Захранване Водено от Бебето/ Baby-Led Weaning Тема 11

  • 30 192
  • 758
# 240
Аз си купих приставка за готвене на пара от Икеа, 6-7 лева е, ама ги има навсякъде по магазините за домашни потреби. Излишни пари са ми специални уреди, които да ми заемат и място в кухнята, с приставката чудесно се разбираме, даже готвя доста често с нея, защото ни хареса с мъжа ми да ядем зеленчуци на пара и често гарнитурата е на пара Simple Smile

Няма нужда да подхождаш по-внимателно. Може би една идея по-наблюдателна трябва да бъдеш към протеините - защото са с различни белтъчна структура от кърмата, имунната система може да реагира и съответно от там АДто да се обостри. Тоест - яйца, месо, млечни, бобови, риба. Щерката реагираше на прясно мляко много преди да я захраня, после като въвеждах сирене се обриваше от време на време, предложих след седмица-две пак и всичко беше ок. По-принцип подобни храни е хубаво да се дават в печива, защото белтъчната структура се разрушава при топлинна обработка и ще се приеме по-лесно от организма. Примерно яйце започваш в кекс, бисквита и така постепенно докато се стигне до бъркани яйца. Киселото мляко също го давах първо в мъфини и после чисто, сиренето също в мъфини и после чисто и т.н.От някои плодове и зеленчуци може кожата на лицето да реагира при допир, заради киселинността, например домат, чушка, или берита, но то не е обрив като АД, ами локално се зачервява и минава бързо.
Аз много смело захранвах, въпреки АДто. Почнах с банан, тиква, морков,тиквичка, броколи, карфиол, авокадо и т.н. Simple Smile
Виж целия пост
# 241
Момичета, кога мога да дам домат и месо? Доматите са домашни, меки и добре узрели, месо имам домашно пиле. Малката е на 6+ и вече си хапва сериозни количества храна.
Виж целия пост
# 242
Домат бих дала веднага, за месото аз лично изчаках до 7 месец за да посвикне с различни текстури и идеята за дъвчене.

Сирене и кисело мляко аз дадох натурални Simple Smile Прясно мляко и цяло яйце не съм давала още заради проблеми с акото и много слуз в памперса първите 6 месеца. Аз самата съм с алергия към ягоди, таткото и той има някакви и затова не сме предложили определени храни.

Всичко правех в приставката за на пара докато не ни подариха уред за пюрета и сега просто варя всичко там без да пасирам.
Виж целия пост
# 243
Скрит текст:
Аз си купих приставка за готвене на пара от Икеа, 6-7 лева е, ама ги има навсякъде по магазините за домашни потреби. Излишни пари са ми специални уреди, които да ми заемат и място в кухнята, с приставката чудесно се разбираме, даже готвя доста често с нея, защото ни хареса с мъжа ми да ядем зеленчуци на пара и често гарнитурата е на пара Simple Smile

Няма нужда да подхождаш по-внимателно. Може би една идея по-наблюдателна трябва да бъдеш към протеините - защото са с различни белтъчна структура от кърмата, имунната система може да реагира и съответно от там АДто да се обостри. Тоест - яйца, месо, млечни, бобови, риба. Щерката реагираше на прясно мляко много преди да я захраня, после като въвеждах сирене се обриваше от време на време, предложих след седмица-две пак и всичко беше ок. По-принцип подобни храни е хубаво да се дават в печива, защото белтъчната структура се разрушава при топлинна обработка и ще се приеме по-лесно от организма. Примерно яйце започваш в кекс, бисквита и така постепенно докато се стигне до бъркани яйца. Киселото мляко също го давах първо в мъфини и после чисто, сиренето също в мъфини и после чисто и т.н.От някои плодове и зеленчуци може кожата на лицето да реагира при допир, заради киселинността, например домат, чушка, или берита, но то не е обрив като АД, ами локално се зачервява и минава бързо.
Аз много смело захранвах, въпреки АДто. Почнах с банан, тиква, морков,тиквичка, броколи, карфиол, авокадо и т.н. Simple Smile
Благодаря, за изчерпателния отговор. 💐 не е реагирал на нищо, което съм консумирала до сега, дано няма и при захранването нещо 😊✌🏻
Виж целия пост
# 244
И с двете деца в началото варях на пара в стерилизатора Laughing За основната си функция е ползван сигурно 3-4 пъти, но добре се справяше със зеленчуците. Продадох го зимата, като стана малкото на годинка.
Иначе може и в тенджера, с такава приставка, като на Кактусчето. Аз имам една кошница, като за фритьорник. В нея слагам и в някоя голяма тенджера. Но рядко, от месеци не съм варила така.
Виж целия пост
# 245
Първото кисело мляко с каква масленост е добре да е? Ние вкъщи ползваме 3,5+, а педиатърката каза най-много 2%, но не се обоснова.
Виж целия пост
# 246
Над 3 процента, трябва да е мазно, мазнините са от есенциално значение за развитието на бебетата. Тая тъпотия с двата процента е някаква масова неинформираност (отново) на скъпите български педиатри.

Та давай от вашето смело 🙂
Виж целия пост
# 247
Внимание! Внимание! Не яжте близо до ЗВБ бебе! Проверявайте устата на същото това бебе, защото в като катерица! JoyJoyJoy Най-безцеремонно ми открадна баничката (със спанак, от Кауфланд - абе ужасна за него), изяде половината и размаза останалото по седалката на колата. Пи вода. А след това, докато аз съм в тоалетната, изплюл от някъде (въпреки водата) парче баничка върху блузата на майка ми и почнал от там да си чопли и да си яде наново Joy Малко по-късно омрънка света, защото си помислих, че мога да ям пърленка без да му дам.
Четвъртък бяхме цял ден по пътищата, в непознат град (водих баба на операция на окото), а не ми беше останало време да подготвя храна за бебочо. Мислех че не е проблем и да си е само на кърма, но явно той не мислеше така.

Сега с въпросите:
1. На баба нещо и изяде кокошките, останаха само три. Съответно прясно домашно пилешко няма. Има такова в буркан, уж с малко сол и с по 2-3 зрънца черен пипер. Вариант ли е да давам от него някак или...? Точно пилешко не ми се ще от търговската мрежа.
2. Възможно ли е да се опитва да си замести хранене вече? На 7++, захранване несериозно от 5++, сериозно от около две седмици. Почти винаги заспива, докато суче, та не е вариант да давам твърда храна след кърмене.  От 2-3 дни обаче почти не суче след храненето на обяд, само колкото да се приспи. Рано ми се вижда.
3. Днес направи нещо странно с парче морков. Смучеше го като близалка. Или като бонбон за смучене. А си беше голямо парче и изглеждаше доста опасно (за задавяне. Да се намесвам ли в такива случаи?
Виж целия пост
# 248
Здравейте, не съм чела скоро, но реших да споделя нещо. Онзи ден на детската кухня имаше пилешко месо със зелен боб, онзи дългия. И нашата кокона, която по принцип обича месо, старателно си отделяше и ядеше само шушулките боб. Ето нагледно как детето само определя какво да яде Simple Smile

Modjoto, по точка три - ако не си предложила суров морков, няма какво да се притесняваш. Но иначе са малки за суров, опасно е.
Виж целия пост
# 249
Аз купувам пиле от лидл и метро. Задължително махам кожата. Нямам достъп до домашно пилешко месо. За месото в буркан - мен винаги ме е било страх дали е стерилизирано като хората и доколкото знам се осоловя доста, за да консервира, може и да бъркам. Ако си убедена,че е ок, махни зърната чер пипер и го ползвай. Ти ще си прецениш как е. Аз бих го минала на термична обработка за 10-15 мин все пак, на тиган с зеленчуци, гъби, или доматен сос, дори и с ананас, варианти много.

За заместването - щерката беше така на 8 месеца, беше тръгнала две хранения да замества, но това рязко се промени покрай зъбите, които избиха чак на годинка. Няма към момента заместено хранене на 15 месеца. Понякога не суче след закуска и вечеря, друг път пък изобщо не яде и само суче, карам го както дойде 😂 от годинката насам обаче увеличи количествата като, че ли. Та води се по бебето, то си знае. Ако си търси млякото, давай 🙂

Избират си какво да ядат, да. Малката я научих да изплюва в ръката ми люспите от цариградското грозде,  те са твърди като на нормалното грозде. И сега, ако лапне нещо от манджата, което не й харесва, например - леко твърдо парче морков в яхнията, ми дърпа ръката и плюе в нея парчето😂😂😂
А ако изплюе нещо, което харесва по грешка, си га пъха обратно в устата.
Най-култово е да изплюе и да ми го натика в моята уста обаче 😅



Виж целия пост
# 250
Moже да се сготви месото на някаква манджа, без тя да се посолява отделно. С картофи, например, те поемат солта.
Виж целия пост
# 251
С какво комбинирате риба, освен с картофи?
Виж целия пост
# 252
Със сладък картоф също е хубава комбинация. Може със някакво зърно/семе - например киноа, ориз. Но и чисто филенце е супер или просто кайма от рибата с малко магданоз и лимон 😆 щерката се самозахрани с чисто филе от сьомга.
Виж целия пост
# 253
С броколи, карфиол, грах и моркови на пара (като в ИКЕА 🤣)

С аспержи и чери домати на фурна за около 20 минути.
Виж целия пост
# 254
От едната кухня ни дават филе от скумрия, печено и различни сосове - картофено пюре, картофена салата, доматен сос, бял сос, един път сосът беше подобен на Ропотамо салатата ( домати и кисели краставички, без боб). От другата кухня ми я бяха надребнили и с домау сос и кус кус. От третата кухня са ми я предлагали със зрял боб...пасирано всичко на кремсупа ( котките я ядоха първия път, втория моите си я изпиха от чаша).
Аз като правя обикновено комбинирам със свежа салата или както са ти предложили сус зеленчуци на пара. Правила съм и рибен гювеч и риба с грах на яхния. Ама те грах обожават тъй че каквото и месо да сложа се яде.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия