Захранване Водено от Бебето/ Baby-Led Weaning Тема 11

  • 30 169
  • 758
# 615
Лимонче да ти е жива и здрава дъщеричката!❤🤗
Мен пък скоро ме успокояваха, че една позната е захранвала с пюрета ГОЛА 🤣 и полегнала, че научили малкото да бръмчи с уста, като му подават лъжицата и всичко ставало в пюре, хаха. Та и ние сме по-добре от това. Малкият също е много щастлив, с нетърпение чака да го сложа на столчето и се почва пляскане, скачане, чак понякога го мести. Наистина е незаменимо да ги гледаш как се радват. А това с пюретата и аз го забелязвам при някои деца, как отварят уста като обречени... то да ти се отще да ядеш.
Кактусче, така е, много си права, няма как да се научат без мазало, като те "слушам" и гледам малката, повече кураж ми дойде да го оставям по-често... по-бързо няма как да се научи. 😊
И още нещо, като казах на една приятелка как захранвам, беше потресена какъв е тоя странен метод. Тя захранваше класически, но нейното дете ревеше, докато успее да му даде следващата лъжица, хаха. Викам си, ако имаше дете, което не иска да го хранят, дали щеше да разсъждава така 🙄...
Виж целия пост
# 616
Момичета, моето бебе вече проявява голям интерес към нашата храна и, както ви бях писала, започна да дъвче и да не му се задейства толкова често рефлексът за гадене. Виждам, че моментът е подходящ да приключим с пюретата. Както досега, гледам да се водя по бебето, и докато на 6 месеца не му допадаше твърдата храна и се сърдеше и плачеше, сега виждам, че е готов и му е интересно.

И да ви попитам, как приготвяте зеленчукови кюфтенца? Как да ги направя с по-твърда констистенция? Прекалено меката храна, като банан например, я мачка повече в ръцете и накрая нищо не остава за ядене. А малко по-твърдите неща успяват да влязат в устата. Grinning
Виж целия пост
# 617
Какво си въвела,за да дадем насока?

Вариантът варен картоф+други зеленчуци е идеален (става и без яйце)
Вариант варен ориз+други зеленчуци също (става и без яйце)
Лично аз слагах по едно яйце на цяла смес за мъфини и после в печката.
Консистенцията е добра за хващане.
Виж целия пост
# 618
Ориз и жълтък съм въвела. От зеленчуците, повечето съм ги въвела. Ще опитам тези варианти с ориз, картоф и морков, и само с жълтък да видим какво ще излезе. Малко се затруднявам с консинстенцията, да е подходяща за дъвчене, но да не се смачква твърде лесно. Скоро ще захранвам с месо и може да сложа в кюфтенцата. Мерси. Simple Smile
Виж целия пост
# 619
С жълтък става, да. Значи сваряваш ориз и зеленчуци - зеленчуците колкото да минава вилицата като боднеш,не да се разпадат. Аз после мачках всичко с вилица, добавям яйце/жълтък и оформаш с ръце кюфтенца или пълниш мъфин форми. Кюфтета,ако са - на хартия за печене около 20 мин. После и сиренце много ходи. С картоф е същата работа.
Виж целия пост
# 620
Много благодаря. Явно трябва да внимавам при варенето на зеленчуците за да не стане много кашава консистенцията.
Виж целия пост
# 621
И на мен консистенцията ми е зор, ама ще е до време. За сега пека зеленчуците на фурна, а месото давам под формата на бебешко кебапче, че не се разпада и става за хващане. Зеленчуковите обаче веднага ги смачква и не ги яде.
Виж целия пост
# 622
И на мен да направя правилната консистенция ми е зор..., това само със зеленчуци и картоф/ориз кюфте не ми се получава, явно и аз ги разварявам. Когато правя нещо или е прекалено меко, или прекалено твърдо, хммм...
Може би просто ще опитам да въведа цяло яйце и да се приключва.
Искам и да питам - просо, чия,  елда и тн. зърнени киснете ли ги преди предлагане?
В разни български книги пише, че се киснели за бебе заради ферментацията... Ще ми се също да ги използвам за кюфтенца или бебешки бисквитки примерно. И как ги предлагате/готвоте после, ако киснете?
Виж целия пост
# 623
Киснат се, да, заради фитиновата киселина. Слагаш вечерта преди да легнеш и на сутринта готвиш. Чията не е необходимо. Ако искаш да правиш пудинг с нея - я заливаш през нощта и пъхаш в хладилника. Тя ще набъбне и поне утрои размера си. А може и да я добавиш без киснене, аз я слагам в смутита за нас и малката, но и пудинг правя. Специално за просото имам рецпта в инстаграма. За елдата една приятелка ми даде рецепта,ако искате ще я изровя.
Виж целия пост
# 624
И аз вече въведох цялото яйце. И без това не бях много прецизна в разделянето на жълтъка и белтъка, та реших да не се занимавам повече 😁

Да ви питам за по-течните консистенции. Предложа ли му някакъв дип или например кисело мляко, бебето само го мачка в ръцете и го разпльосква навсякъде. Изобщо не поднася ръчички към устата да яде с ръце или пък да си топка нещо.
Да продължавам да предлагам и да чакам той да се усети или има друг начин по който да му покажа как да хапва?
Виж целия пост
# 625
Диповете - мажех на парченце хляб. Киселото мляко - накисвах парчета  хляб и подавах.   Сега си яде киселото мляко с лъжица, а дипове маже с помощ на филийка.
Виж целия пост
# 626
Благодаря, Кактусче! Ако не те затруднявам, ще се радвам и на рецептата за елда. А пудинга с чия, както с просото ли го правиш?
Ей, покрай бебето и аз ще се науча да ям едно здравословно 😁. Ония ден правих бисквити от елда и тиква, станаха супер, ама не за бебе, твърдички идват, и сега ще има да си ги гризкам до втръсване...
Виж целия пост
# 627
Когато малката беше на 7/8 месеца имах такова голямо желание да й правя зеленчукови кюфтенца и мъфини, но много се ронеха само с жълтък,
всичко се разпадаше на трохи и тя естествено само ги мачкаше/размазваше.  При мен вършеше работа да забъркам до гъста каша цяло яйце и брашно и към тази смес добавям намачканите зеленчуци. Трябва да е по-яйченко, че да държи всичко слепено ☺
Кисело мляко и дипове започнах да давам  в 10ти месец, много се чудех как пък ще успява да ги яде, но като й сложа малко количество(1-2с.л) директно на масичката и тя първо топне пръстчето и после почва с палец и показалец да си загребва и да си яде. Разбира се, мажа също на крекери или филийка. Може киселото мляко да го поизцедите малко, за да е по-гъстичко. Също върху гофрети е идеално, много лесно се задържа в квадратчетата 😉
Виж целия пост
# 628
Чебурита,
Пудингът с чия се прави като накиснеш чията във вода или друга течност (кокосово мляко, бадемово, плодово пюре домашно) и я оставиш за няколко часа в хладиника да набъбне. Аз оставям цяла нощ. 1 ч.ч. 5 с.л. стигат. Значи за по-малко количество половин ч.ч. да кажем 2 с.л. лъжици и малко чия. За тодлърите може да се добави мед, разни цели плодове като боровинки,касис, малини, може натрошени ядки, варианти много. Аз последно правих за детето с манго. Ако си яла на Хепи вариациите на крем с чия крем, подобно става.
Но той се яде с лъжица. А пудинга с просо си става достатъчно твърд, за да се държи с ръка, макар и ронлив. Иначе може да се добавят зърната чия към всеки мъфин/бисквита, действат като слепващ агент,ако бъдат оставени да набъбнат може и вместо яйце да се ползват,но съм експериментирала веднъж в тая посока и не записах рецептата.
Ще питам пак за елдените бисквити и ще добовя в редакция,че не съм ги записала - https://morkov.bg/zlatnite-bezglutenovi-biskviti-na-mama тези са, за мъници под година по-добре брашно от елда и вече адаптирате според въведените продукти, но трябва да е въведено яйцето. Моята приятелка ги прави с фурми и орехи например.

А това с гофретите е гениален трик! Как съм се наточила да си купя един гофретник 🤤
Виж целия пост
# 629
Гоооорещо препоръчвам гофретника! От години исках, но не знам защо не съм си взела по-рано. Сега заради малката най-после купихме и го ползвам много често. Всякакви смеси забърквам, безкрайни са вариациите. Последно онзи ден правих с овесено брашно, мляко, яйца, банан, кокосово масло. Всичко в шейкъра на гъста смес. С тиква и канела е божествено също. Сега се каня и солени да пробвам със спанак ☺ На малката обикновено ги мажа с кисело мляко или плодово пюре. Лесни и удобни са за хващане и консистенцията е идеална за малки човечета 😍 Ако ви интересува, ще ви дам и рецептата, която ползвам като базова.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия