(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 39)

  • 37 658
  • 770
# 375






Това са снимки от моята от месец безпризорна градина, пратиха ми ги приятели.  Потънала в треви. Никой не е брал чушки, люти рибки, козирог, тиквички, къпини, краставици, само доматите са брани и поливани.  Смилянския боб е превзел люляка и ябълката, да видим дали ще узрее до готовност. Виждам по снимките, че зелето кьосе не се завива.  Ще видя нещата на терен след няколко дни и ще преценя какво мога да спася.
Виж целия пост
# 376
Ето днешни снимки
https://photos.app.goo.gl/39j6KqFs1vZenQLo6
Виж целия пост
# 377
Алис, какво е на вкус зелето, по какво се различава от кьосето?
Тези тиквички съм ги виждала. Как са на вкус и трябва ли им много място.
Аз тази година сях патисон, но чак сега започна да цъфти усилено, явно му е било горещо.

Мьос, кога го сложи зелето? Аз на две фази го дадох. Първото стана гигантско, второто сега се завива. От първото имам зелки над 2кг., сято е средата на май. Другото две- три седмици след това, но после почнахс жегите и нито то, нито алабаша се развиваха
Виж целия пост
# 378
Началото на юли го засадих готовия разсад и 3 седмици поливах много, за да се хване добре, пък и бяха горещини. Добре вървеше. Август е било влажно уж.
Виж целия пост
# 379
Мисля, че му трябва още време, за да се завие.
Виж целия пост
# 380
Нашия патладжан като го срежа е кафяв на места. Някой да има идея на какво се дължи? Нашето зеле расте различно и от време на време режа по една зелка. Последната отрязах високо и оставих пънчето в земята. Днес ходих и видях, че от кочана се развиват спящи пъпки. Имате ли идея дали ще върже зелка?
Виж целия пост
# 381
Алис, какво е на вкус зелето, по какво се различава от кьосето?
Тези тиквички съм ги виждала. Как са на вкус и трябва ли им много място.
Дитмарското е стегната зелка, а Кьосето е мека. За Балкан не искам и дума да обеля, но за идеята - стегната зелка, но много сухо зеле. А първите два сорта са сочни, чудесни са. Дитмарско сея и садя само в оранжерията да имам по някоя ранна зелка. Вчера сготвих последната, но беше прибрана в хладилника. Кьосето е идеално за кисело зеле. Миналата есен-зима не ми стана киселото зеле, защото бях отгледала Балкан. Ами беше си сурово, някак си не успя да ферментира, а не правя кисело зеле за сефте, то и не е някакъв кой-знае какъв майсторлък. Не съм прекалила със солта. Както и да е, никакъв Балкан повече. А ми го препоръча една позната, която твърди, че е много доволна от Балкан. Та хора и вкусове разни.
Тиквичките на вкус ми допадат. Правя ги основно печени с доматчета на фурна с олио, копър, чесън и сол. Пекат се доста, защото като срежа две тиквички, а всяка е кило до кило и половина, става доста голям обем тиквички. Ама пък после са ми чак сладки. Пържени младежта също ги одобриха. Малко по-сухи са от другите, така мисля. Искат място в градината, защото се развиват като тикви - пълзят, катерят се по дърветата или някой път им опъвам сезали, за да се качат към сливите. Първо правят доста листна маса и после започват да връзват. Тази година малко ме беше страх, че няма да имам тиквички, но всичко точно! Имам 4 растения и на една от снимките се вижда част от площта, която заемат. Половинката ме пита защо не садя нещо до тиквичките, когато бяха малки. Е, засях копър и магданоз, ама да не мислите, че се виждат сега. Simple Smile
Виж целия пост
# 382
Оказва се, че имаме голямо гнездо стършели в градината. Как е възможно само за месец да го построят и да се настанят? Какво да ги правим? 
Виж целия пост
# 383
Да, но стават малки. Миналата година моите стана малко по-големи от топка за тенис.
Аз също оставям кочана, също и някои салати така режа и после излизат отстрани нови.

Алис, благодаря.
Няма да ги пробвам тогава тези тиквички.
Зелето също, в Германия основно е такова твърдо, сурово не може да се яде. Правят го на кисело, но първо го настъргват и после го ферментират.

Аз кьосето го сях за сурова консумация, да видим дали ще имам нещо за ферментиране. Сега още е рано...

Мьос, провери дали не са защитени като осите.
Ако са защитени, ще трябва да викнеш някой да премести гнездото.
Знам, че се прави зимата, като заспят.
Агресивни ли са?
Виж целия пост
# 384
Не знам. Като се прибера другата седмица, ще видя.
Виж целия пост
# 385
Осите при вас защо са защитени?
Виж целия пост
# 386
Защото са полезни и за запазване на биологичното разнообразие.
Виж целия пост
# 387
Имам една видео как една оса ,  сдъфква американска пеперуда. Къткам си ги осите. Излизат от каменната основа на къщата от южната и страна. Като минавам по пътеката  до къщата . внимавам  га са като рояк около дупката.

Изменението на климата  е много бързо .На едно място суша , на друго дъжд.Далечния Изток се заблатява от 5,6 години , в Африка суша и липса на вода.  Имало е силна магнитна буря в началото на септември на Слънцето . Строболи в Италия   изригва , става постоянно,  от преди месец. Етна също. Това сигурно оказва влияние при нас.
От 2 месеца не е капнала капка дъжд в Златията. Нощес се опита да ръмне , но не му се отдаде.
От Север не успява да дойде ззхлаждането  в България. На всяко КПП  трябва да поставим паметник на Аспараух. , дето е избрал да живеем тук . Гинат хора по света.
https://www.youtube.com/watch?v=EtXf2TPum4M
https://www.youtube.com/watch?v=AF15gCF9Q5w

https://www.youtube.com/watch?v=dESLx7-BGrk


 Растения и животни не успяват да се адаптират толкова бързо. Тази година не си изпомпах  кладенеца . и може да се затлачи.
Преди 5 години отгледах ранно зеле кьосе от 7 до 9 килограма ранно, изчистено, не можех да го нося. . Сега гледам на пакетчето пише 2 кг? Намерих едно румънско семе  на него пише 3 кг , това зеле ли е?
Думата зеле е българска , както и чернозем , не се превежда на други езици.
Четох някъде че българите - бесите, пеоните ,дарданите ,  ...де  са учили гърците как да гледат зеленчуци. Сега трябва да се учим от гърците да гледаме доматите под чаршаф.
Върховете на доматите ми са изгорели , пак вкорених култуци . Куркума гледаше домати в тенекии. Ще ги насадя в тенекии . По Коледа ще имам домати на терасата.
Сега се замислих за дребните си домати. Да не са от култуците , и оцеляха. Адаптираха се?
Вчера една комшийка ми донесе един плик поне 10 кг сливи.
Миналата година бяха едри и сочни , тази година са наполовина и сухи.
Ще прескоча до темата с консервирането да си направя мармалад от сливи и ябълки , видях много  хубав мармалад там .  
Храните поскъпват по целия свят.
Направих 9 бурканчета белен домат, 9 бурканчета заготовка за супа, 9 мариновани червени чушки, приготвих  за 9 бурканчета за каварма, гювеч, 5 маринован патладжан ,  имам още печен домат и печени чушки , ...

Градовете не стават вече за живот.
Прави са едни австралийци  че тук се живее "свободно" , можеш да си гледаш домати в къщи. Правят си компоти за зимата., Децата им учат всичко и могат да работят всичко.
Зачезнаха емигрантите ни по света да кажат как е при тях?

Да отивам да подготвям поливанете.

Виж целия пост
# 388
Да се похваля с днешната скромна реколта 🙂 Доматите ни все са бутиково количество...
Виж целия пост
# 389
Рорик, я кажи за доматите в тенекии...
Колтуци ли слагаш или ги вадиш от градината?

Беси, пеони и т.н са траки.

При нас заваля, от 30+С стана 18С 😱
Не съм ходила да видя положението, че като се разкаля и затъвам 🤣

Майка прави мармалад на калъп, но от ябълки. Сигурно и от сливи ще стане.
Съседката има две дървета и каза, че мога да бера, ама аз сладка не ям, а и захар не трябва да ям.🙄
Сега едни трънки съм набелязала, да видим кога ще ги обера и на какво ще ги правя.
Wednesday, да ви е сладко
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия