,че проф. Йорданов каза , че оперира само с пълна упойка, докато др Гемеджиев мислеше да е с местна.
За капак едно топче в другата гърда ,което вече 5 години следя в крайна сметка също беше определено за фиброаденом и проф. предложи направо да махаме и него, докато съм под упойка.
Виж целия пост
# 91
Благодаря ! А дали работат без здравна каса...
Виж целия пост
# 92
Избор на екип се заплаща .
Иначе минава през здравната каса.

И аз не бях с пълна упойка . Това беше и нещото , което ме накара да не се оперирам в Надежда , защото искаха пълна упойка.

Частичната упойка не боли много. Преди това на мен ми сложиха мускулно коктейл от успокоителни и да си кажа , вече забравих за операцията.
1 месец съм след операция .
Мястото на което са ме рязали е изтръпнало.  Изгледжа здраво , няма рана или коричка , но е много изтръпнално.
Скоро трянва да ходя на контролен
Виж целия пост
# 93
По отношение на доц. Йорданов от ВМА е добър специалист.
По отношение на доброкачествени промени в гърдата включително и фиброаденом, тяхната честота расте и аз съветвам младите момичета и жени да посещават редовно профилактични прегледи.
В Русия и други страни девойката се води на първи преглед на мамолог още на 16 години.
За млади жени - Палпация и ехографа е достатъчно.
При жени във възрастта 35-40 първа мамография, която е базова и се спазва за сравнение.
За възрастова група след 40 - през две години мамография, но веднъж годишно Палпация и ехограф.
Оперативно лечение се налага при необходимост.
При фиброаденом има подход на следене или на оперативно лечение.
На оперативно лечение подлежат фиброаденомите, които бързо нарастват, създават дискомфорт и се наблюдават промени в структурата на находката.
По време на бременност фиброаденомите могат да нарастват поради хормонални промени в женското тяло, но след бременността и кърмене има случаи и на изчезване на находката.
И съвет към дамите - имаш гърди изискват редовна профилактика при лекар и веднъж в месеца сама да се прпверяваш в къщи.
Ако все още не си била на преглед или не си ходила тази година, лятото е сезонът да се погрижиш за гърдите си и да ги види лекар .
Виж целия пост
# 94
Момичета имате ли тел номер личен на д-р Гемеджиев или д-р Василев.И знаете ли в частна клиника работят ли ?
Виж целия пост
# 95
Момичета имате ли тел номер личен на д-р Гемеджиев или д-р Василев.И знаете ли в частна клиника работят ли ?
Д-р Гемеджиев мисля, че работи и в Торакс.
Виж целия пост
# 96
Здравейте, дами. Може ли тези от вас, които ползват Прогестогел, да ми кажат как го ползват (от кой ден на цъкъла, по колко мг... ). Благодаря предварително!
Виж целия пост
# 97
Здравейте, дами. Може ли тези от вас, които ползват Прогестогел, да ми кажат как го ползват (от кой ден на цъкъла, по колко мг... ). Благодаря предварително!
Аз го ползвам 10 дена преди цикъл.Доц.Байчев ми го изписа.
Виж целия пост
# 98
Прогестогел ползвах около два месеца без прекъсване, без значение от цикъла, сутрин и вечер.
Виж целия пост
# 99
Боли ли ви фа, или кисти по време на цикъл или ову ? От няколко месеца, периодично около овулация или настъпване на мц, усещам в едната гърда (не тази с фа, а другата, в нея имам кисти по последен преглед) една странна болка, непостоянна, но два пъти сутрин ми се е случвало да се будя чак. Не е стрелкаща, по-скоро тъпа. И през деня също я усещам, но не постоянно. С две думи - във филма съм, на преглед ако не мине ще ходя по-скоро, иначе планувах през септември.
Виж целия пост
# 100
Аз имам болки преди цикъл, също в едната гърда. Имам фиброаденоми и кистички, но лекарката каза, че не е от тях. Просто тъканта ми там била по-чувствителна. Препоръча ми мазане с прогестогел за успокояване на болката.
Ако все пак се притесняваш, иди на лекар (аз така направих, че вече ме беше хванало шубето). Дано няма нищо обезпокоително!
Виж целия пост
# 101
Имам въпросът към тези , които са се оперирали.
След колко време от операцията се ходи на контролен преглед ?
Виж целия пост
# 102
Понеже претоварих гръдни мускули на една тренировка, помислих да не е от това, тъй като при напрягане на ръката ме заболяваше, но това мина, а сутринта ме заболя и гърдата. Не напипвам нищо, дори при натиск не боли. Понякога имам същите болки в другата, но по-краткотрайни.
Виж целия пост
# 103
Имам въпросът към тези , които са се оперирали.
След колко време от операцията се ходи на контролен преглед ?

Аз ходих само след първата операция, около месец след операцията, понеже ме беше страх. След следващите не съм ходила, щом всичко изглежда нормално. Направо след няколко месеца на профилактичен.

Аз също съм с болки в гърдата с фиброкистозна мастопатия, които сега се засилиха, понеже в рамките на 1 седмица се ударих жестоко в гърдата 2 пъти. Знам, че трябва да се пазя от удари, но работата ми е такава, че се случва понякога. Септември ще отида да видя какви "щети" съм си нанесла, а и покрай майка ми започнах да се притеснявам повече и да усещам всякакви болчици в гърдите.
Виж целия пост
# 104
Здравейте на всички и предварително благодаря на тези които ще се отзоват. Попаднах на темата и се надявам да има някой компетентен по моя въпрос. Да започна с това, че не живея в БГ и е възможно да има разминаване в начина по който се предприема лечение и диагностика. Преди месец на годишна мамография (без да имам оплаквания) ми намериха област с микрокалцификати в лява гърда - 2см във вид на пясък и мамограмата беше сложена с флаг BI-RADS 4. Казаха ми веднага трябва да се вземе биопсия. Наплашиха ме до безбожност, но както и да е. Каквото трябваше направих. Резултатите ми излязоха тази седмица. За щастие всичко е наред и няма ракови образувания ( Negative for atypical hyperplasia and malignancy). Казаха ми да си продължа с годишните мамограми и не е необходимо да ходя на по-чести периоди. Но гледам че в диагнозата освен това че няма тумори, е писано фокална склерозираща аденоза с клъстерирани микрокалцификации. Попитах доктора има ли нужда да правя нещо допълнително. Той каза "не" и не ми дадоха повече обеснения. Та въпроса ми е да го мисля ли и това или да не се задълбочавам повече, че и без друго ми дойде в повече и биопсията, и болката, и психическата травма, въпреки че съм съгласна с доктора че е по-добре да направи една безсмислена биопсия, отколкото да ми рискува живота.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия