Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Правна помощ и съдействие

  • 283
  • 3
Здравейте,

Много бих искала да бъда полезна на всички от форума.
В забързаното ежедневие понякога търсим отговори на въпроси, свързани с правото - дали да подпиша договора за кредит, дали да дам съгласие на съседа да прави ремонт, дали да дам под наем жилището, дали да ис направя застраховка живот и т.н.
Животът е забързан и многолик, но когато знаем правата и задълженията си можем да живеем по-леко и спокойно. С познанията, опита и професионализма си съм готова да отговоря на всеки поставен от вас въпрос в областта на правото, и по-конкретно гражданското и административното право.
Естествено тази информация ще бъде само ориентировъчна и напътстваща, която не може да замести съдействието и защитата на адвокат, тъй като всеки казус е индивидуален и сложен сам по себе си. 

Съдържащите се съвети и отговори не могат да заместят квалифицираната правна помощ при разрешаването на всеки един казус. Професионалната помощ от адвокат остава ваша необходимост и ангажираност. 
Виж целия пост
# 1
Здравейте,

Много се радвам, че мога да получа мнение по един казус. Разбира се, знам, че това не замества консултацията с адвокат, но ми се иска да имам някаква представа за положението.
Излагам събитията хронологично:
ве съседни къщи с двор, собственост на първи братовчедки. Преди поне 25 години баба ми е дала на братовчедка си част от своя двор с устната уговорка, че е нужен за узаконяване на къщата й (тъй като не е била построена на достатъчно отстояние от нашата и по закон узаконяване не е било възможно). Макар и с уговорката за това временно ползване, частта от двора фигурира в нашите документи за къщата и през цялото време се плаща данък за имота. 8 години след смъртта на баба ми се получава известие (адресирано до баба ми), че по искане на братовчедка й, внесена молба и извикани трима свидетели, тази част от имота е вписан като нейна собственост.
Въпросите са няколко:
1. Възможно ли е да се известява починал човек при положение, че собствеността над имота е уредена от съпруга и сина й?
2. Възможно ли е подобно придобиване при положение, че имотът фигурира в нашите документи и за него са плащани данъци?
3. Каква е тежестта на устната уговорка за временно ползване, особено в случай, че за тази уговорка се знае от съседите?

Благодаря за отделеното време и моля за съвет как следва да се процедира в този случай!
Поздрави!
Виж целия пост
# 2
1. Възможно ли е да се известява починал човек при положение, че собствеността над имота е уредена от съпруга и сина й? - По принцип не, но у нас всичко е възможно
2. Възможно ли е подобно придобиване при положение, че имотът фигурира в нашите документи и за него са плащани данъци? - Напълно възможно, нарича се придобиване на основание давностно владение, продължило 10 или повече години. Без значение е, че вие имате документ, дори и че сте плащали данъци.
3. Каква е тежестта на устната уговорка за временно ползване, особено в случай, че за тази уговорка се знае от съседите? - Общо-взето никаква, уви.
Ако бъде съставен нотариален акт на основание давностно владение, може да го оспорите във всеки един момент пред съответния съд по местонахождение на имота. Ще доказвате, че владението на ответниците не е било 10, а 8 години, не е било спокойно и непрекъснато. Ще ви трябва адвокат.
Виж целия пост
# 3
Това е незаконно.
След като баба ви е била починала, трябва да се извади удостоверение за наследници. И вие щяхте да сте в него.
Оспорвайте Naughty!
Те изобщо не са казали,м че бабата е починала и с измама са придобили имота. Но документите са на ваша страна.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия