(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 39)

  • 37 929
  • 770
# 165
Ние тази година имаме чери саморасляци. Не съм садила обаче от миналата явно това което е падало на земята е поникнало. Малко са между редовете но ги запазих. Чакам да узреят и да видя дали се е запазил сорта.
Виж целия пост
# 166
И моите тиквички тази година цъфтят предимно с мъжки цветове. Отдавам го на това, че им смених мястото. На това място и предни години не съм имала много тиквички, а уж е слънчево Thinking Доматите бяха засети в чинно надписани тарелки, но като ги садих съм ги поразбъркала доста Simple Smile Но по-важното е да раждат Wink Корнишони вече берем. Малините са на приключване, а къпините тепърва започват да зреят.

Мъжът ми смята, че е успял да произведе сериозно количество оцет от дюли. Естествено, не е нарочно Laughing
Виж целия пост
# 167
Да попитам - някой има ли опит с отглеждането на гъби? Изкушавам се да си поръчам един активатор (така ли се нарича?) за кладница. Гледах разни методи за отглеждане върху слама, първоначално под найлон. Имам едно доста сенчесто ъгълче в градината и се чудех дали да го обособя. Има ли някакви недостатъци, ако го направя?

В градината при нас няма ново - берем тиквички, манголд, малко лапад. Обрахме вчера последните вишни. Къпините зреят, доматите също. Тикви се оформиха няколко от хокайдото.
За есенна реколта сложих грах, червено цвекло, моркови, още манголд, марули/салати и подправки. Обмислям какво още мога да сложа, че пак ми се отвори място, понеже правим едни промени в площите на градината.

Оцет от дюли звучи страхотно! Въпреки, че не е по план 😄 Аз сложих умишлено оцет от вишни, дано стане. И вишновка заредих един буркан.
Виж целия пост
# 168
Може ли подробности за оцета от вишни?
Виж целия пост
# 169
Аз съм гледала кладница преди няколко години. Гледах през зимата в чували с дървесни стърготини - талаша от рязането на дърва. Гледах ги в помещение и всичко побеляваше от мицела и се притесних да не развием някоя алергия и изхвърлих чувалите след 3-4 реколта.
И на пънчета гледах. Там проблема ми се оказа,че има лятна и зимна кладница, моята май беше зимна. Тръгваха чудесно,но при нас е хладничко и съответно тръгваха по-късно и малко след това ставаше студено,ама много студено и се мумифуцираха.
Ето снимка на едно пънче


В началото им трябва само влага, после влага и светлина.
Виж целия пост
# 170
В България битува, че лапад не се яде след края на ранната пролет. А през лятото? Та това е направо престъпление Simple Smile

За София докога може да се сеят краставици за късна реколта?
Виж целия пост
# 171
Аз съм гледала кладница преди няколко години. Гледах през зимата в чували с дървесни стърготини - талаша от рязането на дърва. Гледах ги в помещение и всичко побеляваше от мицела и се притесних да не развием някоя алергия и изхвърлих чувалите след 3-4 реколта.
И на пънчета гледах. Там проблема ми се оказа,че има лятна и зимна кладница, моята май беше зимна. Тръгваха чудесно,но при нас е хладничко и съответно тръгваха по-късно и малко след това ставаше студено,ама много студено и се мумифуцираха.
Ето снимка на едно пънче


В началото им трябва само влага, после влага и светлина.

А как зарази пънчето?
Тук предлагат мицел от няколко вида кладница http://sortovisemena-bg.com/categories/%D0%9C%D0%B8%D1%86%D0%B5% … 276&c=1001276
И на мене все ми се иска да си курдисам 1 пънче на терасата...
Виж целия пост
# 172
Днес откъснах първите млечни царевици и първите патладжани. Тиквичките и чушките продължават да ни заливат с продукция.  Грилваме всеки ден, ядем на корем и замразявам, раздавам доста. Доматите ми са разкошни, огромни и много, но не зреят още, а скоро пътуваме.  Ще ги берат приятели. Дано и след месец има какво да откъснем.



Краставички хрупаме на корем вече месец. 5 корена са, но доста плод дадоха.
Има много къпини, ще зреят скоро.  Грозде също има. Смилянският фасул завързал шушулки вече. Много ме радва.
Виж целия пост
# 173
Оооо какви домати 😯
Моите хич ги няма... само дивият има плодчета.
Другите се кумят. Гледам при съседите е същата история, само едни хибриди растат. И плододаваща, ама са безвкусни.
Незнам защо така, миналата година беше добра реколтата. При съседите също.
Сега сме на 10м по нататък и не растат. Преди това имаше аспержи на това място 🤔

Мьосбайер, какъв сорт са доматите?
Виж целия пост
# 174
Сърцето на Албенга, розов домат и още един , не се сещам в момента. Семена от баща ми, той  си ги кътка от години. Пак ще взема от неговите.
Имам и 4 корена купени от магазин тук, готов разсад - коктейлни и Fleischtomaten - пак са в парника, но отделно. Развиват се еднакво добре с моя си разсад. 
Виж целия пост
# 175
Странното е, че моите итал. домати, които гледах миналата година, се развиват по-добре от семената на баща ми. От него също имам розов домат и още един итал. сорт. Много са мизерни. А те с майка вече сок изваряват!
Тази година още един щял да ми даде, миналата година купил домати от пазара и запазил семето.
Виж целия пост
# 176
Diorela аз си бях взела мицел за кладница от някакъв човек от Троян, който се оказа,че представлява заразено с мицел жито. Мъжа ми проби с с най-дебелата бургия дупки и ги напълнихме с жито объркано с малко попарени за дезинфекция трици. Обаче това с пънчетата става много бавно, в смисъл след доста време започва да дава гъбки, но пък и повече време ще дава.
Честно казано пънче за тераса не ми звучи като удачен вариант.
В линка който си дала е готов забъркан субстракт -хранителна среда с мицел и би трябвало бързо да започне да бере гъбки, но честно казано ми звучи скъпо.
Ако си купиш мицел може поетапно да си заразчваш чували със трици или сено. Моя го докараха в пластмасово шише и в него може доста месеци да се съхранява в хладилника.
Който и вариант да избреш си е много забавно и на финала вкусно.
Но трябва да имаш предвид,че наистина много бял прашец-мицел се ръси отстрани.

Mößbauer-Effekt имаш страхотни домати. С кеф да си ги хапвате.

Да попитам пак дали някой знае кога е узряла тиквичка за да я откъсна и да си събера семена.
Виж целия пост
# 177
Едрите домати на Мьосбайер най-вероятно са градински червен или розов. Червеният го садя от години и е прекрасен 🍅. Не ражда много на брой, но за сметка на това съм имала домати по 1кг. Тази година се очертава същото.
Ето и сърцето на Албена
И първите консерви собствено производство за тази година.
Виж целия пост
# 178
Биволско сърце е третия сорт.

Едва ли ще опитаме от доматите, заминаваме за месец и оставяме градината на приятели, които ще берат, но едва ли ще се грижат за нея.

Много исках ранна продукция, започнах още края на януари с посяване на семена за разсад, но студената дълга пролет ми обърка сметките.
Виж целия пост
# 179
Gerundiq, благодаря за обяснението.
Като нямам друго, освен тераса... Но не пречи да се изкушавам. Simple Smile
Може ли на ЛС да ми дадеш координати но човека, от който си купила мицел?

За тиквичките, понеже никой не ти отговаря, предполагам, че стават твърди, както големите тикви. Също, вероятно дръжката изсъхва, когато са узрели.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия