(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 39)

  • 37 682
  • 770
# 435
Здавейте и от мен.
За първа година садя карфиол от разсад от пазара. Едни огроооомни листа като направил, а плод никакъв. Каква може да е причината?
Виж целия пост
# 436
Amica, сладък картоф е да, но досега не сами ставали толкова големи.

Не знаех, че гъбата изпива киселината в оцета. Първите пъти спазвах точно сроковете в рецептата и оцетът ми беше най-хубав. После явно съм оставяла гъбата по-дълго, защото не ставаше толкова кисел.
Тази година сложих един буркан без захар, два със съвсем малко захар и вода и 1 по моята рецепта.
Виж целия пост
# 437
А кога се сеят бататите? Аз наскоро ги открих покрай бебето и много ми харесаха. Догодина ще се опитам да засадим.
Виж целия пост
# 438
Най-добре първата седмица на юни. Лехата трябва да с рохкава почва на максимално огрято от слънцето място. Почвата може да се примеси с малко пясък, компост и може би дървесна пепел. Разсад купих много евтин от някаква група във фейсбук. В интернет е скъп и почти няма.
Нито боледуват, нито изискват някакви грижи освен поливане.
Виж целия пост
# 439
свирни когато дойде време.
аз трета година се опитвам да намеря разсад и все греда...
Sad
намерих във фейсбук, аз нямам, но колежка се нави да пита и не отговориха..
Виж целия пост
# 440
amica1 , ама как ги затваряш тези буркани?
Момичета, нали ползвате тъмни съдове за домашния оцет?
Виж целия пост
# 441
На сладките картофи се ядат и листата. Може и сурови, може и готвени.

Амика, с доматите правих разсад на тагетеса.
Три вида има за чай, моят има леко портокалов вкус, листата бера сега като няма цветове.

БГмама аз до сега успешно карфиол не съм отгледала 🙄
Виж целия пост
# 442
На нас тази година ни беше първа в градинарството, но и ние нямахме успех с карфиола. Станаха едни малки рехави глави.
С червеното зеле също. Не се зави зелка, само на две растения по една мини. Чакам сега да видя китайското зеле.
Ася, по нашите ширини няма шанс за сладки картофи, нали? Аз бях чела някакви мега сложни технологии по тукашните сайтове.
Виж целия пост
# 443
Ние вече готвихме зеле собствено производство. Разкош! Нищо общо с картонените зелки тук. Кьосе ще сея и другата година,  ясно е.
Готвихме и за първи път смилянски фасул, бил като на баба им.

Бяхме решили да опитаме с аспержи, ама май размислям.  Сега трябва да направя две повдигнати лехи,  където ще са тиквите и дините, както и да оплевя и мулчирам всички плодни храсти.
Виж целия пост
# 444
Wen, аз имах един миналата година, извадих 4 картофа, около кило общо.
Аз не ги обичам и не ги гледам, но съседката по градина има два реда. Гледам е вдигнала лехите и ги е покрила с черно фолио. Още са на полето, а при нас е към 14-18С
Аз бях направила нещо като къртичина и там го бучнах. Взех си растението от Dehner, но идва скъпо.

Мьос, зеле и аз ям на корем. Аз готвено не го обичам, но вчера изядах една купа  зелева салата с чесън 🤪

Иначе зелевите не се препоръчвали за начинаещи градинари, понеже трудно се завива ли и незнам си какво. При мен и савойското, и червеното и кьосето са си супер. Виж китайското втора година не се завива, карфиолът цъфти.🤨
Броколито стана. Сях го с две седмици разлика и второто се забави с повече от месец. Явно наистина Т и условията са важни. Оставих едно да цъфне.
Но при мен най-добре вървят зелевите.

Аспержите стават за stechen чак след 2 или 3 години.
Тук при нас нали само аспержи и ягоди има, та виждам, че е хамалогия: фолио им слагат, въртят културите и пр.
Виж целия пост
# 445
Диорела, моят оцет е в прозрачни буркани. Само за съхранението лив ажи тъмното или за целия процес?

Добри, ще пиша, стига да не забравя.
Миналите две години купих от хоби семена, но миналата разсадът им стана късно. Садих го чак средата на юли и не беше достатъчно.
Сега погледнах откъде съм взела тазгодишния. Групата се казва Батати. По 1лв на корен са стрували.

Пробвах айсберг една година. Нищо не стана, не завиваше.
Карфиол и броколи също бяха неуспешни.
За броколито не улучих т и цъфна.
Някъде четох, че края на август също се сее. Вярно ли е според вас?

Аспержи също садих една година. Не поникнаха.
Виж целия пост
# 446
Здравейте!
подготвяте ли се за есенна резитба на овошките?
аз съм с подути от четене очи,и пак не знам как ще ги орежа
имам време,де,че при мен е още много топло

конкретен въпрос- имам една слива,която има 3 огромни,много добре развити клона,образуващи хубава чашка
обаче водачът не расте-колкото беше напролет,толкова си и остана
и сега се чудя,трябва ли да го подрежа,че да се събуди,или ще съсипя дръвчето?
водачът е 80см ,а клоните-по 2до2,5м вече
Виж целия пост
# 447
Дъждец , докато траят ферментациите, задължително трябва да е в тъмен буркан. Аз имам един голям, оплетен отвън и в него правя.
За после не зная, но го слагам за по-сигурно пак в тъмни бутилки - зелено, кафяво стъкло.  Затваря се чак след ферментациите, когато е станал на оцет.
Виж целия пост
# 448
Здравейте!Тази година сях червено цвекло. Вчера при нас падна първият по-обилен есенен дъжд и се чудя дали не е време да го вадя. Или може би съм и закъсняла ....Confused
Виж целия пост
# 449
Здравейте!Тази година сях червено цвекло. Вчера при нас падна първият по-обилен есенен дъжд и се чудя дали не е време да го вадя. Или може би съм и закъсняла ....Confused
По добре е да си стои в земята, докато не станат минусови температури. По свежо и по сочно е. Но внимавайте започнат ли да стават минусови температури или вадете или завивайте с нещо. На мен ми бяха казали, че няма проблем да мръзне. Мой познати така си го оставяли. Миналата година пробвахме без да искаме, стана изведнъж студено, нямахме врема да го извадим. И стана меко , с една дума го изхвърлихме. В една фейсбук група една жена каза ,че го завива със слама отгоре наилон и така го държи и през зимата и нищо му нямало. Тази година и това ще пробвам с малко количество , но вместо слама картон, пък ще видим
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия