Юбилейна гореща НЕМСКА тема- 200 !!!

  • 22 646
  • 739
# 675

Тази дискусия е като наливане от пусто в празно. Mr. Green


Добре казано.  Peace

Сега, така и така съм тук, да попитам - рецепта за изпитан цвийбелкухен на някой да се намира? Една немска дружка ми беше дала, правих го веднъж и много се хареса у нас, но къде е рецептата - кой да ми каже?
Виж целия пост
# 676
Аз имах в предвид като цяло! Иначе повечето ми познати германци и колеги, говорят прекрасен английски, разбира се със силен акцент, но не очаквам да нямат. Повечето лекари болничен персонал които познавам и с които работя говорят добър английски. Но далеч това не са всички, и аз работя с контингент който трябва да знае английски, задължително е да го знаят.

Във ФаМ - може би където и да сме ходили, не е имало проблем да се говори на англ., но там май над 50% са чужденци вече. Виж в селата около ФаМ, не е баш така положението, еле пък например в кметствата и във финансовия офис (макар, че и там се променят уж нещата, но ... мъчително и бавно). В Берлин, също има говорещи английски, но не чак така както във ФаМ. Например няма аптекар в Берлин с който да съм говорила и да не говори английски. Но така не е в магазините например. Добре, че по повечето кафета и ресторанти работят млади хора, повечето чужденци и е туристически град. Та, зависи и от сферата.

Но например, имах колежка която от 9 години работи за американска компания и ужас и безумие - как са я наели, тя изобщо не разбира елементарен англ., даже 3 годишно дете гледащо детски филми в германия може би знае повече от нея! Но един път (в началото когато я засякох в кухнята и първо я поздравих на англ.) доста гордо ми отговори на немски разбира се "аз няма нужда да знам повече английски, за моята работа повече не ми трябва" - какво разбира от всичките телеконференции не ми е ясно, да не говорим, че всички документи са на английски, емайли с клиенти и колеги извън германия са на англ, всичко написано освен от личен състав и местния юнион, пак на англ. Но предполагам тя се чувства като мен с немския.  Blush Но все си казвам, не ги съдя, а им се чудя - немския е толкова сложен език, а английския е толкова елементарен. А на тях като цяло им е лош английският. За сравнение с Холандия, или дътч частта на Белгия или със Скандинавските държави - изобщо не може да има място за сравнение!  Naughty
Виж целия пост
# 677
По мои наблюдения се справят добре,аз не говоря добре немски все още и ми се налага да минавам на английски.Младите се справят добре,възрастните особено по селата,не толкова.
Като ги сравня с французите,където работя...са направо страхотни германците с зиците.На работа обикновено съм единственият човек,говорещ английски и някой друг език и се гледа с голямо страхопочитание да говориш и друг език,хеле пък няколко.Интересното е,че френскоговорящите,с изключение на канадците,не могат никакъв език да говорят - нито в Белгия,нито в Швейцария,хем че държавите са уж многоезични.Като живеех в Белгия много се чудех на моите колеги как така ама нищичко не знаят на фламандски.
Виж целия пост
# 678
Аз в заключение искам само да кажа, че очевидно всички държави си имат клонинги. Аз и някои от пишещите все едно сме в друга Германия от някои тук, също и в друга Франция сме ходили. Joy Темата обаче наистина е наливане от празно в пълно и обратното.
Виж целия пост
# 679
Мисля си понякога, че Бг мама е някакъв паралелен свят.
Виж целия пост
# 680
Мисля си понякога, че Бг мама е някакъв паралелен свят.

И то какъв!  Laughing Laughing Колко пъти ми е идвало да си взема чукалАта и да се махна далеч от тук.  Joy Joy
Виж целия пост
# 681
Пипи, само хесенски вариант имам, родовата памет на мъжа ми....😂

Незнам ти кой вариант си правила.
Ако искаш ще ти пиша или чакай да погледна за рецепта:
Мъжът ми каза без праз и лукът да се запържи първо.
Вместо хлябно тесто ( rogensauerteig) може и Mürbeteig, но става още по- мазно 🤪
Иначе е вкусно, на моите парчета слагаха малко жълто сирене вместо шпек, че  съм веге.
Виж целия пост
# 682
Пипи, само хесенски вариант имам, родовата памет на мъжа ми....😂

Незнам ти кой вариант си правила.
Ако искаш ще ти пиша или чакай да погледна за рецепта:
Мъжът ми каза без праз и лукът да се запържи първо.
Вместо хлябно тесто ( rogensauerteig) може и Mürbeteig, но става още по- мазно 🤪
Иначе е вкусно, на моите парчета слагаха малко жълто сирене вместо шпек, че  съм веге.

Дай моля, малко по-подробно за rogensauerteig, аз съм го правила с Mürbeteig. Рецептата ми беше от NRW, Bonn.
Виж целия пост
# 683
Абе какви си тези работи със заразеното месо? Уж само в Хесен било, но знам ли. И в наденичките на Икеа го имало.
Виж целия пост
# 684
Пипи, свеки го купува от бекер тестото
🤣
Мислех, че пуснах рецептата, но явно не. Ето я: https://www.hr-fernsehen.de/sendungen-a-z/hessen-a-la-carte/reze … n,kochen-788.html

Там си имат ферайн и се събират да го правят. Само мъже 🤣
Бекерът го прави кръгъл, иначе в голямата тава се прави. Плънката е двойно по-дебела от тестото, но кухена е около пръст дебел, т.е плосък е.
Ааа и мъжът ми каза никакъв кварк, само шманд.
Това си е Resteverwertung , но е вкусно. Радвах се като го правеше, че понякога традиционните им гозби са отврат.🤮

Кое месо е заразено?
Аз не ям, но мъжете....
Виж целия пост
# 685

Кое месо е заразено?
Аз не ям, но мъжете....

Два смъртни случая има. За вурстове става въпрос.


https://www.tagesschau.de/wirtschaft/wilke-111.html
Виж целия пост
# 686
Скрит текст:
Пипи, свеки го купува от бекер тестото
🤣
Мислех, че пуснах рецептата, но явно не. Ето я: https://www.hr-fernsehen.de/sendungen-a-z/hessen-a-la-carte/reze … n,kochen-788.html

Там си имат ферайн и се събират да го правят. Само мъже 🤣
Бекерът го прави кръгъл, иначе в голямата тава се прави. Плънката е двойно по-дебела от тестото, но кухена е около пръст дебел, т.е плосък е.
Ааа и мъжът ми каза никакъв кварк, само шманд.
Това си е Resteverwertung , но е вкусно. Радвах се като го правеше, че понякога традиционните им гозби са отврат.🤮

Кое месо е заразено?
Аз не ям, но мъжете....

asyalein, благодаря за рецептата и съветите. Ще го пробвам в края на седмицата непременно.
Виж целия пост
# 687
Сега пък в Rohmilchkäse намерили листерия.

https://m.focus.de/gesundheit/news/gesundheitsgefahr-europaweite … _id_11204380.html
Виж целия пост
# 688
За английския само искам да кажа, че много зависи в кой край на Германия си. Ние сме на гъза на географията, с малки градове и не добро познаване на езика.
Така просто не могат да се правят сравнения, защото в големите градове германците, владеещи добре английски, са много повече.
При нас дори в Саарбрюкен, където има  университет, пак са малко читавите английскоговорящи.
Да, всеки изхожда от неговата си позиция и срещи от третия вид, но определено има по-голям напредък през последните години, отколкото в началото, когато аз дойдох тук (говоря за преди 20г).
Дали в гимназиите тук учат добре английски, писах вече. Но то зависи и от самото дете, дали ще иска да си развива познанията и да ги поддържа.
Аз случих на грамотно и жадно за учене дете, защото дъщеря ми говори почти като native speaker, защото поддържа контакт с дъщерята на моя приятелка, омъжена за англичанин. Отделно, че гледа филми и сериал с ОТ. Английска и американска литература чете в оригинал, което също е плюс за нея.
Не съм сигурна обаче на федерално ниво какъв процент от владеещите английски правят същите неща.

За гимназиите и допълнителните занимания по основните предмети - при нас няма такова нещо и ако те сами не са търсели допълнителни задачи и занимания, нямаше да получат нищо от училище. Хем високи изисквания, хем поддръжка и помощ нулева.
Това за Заарланд.
Виж целия пост
# 689
Здравейте,
Да ви попитам от кой магазин мога да купя бурканчета (ще започвам захранване на бебенце), също така, ако може да споделите някоя схема, че педи нищо не каза. Тя си гледа да бие ваксините и до там 😕
Също така за ясла разбрах, че чрез little bird се кандидатства, но как да разбера за коя провинция (ние сме в NRW) кога започват яслите ?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия