(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 39)

  • 37 565
  • 770
# 255
...
Лобода. Някога имах толкова много от самосев, че правех супи лятото. Сега всяка година си гледам по някой такъв цветонос, но не ми се получава такова заплевеляване, както някога. Няма майтап, ще трябва да си го сея на лехи, защото обичам зелени супи...

Не знаех, че и този бурен се яде Blush Но и аз нямам много от него тази година Simple Smile Окончателно ще ме обявят за луда, ако направя супа от плевели Joy ММ очакваше да се гътна от тученицата  или от живовлека, ама на - нищо ми няма Stuck Out Tongue Winking Eye
Виж целия пост
# 256
amica1, благодаря!

А знаете ли защо корнишоните нагарчат? Почти всеки ден поливаме, та не е от сухост. Миналата седмица не горчаха, но тази към дръжката започват.
Виж целия пост
# 257
Амика, благодаря. Аз ги отрязах болните чепки.
Мляко 1,5%ок ли е?
По-нискомаслено няма при нас.
Има извара 0,1%...

Аз доматите с нищо не ги пръскам 🧐
За какво се пръскат с бордолезов разтвор?
Аз пръскам само с калиев перманганат или ръся с бакпулвер. Мори добре колорадския бръмбар.
Виж целия пост
# 258
За краставиците зная, че трябва много да се внимава с растението - да не се пипа, настъпва, мачка, особено ластуните, за да не стават горчиви.
Виж целия пост
# 259
От догодина започваме с Моцарт. Някой има ли опит, т.е. доматите дали имат? На батерии.
ПиснА ми от разтвори Simple Smile
Виж целия пост
# 260
ЗаСлон, по-скоро бих ти направила регистрация в хобикафе, отколкото да препредавам мнения между двата форума. Simple Smile Цитирах мнение, макар самата аз вече не ползвам бордолезов разтвор. Не видях полза от него.
Последният "писък на модата" в градинарството е използване на микориза, триходерма, препарата Стенли и падобни.
Виж целия пост
# 261
Ние тук сме много изостанали...  ще си направя регистрация, като магаре ще се запъна, за да чуя мнение на химик Simple Smile))
Виж целия пост
# 262
SvetlaK, Сега, да не стане объркване, че братовчедите на лободата са много. Говоря за обикновената градинска лобода, която я има описана и в книгите за зеленчукопроизводство и семената и се продават в търговската мрежа. Само за илюстрация давам долния адрес.
https://www.semenabulgaria.com/product/semena-%D0%BB%D0%BE%D0%B1 … 0%BE%D0%B4%D0%B0/
Много хора я смятат за плевел, но за още повече хора това си е листен зеленчук с по-мек вкус от спанака, по-малко оксалати, а наскоро прочетох, че лободата съдържала удивително много белтъчини.

Асялейн, ползвала съм само 0.1% прясно мляко, разредено в съответната концентрация, провери при храните за фитнес. Повтарям се, но е важно - това е само помощно средство между основните пръскания с химия. За брашнеста мана при ябълка е възможно да е основно, защото съм го правила успешно, но при лозите - НЕ.
 Бордолезовия при доматите - за картофена мана и бактерийни болести, но само предварително - при поява на болестта не лекува, обаче тровиш себе си. Тези болести се появяват по-късно през лятото, когато доматите вече зреят, след пръскане с бордолезов разтвор се затормозява растежът на растенията - за мен е малко като параграф 22, затова го избягвам.
Виж целия пост
# 263
Aмика, с бебето няма как да обикалям да търся, пратих мъжа ми.
Аз все мърморя като купи нискомаслено мляко, даже ходя до ферма да взимам по-мазно ☺

Благодаря за линка към хоби кафе - научих доста неща и за лободата, не ми е позната.
Аз посях елда, събирам листата за чай. Изглеждат по същия начин. Събирам ги заради рутина, има го и в лободата....

Тук валя и всички домати в саксии оклюмаха 🤨
Кой знае какво ги хвана сега. И тях ще напръскам
Виж целия пост
# 264
Лободата ми е един от любимите листни зеленчуци, но за съжаление много рядко може да се срещне по пазарите. Не зная защо хората престанаха да го отглеждат. А е толкова вкусна.
Виж целия пост
# 265
Има ли типични рецепти с лобода.
У нас се готвеха зелении и треволяци, но лобода не е имало. Лапад доста ядяхме.
Виж целия пост
# 266
Аз я харесвам на супа, както пролетните супи, от коприва да речем - лук, моркови, ориз, подправки, застройка с кисело мляко, а може и сирене да се натроши. Лободата е крехка и се слага накрая, за да не ври много.
Виж целия пост
# 267
Моята любима лобода! Купувах я с години,  не я пръскат с нищо Simple Smile
Ето и рецептата - мия и ям листата цели, като крава Simple Smile Много са нежни,  много крехки, умерено сочни, нилаква тръпчивост, горчивост и тн. Не режа в салатата, ям отделно.
Виж целия пост
# 268
Типични - не. Както щирът (точно плевела), така и лободата, така и лапада, спанака, манголда, киселеца са сред съставките на онези рецепти, които съдържат думата "зелено". Баница със зелено, например.
Асялейн, обезмасленото мляко за доматите трябва да бъде 5%-ен разтвор, нали!
Виж целия пост
# 269
Мъжът ми намерил 0,1% мляко
Понеже съм зле по математика, водех се от грамажите на една дама, гледах видео в хоби кафе: 2л мляко на 10л вода.
Сложих и йод. След час заваля 😡
Утре пак ще пръскам, ние такова мляко не пием ...
Освен гроздето и гулията е маносана.
В другата градина патисонът е тръгнал, но са само няколко листа.
Доколкото разбрах, маната “идва” от почвата. Как да я обеззаразя?

Незнам как ми е убегнала лободата, аз доста плевели ям. Щит също не съм яла 🤨
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия