„Zero waste“ и „Plastic-free“ като начин на живот – струва ли си?

  • 34 111
  • 921
# 690
Значи тогава проблемът с рециклирането и сходните му е по-комплексен,отколкото си мислим.Има ли изобщо решение?Или няма и самият съвременен живот води земята към катастрофа,без значение колко екологично настроени сме и се стремим към минимум разхищение?
Виж целия пост
# 691
Според мен може да се подобри положението, но не зависи от потребителите. Ние правим каквото можем, но...
Икеа вече не продава пласмасовите еднократни прибори и сламки.
Сега веригите за бързо хранене и местата, на които се продава храна за вкъщи, трябва да спрат ползването на пластмаса. Много се зарадвах когато ми дадоха храна за вкъщи в картонена кутия, която можеш да сложиш в компоста (директно там отиде)!
Виж целия пост
# 692
ами разбира се. защото сме твърде много . а и не сме достатъчно еволюирали за някаква сносна система на управление , която не се базира на MAters and Servants ... като едните карат другите да им чистят терена ... и да хвърлят боклука в собствения си двор, или в близкото езеро, или река или море ... и в същност ефекта е , че всички са в едни л...на ...
другото е обозримо.
Виж целия пост
# 693
Търся си платнени торби за многократно пазаруване и не мога да си намеря....

Какви платнени да си купя? Да са здрави и удобни, ако може без лога и марки по тях?

Здравей, аз препоръчвам с две ръце торбички от юта. Естествен материал е, изчистен дизайн в бежово неутралната гама и най-вече издръжливи. Малко повече пари са, но си е инвестиция. Най-старата ми е от около 5 години и две по-нови от около 2. Нямат мърдане при положение, че аз пазарувам на 100%пеша, обикаляйки няколко магазина, товаря се като магаре и винаги мъкна консерви за кучето. Даже си ги ползвам като обикновена чанта като имам да мъкна лаптоп и учебници за университета.
Слагам няколко сайта с предложения:
https://colour-brands.com/chanta-jute-101520
https://www.vkf-renzel.bg/pazarska-chanta-native-40-1617-1.html
http://www.jdesign-bg.com/%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%87%D … 0%B0__1__885__894
Виж целия пост
# 694
На мен не би ми било комфортно да ходя със стъклена бутилка и да ми наливат млякото от казан. Трябва да е запечатан фабрично, да няма никаква възможност да попаднат прахови частици или други частици от околната среда. За собствения си съд не мога да гарантирам такова нещо, освен, че ще съм го измила със сапун. Стерилен няма как да го занеса до магазина.
Аз не обичам да купувам млека от баби, които са доили овце в кофи, пресипвали са, изплаквали са, окачвали са го на пирон, цедили са с кърпи... Сори, но просто не обичам.
Виж целия пост
# 695
Не бих купила мляко така. Може да е всякакво, но искам да е фабрично пастьоризирано и бутилирано.
Виж целия пост
# 696
Щом млякото се продава в магазин, не идва ли от мандра, където е пастьоризирано?
Ако е в затворен съд с охлаждане, какво му е?

Аз купувам лятото от познати. Хората са много готини.

 А какво ще кажете за практиката на Фантастико да питат всеки клиент дали иска торбичка?
Виж целия пост
# 697
Има готини торби от юта и аз имам, но не са ми удобни да си ги свия в чантата и когато ми трябва да извадя, другия недостатък за мен е, че повечето са с къси дръжки и не мога да ги нося на рамо.
Много стъкла хвърлям от мляко, сокове, буркани. Жалко, че няма къде да се предават, в контейнера колкото и внимателно да го пуснеш се чупи.
Виж целия пост
# 698
На мен не би ми било комфортно да ходя със стъклена бутилка и да ми наливат млякото от казан. Трябва да е запечатан фабрично, да няма никаква възможност да попаднат прахови частици или други частици от околната среда. За собствения си съд не мога да гарантирам такова нещо, освен, че ще съм го измила със сапун. Стерилен няма как да го занеса до магазина.


Не го купувам от кофа, като доят кравите то отива в една цистерна и от там има кранче и си пълня бутилката, слагам парите в една пощенска кутия. След 10 минути съм си вкъщи и го сварявам. Фермата е сертифицирана био ферма, всеки ден им изкупуват млякото млекопреработвателите от същата цистерна. Мога да си взема мляко вечер между 17,30 и 20ч. Преди това вземахме от един дядо мляко, той гледаше малко крави и го носи в гюм веднага след издояването, там също е само вечер, но ни е по-далеч и затова спряхме. За четири години нямам нито един път пресечено мляко при варене, квася си също.
Виж целия пост
# 699
Аз лично не бих купила мляко от човек на улицата.
Ако измислят някаква система в София да ползваме удобно по-малко опаковки, ок.
Виж целия пост
# 700
Каква ирония тук да хвърчи перушина за всяка опаковка, а по новините виждаме, че се карат кораби с боклуци.
Виж целия пост
# 701
Помня ръцете на една баба, която продава козе домашно козе мляко и сирене на улицата - целите в гъбички, почти без нокти. Не бих си купила от улицата мляко. Има толкова друг излишен опаковъчен отпадък, чието ползване може да се минимизира...
Виж целия пост
# 702
Много стъкла хвърлям от мляко, сокове, буркани. Жалко, че няма къде да се предават, в контейнера колкото и внимателно да го пуснеш се чупи.
На тях точно така им трябва - счупено. Не се шегувам, суровина при производството на стъкло е. Викат му трошка. На английски е cullet. Производството на ново стъкло от трошка е по-малко енергоемко от производството от пясък.
Виж целия пост
# 703
А как се дели стъклото по цвят, ако е натрошено? Защото в повечето случаи се предпочита бяло амбалажно стъкло, но има и зелено, и кафяво, при това в нюанси.
Виж целия пост
# 704
А как се дели стъклото по цвят, ако е натрошено? Защото в повечето случаи се предпочита бяло амбалажно стъкло, но има и зелено, и кафяво, при това в нюанси.
Ако е цветна трошка просто не излиза бяло стъкло, боядисват си го. Но много уважават трошката.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия