Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Рецептите на мама

  • 3 043
  • 60
# 45
Кюфтета със доматен сос 🍅
Кюфтета ги опекох на грил след това направих соса от доматен сок.
За соса
1/4 лук
100 мл вода
100 мл доматен сок
1 сл брашно
1 сл олио
Сварих водата доматения сок и настъргания лук олио, след това размих малка част от соса брашното и добавих отново в тенджерата с 4 кюфтенца.
Много се хареса изяде едно кюфтенце и филия хляб без кората. 😋
Виж целия пост
# 46
Страхотни гризини.
Виж целия пост
# 47
https://receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B0 … D1%80%D0%BD%D0%B0
Една интересна рецепта с тиквички. По между един от редовете сложих сирене.

Печена палачинка
3 яйца, 300 мл прясно мляко, 12 с.л. брашно, щипка сол, 60 грама масло.
Разтопявам маслото на дъното на тава ( 30-32см) и изсипвам сместта. Пече се около 20 минути. Става на вълни.
Виж целия пост
# 48
Бебешко"руло" Стефани
Разстилам каймата и я запичам от двете страни, слагам тънки резенчета варено яйце и кашкавал. Запичам и поднасям. Направих го на парти грила, защото става по-бързо, а и направих много малко за проба. С таткото го одобрихме, малкият също. Подправки не съм ползвала.
Виж целия пост
# 49
Верчето, ти ли даваше мюсли с прясно мляко за закуска? Как го правиш? Накисваш го от вечерта или?
Виж целия пост
# 50
В началото да, после се оказа, че хрупкаво му харесва повече, т.е. преди да седне да закусва топля мрякото, слагам мюсли и о.ядки и директно давам.
Виж целия пост
# 51
Верчето, аз правя по подобен начин пицс върху блат от кайма. Разстилам кайма и слагам сирене, печени чушки, домати, кисели краставички (вече е голям и ползвам по малко), яйца и кашкавал.
Виж целия пост
# 52
На първо четене ги одобри Мистър Каприз
Виж целия пост
# 53
И аз ги правих, но със сирене. Много са вкусни.
Виж целия пост
# 54
Вчера правих нещо средно между доматена крем супа и лютеница.
1 малка глава лук
1 скилидка чесън
1 настърган морков
2печени чушки
Към 800гр домати
Задуших лука, чесъна и моркова в зехтин и вода. Като останаха само на мазнина добавих нарязаните печени чушки и доматите и варих до сгъстяване. След това пасирах.
Виж целия пост
# 55
Днес направих две рецепти намерени от интернет и двете са страхотни:
Първата е хлебчета с тиква:
http://vsekimojedagotvi.com/5041/eto-taka-se-pravyat-vkusni-hleb … -meki-kato-pamuk/
Втората е крем супа (последно време само това яде):
https://papu.bg/%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BC-%D1%81%D1%83%D0%BF%D0%B … 0%BB%D0%B4%D0%B0/
Да е сладко на малките ни съкровища.
Виж целия пост
# 56
Кекс с овесени ядки и банан
1ч.ч кисело мляко/2 ч. ч овесени ядки/2 бр банан, намачкани с вилица/2 яйца/100мл прясно мляко/2 с. л мед/малко канела/1 бр ванилия/половин пакетче бакпулвер

Всичко се сивпва в голяма купа. Овесени те ядки няма нужда да се киснат предварително, хубаво е да са финни. Бананите се намачкват с вилица/те са последни/. Получава се гъста каша. Тази каша изсипвам върху хартия за печене, леко намазана с масло. Това е от малкото рецепти, на които не засичам време. Пека на око, до златиста коричка на кекса, не повече от 35 мин. Загрята фурна на 200 градуса, после намалям на 180.

Един от любимите кексове на мм и щерката. Здравословен:=) Ние си го заливаме с мед, на малката без, поднесен с чашка айрян. Много го обича.

Скрит текст:
Излишно е да уточнявам, че е подходящ за малко по-големи дечица или такива, които вече,  хапват пр. мляко и мед :=)


Виж целия пост
# 57

Маслен сладкиш с крема сирене и плодове
100гр масло
3 с.л. мед
1/2 пакет крема сирене
4 яйца
1ч.ч. брашно (аз ползвах лимецово и пшенично)
1 пакетче бакпулвер, 1кафяна лъжичка сода
Праскови/нектарини/кайсии
Маслото се разбива с миксер и към него се прибавя меда, след това крема сиренето и едно по едно яйцата.
Брашното се пресява и към него се добавят бакпулвера и содата.
Плодовете се измиват и се разрязват на 8. Подреждат се в тавичка, покрита с намаслена хартия за печене и се покриват с разбитата смес.
Пече се в предварително загрята на 180гр фурна. Първо 10 минути само на долен реотан и след това 20-ина минути на горен и долен до готовност.
Виж целия пост
# 58
Споделям рецепта, която наскоро видях в блог на една майка, много лесна и вкусна, днес я приготвих:Кюфтенца от нахут:

Необходими продукти:
1 буркан сварен нахут
2 бр яйца
1/2 връзка магданоз
2,3 стръка пресен лук
хималайска сол
куркума и каквито подправки решите и обичате(аз сложих и малко черен и червен пипер)

Приготвяне:
Нахутът се пасира заедно с яйцата(става и с пастор, може и в чопър). Получава се хомогенна смес. Добавя се магданозът, после лукът. Накрая подправките. Всичко смесено в голяма купа. Оформят се кюфтенца с помощта на лъжица. Слагат се върху хартия за печене, в предварително загрята фурна. Пекат се не повече от 20/25 минути.
Скрит текст:

Виж целия пост
# 59
Присъединявам се.


Ябълков кекс с нахутено брашно

1 настъргана ябълка
3 с.л. зехтин
1 ч.ч. нахутено брашно
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. канела
Шепа кокосови стърготини
Пече се на 180° около 40-50 минути.



Нахутени кюфтенца
Нахут (ползвах от консерва)
Суров настърган картоф
Лук
Чесън
Копър
Магданоз
Жълтък
Овесени ядки
Пасирам всичко и с лъжица правя кюфтенцата, които нареждам в тавичка, намазана със зехтин. Пека 30 минути на 200°, като на 15тата минута ги обърнах.
Правих всичко на око, така че не мога да дам пропорции.


Царевични пръчици
120 мл. вода
1 и 1/2 с.л. царевичен грис
След като качамака е готов, се изсипва в пош. Оформят се пръчици върху кухненска хартия и се пекат около 20 мин. на 180°.


Кюфтенца от сладък картоф, морков, заешко и магданоз
1 сладък картоф
1 голям морков
Заешко месо
Магданоз
Приготвям на пара продуктите, като са готови, намачквам зеленчуците, а заешкото накълцвам, добавям магданоз.
Оформя кюфтенца и пека в тава с хартия за печене. Около 30 минути от двете страни на 200°.


Картофени кюфтета
Варен картоф, намачкан с жълтък и магданоз. Оформят се кюфтенца и се нареждат в тава с хартия за печене и намазана със зехтин.
Пекат се на 180° около 30 минути.


Смокинови мъфини
Ползвах
3 малки смокини
Жълтък
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. канела
Зехтин на око
3/4 ч.ч. топла вода
Пълнозърнесто брашно на око, доалто стане гъста смес като за мъфини

Нарязвам си смокините и ги нареждам във формички за мъфини, изсипвам отгоре сместа и пека на 180° - 6 минити на долен реотан, 10 на долен и горен.


Тиквени бисквити
Продукти:
300 г тиква
1 и 1/2 ч.ч. пълнозърнесто брашно
100 г зехтин
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. канела

Приготвяне:
Сложете почистената тиква в малка касерола с вода и сварете докато напълно омекне. Извадете и оставете да изстине напълно. След това направете на пюре. В купа сложете зехтина и към него прибавете брашното смесено с бакпулвера и канелата. Бъркайте с миксер, докато напълно се смеси всичко. Накрая сложете и пюрираната тиква. Разбъркайте с дървена лъжица докато сместа се хомогенизира и се получи гъсто лепкаво тесто. В предварително застлана с пекарска хартия тава, с помощта на лъжица от тестото се правят кръгли бисквитки. Нужно е между бисквитите да има поне 2 пръста разстояние. Пекат се в предварително загряла фурна на 200 г до готовност. Получават се меки и ароматни бисквити.


Нахутени бисквити
160 гр. нахутено брашно
20 гр. кокосови стърготини
50 мл. вода
40 мл. зехтин
1 ч.л. канела

Смесват се сухите съставки, след което се добавя водата и зехтин. Омесва се меко тесто, което се разстила на хартия и се режат формички. Пекат се на хартия за печене на 160° - 15-20 минути.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия