Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Пчеларство 3

  • 24 983
  • 30
# 15
Мой колега си беше закупил около 15 кошера в края на лятото. Пчела сигурно беше виждал само на картинка, ама нали щото Иван печелел много от тях, та и той. Не знаел, пък и никой не му бил казал, че трябвало да сложи мишепредпазители. Пролетта другите му бяха виновни, всички около него, които имаха пчели, защото мишките не прощават.
Баща ми докато можеше и ходеше при пчелите се интересуваше и четеше всичко.

Копирам от поста на Lioness: Горещо препоръчвам на всеки, запален по идеята за начинаещо пчеларстване, преди да предприеме каквито и да било стъпки, да изчете Календар на пчеларя, да попрактикува на пчелин с опитен пчелар поне от февруари до юли и чак тогава да се захваща с нещо по-смело.
Виж целия пост
# 16
Здравейте!

Не съм пчелар.

Искам да ви попитам с какъв препарат е безопасно за пчелите да обработя розите ми, които са нападнати от листни въшки. В момента са още на пъпки и няма нито една цъфнала.

Виж целия пост
# 17
Напръскайте с Моспилан 20 СГ вечер, след 20 часа най-добре.
Виж целия пост
# 18
Здравейте! Искам да помоля за помощ. Хванах рояк пчели и трябва спешно да си купя кошер. Въпросът е какъв. Бяха ме посъветвали за Дадан Блат, но съседката ме съветва да си купя кошер с еднакви рамки за по-лесно гледане. Притеснява ме, че корпусните кошери са по-тежки и не зная сама ще мога ли да ги вдигам и да се грижа за тях. Ще съм много благодарна за бърз отговор. Утре трябва да купя, за да ги преместя.
Виж целия пост
# 19
Ако съм аз и не съм се занимавала, пък и съм сама/няма кой да помага/ по добре Дадан блат 12 рамки.
Виж целия пост
# 20
След закупуването на кошер идват още доста разходи - от най-дребните - пушалка, рамкоповдигач, тел, рамки, основи, пирони, та до було/гащеризон, ръкавици и още поне 20 неща, които умишлено не изброявам. Една центрофуга струва прилично също. Освен това трябва доста четене+учене от опитен пчелар поне 2-3 години. Ако ви е за първи път пчеларстването, бих посъветвала или да се стартира с поне 3-5 семейства или да подарите роя на пчелар, който да ви се отблагодари с мед. С 1 семейство няма никакъв смисъл да се занимавате.
Виж целия пост
# 21
Имате ли представа за колко време горе долу се пълни една пита с мед в най-силния си период? Проблемът ми е, че мъжът ми не иска да ходи на почивка за 3 седмици от страх да не му се напълнят кошерите и да не може да извади меда навреме. А аз не съм чула някой да вади мед по-често от веднъж месечно
Виж целия пост
# 22
За около 3 седмици може да се напълни магазин на Дадан Плат, но зависи от: сила на семейството + пашата в района (облина ли е, близо ли е). Ако е силно притеснен, да слага два магазина и да не му мисли много. Simple Smile  + поне 1-2 основи за градеж в средата на плодника.
Виж целия пост
# 23
То зависи и кога ще е почивката.
Виж целия пост
# 24
юли ще е почивката. Но не знам наоколо колко е пашата. Сега за 1 път се сдобихме с пчели и нищо не знам
Виж целия пост
# 25
Аз все още не съм виждала пчелар, който може три седмици да не си наобиколи кошерите.
То не е само меда, ами пило, майката да не се повреди.
Виж целия пост
# 26
Хей пчеларките, кажете как са ви пчелите тази година? Имате ли загуби? Ще изживеят ли пчеличките?
Виж целия пост
# 27
Ние нямаме загуби, ама си ги гледаме сериозно
Виж целия пост
# 28
Поставихте ли питки?
Виж целия пост
# 29
Имам ли право да хващам рояци в големите градове ?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия